Intel ili AMD?

Intel ili AMD??

• Intel

• AMD

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Najbolju polemiku oko toga šta je bolje čuo sam pre par dana dok sam bio na odmoru. Pričala su dva lika koji očigledno nemaju veze niti ih zanima šta je u kućištu. Kaže onaj prvi - Ne znam, ima taj Intel i AMD, kod mene je Intel i radi mi sve što me zanima, super mi je komp, i igrice mi idu super.. Drugi mu je odgovorio - Imao sam i ja taj Intel, pa me deca ubediše da kupim AMD, nemam pojma šta im je to, radi im sve i to mi je jedino važno, samo da me ne cimaju previše...

Svi znamo da u računaru nije samo Intel i AMD, tu je matična ploča, grafika, memorija, hard... Računar ako radi kako treba - dobar je, a ako ne radi - loš je.

Decaci dugo godina sam koristio Intel, ali CINJENICA JE :

- U ZADNJOJ SERIJI PROCESORA od 45 nm AMD JEDE INTEL ZA DORUCAK

Evo dokaza

http://www.overclockersclub.com/reviews/phenom2x2_athlon2x2/

Uporedni pregled procesora u najzahtevnijim igricama i aplikacijama kaze da recimo dvojezgarni AMD Phenom II 550 black Edition ima isti odprilike FPS kao Intel I7

Evo par rezultata za pocetak Crysis Warhead

na rezoluciji 1280x1024 AMD Phenom II 550 BE izvlaci 26 FPS

http://www.overclockersclub.com/reviews/phenom2x2_athlon2x2/9.htm

na rezoluciji 1280x1024 svi intelovi procesori izvlace takodje 26 FPS pa cak i najjaci intelov procesor I7 956

http://www.overclockersclub.com/reviews/intel_corei5750_corei7870/10.htm

cena ovog AMD-a sto sam ja kupio je 80 evra dok je cena Intela I7 965 preko 700 evra :hahaha:

Pa dalje kaze rezultat u igrici Far cry 2

AMD istoimeni 62 FPS

http://www.overclockersclub.com/reviews/phenom2x2_athlon2x2/8.htm

na istoj rezoluciji Intel I7 965 68 fps

http://www.overclockersclub.com/reviews/intel_corei5750_corei7870/9.htm

Isti su rezultati u skoro svim igricama - negde je brzi AMD a negde I7 al generalno tu su skoro na istom nivou, stim sto AMD kosta 4 do 10 puta nize od intelove serije i5 i i7 procesora

AMD JEDE INTEL ZA DORUCAK

Jer AMD u ovom trenutku nudi mnogo vise za manje novca....

Kupovina bilo kojeg intela je danas cisto bacanje para

Al poenta je da Intel ulaze mnogo u marketing imaju mnogo placenih novinara u listovima poput svet kompjutera da reklamiraju i preferiraju intel

najjace mi je kad rade test intelovih procesora u svetu kompjutera i porede ih ne sa svim procesorima na trzistu vec iskljucivo sa drugim intelima :)))

bagra lopovska

najjace mi je kad rade test intelovih procesora u svetu kompjutera i porede ih ne sa svim procesorima na trzistu vec iskljucivo sa drugim intelima :)))

bagra lopovska
Zaboravio si da pomeneš i druge upotrebe procesora osim igara. U aplikacijama kao što je renderovanje, kompresija podataka, enkodiranje i sl. Intel i na originalnoj frekvenciji šije AMD značajno. Da ne pominjem da se Intel trenutno mnogo bolje overklokuje.

Da zaključim, ako želiš najbolji procesor za što manje para - uzmi AMD, ako hoćeš najbolji procesor - uzmi Intel.

Sve je očiglednije da su AMD i Intel jedna dvoglava firma. Još iz vremena kad je AMD bio Intelov 'šegrt', jednostavno iskorišćen je da 'podavi' konkurenciju. Jačanjem AMD-a nestali su IBM, Cyrix, Motorola.... a ostalo je navodno nadmetanje dva američka giganta. Nije nego, dve bagre lopovske, sada su Intel CPU u odnosu na perfomanse nešto skuplji ali su im ploče jeftinije, CPU bez ploče ne mere te i dalje za iste novce dobijamo isto muzike (+/- 2%).

Nisam siguran da razumem. Kao kad bi te ja pitao jel brži Fića ili Ferari Enzo, a ti kažeš "kako za koga"...

Ja upravo rekoh da je AMD bolji bang-for-the-buck, ali Intel je generalno brži u svakoj aplikaciji. A brzina nije relativna "kako-za-koga", brži je brži i to je to. I to ovde govorimo o najboljim procesorima koje obe firme imaju u ponudi, iako je 90% prodatih procesora zapravo donji i srednji rang ponude.

