Ime Boga Jehova

argument JW sa njihovog sajta
b Katolička enciklopedija objašnjava što se dogodilo neko vrijeme nakon što su se Židovi vratili iz babilonskog ropstva: “Ime Jahve počelo se smatrati previše svetim da bi se izgovaralo, pa je postalo uobičajeno zamjenjivati ga riječima ADONAJ [Gospodin] ili ELOHIM [Bog]” (New Catholic Encyclopedia, drugo izdanje, svezak 14, stranice 883-884).
ja mislim da je to izgovor, nikakvog imena nije ni bilo [Mojsija nikad ne upitase], ali da bi se opravdalo to nepostojanje "bozijeg imena" navodno zamenjeno,
vavilonsko ropstvo je bilo dovoljno vremenski udaljeno da bi neko potom na tih 7000 mesta ubacio jhvh, i ispravio navodnu tu istorijsku nepravdu prema jhvh

isto su tako mogli da tvrde da je ime baal bilo zamenjeno., pa bi ga sada neki baalovi svedoci vracali, samo nisu jer je ime baal vec inkriminisano, jos od Ilije - neko je prosto izmislio sifru jhvh i rekao da je postojala pre vavilonskog ropstva sa idejom da niko ne moze da dokaze da nije... i onda se postepeno to jhvh ubacivalo cak na 7000 mesta... kada smo dosli do Hrista, on ga je prosto izignorisao, kao da taj JHVH nije Svevisnji i nije njegov i nas Otac nebeski. A sta ako zaista nije, sta ako sam ja u pravu a taj je samo njihov otac, djavo? - "vas je otac djavo", rece im nas Gospod Isus

Samo jos da nam pokazete Hristos gde pominje Jehovu

Zabluda: Božje ime ne treba se nalaziti u Bibliji jer nije poznat točan izgovor tog imena na hebrejskom.
https://www.jw.org/hr/biblijska-ucenja/pitanja/tko-je-jehova/

biblija ovo, biblija ona, gde ga Hristos pominje? ima ili nema?

Luka 6:35

35 Naprotiv, ljubite svoje neprijatelje, činite dobro svima i posuđujte ne očekujući da će vam se išta vratiti.a Tada će vaša nagrada biti velika i bit ćete sinovi Svevišnjega

opet Elyon ("Most High")= SVEVISNJI., A NIJE JEHOVA

IMA LI DA JE ISUS IZGOVORIO JEHOVU? DA, NE?
Kako to Isus zna za elyon, el-shaddai, a ne zna za jhvh, jehovu, jahvu?

ne zna kako mu se zove caca? jhvh je otac njihov, kada kaze vas je otac djavo, zato ga i ne pominje, jer je nepomjanik.
Zna se da je Svevisnji Jehova Bog
to mu je titula

Zna se da je Svevisnji Jehova Bog
to mu je titula
ma kako se zna, odakle, od kada? ovo se zna, ovoga Hristos pominje, a Jehovu ne.

El'elyon (Hebrew: עֶלְיוֹן‎ ʿElyōn) is an epithet of the God of Israel in the Hebrew Bible. ʾĒl ʿElyōn is usually rendered in English as "God Most High", and similarly in the Septuagint as ὁ Θεός ὁ ὕψιστος ("God the highest").

Elyon - Wikipedia

This passage appears to identify ʽElyōn with ’Elohim, but not necessarily with Yahweh. It can be read to mean that ʽElyōn separated mankind into 70 nations according to his 70 sons (the 70 sons of Ēl being mentioned in the Ugaritic texts), each of these sons to be the tutelary deity over one of the 70 nations, one of them being the God of Israel, Yahweh. Alternatively, it may mean that ʽElyōn, having given the other nations to his sons, now takes Israel for himself under the name of the Tetragrammaton. Both interpretations have supporters.[3]

OVO JE POSTENO, JEHOVA MOZE DA BUDE SAMO BOG IZREALACA, NACIONALNI https://en.wikipedia.org/wiki/Tutelary_deity da kazemo njihov andjeo zastitnik, predvodnik i sl.A similar concept in Christianity would be the patron saint example of archangels "Michael, Gabriel, Raphael, etc."[24][25] or to a lesser extent, the guardian angel.

