Intervju Milorad Dodik: Nema zajedničke države ako je ljudi ne doživljavaju tako

Prethodni post-'ispovjed' sam napisao iz želje i nade da bi možda moja i slična sudbina mogla poslužiti
kao jedna vrsta dobronamjerne opomene...,
naročito onim mlađim forumašima (a kojih vidim po njihovim postvima ima poprilično):

-Da razmišljaju svojom glavom i biraju svoj put;
-Da neslušaju i nevjeruju olako raznim plaćenicima, pritajenim profiterima, vazdagladnim foteljašima, ili nekoj nezreloj i zanesenoj omladini;(kojih ima i na ovakvim forumima poprilično)
-Da cjene ono što već imaju, ne samo na materijalnom polju, već i na polju
sloboda i prava;
-Da imaju na umu: da i od gorega ima gore, kao i od boljega bolje;
-Da ne začikavaju sreću i sudbinu, jer ona zna začas okrenuti svoj ćurak-nos ka drugom smjeru...

Nadam se da moj trud nije bio uzalud !

Priči nikada kraja...
Iz ovoga gore pobrojanog samo isključi to Bošnjak, jer činjenica je da to nisam ni po kojoj liniji porijekla, ali imam poštovanje i prema Bošnjacima, i nemam ni potrebu da ih mrzim, barem ne običan narod..., a mislim da slične stavove ima i velika većina Srba.
Sve ostalo nabrojano je tačno: i Srbin, i Bosanac, i Srbijanac , ko mi nevjeruje njegov problem, do njega je i njegove pakosti.
Zašto bi to bilo isključivo, i zašto da se još više djelimo ? To nije ni dobro...!
Pogotovo ako je nekome ex-Juga, odnosno zajednička država u kojoj bi bili velika većina Srba još u srcu...
E sada što sudbina, svjetski centri moći, razni plaćenici...,i volja (ili predstavnici te volje) drugih naroda nije za to, ja se uglavnom moram tome prilagoditi...,
i isto kao što se nadam i očekujem da će neko poštovati moju volju, trebam i ja poštovati i drugu i drugačiju volju...

Voljeti Srbiju, nemora da znači istovremeno i mrziti BiH...
Kvantitet i kvalitet ljubavi prema nečemu i nekome se nemjeri kvantitetom
mržnje prema drugom i drugačijem...

I ja poštujem Bošnjake, više od Bosanaca i Jugoslovena, jer su iskreniji :ok:

Ja ne volim ni državu BiH a ni državu Srbiju, zato hoćemo svoju državu, gdje nam ne prijete novi genocidi od komšija, koji se ponavljaju svakih 50 godina a vjerujem da je i vama Bosancima i Bošnjacima dosta ratova i genocida, zato nam je bolje da budemo dobre komšije nego da živimo loše u istoj državi :ok:

I ja poštujem Bošnjake, više od Bosanaca i Jugoslovena, jer su iskreniji :ok:

Ja ne volim ni državu BiH a ni državu Srbiju, zato hoćemo svoju državu, gdje nam ne prijete novi genocidi od komšija, koji se ponavljaju svakih 50 godina a vjerujem da je i vama Bosancima i Bošnjacima dosta ratova i genocida, zato nam je bolje da budemo dobre komšije nego da živimo loše u istoj državi :ok:

E ja ti vjerujem da poštuješ Bošnjake, ali ipak priupitaj njih lično,
koliko ti oni vjeruju, a s obzirom na tvoje komentare, do vas je pa ćaskajte...

Mlađo, o Bosancima i Jugoslavenima mi izgleda malo šta znaš,
vjerovatno iz priča drugih...

I sve bi to bilo OK nekako , da nisi napisao : Ja ne volim...,
E tu je ključ problema: teško je sve želje ispuniti, skoro nemoguće...,
Padne li ti na pamet da ima onih koji imaju i drugačije želje od tvojih, čak suprotne...,
A šta ćemo sa njihovim željama ?

E kada usaglasite i uvažite te međusobne želje, doći će se i do nekoga drugačijega, a boljega i normalnijega rješenja...
A do tada mrka kapa ! Pozdrav !