Sve je očiglednije da su AMD i Intel jedna dvoglava firma. Još iz vremena kad je AMD bio Intelov 'šegrt', jednostavno iskorišćen je da 'podavi' konkurenciju. Jačanjem AMD-a nestali su IBM, Cyrix, Motorola.... a ostalo je navodno nadmetanje dva američka giganta. Nije nego, dve bagre lopovske, sada su Intel CPU u odnosu na perfomanse nešto skuplji ali su im ploče jeftinije, CPU bez ploče ne mere te i dalje za iste novce dobijamo isto muzike (+/- 2%).

kako su ploce jeftinije?

dobra AMD ploca je max 60 evra dok intelove ploce sa ovim socket 1366 idu 100 evra pa na vise.

Kako za koga znaci za onoga sto igra igrice moze biti brzi AMD posto je u mnogim jaci AMD od intelovog a onaj ko se bavi video renderingom i radom u grafickim programima za njega je brzi Intel posto trenutno AMD nema odgovor na intelove Quad procesore u vezi toga!U nizem segmentu kao sto si reko AMD nudi vise za ulozeni novac!

Nisam siguran da razumem. Kao kad bi te ja pitao jel brži Fića ili Ferari Enzo, a ti kažeš "kako za koga"...

Ja upravo rekoh da je AMD bolji bang-for-the-buck, ali Intel je generalno brži u svakoj aplikaciji. A brzina nije relativna "kako-za-koga", brži je brži i to je to. I to ovde govorimo o najboljim procesorima koje obe firme imaju u ponudi, iako je 90% prodatih procesora zapravo donji i srednji rang ponude.

u kojoj to aplikaciji?

95% ljudi koristi racunare da igra igrice, surfuje po internetu i pogleda neki film.

za tih 95% ljudi i njihove potrebe AMD nudi isto sto i Intel samo za daleko nizu cenu.
na overclockersclubu su eto merili intele i amdove zadnju seriju rpocesora u svim najnovijim igricama i imaju iste rezultate skoro nebitno o kom se procesoru radilo dal o amdovom za 80 evra ili intelovom za 700 evra

ti rezultati su poraz za Intela jerj e ocigledno da intelovi procesori ne opravdavaju razliku u ceni a 90% ljudi kupuje na trzistu jake procesore pre svega zbog video igara

za potrebe interneta worda i excela dobar je i pentium 3 .

AMD je u ovoj seriji neuporedivo bolji, prakticno nijedna stvar nije na strani intela ovde , jer AMD nudi iste performanse maltene za skoro 10 puta nizu cenu od najjaceg intelovog procesora I7 965 , da ne dodajemo na sve to sto za I7 moras da kupis plocu sa novim socketom 1366 + da koristis DDR3 memoriju koja je jos dosta skupa.

jasno je posle ovih testova da Intelove procesore u narednom periodu kupuju samo oni koji ne znaju.

Kako za koga znaci za onoga sto igra igrice moze biti brzi AMD posto je u mnogim jaci AMD od intelovog a onaj ko se bavi video renderingom i radom u grafickim programima za njega je brzi Intel posto trenutno AMD nema odgovor na intelove Quad procesore u vezi toga!U nizem segmentu kao sto si reko AMD nudi vise za ulozeni novac!

a koliko se % kompjuterske populacije bavi video renderingom ?

ni 1% ukupne populacije

drugo u tim ostalim grafickim programima tipa photoshop i corel , je mozda intel brzi za najvise 10% , sto se u radu prakticno i ne oseti a u svakom slucaju ne opravdava i do 10 puta vecu cenu za procesor.

kupovina quad procesora je danas cisto bacanje para jer ti procesori u 95% programa igrica i aplikacija ne donose nikakve bolje performanse u odnosu na procesore sa 2 jezgra

a ono sto je bitno cetvorojezgarni procesori u proseku trose duplo vise struje od dvojezgarnih

TDP dvojezgaraca je oko 80W dok je TDP cetvorojezgarnih 145 W ili vise.

nema tu kako za koga evo overclockersclub radi test svih procesora u 5-6 najpopularnijih i najzahtevnijih igrica na trzistu i tu skoro iste rezultate imaju i AMD i intel nezavisno od procesora

Recimo u Crysis Warhead koja je hardverski najzahtevnija igrica na trzistu , i AMD i Intel nezavisno o kom se procesoru radi na 1280x1024 rezoluciji sa istim podesavanjima imaju 26 FPS

I to isti FPS imaju AMD Phenom II 550 Black Edition koji kosta 80 evra kao Intel i7 965 Extreme koji kosta 700 evra

a u rezoluciji 1650x1050 je cak ovaj AMD Phenom II 550 1 FPS brzi i od i7 i i5 Intelovih procesora!

