Incest i rupe u zakonu

Sokolica_M:
... Ali od tog momenta je prošlo znaš li koliko hiljade godina? I čega sve nije bilo što imamo danas ili se smatralo normalnim, a danas ne, ili bi se nešto od naše današnjice smatralo nenormalnim da se stavi u neko prošlo vreme. Nije adekvatna komparacija. Menja se kvalitet života, radne navike, društvo ti je u neprekidnom kretanju, SVE SE KREĆE I MENJA,

sankcionisanje ovakvih radnji smrću, odsecanjima isl, bilo je u praksi upravo pre hiljadu godina...gde smo se to onda pokrenuli i gde smo to odmakli ako krenemo da odsecamo i ubijamo..

boogie wogie:
sankcionisanje ovakvih radnji smrću, odsecanjima isl, bilo je u praksi upravo pre hiljadu godina...gde smo se to onda pokrenuli i gde smo to odmakli ako krenemo da odsecamo i ubijamo..
Ne verujem da bi te mnogo zanimalo na kojoj smo lestvici drushtvenog i civilizacijskog napretka, da si recimo ti zrtva takvog zlochina, ili neko tebi blizak.
Moj predlog je da se donese zakon po kome se takvi kriminalci osude na dozivotnu, bez mogucnosti ulaganja zalbe i pomilovanja. A ako se budu branili neurachunljivoshcu, da se strpaju u ludaru do kraja njihovih bolesnichkih i pacenichkih zivota. Mislim da je ovo poshteno s obzirom da nisam chula da se neko nekad izlechio od pedofilije i slichnih boleshtina.

no imagination:
Ne verujem da bi te mnogo zanimalo na kojoj smo lestvici drushtvenog i civilizacijskog napretka, da si recimo ti zrtva takvog zlochina, ili neko tebi blizak.

ne bi, verovatno bih voleo da u tom trenutku imam pištolj i ubijem skota iz afekta.
Tako da bolje da prodamo sve sudove i zatvore, i da za te pare naoružamo narod u samoodbrambene svrhe..?
Iebeš Pravo, afekat se broji..a?

lično mi se desila sledeća stvar:
išao sam ulicom, mirno pre podne, nigde nikog, u obe ruke po kesa, nosim cvikere.
Iz čista mira, osetim strahovit udarac u slepoočnicu.

Ispadnu mi kese, naočari, ispred sebe vidim lika kako stoji sav nakostrešen, spreman za fajt.
U šoku, pitam ga koji mu je, da me nije pomešao sa nekim (jer čoveka nikad u životu nisam video pre toga a ne verujm ni on mene jer me je napao s leđa).
Tip ne odgovara, trese se.
Šornem ga jednom među noge (nisam želeo neki duži fajt sa njim, jer sam pore svega imao i jak išijas), pljunem ga (da ga zbunim) i vidim da se on pomera ka sredini puta. Tada primetim i da čovek nije pri sebi i da je verovatno ili pod drogom, ili da mu droga jako fali.

Kažem mu da se skloni sa ulice jer će da ga udare kola.
On se pomeri i tad mu u izrazu lica vidim da trpi strahovit bol, da nije svoj, da jednostavno ne zna šta radi.
Okrenuo mi je leđa i otišao polako kao da se ništa nije desilo.
Jesam li trebao da ga onda zaskočim s leđa i ubijem od batina?
Nekoga ko nema svest? Kome mozak ima iščašenu percepciju i umesto mene vidi npr psa a umesto mojih reči lavež?

boogie wogie:
da li bi osudili i svoje dete na smrt ako bi sutra u npr pijanom stanju, počinilo nekakvo slično delo..pitanje je sad..