Priči nikada kraja...
Iz ovoga gore pobrojanog samo isključi to Bošnjak, jer činjenica je da to nisam ni po kojoj liniji porijekla, ali imam poštovanje i prema Bošnjacima, i nemam ni potrebu da ih mrzim, barem ne običan narod..., a mislim da slične stavove ima i velika većina Srba.
Sve ostalo nabrojano je tačno: i Srbin, i Bosanac, i Srbijanac , ko mi nevjeruje njegov problem, do njega je i njegove pakosti.
Zašto bi to bilo isključivo, i zašto da se još više djelimo ? To nije ni dobro...!
Pogotovo ako je nekome ex-Juga, odnosno zajednička država u kojoj bi bili velika većina Srba još u srcu...
E sada što sudbina, svjetski centri moći, razni plaćenici...,i volja (ili predstavnici te volje) drugih naroda nije za to, ja se uglavnom moram tome prilagoditi...,
i isto kao što se nadam i očekujem da će neko poštovati moju volju, trebam i ja poštovati i drugu i drugačiju volju...

Voljeti Srbiju, nemora da znači istovremeno i mrziti BiH...
Kvantitet i kvalitet ljubavi prema nečemu i nekome se nemjeri kvantitetom
mržnje prema drugom i drugačijem...

Još ću reći o sebi sledeće: Jednoga vikenda pijuckam kafu u Knez Mihajlovoj u Beogradu, drugoga u Ferhadiji ulici u Sarajevu, trećega u Gospodskoj u Banja Luci,
a četvrtoga u mjestu gdje mi je (trenutno) baza u RSu...,
Kao što u jednome postu napisah tako mi je pao grah..., takav mi život, posao, familija (preostala iz rata i postrata), nekretnine, sudina, ...pravi vagabundo !
I iskreno još se nisam definitivno u životu skrasio, sve opcije gore pomenute su mi moguće,...,
A vjeruj mi da ovakvih sudbina i životnih priča ima još puno, nisam ja jedini...,
prošli rat i podjele su mnoge ljude i porodice razbacali po cjelome svjetu...od Aljaske pa do Australije...
I granice mi ne znače skoro ništa, shvatam ih tek kao nužno i nametnuto zlo, od
većih, jačih, lopovskijih, podmuklijih i inih drugih (po meni) negativaca.

I što bi Bajaga kazao-otpevao:

Jebeni su ti unutrašnji glasovi.Kad to insana spopa(d)ne ništa ne pomaže.

Jebeni su ti unutrašnji glasovi.Kad to insana spopa(d)ne ništa ne pomaže.

Nek su u tebe jednosmjerne misli, pa makar u provaliju vodile !

A tek kakvi su ti vidici ?!

Što si onda preskočio odgovor na pitanje o tvome položaju ?!

Imaj damu pa reci, mnogo šta će onda biti jasnije...,

i neće nikome pasti napamet ni da pomisli da si možda neki bandoglavi zatucanko !

Poslednja izmena:
Nek su u tebe jednosmjerne misli, pa makar u provaliju vodile !

Što si onda preskočio odgovor na pitanje o tvome položaju ?!

Imaj damu pa reci, mnogo šta će onda biti jasnije...,

i neće nikome pasti napamet ni da pomisli da si možda neki bandoglavi zatucanko !

Slobodno pitaj mada,nije uobičajeno da pacijent postavlja pitanje psihoterapetu ?

E ja ti vjerujem da poštuješ Bošnjake, ali ipak priupitaj njih lično,
koliko ti oni vjeruju, a s obzirom na tvoje komentare, do vas je pa ćaskajte...

Mlađo, o Bosancima i Jugoslavenima mi izgleda malo šta znaš,
vjerovatno iz priča drugih...

I sve bi to bilo OK nekako , da nisi napisao : Ja ne volim...,
E tu je ključ problema: teško je sve želje ispuniti, skoro nemoguće...,
Padne li ti na pamet da ima onih koji imaju i drugačije želje od tvojih, čak suprotne...,
A šta ćemo sa njihovim željama ?

E kada usaglasite i uvažite te međusobne želje, doći će se i do nekoga drugačijega, a boljega i normalnijega rješenja...
A do tada mrka kapa ! Pozdrav !