ALI Jehova nikako ne moze da bude El'elyon (Hebrew: עֶלְיוֹן‎ ʿElyōn) na koga se Hristos poziva kada kaze Svevisnji, sto ste vi ispravno preveli ovde, jer da zaista mislite da je JEHOVA - SVEVISNJI, pa valjda biste ga i napisali, zar ne>?:

Luka 6:35

35 Naprotiv, ljubite svoje neprijatelje, činite dobro svima i posuđujte ne očekujući da će vam se išta vratiti.a Tada će vaša nagrada biti velika i bit ćete sinovi Svevišnjega,...

Poslednja izmena:
To vazi samo za JS i vase dogme. U to verujete samo vi, niko drugi, i trebalo bi da tako nastupas.
pa pusti je neka proba da argumentuje, eto ja citiram njihov sajt ubacuju i katolicku enciklopediju, imamo sve za debatu, ko ne zna svevisnji ko je - the most high, moze i da nesto nauci, plus malo istorije, ma svega

sa linka jos, ja ovako verujem, nema sta, nauka i po! samo sto nigde ne kazemo Bog Melhisedekov!

Its occurrence here was one foundation of a theory first espoused by Julius Wellhausen that ʼĒl ʻElyōn was an ancient god of Salem (for other reasons understood here to mean Jerusalem), later equated with God.[citation needed]

The only other occurrence of the compound expression is in Psalms 78:35: "And they remembered that God [ʼĒlōhīm] was their rock, and the high God [ʼĒl ʻElyōn] their redeemer." - ovako ja bukvalno verujem!!! Bog i stena moja u koju cu se uzdati!!!

The name is repeated later in the chapter, but with a variation: verse fifty-six says ʼElohim ʻElyōn. - to je moj Bog!!!

It has been suggested that the reference to "ʼĒl ʻElyōn, maker of heaven and earth" in Genesis 14:19 and 22 reflects a Canaanite background.

samo da vidite ko je moj Bog koga navoidi Psalmist
  • STENA
  • 5. Mojsijeva 32,4-6 Delo je te stene savršeno, jer su svi putevi njegovi pravda;... Oni se pokvariše prema njemu, ...to je rod zao i pokvaren. Tako li vraćate Gospodu, narode ludi i bezumni?...
  • 5. Mojsijeva 32,31-40... Jer stena njihova nije kao naša stena, neprijatelji naši neka budu sudije. Jer je čokot njihov od čokota sodomskoga i iz polja gomorskoga, groždje je njihovo groždje otrovno, puca su mu gorka. Vino je njihovo otrov zmajevski, i ljuti jed aspidin. Nije li to sakriveno kod mene, zapečaćeno u riznicama mojim? Moja je osveta i plata,... Vidite sada da sam ja, ja saam, i da nema Boga osim mene. Ja ubijam i oživljujem, ranim i isceljujem, i nema nikoga ko bi izbavio iz ruke moje. Jer podižem k nebu ruku svoju i kažem: ja sam živ doveka.
  • Isaija 26,4-9-11-14 ...jer je Gospod Gospod večna stena. ...Gospode, ruka je tvoja visoko podignuta, a oni ne vide,... ...Pomreše, neće oživeti, mrtvi budući neće ustati, jer si ih ti pohodio i istrebio, zatro svaki spomen njihov.
  • 5. Mojsijeva 32,18-20 Stenu koja te je rodila zaboravio si; ..., jer su rod pokvaren, sinovi u kojima nema vere.
  • 1. Samuilova 2,1-3 ...podiže se rog (Psalam 132,17 92,10 A moj rog Ti uzvišuješ kao rog u jednoroga; odnosno Luka 1,69) moj u Gospodu;... (Luka 1,46-55)... i nema stene kao što je Bog naš. Ne govorite više ponosito, i neka ne izlaze iz usta vaših reči ohole...
  • 2. Samuilova 22,2 i 3 i 32 i 47 Bog i stena moja, u njega ću se uzdati, štit moj i rog spasenja mojega (Psalam 18,2)
  • KAMEN
  • 1. Mojsijeva 28,18-22 A kamen ovaj koji utvrdih biće dom Božiji;...
  • Knjiga Isusa Navina 4,3-5-8-9-20 ...i uzeše 12 kamena isred Jordana, kako beše rekao Gospod Isusu, prema broju plemena Izrailjevih; ...
  • Knjiga Isusa Navina 24,26-27 ...evo, kamen ovaj neka vam bude svedočanstvo, jer je čuo sve reči Gospodnje koje nam je govorio; ...
  • Isaija 28,...16... kamen izabran, kamen od ugla, skupocen, temelj tvrd;...
  • Psalam 118, ""...22... Kamen koji odbaciše zidari, posta glava od ugla (Matej 21,42; Marko 12,10; Luka 20,17) ...