A kako bi reagovao/la da je tvoje dete zrtva? Da li bi u tom slucaju zatvorska kazna bila adekvatna?
Kad su deca zrtve mislim da je dozivotna robija ili cak i smrtna kazna adekvatna. Mozda je dozivotna i bolja jer sam cula da silovatelji i pedofili najgore prolaze u zatvorima od strane drugih zatvorenika. Pa sta ce im veca kazna nego da i sami postanu neciji objekat sexualnog izivljavanja. I to do kraja zivota.

boogie wogie:
Nekoga ko nema svest? Kome mozak ima iščašenu percepciju i umesto mene vidi npr psa a umesto mojih reči lavež?

A da li to treba da bude opravdanje za zlocin, nemanje svesti, trip....
Jako me je potresao slucaj u Starim BAnovcima, jos citam da ce se taj Jakupek izvuci na neuracunljivost, kazu bio je narkoman. Kad sam procitala njegovu izjavu u novinama "Ne znam sta mi je bilo ali stvarno sam uzivao dok sam sakatio i klao malog Luku"! Smracilo mi se. Ko zna koliko je jadna dusa patila i kakve je bolove trpeo pre nego sto je izdahnuo. A on ne zna sta mu je bilo. Najlakse je biti neuracunljiv cini mi se. Ja mozda reagujem tako jer i sama imam decu i cini mi se da bih ubila za njih. Decu ne prastam nikome.

boogie wogie:
Jesam li trebao da ga onda zaskočim s leđa i ubijem od batina?
Ovo je nešto sasvim drugo. Odrasla osoba koja zlostavlja dete veoma dobro zna da to što radi nije u redu. Da ne zna, ne bi se silno trudila da sakrije svoje aktivnosti, ne bi emotivno i materijalno ucenjivala i potkupljivala dete da ne oda šta mu radi.

havalius:
Ovo je nešto sasvim drugo. Odrasla osoba koja zlostavlja dete veoma dobro zna da to što radi nije u redu. Da ne zna, ne bi se silno trudila da sakrije svoje aktivnosti, ne bi emotivno i materijalno ucenjivala i potkupljivala dete da ne oda šta mu radi.

alo ljudi, govorimo o POREMEĆENIM osobama.
Da znaju šta rade ne bi bili poremećeni.
šta ako su i sami bili zlostavljani kao deca? (što je često slučaj)
Zamislite malo, drago dete, koje npr otac seksualno zlostavlja i NIKO NIKAD za to ne sazna.
To dete odraste u (kakvog?) čoveka.
Njegova svest funkcioniše ok, ali podsvest?

Šta je sa podsvešću koja je mnogo snažniji motor nego što je svest kočnica ili volan?
Oćemo to pištoljem da rešimo?

Original postavio boogie wogie
Zamislite malo, drago dete, koje npr otac seksualno zlostavlja i NIKO NIKAD za to ne sazna.

Šta je sa podsvešću koja je mnogo snažniji motor nego što je svest kočnica ili volan?
Moram i sa ovim da se složim.
Poremećena osoba ima impuls da čini abnormalne stvari.
On to ne može kontrolisati, niti njegovo ponašanje ima mnogo veze sa njegovom svesnom odlukom.
Podsvest je nevidjeno moćna.
Ja uvek volim da spomenem slučaj neke žene koja je zbog toga što je muž hteo da je ostavi sa troje dece, završila u bolnici paralizovana. Nakon svih odradjenih pregleda, ustanovljeno je da je u pitanju čista psiho-somatika. Tako je i lečena, terapijom koja niti je bila medikamentozna niti fizikalna. Glavni s odeljenja joj je rekao da za nju imaju lek, svakodnevno su joj pritiskali neku tačku na kičmi fola radi, a ona je nakon par dana prohodala. Naravno, nakon toga je transferovana kod psihijatra.

Ovo nema veze sa zločinima, ali je ilustracija šta može podsvest da uradi čoveku i koliko čovek u nekim situacijama nema kontrolu nad sobom.