St oznaci da ce samo budala kupiti i7 jer u praksi nece dobiti nista vise u odnosu da je kupio ovaj AMD . Teoretski je intel verovatno bolji al ono sto je jedino bitno jeste praksa a tu su im rzultati isti uz "malu zackoljicu" da je AMD neuporedivo jeftiniji....

Poslednja izmena:
Quadovi se u igricama ne osete za to sto 99% igrica ne prepoznaje 4 jezgra dok je druga prica za aplikacije.Svi smo se slozila da AMD daje vise za ulozeni novac, ali ovde samo kazem koji je realno bolji procesor ,i u cemu je bolji ako ne gledamo njegovu skupocu!

Quadovi se u igricama ne osete za to sto 99% igrica ne prepoznaje 4 jezgra dok je druga prica za aplikacije.Svi smo se slozila da AMD daje vise za ulozeni novac, ali ovde samo kazem koji je realno bolji procesor ,i u cemu je bolji ako ne gledamo njegovu skupocu!

pa realno je ono sto je u praksi

drugo za video rendering i ozbiljnije stvari niko ne kupuje single intel i7 vec kupuje ozbiljnu serversku gotovu masinu koja je prosla stotine testova u tu svrhu prethodno u razvojnoj laboratoriji

a nerealno je ono sto je u teoriji a nije u praksi

a u praksi ko sto rekoh amd nudi iste performanse za daleko manje novca od intela

sta ce meni procesor koji je teorijski brzi , kad ta brzina ne moze nigde da dodje do izrazaja?

to je kao da imas automobil koji moze teoretski da razvije 400 km/h a u praksi zbog stanja puteva ne mozes nigde da vozis brze od 250 km/h

kupovina quad procesora je danas cisto bacanje para jer ti procesori u 95% programa igrica i aplikacija ne donose nikakve bolje performanse u odnosu na procesore sa 2 jezgra.
Ne frljajte se tek tako procentima. I dalje ponavljam da je AMD bolji bang-for-the-buck, ali nije nikako najbrži CPU što ovde neki pokušavaju da proture.

Primer: ja u radu najviše zavisim od brzine obrade sirovih podataka, a brzina je ovakva (primer kompresije istog fajla, multithread, sa THG):

Intel i920: 47 sek (na standardnoj frekvenciji!)
AMD Phenom II X4 955: 89 sek.
Intel Core 2 Duo E8400: 94 sek.
AMD Phenom II X2 550: 117 sekundi

E sad, kad radiš sa fajlovima koji se kompresuju satima, onda ti je razlika od sat-dva veoma značajna. linearno povećanje broja jezgara donosi maltene linearno povećanje brzine. Ovo isto važi u ostalim CPU intenzivnim kalkulacijama. (primer - šah... ni jedan chess engine na takmičenjima ne koristi AMD procesore, nego baš Intel, zbog brzine)

To što većina ljudi koristi komp za Internet i igrice, to i dalje ne znači da je AMD brži, a mi baš o tome pričamo - ko pravi najbrži (i najskuplji) CPU.

pa to , sto ti radis, generalno ne radi ni 1% kompjuterske populacije mi ovde pricamo o koriscenju kompjutera za one potrebe za koje ga koriste siroke narodne mase a to je surf, internet, obrada neke slike , kucanje dokumenta u wordu i excelu, gledanje filmova i igranje poneke igrice.

i u tu svrhu , u koju kompjutere koristi preko 90% populacije - AMD je daleko bolje resenje od intela.

ne kazem da ja u pojedinacnim operacijama potrebama i resenjima intel nije bolji, ali za ono , za sta kompjuter koristi preko 90% ljudi AMD je jednostavno neuporedivo bolji a to je zato sto nudi za te potrebe iste perfromanse za daleko nizu kolicinu novca

za tih 90% populacije savrsen procesor je trenutno ovaj koji sam upravo ja danas kupio AMD Phenom II 550 BE - kupovina bilo kog Intela , bilo u 65 nm serije E8xx ili I5 i I7 predstavlja cisto bacanje para

Poslednja izmena:
Meni kao prosecnom korisniku je sasvim dovoljan Phenom II X2 550 OC na 3.8, ali nije rec o meni i tebi nego o samom procesoru, nevazno da li je i 10000e ali je najbolji i najbrzi,cilj i AMD i INTELA je da imaju brzi procesor od svog konkurenta.
Isti slucaj je i sa Nvidiom i ATI u grafici,znaci to je vecito takmicenje ko je bolji!