Poslednja izmena:
pa pusti je neka proba da argumentuje, eto ja citiram njihov sajt ubacuju i katolicku enciklopediju, imamo sve za debatu, ko ne zna svevisnji ko je - the most high, moze i da nesto nauci, plus malo istorije, ma svega
JS nisu Hriscani, iako se tako nazivaju. Dakle, cela fora je u veri. Nema tu razumne diskusije, jer jedan u klin, drugi u plocu.
Mozemo u okviru teologije pravoslavlja da diskutujemo, ili teologije JS, ili kako god, ali povlacenje ovog tipa,
nece dati rezultata, jer JS ocigledno nemaju argumente...

JS nisu Hriscani, iako se tako nazivaju. Dakle, cela fora je u veri. Nema tu razumne diskusije, jer jedan u klin, drugi u plocu.
Mozemo u okviru teologije pravoslavlja da diskutujemo, ili teologije JS, ili kako god, ali povlacenje ovog tipa,
nece dati rezultata, jer JS ocigledno nemaju argumente...
pa nije ovo laka nauka bas, sta vise ozbiljna nauka, a ne neke leve sekte koje samo mantraju jedno isto - na primer, https://en.wikipedia.org/wiki/Documentary_hypothesis

ja sam ove teze, da su nas jahvisti razbili i pokrali, a od elohizma ostavili bukvalno parcice samo https://en.wikipedia.org/wiki/Elohist
Because of its highly fragmentary nature, most scholars now question the existence of the Elohist source as a coherent independent document.[6] Instead, the E material is viewed as consisting of various fragments of earlier narratives that are incorporated into the Jahwist document.[7]

ali onda je dosao Isus i povratio nas u zivot ELJON je i njegov Bog,a ne jehva... onda smo mi resili da ga sredimo do kraja: moja sinodalna, od SPC, biblija nema nikakvog jahvu, izbacen!
ali oni su ga vekovima od vavilonskog ropstva ubacivali u toru, a izbacivali ELOHIM ELJON!!! i jos bi i u NZ, e pa kume mnogo je!

ZAPRAVO ELJON ELOHIM, Bog nad bogovima, Svevisnji, Najvisi, iznad svakog neba, Stvoritelj, Hristov Bog i svih hriscana

Poslednja izmena:
koji nema ime, vec je Isusovo jedino pod kapom nebeskom kojim bi se spasili

kada proroci kazu da su zaboravili ime Boga, misle na ELJONA, BOGA SALIMA, I SVESTENIKA MELHISEDEKA, ne na nekog nacionalnog sporednog jahvu koga su kasnije ubacili

In the E source God's name is always presented as "Elohim" or "El" until the revelation of God's name to Moses, after which God is referred to as יהוה, often represented in English as "YHWH".

Poslednja izmena:
ja sam ove teze, da su nas jahvisti razbili i pokrali, a od elohizma ostavili bukvalno parcice samo https://en.wikipedia.org/wiki/Elohist
Because of its highly fragmentary nature, most scholars now question the existence of the Elohist source as a coherent independent document.[6] Instead, the E material is viewed as consisting of various fragments of earlier narratives that are incorporated into the Jahwist document.[7]
samo sto ja verujem da je obrnuto, jer kada su nas razbili onda su oni jahvu insertovali u nase izvore - skripte, a EL ELYON ostavili tek mestimicno, vidimo u Psalmu iznad.
u 7000 mesta su insertovali jahvu, znaci falsifikovali su sve gde su mislili, komplet TORU!

dosao Isus i samo ih izignorisao, rekavsi da je ELYON BOG SVEVISNJI, molio se EL-u itd, znaci da se drzao E izvora ELOHISTICKOG, a yahvisticki je prosto izignorisao.