7sins:
Pa dobro necemo mi resavati nego zakon. Znaci za poremecene dozivotna robija, ili dozivotna bolnica u zavisnosti koje je krivicno delo u pitanju. Ali mislim da je nas zakon blag posebno prema silovateljima.
Naš zakon je preblag.
A što se tiče doživotnih bolnica ili zatvora, ne znam šta da ti kažem, ali po mom mišljenju to je jedino rešenje. Ne možemo znati nikako da li će neko opet počiniti krivično dela, pa makar ga rehabilitovali 20 godina. A nauka je tu posebno nemoćna. Da bar znamo kako nastaju ti ''impulsi'' koji navode na zločin, ali na žalost ne znamo. Mislim da nikad ni nećemo saznati.

boogie wogie:
da su se odredbe Dušanovog ( i bilo kog drugog ) zakonika pokazale delotvornima, kada su ovakve pojave u pitanju (pojave koje su rak rana svakog društva), te bi odredbe i dalje bile na snazi..

Po pomenutom Zakoniku silovatelj bi trebao biti spaljen ili mu odesecena ruka ili neki organ vec :roll: sto bi nas vratilo vekovima u nazad i ponistilo sve tekovine savremene civilizacije.Slazem se.Nije resenje.prva bih bila vrlo ne srecna da zivim u jednom takvom drustvu..mada ni ovo nije mnogo bolje. :(
Ali...
Koja je kazna adekvatna za silovanje deteta?Ako imate dete verovatno cim cujete neku takvu vest upadate u afekat(ja bar!)i onda bi poubijali sve zivo,lincovali,i slicno...
Pomenuta kastracija-ne fizicka naravno vec fakticka...ok..radi se u nekim zemljama..ali nije resenje problema ni u tome.Jer covek koji pocini nesto tako ima ozbiljan problem u glavi..a mozak mu ne mozes odstraniti...Znaci takav mora da se leci...i za takve na zalost vaze ljudska prava. :???:
Zatvor-nije bolnica..narocito sto iz njega izadju za kratko vreme,i kao po pravilu pocine isto delo u kratkom roku.Smrtna kazna,em ne postoji kod nas-a i tamo gde postoji nije dala rezultate :-? Opet corsokak.

Po meni je ta kazna od 3 ili 5 godina sve jedno, ruganje zrtvi,njenoj porodici,drustvu...
Niko nema nista od od toga cime se ljudi nasladjuju da ce silovatelj biti na isti nacin u zatvoru kaznjavan od strane drugih zatvorenika...
Mislim da je problem u nasem krivicnom zakonu..Nisam iz te struke,postujem pravo kao nauku ali kao laik samo uvidjam propuste...
Otac koji je silovao dete dobio je olaksavajucu okolnost pri presudi jer mu je hranitelj!!! :shock:
Mislim..pa bolje je za to a i za svako dete da raste u domu nego pored takvog hranitelja... :roll:
Lako je osudjivati sudstvo da je korumpirano(mada cinjenica je da su inertni,ne motivisani a mnogi i ne kvalifikovani adekvatno!).Tesko je pokrenuti nesto..nesto u smislu izmene Krivicnog zakona...
Ne secam se da je neka stranka ili neko od ljudi od uticaja inicirao nesto slicno... :( :?

boogie wogie:

Naravno da govorimo o poremećenim osobama, to niko i ne spori. Ali, znaju šta rade. I psihopate koje nemaju savest znaju šta je dobro i loše, a ipak se ne rukovode tim, već svojim impulsima i ugađaju im.

Kad već pominješ podsvest, u podsvesti tog istog odraslog koji je bio zlostavljan kao dete je takođe uskladišten bol, strah, užas.. koje je doživljavao kad mu se tata noću zavlačio u krevet ili ga vodio na ''specijalna mesta''.

Kao što rekoh, da zlostavljač ne zna da je loše to što radi, ne bi na sve moguće načine pokušavao da sakrije svoje aktivnosti sa detetom od drugih, ne bi pretio detetu da nikom ne kaže, ne bi ga ucenjivao i potkupljivao.

