Iseljavanje i život u inozemstvu

ne ubeđujem te, ja sam rođen 1969g i sećam se bar cementa...od 1987 do 1991, istovario sam nekoliko stotina šlepera cementa na kruševačkim stovarištima...što se tiče benzina, bilo je tu svega...par-nepar, bonovi...a šlag na tortu je vreme slobodana miloševića i socijalista

ne , slag na tortu su bile nametnute sankcije i ratovi,
konkretno nema veze sa milosevicem

kuca u minhenu recimo kosta 1 milion evra
pa ti racunaj koliko mozes isplatiti ako placas 300 evra :hahaha:
koji si ti traumtänzer sto bi reko svabo:hahaha:
Zato sam i napisao mi koji smo otišli nakon rata i u Njemačkoj imaš kuća u manjim mjestima još uvijek jeftino. Ne moraš da živiš u Minhenu. Opet palamudis. Problem kod naših ljudi je što se samo sa našim ljudima druže i ne nauče ništa za 30 godina života u inostranstvu i onda kuknjave, život na zapadu je fantastičan.

ene nije sramota da kažem da sam u to ''zlatno doba'' radio za crkavicu,vidim da si i ti ali te sramota da priznaš :hahaha:
Ти си, канда, мало "спор"; ја говорим о реалној куповној моћи, а не о номиналном курсу динар/марка...
И не говорим ја о "златном добу", нити га таквим видим; и то је оно што те издаје- та слепа мржња, која те гура у лаж и потребу да импутираш другима да су рекли нешто што нису.
Само објективно посматрам ствари, мерим предности и недостатке, и теби баш то и смета, па си безобразан и бесан... :lol:

Zato sam i napisao mi koji smo otišli nakon rata i u Njemačkoj imaš kuća u manjim mjestima još uvijek jeftino. Ne moraš da živiš u Minhenu. Opet palamudis. Problem kod naših ljudi je što se samo sa našim ljudima druže i ne nauče ništa za 30 godina života u inostranstvu i onda kuknjave, život na zapadu je fantastičan.
imas kuca za cenu kao u zrenjaninu,
u istocnoj nemackoj,
al tamo nema posla, pa su se svi iselili,
ostali samo vukovi,
pa zato i niske cene,
pa sve to ima svoje zasto i zato,
ne mozes ti zaradjivati ko na zapadu,
a kupiti kucu po ceni iz srbije
mastaj dalje:D

Доста нетачности има у овом приказу стања.
Суштина; да, 1982. године тих "милион и двеста" је било око 500 марака, прст лево- десно, али је то била реална куповна моћ као данас око 1200- 1500 еура, што се тиче оних врста роба које су неопходне за основни стандард становништва.
"Скупи" су били аутомобили и бела техника, највише због протекционизма домаће производње; а на кредит се могао купити аутомобил ниже класе и цене, али је било чекања; ствар планирања.
Рецимо, примера ради- да сам неке 1984, године купио 13 година стар "Ами 8", ситроенов модел, за износ једне месечне плате, у сасвим коректном стању, што доказује да сам исти возио уз нормално одржавање све до 1988, док сам зидао кућу.
Имало се шта приговорити том систему, али је спрам свих потоњих био неупоредиво одговорнији према сопственм становништву и обавезама које су му дате; отуд и оволико олајавање тог периода- сви ови после њих могу себе да "подигну" само ако тај период "срозају." :roll:
Zar misliš da bi se moj ćale vratio u Jugoslaviju na tu platu od 500 dem a preko je dobijao 4.000$?
1000 dem je bila plata, u svojoj zemlji si, sa svojim prijateljima. I to nas je debelo koštalo zajeb posle 90tih u ovoj žabokrečini do dan danas.
Ami8 je NOV koštao koliko pola stojadina. I nije nam trajao duže od 4 godine.

Vis koliko si srecan sto znas srpski a ne bosnjacki, pa mozes da zaradis na netu....

A bre ti k'o da prvi put nalećeš na antoanka
Ма, он је батаљен случај; али, ово читају и они које занима истина; зато се и "осврћем" на његове испаде, то је све.
Мада је тужно да матор човек толико лаже и искривљује чињенице...

