Znam samo za Gigabyte, oni su povukli svoje ploče, za ostale ne znam.
Sad ću ti ja opisati zašto sam ja postao simpatizer AMD-a. Zaposlio se ja i skupio para da kupim računaljku. Pogledam na internet kataloge prodavnica i skontam da mi je procesor koji imam sad u ovom trenutku, phenom 9600, najbolja varijanta koju sebi mogu priuštiti. Odem u radnju (u farmerkama isprljanim od cementa i kreča, i gumenim čizmama) i pokažem liku (mnogo sređen i otmjen) koji radi tu šta želim uzeti. On me pita zašto želim baš taj procesor, na šta mu ja odgovorim da nije isključivo šta ja želim, nego ako ima bolju ponudu da mi kaže. On mene uputi na nekog intela (ne sjećam se baš najbolje pošto mi je onda znanje oko računara bilo mnogo skromnije nego danas) mislim da je bio C2Q 9400 koji je bio skuplji od Phenoma 2,5 puta. Ja mu sugerišem da mi je to preskupo na šta on meni ponudi pentium dual core 2.2GHz. I sad, pošto su cijene slične, mislim da je intel bio čak nešto malo skuplji, pitam ja njega koji je procesor bolji: Phenom ili taj intel, na šta je on meni odgovorio da je intel mnogo bolji procesor, da je taj phenom smeće koje košta, i da će se brzo prestati proizvoditi. Ja, ma koliko laik bio, znao sam da je phenom brži procesor i odem u drugu radnju i tamo uzmem ono što sam naumio i to je bilo to što se tiče moje kupovine.
Nakon toga je intel imao spor sa evropskom unijom, pa čak i sa AMD-om gdje je pljuno 1.09 milijardi € evropljanima i 2.25 milijardi € AMD-u. Međutim stara poraksa je ostala ista. Distributeri procesora imaju 30% rabata na intelu, a na AMD-u nemaju ni 10%. Naravno, otiđi u svaku radnju i reci im da želiš računar, uvaliće ti intel.
I to je boljka naših volova, običnih ljudi. Kad kupuju sastavljen kompjuter obično im uvale lošu matičnu, loš HDD, loše napajanje te integrisanu grafičku karticum, za koju im samo kažu da ima 512MB memorije. Naravno, naplate im to kao da su unutra komponente vrhunskog kvaliteta i daju im garanciju godinu dana. Komponenta na koju sam dobio najkraću garanciju je grafička kartica i iznosi 2 godine. Ploča, napoj, monitor i procesor 3 god, HDD 5 godina i memorija 10 godina.
Cijela ova priča je da ne vjerujem nikome ništa na riječ dok to sam ne vidim.