A Ima i puno pojedinaca i istrazicava Biblije pored JS koji znaju Bozje ime i koriste ga :)
problem je sto ga Isus nije hteo da zna, i da ga koristi, a mi smo hriscani, nemamo razloga da radimo suprotno od Njega

a rece jevrejima da dolazi od Oca, morao je znati kako se On zove umesto sto nam kaze Svevisnji kako ste i vi preveli
35 Naprotiv, ljubite svoje neprijatelje, činite dobro svima i posuđujte ne očekujući da će vam se išta vratiti.a Tada će vaša nagrada biti velika i bit ćete sinovi Svevišnjega,...
evo ko je Svevisnji:
"God Most High", and similarly in the Septuagint as ὁ Θεός ὁ ὕψιστος ("God the highest").

Elyon - Wikipedia

problem je sto ga Isus nije hteo da zna, i da ga koristi, a mi smo hriscani, nemamo razloga da radimo suprotno od Njega

a rece jevrejima da dolazi od Oca, morao je znati kako se On zove umesto sto nam kaze Svevisnji kako ste i vi preveli

evo ko je Svevisnji:
kako Isus ne zna Bozje ime kada je Ime Isusovo Jehoshua koje znaci - Jehova je spasenje

JHVH JEHOVA je SVEVISNJI

Srbi su stariji narod od Biblije, i tradicije njihove su isto vrlo stare, pre Hrišćanstva su isto postojale..
Срби су писали Веде, то знамо. Међутим,са Библијом је дошла Светлост Истине тако да је ипак она данас примаран спис, уз Свето Предање,дела Светих Отаца и праксе Мајке Цркве.

Koje ime Izraelci nisu smeli da uzimaju uzalud?

Gde je to ime zapisano u tvojoj Bibliji, pokaži mi ga.
Ako ga nema, zašto ga nema?
Ja jesam

A Gospod reče Mojsiju: Ja sam Onaj što jeste.

Reče im Isus: Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!
To što je Isus izgovorio znači svedočiti Boga. Zato se to ime ne sme
uzimati uzalud, a svi ga masovno uzimaju uzalud. Ako ne svedočiš
prisustvo Boga u sebi, onda si lažni svedok.

Ne možeš Boga svedočiti tako što ćeš reći ''pročitao sam negde da postoji
eno ga tamo negde stari spis, neko mi je rekao da postoji'' i slično. Takva
svedočenja se ne važe. To je rekla kazala. Moraš biti direktni svedok.

Срби су писали Веде, то знамо. Међутим,са Библијом је дошла Светлост Истине тако да је ипак она данас примаран спис, уз Свето Предање,дела Светих Отаца и праксе Мајке Цркве.
Uslovno rečeno, za Bibliju.
I dalje je nejednakost.
I dalje se više mudruje nego zna.
A i dalje znamo da ne znamo bez obzira koliko je nauka proširila ili umanjila tu Svetlost te Istine...

Ja jesam

I bog bio umišljen tada.
Čim je morao da se dokazuje, da jeste...
Psihotičan.

Ili jesi ili nisi, ne moraš tvrditi, posebno ako si Bog...

Nego to je sve personifikacija parabolama proročkih poruka.

Ja jesam

to NISTA NE ZNACI I TO JE POGRESAN PREVOD

Znacenje Bozjeg Imena JEHOVA
a znaci "postacu sto god pozelim da postanem" - znaci da Bog moze da postane sta zeli da bi izvrsio svoju nameru.
2. Moj 3:14 https://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/9864

Ehyeh asher ehyeh znaci
"I will become what I choose to become

Али тамо нема никаквог Јехове, нешто си ти побркала.
JEHOVAH_at_RomanCatholic_Church_Martinskirche_Olten.JPG

Sør-Fron_church,_IEHOVA.jpg

vidis da ima ili si slep
na mnogim crkvama sveta ima Bozje Ime

Back