Ne, to je prilično laičko razmišljanje iz perspektive potrošača... ali stvari su malo drugačije na nivou koji odlučuje.
Te kompanije vode relativno mudri ljudi, a cilj prodaje procesora je maksimizacija profita. Oni vrlo dobro znaju da ako izađu sa cenom procesora od 1000 dolara, da će prodati recimo sto hiljada komada, a ako cenu spuste na 200 dolara, da će prodati dvesta miliona komada. Obzirom da je samo minimalan deo cene procesora vezan za sam proces proizvodnje, njima je relativno svejedno da li će on koštati ovoliko ili onoliko, bitno je da u zbiru (očekivana prodaja x određena cena) oni dobiju maksimum. Dakle, od tih varijabli koje određuju profit, oni imaju 100% kontrolu jedino nad cenom, a njenim variranjem utiču na drugu varijablu (broj prodatih komada). Iza ovoga ne stoji odluka jednog čoveka, već firme koje se bave cenovnom politikom, i koje rade i za Intel i za AMD... u tim firmama ne rade samo inženjeri, već i psiholozi, ekonomisti, marketing eksperti, i sl.
Drugo, ja volim AMD, i mislim da prave izuzetne procesore. Prošle godine u julu sam bio preko bare, pričao sam sa jednim inženjerom iz AMD-a, i on mi je rekao doslovno "Intel je trenutno tri godine ispred nas po svemu, ali nama to ne smeta, jer imamo svoje tržište za koje se Intel ne interesuje preterano."