Iseljavanje i život u inozemstvu

moju prvu platu sam dobila 1989. posle zavrsene srednje,
za samo mesec dana koliko sam menjala u kiosku,
vec bilo poskupljenje cigareta, sto se inace desavalo
vec godinama unazad, svake nedelje, maltene,
onda znas koliko su plate od "1000 maraka" bile realne,
a mi sklanjali cigarete pre popisa da sebi usicarimo jos jednu platu,
ko je radio na malo boljem mestu, na taj nacin je mogao zaraditi i 2000 maraka:roll:
al to nije bila realna plata, nego nekih 300 - 400 maraka
to je u redu... moj komšija je napravio kapital...bio šef jedne prodavnice i nalopovisao se žestoko...kafa, cigare, brašno čuveni Vinjak, ulje, šećer...tako je to bilo, ljudi bi teško poverovali u tadašnje mahinacije

to je u redu... moj komšija je napravio kapital...bio šef jedne prodavnice i nalopovisao se žestoko...kafa, cigare, brašno čuveni Vinjak, ulje, šećer...tako je to bilo, ljudi bi teško poverovali u tadašnje mahinacije
Ne, to je bilo posteno , a sistem je bio lopovski , kad ih citas ovde, tako ispada...oni jadni bili eksploatisani , a sistem ih eksploatisao.
A oni bili primorani da moralno reaguju tako sto pisu cekove bez pokrica i prave lazne popise po prodavnicama..ali su moralniji od drugih ljudi koji to nisu radili i to ne vide kao posteno ponasanje..

Cela Srbija danas je ustvari izokrenuta logika da ispadne bas ovako , da je lopov najvise posten a da je onaj ko radi ustvari najveci olos i dripac...
Onaj sto radi je dripac prvo sto ocekuje da bude placen, drugo sto ne ocekuje da radi 24h dnevno, i ima tu jos milion zamerki za one koji rade..

Ali posto su u vecini ili skoro svi, u Srbiji treba debelo razmisliti sta pricas, jer mozes nesvesno unistiti neko dete koje vidi da pises i pomisli, pa mozda i jeste istina da su lopovi zavladali Srbijom...i onda si mu unistio zivot...

Inace me nerviraju ovi antititoisti i dripci lopovi koji sad glume postenjacine i budale...
Ne zbog svojih stavova, pa i budala ima stavove, nego sto kvare zabavu..
Znaci svi mi ostali pisemo o nekom stanju, nikog licno ne prozivamo sad ovaj onaj...
A kad dodju feminacisti i ovi antititoisti oni odmah po forumashu , znaci nema sanse da to bude zezancija....kiseli su u pm....

Mi ostali bi i zaboravili koliko je djavo prisutan u Srbiji , ebes to ne mozes da pomognes, mozes da se iselis...ali oni ne daju nego mora da ispadnu posteni a nisu ni gram....

Ne, to je bilo posteno , a sistem je bio lopovski , kad ih citas ovde, tako ispada...oni jadni bili eksploatisani , a sistem ih eksploatisao.
A oni bili primorani da moralno reaguju tako sto pisu cekove bez pokrica i prave lazne popise po prodavnicama..ali su moralniji od drugih ljudi koji to nisu radili i to ne vide kao posteno ponasanje..

Cela Srbija danas je ustvari izokrenuta logika da ispadne bas ovako , da je lopov najvise posten a da je onaj ko radi ustvari najveci olos i dripac...
Onaj sto radi je dripac prvo sto ocekuje da bude placen, drugo sto ne ocekuje da radi 24h dnevno, i ima tu jos milion zamerki za one koji rade..

Ali posto su u vecini ili skoro svi, u Srbiji treba debelo razmisliti sta pricas, jer mozes nesvesno unistiti neko dete koje vidi da pises i pomisli, pa mozda i jeste istina da su lopovi zavladali Srbijom...i onda si mu unistio zivot...
jedno pitanje za forumaše..kada sve to sagledamo..za običnog čoveka, da li je bilo bolje da provede svoj radni vek u Nemačkoj, CH ili Austriji...realno gledajući

to je plata 7000 bruto mesecno u svajcarskoj,
sto je jednako nekih 3000 u nemackoj,
ostane ti nekih 4000 neto
zaboravio si da kazes da te stan kosta bar 3000 mesecno
i da je sve skuplje 3 puta nego u nemackoj
a sta si jos sve zaboravio, mogu samo da mislim
Ne, to je u Holandiji. I stan me ništa ne košta jer je otplacen i imam još pola godine slobodno.

Poslednja izmena:
A bre ti k'o da prvi put nalećeš na antoanka, obožavatelja onog kragujevačkog ekonomiste
koji se predstavlja istoričarem, a džepove mu puni neprijateljska imigracija da zaluđuje
polupismene klince ovuda i pokojeg mentola . :zroll:
Koga ja ''obožavam'' za tebe će ostati misterija...