Zar misliš da bi se moj ćale vratio u Jugoslaviju na tu platu od 500 dem a preko je dobijao 4.000$?
1000 dem je bila plata, u svojoj zemlji si, sa svojim prijateljima. I to nas je debelo koštalo zajeb posle 90tih u ovoj žabokrečini do dan danas.
o tatino pametno dete, i ono zaradjuje pljujuci svoju drzavu....a je l tata placa ili si sam nasao posao?

Ако говоримо о "просечној плати"- толико је било само у доба оне хуље Анте Марковића, који је имао задатак да "спрца" девизне резерве СФРЈ и тиме је онеспособи за било какву борбу и одбрану; увозило се све и свашта, и тако је се финансирала сецесија Сло и ХР, али то је већ друга тема...
А Ами 8 је коштао нов исто као и З-101, у она времена кад се производио- до 1976, тако да не знам о чему ти то- вероватно сте купили полован и дотрајао, ако се уопште ради о Цитроену...

Ne živim u Amsterdamu, ja sam 1997 kupio jednu kuću i žena je imala stan u centru grada kad smo se upoznali. Tu kuću sam izdavao do prošle godine jer su cijene porasle ogromno i kupio dionice sa tim parama jer su bile jeftine. Taj stanar mi je i kupio kuću u Španiji i otplatio tu kuću koju sam izdavao. Objašnjavao našim ljudima tad da je hipoteka duplo manja od kirije i da kad krenu u penziju prodaju kuću i ponesu dobru ušteđevinu kad krenu za dole. Neće, preverice oni tebe znamo mi šta je zapad i te bezvezne priče. To što sam ja uradio mogao je bilo ko od naših da ne štedi ni dana, ode rano u penziju i uživa, sad sa 50 godina svi se sjetili da im treba penzija i da nemaju šta da prodaju. Ne treba nikakva velika plata za to samo što naši vole palamudriti kao i ti upravo sad.

imas kuca za cenu kao u zrenjaninu,
u istocnoj nemackoj,
al tamo nema posla, pa su se svi iselili,
ostali samo vukovi,
pa zato i niske cene,
pa sve to ima svoje zasto i zato,
ne mozes ti zaradjivati ko na zapadu,
a kupiti kucu po ceni iz srbije
mastaj dalje:D
Pa cijeni iz Srbije ne može naravno,ali u Holandiji ti pola kamate za kuću plaća država, ne znam za Njemačku.

kad se vratio i kad je dobijao tu platu u nemackoj

bosnjak je u pravu
to mi ameri zivimo u selendrama, pa mozemo da si priustimo kvadraturu kao ta

pogledao sam taj stan, nista posebno
Objašnjavao našim ljudima tad da je hipoteka duplo manja od kirije i da kad krenu u penziju prodaju kuću i ponesu dobru ušteđevinu kad krenu za dole

u americi kanadi isto - samo ko je bio glup nije kupio kada je mogao, a sada su cene paprene

ti i ovako i onako moras negde da zivis, hiljadarka ode, ali 10 godina prodje i sta imas, gde ti je kusur od 100 hiljada, mislim ako si duzna 200, 300, ...?

Poslednja izmena:
pa nista posebno, al je cena posebna,
a takve su sve na zapadu u gradovima gde ima posla
ja ipak i njemu delimicno verujem, ne rade samo ljuydi po metropolama gde je papreno - badava ti maksimalna plata, ako ti nista ne ostane

bosnjak je nasao kompromis, kao i mi po amerikama, jer decenije prodju ocas, i sta imas?
u americi egzodus iz tih gradova, delimicno i zbog korone, ljudi traze ''zelenije pasnjake''

Ne živim u Amsterdamu, ja sam 1997 kupio jednu kuću i žena je imala stan u centru grada kad smo se upoznali. Tu kuću sam izdavao do prošle godine jer su cijene porasle ogromno i kupio dionice sa tim parama jer su bile jeftine. Taj stanar mi je i kupio kuću u Španiji i otplatio tu kuću koju sam izdavao. Objašnjavao našim ljudima tad da je hipoteka duplo manja od kirije i da kad krenu u penziju prodaju kuću i ponesu dobru ušteđevinu kad krenu za dole. Neće, preverice oni tebe znamo mi šta je zapad i te bezvezne priče. To što sam ja uradio mogao je bilo ko od naših da ne štedi ni dana, ode rano u penziju i uživa, sad sa 50 godina svi se sjetili da im treba penzija i da nemaju šta da prodaju. Ne treba nikakva velika plata za to samo što naši vole palamudriti kao i ti upravo sad.
znaci otisao za vreme rata, i posle 2-3 godine kupio kucu,....od koje si se obogatio
bez uvrede, al posle par godina u inostranstvi ti jos nisi znao ni gde si supalj,
sem ako te je poguralo to hasko sudstvo il se se bogato udao,
al da si ti toliko mlogo pametan, pa to sam odradio,
e nece da moze,...ne za par godina
tvoja prica iz posta u post postaje sve fantasticnija,...mislim na naucnu fantastiku