A što se tiče metka u glavu za takva dela, nisam za to. Ali za ozbiljnije kazne od ovih koje su danas, to svakako da.

Pa Dusanov zakonik i nije bio tako los. Dobro je radio u svoje vreme.
Takav slican "extremni" zakon jos funkcionise u Indiji i daje odlicne rezultate. Za kradju je kazna odsecanje ruku (a dobro je poznata stopa siromastava u Indiji) pa se lepo porazmisli pre nego sto pravi pakost.
A sto se tice rehabilitacije poremecenih "percepcija" sveta i zivota ne vidim ja tu mnogo uspeha. Zlocinci sa istorijom porodicnog zlostavljanja su nacinili izbor, a to je da se ne razlikuju od svojih zlostavljaca ili da budu jos gori od njih da bi naplatili bol koji je njima nanesen. Divim se onima koji su nacinili drugaciji izbor i njih mi je "zao", a ne onih kojima je izbor zla izgovor za zlostaviti ili ubiti.

ovakva pitanja su uvek hod po žici, i šta god da se predloži uvek će biti onih za i onih protiv.
Kriminogena patologija kod pojedinaca je kao gljivično oboljenje i tu ne pomažu nikakve ad hoc kreme i kazne već unutrašnje, sistemsko lečenje.

Mozak kriminalca je dragocen izvor informacija. Kako je vaspitavan - ključno pitanje.Bihevioristi i TA analitičari mogu da predvide život deteta posle njegove treće godine. Da li se to koristi dovoljno u pravosuđu ili i ono funkcioniše po sistemu pljuni pa zalepi? Ja mislim ovo drugo.
Fiziologija mozga je takođe važna, genetika.
Ako su pronašli gen za pušenje, gojaznost isl..pa nadajmo se da će pronaći i gen za patološka ponašanja.

boogie wogie:
ne bi, verovatno bih voleo da u tom trenutku imam pištolj i ubijem skota iz afekta.
Tako da bolje da prodamo sve sudove i zatvore, i da za te pare naoružamo narod u samoodbrambene svrhe..?
Iebeš Pravo, afekat se broji..a?
Ne znam jesi li procitao ostatak mog posta, izgleda da nisi, pa cu da ti ponovim... Samo sam htela da kazem da porodice zrtava zele bash Dusanov zakonik, i zabole njih za pravo i za to da li napredujemo ili nazadujemo kao drushtvo. Oni zele osvetu, i zele tog silovatelja ili pedofila...da vide u mukama gorim od onih koje je zrtva pretrpela. S obzirom da sam zensko, plus majka sam, i tek kako mogu da zamislim te situacije, i da se to meni desi i ja bih verovatno zelela da mu prvo odsechem poneshto a onda i da ga koknem. Mozes li da me osudjujesh zbog toga? Ali da bi se sprechilo uzimanje pishtolja i pravde u nashe ruke, treba da kazne budu tako rigorozne, da zrtve budu "osvecene", porodice zrtava umirene, a mi ostali sigurni da taj chovek vishe nece videti svetlost dana, i da mu se nece pruziti prilika da ponovi svoja nedela. Sad da li ce ga lechiti dozivotno u nekoj ludnici ili ce ga dozivotno cherechiti robijashi po zatvorima...meni je lichno svejedno, sve dok znam da je zakljuchan zauvek a kljuch negde bachen.

sevilja:
Moram i sa ovim da se složim.
Poremećena osoba ima impuls da čini abnormalne stvari.
On to ne može kontrolisati, niti njegovo ponašanje ima mnogo veze sa njegovom svesnom odlukom.
Podsvest je nevidjeno moćna.
Ali osobama sa takvim "pulsom" nije mesto na ulici! Postoji mesto za umno poremecene, a to su psihijatrijske ustanove...

no imagination:
Ali osobama sa takvim "pulsom" nije mesto na ulici! Postoji mesto za umno poremecene, a to su psihijatrijske ustanove...

tu i jeste problem.
Mnoge stvari iz psihopatologije se ne mogu lako dokazati.
Kako da dokažeš da je silovatelj takav kakav je jer su mu se roditelji non stop svađali i kod njega uzrokovali osećaj krivice koji je kasnije kanalisan kroz agresiju i to na način koji je naučio u porodici, uveren da drugima pruža Ljubav?