I o čemu vi ovde pišete pobogu?
O kakvim avionima i kamionima , a niko se ne seća one galopirajuće inflacije
gde se lova u dinarima bar tri puta dnevno menjala za marke da bi kol'ko tol'ko ostao u plusu?

Ja sam tad već radila kod privatnika koji je mlatio lovu u (avan)turizmu i kao šef poslovnice
sam zvanično zarađivala oko 250 dem što je u odnosu na kolege mi u Putniku ili još uvek živom Jugotursu
bila misaona imenica jer su oni radili bukvalčno za 5 dem mesečno.

Mama mi bila šef računovodstva u jakoj firmi sa 7 dem maraka platom i snalazili smo se
tako što ona pusti čekove za nešto , javi mi kada će da budu pušteni i kolegina žena koja je radila u banci
ih pokrije mojim devizama tako da roba koja je koštala 50 dem u trenutku puštanja čekova do isplate za par dana padne na 5 dem.
Tako smo se svi snalazili i egzistirali, drugačije ne bi moglo.

tek sa Antom Markovićem se pojavljuju plate od 1000 dem i to jako kratko traje.

:think:

Cccccc...što rušiš Sneška ljudima,vi'š da su imali i avione i kamione i plate od 5.000 DM ili makar 1.000...

I ne inflacija/devalvacija nije postojala do devedesetih :hahaha:

A možda sam je i izmislio da vas malo zbunim...evo malo kursne liste (zbog Hefestosa koji je,priznaje to javno,imao platu 13.000 dinara iliti 250 DM 1984-e

DM je treća od pozadi

1.1984.127,1556,98179,4845,456,437,48
2.1984.125,0456,68179,7446,196,547,49
3.1984.123,3457,48179,9647,556,757,65
4.1984.129,2759,09183,8148,996,967,91
5.1984.136,5560,30189,8149,707,078,05
6.1984.137,4160,33188,9950,287,158,11
7.1984.146,9661,25194,0851,787,378,42
8.1984.157,5565,19207,0554,677,798,87
9.1984.173,9269,90219,6357,908,249,36
10.1984.184,7473,18225,3760,298,579,74
11.1984.190,3477,50236,8063,839,0710,25
12.1984.203,3279,60241,7465,749,3510,65

Ne, to je u Holandiji. I stan me ništa ne košta jer je otplacen i imam još pola godine slobodno.
pa dobro, verovatno si ti onda neki lazni haski svedok saradnik,
poznato je da oni dobiju smestaj, debeo racun i novi identitet
al onda bi bio i red da to kazes,
nema smisla da ovde lazes narod
kako te placaju za cesanje mooda,
to ne postoji nigde na svetu,
bar meni ne mozes da palamudis takve price

izokrenutu logiku ti je imao onaj copavi,
koji se zaduzivao u svetu
da bi nasim roditeljima davao 1000 maraka platu(nepunih godinu dana)
i bespovratne kredite za kuce,....i mazao im oci,
i oni politicki antitalenti koji su ga nasledili,
sve do milosevica,
desetine godina zaduzivanja i prodaje drzave
da bi se pisljivih 5 godina zivelo ko u raju
al ti il si jos zelen il samo zlonameran
da ne znas kako je funkcionisalo to "blagostanje"
o kome ti pricas, a kojeg danas nemas

to je bilo vreme velike inflacije,
i nije postojao trgovac koji to nije radio,
ko kaze da nije, laze,
a trgovci su uvek bili lopovi na neki nacin, od kad je sveta i veka

Svako ima prava da bira sta mu je bolje i onaj sa 100e platom i onaj sa 5000e....ako mu se zivot promeni u inostranstvu moze uvek da se vrati kuci kao sto vecina i uradi....osim gamadi koja je placena da pljuje svoje zemljake za tudje interese, kao uostalom i cela dijaspora....

Hehe ko ovde palamudi, dobro to jeste iznad prosjeka ali prosjek je 2500 neto i ove koji su nakon rata otišli stan košta maksimalno 300 jer je kamata na hipoteku ispod 1 %.

to je bilo vreme velike inflacije,
i nije postojao trgovac koji to nije radio,
ko kaze da nije, laze,
a trgovci su uvek bili lopovi na neki nacin, od kad je sveta i veka
Trgovci i majstori, a vi dzabalebarosi treba da kupujete jeftino i da vam rade dzabe inace postaju lopovi...uostalom ti si IT strucnjak za internet hejtovanje svoje drzave i naroda, kao i ovaj cinik sto je otvorio temu....

Je l vi botovi znate da je u svetu blam reci da si srbin jer poznaju vas?
Ranije su znali pristojne ljude, ali vas kada su upoznali srbi su poceli da budu na losem glasu....
i mene je sramota da kazem negde da sam jedan od vas....Dobro neki ste i siptari neki ustase, neki bolesni, a neki gamad, ali nosite srpski pasos....

Back