To nisu gluposti i nemoj da vređaš,poređao sam ti novčanice koje su se redovno doštampavale od 85-e (''mrtvak'' od 5000 sam zaboravio ali od njega je krenulo 85-e)čekovima smo se ''vadili'' nekoliko godina. (86 - 90)..Ante je zaustavio kurs na 1:7 ali samo na 6 meseci...

Ako si ti imao 1000 DM i supruga 1000 DM kao obični KV radnici svaka vam čast,sigurno ste radili neki jakoo odgovoran posao...ja nikad nisam upoznao ikoga ko je u SFRJ imao kao radnik 1000 DM platu....

Moj prijatelj kao dipl.ing tehnologije nije imao 1000 DM u Boru gde je radio na rafinaciji Bakra i Zlata...
Mrtvak je poceo '82.Prvu platu sam primio sa njegovim novcanicama.Opet pises gluposti.

znaci otisao za vreme rata, i posle 2-3 godine kupio kucu,....od koje si se obogatio
bez uvrede, al posle par godina u inostranstvi ti jos nisi znao ni gde si supalj,
tvoja prica iz posta u post postaje sve fantasticnija,...mislim na naucnu fantastiku
Nikakva pamet ti za to ne treba, čisto matematika i gledaj sta Holanđani rade, nemam nikakve veze sa Hagom, radim u petrohemijskoj kompaniji Shell. Samo naši većinom misle da su ljudi na zapadu glupi a mi ćemo njima pokazati kako se živi :mrgreen:.

ja mu verujem, bar je tako u amerike
ne valja ti ljubomora jevropooooo

ja mu verujem, bar je tako u amerike
ne valja ti ljubomora jevropooooo
ja ne znam kako je u americi,
al su nemci nacija koja poseduje procentualno
najmanje sopstvene nekretnine na svetu, 42 %

Das Statistische Bundesamt erfasst bei der Ermittlung der Eigentumsquote ausschließlich die selbstgenutzte eigene Wohnung. Gemäß der Einkommens- und Verbrauchsstichprobe des Statistikamtes leben derzeit etwa 42,1 Prozent der deutschen Haushalte in den eigenen vier Wänden, ca. 57,9 Prozent sind Mieterhaushalte.

tako da mi vi delujete kao da ste pali s marsa

ne lupetaj zivota ti,
moj tata imao ficu koga je vec s godinama bio razdrndao,
a imao dosta ustedjevine posto je radio u nemackoj,
krajem 80-ih ga jedva nagovorila da kupi novo auto,
meni se svidjao opel kadet, a kod nas se u gradu proizvodio pa bio jeftiniji,
medjutim uspela sam da ga ubedim samo u jeftinijeg stojadina,
ne znam koliko je kostao, al kupljen je od stare ustedjevine,
a ne od 5-6 plata
To se kupovalo u bosni, ipak je tamo bio lošiji standard a i putevi.

ja ne znam kako je u americi,
al su nemci nacija koja poseduje procentualno
najmanje sopstvene nekretnine na svetu, 42 %
verovatno je slicno, ali nije poenta da ti posedujes 100%, vec da imas bar neki equity
Equity is measured for accounting purposes by subtracting liabilities from the value of the assets. Wikipedia

znaci, oduzmes moj dug banci, od trenutne vrednosti nekretnine

poenta je kusuru koji ja dobijam, kada god odlucim da se vratim na primer u srbiju,, ili kao dobri bosnja na bazi tog Equity da uzmem jos jedan kredit za kucu u spaniji
Taj stanar mi je i kupio kuću u Španiji i otplatio tu kuću koju sam izdavao. Objašnjavao našim ljudima tad da je hipoteka duplo manja od kirije i da kad krenu u penziju prodaju kuću i ponesu dobru ušteđevinu kad krenu za dole.
apsolutno, tako se radi, ne treba nikakva pamet na zapadu, samo obrci

Back