Meni kao prosecnom korisniku je sasvim dovoljan Phenom II X2 550 OC na 3.8, ali nije rec o meni i tebi nego o samom procesoru, nevazno da li je i 10000e ali je najbolji i najbrzi.i to je cilj i AMD i INTELA da imaju brzi procesor od svog konkurenta.Isti slucaj je i sa Nvidiom i ATI u grafici,znaci to je vecito takmicenje ko je bolji!

pa vidis glavni cilj ni AMD-a ni Intela nije imati najbrzi procesor nego prodati sto vise procesora i sto je najvaznije - ostvariti sto veci profit.

A sobzirom da u toj nizoj i srednjoj klasi , AMD suvereno vlada u odnosu na Intel jasno je da AMD pravi veci profit i da je u ovom trenutku uspesniaj kompanija od Intela.

vecina ljudi tj 90% ce dati za procesor maksimum 100 evra , to je za kucne potrebe, i tu u tom cenovnom rangu AMD Phenom II 550 BE nema takmaca u Intelovom taboru. Pa onaj procesor E8400 koji je stara serija intelovih procesora kosta nekih 140 evra dok ovaj 550 BE kosta samo 80 evra . E8400 je u 65 nm dok je 550 bE u 45 nm sto znaci da trosi manje struje i manje se greje

tacno je da je to vecito takmicenje, recimo sa serijom core2duo intel je bio mnogo bolji od konkurencije amdovih procesora ali sada je situacija bitno drugacija - sto nama korisnicima samo moze da donese korist.

konkurencija je ekstra stvar i ona motivise sve na trzistu da izbacuju samo jos bolje brze i jeftinije modele . U Seriji procesora od 45 nm , ne vidim kako intel moze da parira AMD-u za procesore do 100 evra.

Poslednja izmena:

To prvo tacno tako.

Ali generalno nije najbitnije koji je najbrzi procesor vec ko ima najbolju ponudu za male pare tj best bay.Kao sto je npr nvidia bila bolja sto se tice grafickih jedno vreme - ali se radeon 9550 prodavao jako puno jer je jednostavno bio best buy.

Doduse ranije su za gaming amd-ovi bili bolji ali sada je intel primat.samo se greje do 70 kada se klokuje na preko 3.2 kod mene ali ok - to je veoma brzo.

evo upravo sam sad overclockovao ovaj Phenom II 550 BE i verovali ili ne ista je temperatura procesora na stock i overclockovanoj frekvenciji!

bila mi je 42 na stock i isto mi je 42 sada kada je overclockovan na 3.8 GHZ

550BE.jpg

P.S sad sam testirao procesor u procesiranju full hd 1080p filma i temperatura se digla za 1 stepen :)

a kad se setm ovih intelovih procesora u 65 nm tu je temperatura overclockovanog procesora od 55 do 65 stepeni :)

Poslednja izmena:
pa vidis glavni cilj ni AMD-a ni Intela nije imati najbrzi procesor nego prodati sto vise procesora i sto je najvaznije - ostvariti sto veci profit.

A sobzirom da u toj nizoj i srednjoj klasi , AMD suvereno vlada u odnosu na Intel jasno je da AMD pravi veci profit i da je u ovom trenutku uspesniaj kompanija od Intela.

vecina ljudi tj 90% ce dati za procesor maksimum 100 evra , to je za kucne potrebe, i tu u tom cenovnom rangu AMD Phenom II 550 BE nema takmaca u Intelovom taboru. Pa onaj procesor E8400 koji je stara serija intelovih procesora kosta nekih 140 evra dok ovaj 550 BE kosta samo 80 evra . E8400 je u 65 nm dok je 550 bE u 45 nm sto znaci da trosi manje struje i manje se greje

tacno je da je to vecito takmicenje, recimo sa serijom core2duo intel je bio mnogo bolji od konkurencije amdovih procesora ali sada je situacija bitno drugacija - sto nama korisnicima samo moze da donese korist.

konkurencija je ekstra stvar i ona motivise sve na trzistu da izbacuju samo jos bolje brze i jeftinije modele . U Seriji procesora od 45 nm , ne vidim kako intel moze da parira AMD-u za procesore do 100 evra.

Slazem se u potpunosti...
AMD je mnogooooo isplativiji za nas koji se ne bavimo ozbiljnim renderingom i ostalim stvarima,ali je cinjenica da je I7 najbrzi proc na trzistu...
Jeste neisplativ ali je najbrzi.A sto se tice profita naravno da AMD uzima ogroman deo kolaca...:mrgreen:

Back