Moji postovi ovdje su samo odgovori na vašu verbalnu agresiju na Srbe i Republiku Srpsku, inače mi se hebe za BiH ;)

Izvlačiš mi to što sam napisao iz konteksta ;) Rekao sam da ne volim državu a siguran sam da niko u Bosni nije sretan sa državom. Svako voli BiH na svoj način, Srbi vole svoj dio, koji nosi naziv RS dok Muslimani eto umišljaju da je čitava BiH njihova i vole je ko fol čitavu a mrze ustvari više od 70% te BiH :lol:

Ne poštujem želje ljudih za tuđom slobodom, neka Muslimani rade sa svojom slobodom što žele, ali čim oni žele nešto kontra drugog naroda i drugog entiteta, u kojem ne žive, takve želje ne možemo uvažavati ;)

Dovoljno mi je da znam za najvećeg Jugoslovena svih vremena Slobodana Miloševića i najvećeg Bosanca svih vremena Aliju Izetbegovića da znam ko su Bosanci i Jugosloveni, oni su Jugoslaviji i BiH najviše naškodili, zbog šakice Jugoslovena i Bosanaca muku muče glavni narodi u BiH a i izvan nje ;)

Moji postovi ovdje su samo odgovori na vašu verbalnu agresiju na Srbe i Republiku Srpsku, inače mi se hebe za BiH ;)

Izvlačiš mi to što sam napisao iz konteksta ;) Rekao sam da ne volim državu a siguran sam da niko u Bosni nije sretan sa državom. Svako voli BiH na svoj način, Srbi vole svoj dio, koji nosi naziv RS dok Muslimani eto umišljaju da je čitava BiH njihova i vole je ko fol čitavu a mrze ustvari više od 70% te BiH :lol:

Ne poštujem želje ljudih za tuđom slobodom, neka Muslimani rade sa svojom slobodom što žele, ali čim oni žele nešto kontra drugog naroda i drugog entiteta, u kojem ne žive, takve želje ne možemo uvažavati ;)

Dovoljno mi je da znam za najvećeg Jugoslovena svih vremena Slobodana Miloševića i najvećeg Bosanca svih vremena Aliju Izetbegovića da znam ko su Bosanci i Jugosloveni, oni su Jugoslaviji i BiH najviše naškodili, zbog šakice Jugoslovena i Bosanaca muku muče glavni narodi u BiH a i izvan nje ;)

Nije da u tebe nema pametnih, nađe se ...!

E sada će biti svima laše kada znamo tvoje stavove i želje...,

rješenje svih problema je sada vrlo blizu !

P.S. Dal da možda sačekamo izjavu o stavovima i željama naprimjer Bošnjaka recimo , koje ti inače mnogo poštuješ,
ili da odmah krenemo na realizaciju tvojih želja ?

Šta te konkretno interesuje ?

Pa pre svega, a da se nebude previše zahtjevno i idiskretno, tvoj položaj-lokaciju ?

Evo znamo da imamo među nama Banjalučana, Semberaca, Zvorničana, Sarajlija, Beograđana, Travničana itd,

i ja rekoh-napisah podosta o sebi itd.

Do tebe je... ,

Znaš kako se kaže: Nebilo ti naređeno !

P.S. Dal da možda sačekamo izjavu o stavovima i željama naprimjer Bošnjaka recimo , koje ti inače mnogo poštuješ,

Može da sačekamo i saslušamo i želje ostala dva konstitutivna naroda a nacionalne manjine (znači Bosance, Jugoslovene i ostale) molim da se ne mješaju ;)

Pa pre svega, a da se nebude previše zahtjevno i idiskretno, tvoj položaj-lokaciju ?

Evo znamo da imamo među nama Banjalučana, Semberaca, Zvorničana, Sarajlija, Beograđana, Travničana itd,

i ja rekoh-napisah podosta o sebi itd.

Do tebe je... ,

Znaš kako se kaže: Nebilo ti naređeno !

Ja sam iz Travunije kako ja nazivam istočnu Hercegovinu.

Može da sačekamo i saslušamo i želje ostala dva konstitutrivna naroda a nacionalne manjine (znači Bosance, Jugoslovene i ostale) molim da se ne mješaju ;)

Nemoj baš tako selektivno i prilično diskriminatorski !

Sjeti se presude Sejdić-Finci ..., šta se ono tamo traži od vlasti BiH da se u što skorijem roku primjeni ?!

Колега....

Свугдје има добрих и лоших људи. Без обзира да ли се ради о Србима, Бошњацима, Хрватима итд.

Проблем не лежи у томе да се у бих ти народи бескрајно мрзе, рат се завршио прије 20 година, ране још нису зарасле али живот се наставља.

Проблем је неповјерење, које је до те мјере нарушено да нема никаквих шанси да се поврати.

Ја лично не мрзима Бошњаке, нити Хрвате, али не вјерујем да се опет сутра у заједничкој држави неће родити неки нови Дудаковићи, Орићи, Делалићи и слични њима.