Kako da objasniš šta se dešava u dečijem mozgu kada ga majka istuče a potom ljubi odnosno kako to utiče na njegov kasniji odnos prema suprotnom polu?

Sve su to bila prvo deca,a deca imaju mozak, a mozak je podložan programiranju,a programiranje se dešava tako da roditelji i nisu svesnida programiraju, a programi su uglavnom - loši..

Pa sad ispade da smo svi mi manje vise potencijalni silovatelji. Preterano. I moji su se svadjali pred nama ponekad i mene je mama nekad tukla pa me onda ljubila, ali sam ipak normalna. Mislim da je najlakse reci "O imao je nesrecno detinjstvo" Ne sporim da ima takvih slucajeva i da se kao posledica javlja poremecenost takve vrste u kasnijem dobu, ali ima i slucajeva gde se krimosi izvlace na neuracunljivost. Pa sad ti dokazi.

boogie wogie:
tu i jeste problem.
Mnoge stvari iz psihopatologije se ne mogu lako dokazati.
Kako da dokažeš da je silovatelj takav kakav je jer su mu se roditelji non stop svađali i kod njega uzrokovali osećaj krivice koji je kasnije kanalisan kroz agresiju i to na način koji je naučio u porodici, uveren da drugima pruža Ljubav?

Kako da objasniš šta se dešava u dečijem mozgu kada ga majka istuče a potom ljubi odnosno kako to utiče na njegov kasniji odnos prema suprotnom polu?

Sve su to bila prvo deca,a deca imaju mozak, a mozak je podložan programiranju,a programiranje se dešava tako da roditelji i nisu svesnida programiraju, a programi su uglavnom - loši..
Moram da pridodam da je za sve potrebna predispozicija, uglavljena u genetici.
Juče sam analizirala moje komšije. Porodica im izgleda ovako: otac- alkoholičar, preslab muškarac, majka- dominantna, pati od ideja veličine, prvi sin- narkoman i narko-diler, drugi sin- potpuno normalan, radan, vredan i pošten. Izgleda, u ovom konkretnom slučaju, uticaj sredine nije bio presudan.

7sins:
Pa sad ispade da smo svi mi manje vise potencijalni silovatelji. Preterano. I moji su se svadjali pred nama ponekad i mene je mama nekad tukla pa me onda ljubila, ali sam ipak normalna. Mislim da je najlakse reci "O imao je nesrecno detinjstvo" Ne sporim da ima takvih slucajeva i da se kao posledica javlja poremecenost takve vrste u kasnijem dobu, ali ima i slucajeva gde se krimosi izvlace na neuracunljivost. Pa sad ti dokazi.
Upravo je to ono što sam napisala u postu iznad.
Sve je u predispoziciji, samo je pitanje šta je za koga triger.
Nije ni moje detinjtvo bilo super srećno, pa sam u stanju da radim, volim, učim, imam prijatelje...

Razumem ja tebe sta hoces da kazes, ali to je druga tema. I ako hoces iskreno, zabole mene da li ga je batinala keva kad je bio mali, i mene je moja pa ne zlostavljam ljude i decu. Ali ako je to "nesto" vec ostavilo traga na njemu, i ako je to dovelo do zlochina... prvo da ga zatvore a onda da vecaju je li bolestan ili nije, da li je to uradio sto ga je tukla majka kad je bio mali ili prosto voli ekstremne sportove.

Back