boogie wogie:
da su se odredbe Dušanovog ( i bilo kog drugog ) zakonika pokazale delotvornima, kada su ovakve pojave u pitanju (pojave koje su rak rana svakog društva), te bi odredbe i dalje bile na snazi..
Po pomenutom Zakoniku silovatelj bi trebao biti spaljen ili mu odesecena ruka ili neki organ vec

sto bi nas vratilo vekovima u nazad i ponistilo sve tekovine savremene civilizacije.Slazem se.Nije resenje.prva bih bila vrlo ne srecna da zivim u jednom takvom drustvu..mada ni ovo nije mnogo bolje.
Ali...
Koja je kazna adekvatna za silovanje deteta?Ako imate dete verovatno cim cujete neku takvu vest upadate u afekat(ja bar!)i onda bi poubijali sve zivo,lincovali,i slicno...
Pomenuta kastracija-ne fizicka naravno vec fakticka...ok..radi se u nekim zemljama..ali nije resenje problema ni u tome.Jer covek koji pocini nesto tako ima ozbiljan problem u glavi..a mozak mu ne mozes odstraniti...Znaci takav mora da se leci...i za takve na zalost vaze ljudska prava. :???:
Zatvor-nije bolnica..narocito sto iz njega izadju za kratko vreme,i kao po pravilu pocine isto delo u kratkom roku.Smrtna kazna,em ne postoji kod nas-a i tamo gde postoji nije dala rezultate :-? Opet corsokak.
Po meni je ta kazna od 3 ili 5 godina sve jedno, ruganje zrtvi,njenoj porodici,drustvu...
Niko nema nista od od toga cime se ljudi nasladjuju da ce silovatelj biti na isti nacin u zatvoru kaznjavan od strane drugih zatvorenika...
Mislim da je problem u nasem krivicnom zakonu..Nisam iz te struke,postujem pravo kao nauku ali kao laik samo uvidjam propuste...
Otac koji je silovao dete dobio je olaksavajucu okolnost pri presudi jer mu je hranitelj!!! :shock:
Mislim..pa bolje je za to a i za svako dete da raste u domu nego pored takvog hranitelja...
Lako je osudjivati sudstvo da je korumpirano(mada cinjenica je da su inertni,ne motivisani a mnogi i ne kvalifikovani adekvatno!).Tesko je pokrenuti nesto..nesto u smislu izmene Krivicnog zakona...
Ne secam se da je neka stranka ili neko od ljudi od uticaja inicirao nesto slicno...

:?