У WW2 сам изгубио дједа који је умро у Јасеновцу, па се то некако заборавило. Живјели смо опет сретно у СФРЈ. Онда, 50-ак година касније, изгубио сам 6 чланова родбине у рату у бих 90-их.

И како сада ја да вјерујем комшијама? Не желим својој дјеци оставити у наслеђе такву опасност. Зато волим моју Републику Српску а бих сматрам наказом која није вриједна постојања.

Имам сво право на такво мишљење.

E baš fino, sada smo bogatiji, jer nas ima iz raznih krajeva !

P. S. Onda vjerujem da su i tebi Srbija i Beograd bliski srcu.
Meni su drage sve zemlje i svi gradovi ovog svijeta.Ja sam inače filantrop i altruista ali najviše volim svoj zavičaj i svoju republiku - Republiku Srpsku.Srbiju i Beograd naravno ali i sve druge bivše jugoslovenske republike i gradove - Ljubljanu, Zagreb ,Sarajevo,Skoplje,Podgoricu i sve druge gradove.

Poslednja izmena:
E ebiga ako ja znam čemu se ti smiješ ?

Nisam ja njihov advokat, a ni pripadnik, ali će se izgleda morati i tim ostalima: Jevrejima, Romima, Rusinima i inim dati više prava da sudjeluju u vlasti..., i zašto da ne ?

Neka ih dobiju i sudjelovaće u vlasti (kao da ih danas nema u vlasti), samo znaj da nam Bosanci i Jugosloveni više nikada neće krojiti sudbinu. Ko BiH ne shvati kao konfederaciju različitih naroda, različitih federalnih jedinica i različitih društava taj neka svoju sreću potraži negdje drugdje a Bosanci i Jugosloveni Bosni i Hercegovini ne trebaju ;)

Колега....

Свугдје има добрих и лоших људи. Без обзира да ли се ради о Србима, Бошњацима, Хрватима итд.

Проблем не лежи у томе да се у бих ти народи бескрајно мрзе, рат се завршио прије 20 година, ране још нису зарасле али живот се наставља.

Проблем је неповјерење, које је до те мјере нарушено да нема никаквих шанси да се поврати.

Ја лично не мрзима Бошњаке, нити Хрвате, али не вјерујем да се опет сутра у заједничкој држави неће родити неки нови Дудаковићи, Орићи, Делалићи и слични њима.

У WW2 сам изгубио дједа који је умро у Јасеновцу, па се то некако заборавило. Живјели смо опет сретно у СФРЈ. Онда, 50-ак година касније, изгубио сам 6 чланова родбине у рату у бих 90-их.

И како сада ја да вјерујем комшијама? Не желим својој дјеци оставити у наслеђе такву опасност. Зато волим моју Републику Српску а бих сматрам наказом која није вриједна постојања.

Имам сво право на такво мишљење.

Ako je ovaj tvoj post adresiran na mene, ja u svoje ime mogu reći da imam poštovanje prema ovome što si napisao ! Skoro svemu !

A zaista cjenim i tvoj trud da izneseš na svjetlo dana neke istine o dešavanjima u prošlom ratu, a koje su bile manje znane ili čak i sakrivene...,

još kada bi to bilo praćeno sa adekvatnim sudskim procesima da se kazne počinioci nedjela...,

(kao što sam već jednom gore u postu napisao) bilo bi bolje za sve...,

naročito za one koji su iz rata izašli sa čistim rukama i obrazom, koliko se to u ratu već moglo...

Poslednja izmena:
Neka ih dobiju i sudjelovaće u vlasti (kao da ih danas nema u vlasti), samo znaj da nam Bosanci i Jugosloveni više nikada neće krojiti sudbinu. Ko BiH ne shvati kao konfederaciju različitih naroda, različitih federalnih jedinica i različitih društava taj neka svoju sreću potraži negdje drugdje a Bosanci i Jugosloveni Bosni i Hercegovini ne trebaju ;)

Izvinite, ali ne mogu ja komunicirati u isto vreme sa svima vama, čak i uprkos mojim željama !

Eto Vas pa izložite svoje stavove, ali ja zaista nemogu davati komentare o svim Vašim komentarima-stavovima...,

Hvala na razumjevanju ! Preko glave mi je danas i kompa i foruma ! Pozdrav !

Poslednja izmena:
Ako je ovaj tvoj post adresiran na mene, ja u svoje ime mogu reći da imam poštovanje prema ovome što si napisao ! Skoro svemu !

