Intel ili AMD?

Intel ili AMD??

• Intel

• AMD

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
- Intel® Pentium® Processor P6000
(3M Cache, 1.86 GHz)

- Intel® Pentium® Processor T4500
(1M Cache, 2.30 GHz, 800 MHz FSB)

intel-pentium-p6000-vs-i.jpg

Toshiba je pocela da ugradjuje prvi CPU kod L serija? :think:

P6000 je daleko iznad T4500 jer je nova generacija, osim procesora računar čine matična ploča, memorija, kontroleri na ploči.... a sve je na strani P6000, jednostavno T4500 pripada sad već staroj generaciji i kao nov se ne treba kupovati jer nema perspektivu.

Nedavno je Intel predstavio nove procesore, mnogo se pričalo o njihovim imenima, primeni itd...

93bbe36e-92b3-4cfe-a014-8d4e2a52fd8c.jpg

Međutim akcenat nije bio na perfomansama, već na tome da su pre direktnog konkurenta spojili procesor i grafičko jezgro. Za to vreme konkurent mudro ćuti, naročito posle dobijenog procesa o krađi patenata gde je Intel morao da plati više milijardi dolara....

Šta će zaista biti videćemo sredinom godine.

Daj nam neki link. Ja ne znam ništa o tome. Znam samo o monopolističkom ponašanju intela koji je pljuno 2.25mld € vansudskog poravnanja AMD-u i 1.06mld€ evropskoj uniji kao kaznu. A ni za kakve patente. Zašto bi intel uradio nešto takvo?

Intel je AMD-u platio po dogovoru kako bi odustao od daljih tužbi, što je i urađeno. Ali, uvek ima neko ali, FBI nije odustao od daljeg procesiranja... Šta će biti dalje??? PA kad neko bez problema plati tolike milijarde USD, neće mu biti teško da plati da se ostalo ne sazna, to je igranka iznad nas, možemo samo da nagađamo, vidimo samo da je Intel na čudan način pre AMD-a izbacio CPU i VGA u jednom čipu, da je prebacio memorijski kontroler u CPU, da koristi dupli takt.... odakle je to??
Sve u svemu ceo rasplet će se desiti od jula do oktobra kad i AMD izbacuje svoje proizvode.

I šta sad.
Msm, nemoj krivo svatiti ali mi zvuči bezze da intel mora AMD-u platiti da integrišu GPU U CPU. To bi bilo kao da je jedan proizvođač automobila patentirao točak, i svi mu moraju plaćati licencu.

Intel
Dve godine koristim core2quad q9550 za renderovanje i odlicno se pokazao. Renderovala sam i na AMD-u u njegovom rangu, ali intel sa 12MB kesa dosta bolje radi taj posao. Mada opet... razlika u ceni je ipak prevelika.

Sto se tice opsteg pitanja, Intel je definitivno bolji, procesori su im mnogo brzi od AMD-ovih, ali ni oni ne kaskaju mnogo za Intelom, AMD je prvi izbacio APU ili kako ih jos zovu Fusion! To je u sustini 2 procesora na jednom, jedna logicka jedinica i jedna graficka! Po tom pitanju, oni su usli na mnogo vece trziste od Intela, koji je kasnio sa takvom tehnologijom! Sa tim cipom, nije potrebno kupovati dodatnu graficku karticu, sve osnovne potrebe korisnika su zadovoljene, totalna podrska HD rezulucije sa DX11, mnogo manja potrosnja struje, efikasniji rad procesora i jos mnogo stvari! Samim tim, i jedna i druga kompanija imaju svoje prednosti i mane, mada u sustini, uvek je stojala iza svega toga ona nasa stara izreka: "Koliko para, toliko muzike!"

Vidim da je ovde zestoka rasprava oko Intela i AMD. Pa me zanima sledece:
Za osnovni rad na kompu, bez graficke kartice..mozda je kasnije kupim, bitni su mi procesor i maticna i to u nekoj najnizoj sada seriji, pa me zanima da li da izaberem ovo ili ono:

Intel Celeron DualCore E3400
AMD AM3 Sempron 140

s tim sto bih uzeo odgovarajuce maticne ploce sa integrisanom grafikom...znaci nista jako, jer uglavnom surfujem i po neki programcic....

Back