Iseljavanje i život u inozemstvu

A koj jezik da nauči ako hoće recimo u CH?
немачки (Hochdeutsch), а када дођеш па почнеш да радиш сви говоре швајцарски (личи на немачки),
у француским кантонима француски, у италијанским (тићино и граубунден) талијански..
мада ови староседеоци говоре ретророманш..
.. а да, за посао мора енглески да се зна.

јел сада јасније?

Poslednja izmena:
немачки (Hochdeutsch), а када дођеш па почнеш да радиш швајцарски,
у француским кантонима француски, у италијанским (тићино и граубунден) талијански..
мада ови староседеоци говоре ретророманш..
.. а да за посао мора енглески да се зна.

јел сада јасније?

Ja pak znam drugačije.Ako si u Walisu tu se govori Waliser Nemački.Postoji i Bern dojč,kao i Ziriški Nemački.Jel sada jasnije.Romanski da ti i ne pominjem.

Kad su otisle izbeglice za Kanadu , neko rece, videces izbice gradjanski rat u Kanadi , gde god se sakupi preko kriticne mase Srba i Hrvata i Bosanaca bude neko sr....

I stvarno godinu dve posle toga, Kanada pokrece referendum o deljenju Kanade na dva dela.....otcepljenju...

Smesno ali da se ne zaboravi.....
Ako se bude skupilo dosta Srba u CH, naebali su...

Ako se bude skupilo dosta Srba u CH, naebali su...
мислим да грешиш ту - тамо сваком дају минимум 3500 месечно то је довољно да не мрзиш никога.

...јер увек имаш опцију да се лепо вратиш одакле си дошао,
и вратиш се на 300 месечно и мож да мрзиш свакога до миле воље.

оно што мислим да је кључно,
јесте да свако има кући аутоматску пушку после одслуженог војног рока (који је обавезан)... тако да верују сами себи а не некој будалетини од вође који би да дели, завађа....

Poslednja izmena:
nije mi jasno...odeš radiš u inozemstvo i tako četrdeset godina i onda se vrneš u svoj zavičaj s jednom nogom u grobu....mislim se...ako večina srba ode u npr. švicu a dosele se afgani i paki u srbiju hoće li milojko iz berna da se vrne u smedrevo u kojem s minareta hođža zavija a on je manjina koja plaća šerijatski porez.

nije mi jasno...odeš radiš u inozemstvo i tako četrdeset godina i onda se vrneš u svoj zavičaj s jednom nogom u grobu....mislim se...ako večina srba ode u npr. švicu a dosele se afgani i paki u srbiju hoće li milojko iz berna da se vrne u smedrevo u kojem s minareta hođža zavija a on je manjina koja plaća šerijatski porez.
Zamisli tipa koji ide na Zapad i pljuje po istom zapadu i hvali Ruse , da li postoji uopšte naziv da bi se takav čovjek opisao.

Back