Хвала на разумијевању.

A zaista cjenim i tvoj trud da izneseš na svjetlo dana neke istine o dešavanjima u prošlom ratu, a koje su bile manje znane ili čak i sakrivene...,

još kada bi to bilo praćeno sa adekvatnim sudskim procesima da se kazne počinioci nedjela...,

Више се нико и не нада да ће починиоци злочина над Србима у бих и бити кажњени. Све мање је и породица жртава које би биле тако бар на неки начин задовољене правдом.

(kao što sam već jednom gore u postu napisao) bilo bi bolje za sve...,

naročito za one koji su iz rata izašči sa čistim rukama i obrazom, koliko se to u ratu već moglo...

На ово болдовано сам посебно поносан, јер нико од моје фамилије није починио злочин над комшијама, иако је био у прилици да се "свети". То не би било никакво задовољене правде, већ само ново зло.

Хвала на разумијевању.

Више се нико и не нада да ће починиоци злочина над Србима у бих и бити кажњени. Све мање је и породица жртава које би биле тако бар на неки начин задовољене правдом.

На ово болдовано сам посебно поносан, јер нико од моје фамилије није починио злочин над комшијама, иако је био у прилици да се "свети". То не би било никакво задовољене правде, већ само ново зло.

Ja mislim da će dosta toga ipak doći na svoje mjesto kad - tad, ne baš kako bi to bilo adekvatno, ali neke stvari se nemogu dovjeka kriti,
tu mislim na kako zločine, tako i na kriminal pojedinaca..., a koji se sada kriju iza nekoga kolektiviteta-naroda i misle da su nedodirljivi za vjeke vjekova!

Ali moje mišljenje, možda se nećeš složiti, je promjena pristupa svim žrtvama...,
moramo mi svi poštovati i uvažiti žrtve jedni drugih...

Po meni bi bilo mnogo svrsishodnije, od uprznog i vječnoga prepucavanja po forumu, da naprimjer:
Ti, ja , Bart, i ostali zainteresovani i koji to žele, obiđemo jedan dan zajedno mezarja u ratu stradalih Bošnjaka,
a siguran sam da bi potom uslijedio i posjet Srpskim grobljima na kojima počivaju naši stradalnici iz prošloga rata...,
Po meni bi to mogao biti neki pravi put... i volio bih da se tako nešto u skorijoj budućnosti ostvari...,
a ne samo da svi oplakuju i vide samo svoje žrtve...

P.S. Možda nekome ovako nešto danas izgleda teško ostvarivo i kao neka utopija, ali sam siguran da će to jednoga dana tako biti...

Poslednja izmena:
Ja mislim da će dosta toga ipak doći na svoje mjesto kad - tad, ne baš kako bi to bilo adekvatno, ali neke stvari se nemogu dovjeka kriti,
tu mislim na kako zločine, tako i na kriminal pojedinaca..., a koji se sada kriju iza nekoga kolektiviteta-naroda i misle da su nedodirljivi za vjeke vjekova!

O ustaškim zločinima se nije smjelo govoriti 50 godina i Četnike su izjednačavali sa ustaškim zlikovcima a Muslimani kao da nisu ništa radili, kriju se iza "bosanstva" i "jugoslovenstva" a većina ih je tada bila ponosno hrvatsko cvijeće. I danas se negiraju zločini nad Srbima, vama Bosancima i Muslimanima jedan pali muslimanski vojnik više vrijedi od 10 ubijenih srpskih žena i djece.

Ali moje mišljenje, možda se nećeš složiti, je promjena pristupa svim žrtvama...,
moramo mi svi poštovati i uvažiti žrtve jedni drugih...

Po meni bi bilo mnogo svrsishodnije, od uprznog i vječnoga prepucavanja po forumu, da naprimjer:
Ti, ja , Bart, i ostali zainteresovani i koji to žele, obiđemo jedan dan zajedno mezarja u ratu stradalih Bošnjaka,
a siguran sam da bi potom uslijedio i posjet Srpskim grobljima na kojima počivaju naši stradalnici iz prošloga rata...,
Po meni bi to mogao biti neki pravi put... i volio bih da se tako nešto u skorijoj budućnosti ostvari...,
a ne samo da svi oplakuju i vide samo svoje žrtve...

P.S. Možda nekome ovako nešto danas izgleda teško ostvarivo i kao neka utopija, ali sam siguran da će to jednoga dana tako biti...

Ne počivaju tamo Bosanci, nego Srbi

Back