Ime Boga Jehova

Bog je ljudima objavio svoje ime Jehova
i ovo su dokazi raznih Biblijskih prevoda
zanimljivo da negde gde je izbacemo Bozje ime pise Lord - Gospod
Gospod nije ime nego titula kjao sto je Bog titula i znaci mocan
a iz Konteksta se vidi da Bog obznanjuje svoje ime

Izlazak 6:2,3

2 Bog je zatim rekao Mojsiju: „Ja sam Jehova. 3 Javljao sam se Avrahamu, Isaku i Jakovu kao Svemoćni Bog, ali im se nisam objavio svojim imenom Jehova.

KJ21
3 And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob by the name of God Almighty, but by My name Jehovah was I not known to them.
BRG
3 And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name Jehovah was I not known to them.

DARBY
2 And God spoke to Moses, and said to him, I am Jehovah.
3 And I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, as the Almighty God; but by my name Jehovah I was not made known to them.

AKJV
3 and I appeared unto Abraham, unto Isaac, and unto Jacob, by the name of God Almighty, but by my name JEHOVAH was I not known to them.
TLB
I am Jehovah, the Almighty God who appeared to Abraham, Isaac, and Jacob—though I did not reveal my name, Jehovah, to them.
NLT
I appeared to Abraham, to Isaac, and to Jacob as El-Shaddai—‘God Almighty’—but I did not reveal my name, Yahweh, to them.

Poslednja izmena:
OBJAŠNJENJE BIBLIJSKIH STIHOVA

Rimljanima 10:13: „Koji god prizove ime Gospodnje spašće se“

„Svako ko prizove Jehovino ime biće spasen“ (Rimljanima 10:13 prevod Novi svet).

„Koji god prizove ime Gospodnje spašće se“ (Rimljanima 10:13, Daničić–Karadžić).

Značenje Rimljanima 10:13​

Bog je nepristrastan i on svakom čoveku daje priliku da bude spasen i da dobije večni život, bez obzira na njegovu nacionalnost, rasu ili društveni položaj. Međutim, da bi neko bio spasen, on treba da prizove Jehovino ime. Jehova je ime Svemoćnog Boga (Psalam 83:17).
U kontekstu Biblije, „prizivati Jehovino ime“ znači više od toga da neko zna kako se Bog zove i da koristi njegovo ime (Psalam 116 :12-14) Osoba koja priziva Božje ime je neko ko veruje Bogu i ko pomoć traži od njega (Psalam 20:7; 99:6).
Isusu Hristu je Božje ime bilo važno. Prve reči uzorne molitve koju je izgovorio glasile su ovako: „Oče naš, koji si na nebesima, neka se sveti ime tvoje“ (Matej 6:9). Isus je takođe poučavao ljude tome da treba da upoznaju Boga koji nosi to ime, kao i da ga vole i slušaju. Samo tako mogu da dobiju večni život (Jovan 17:3, 6, 26).

Na osnovu čega možemo zaključiti da je „Gospod“ u
Rimljanima 10:13
u prevodu Daničić–Karadžić u stvari Jehova?

Na osnovu toga što je u tom stihu zapravo citiran Joilo 2:32 ,
u kom se u originalnom manuskriptu na hebrejskom jeziku na ovom mestu nalazi Božje ime Jehova a ne titula „Gospod“.

Poslednja izmena:
Nije ti bitno što Kula nakon sto godina mantranja o imenu Jehova priznaje da to ime nije ispravno ali je odomaćeno pa je prihvatljivo?
Koristio si argumente da se pravi izgovor ne može znati a sada si siguran da je Jahve a ne Jehova.

Ja prihvatam varijantu onih koji se bore za Božije ime a ne ovih drugih kojima ono nije važno.

Bog je ljudima objavio svoje ime Jehova
mislis Mojsiju
Izlazak 6:2,3

2 Bog je zatim rekao Mojsiju: „Ja sam Jehova. 3 Javljao sam se Avrahamu, Isaku i Jakovu kao Svemoćni Bog, ali im se nisam objavio svojim imenom Jehova
a zasto se onda Hristos nije pozvao na Mojsija nego na ovu trojicu?
ajde reci, jel Isus negde rece nesto za Jehovu?
a o Bogu Ocu je dosta rekao, samo ne pomenu Jehovu, a zasto?
https://www.jw.org/hr/biblioteka/knjige/Najveći-čovjek-koji-je-ikad-živio/Vaš-je-otac-Đavo/

Prihvataš varinatu onih koji se bore za pogrešno ime. Ako može Jehova zašto ne bi mogli i Juhiva ili Johave?
coce, mi ako priznamo da smo pobrisali svuda jahvu., pa pobecice nam stado svo u sekte, bez obzira sto bi rekli da smo izbrisali da se ne huli

samo da insistiramo ajde gde ga Hristos pominje, pa neka navedu

i ovo sto ja kazem da se jahve umuljao i u stari zavet, Hristos priznaje ELA samo

Kom Bogu služi Jelisej, Marija Isusova majka, Jovan krstitelj?

Sve su to novozavetne ličnosti da ne nabrajam dalje.
pa kom? pazi u Hristovo vreme imamo fariseje i sadukeje
ajde gde ih Isus hvali da znaju kome sluze?
naprotiv, kaze im vas je otac djavo!
danas isto, jel mislis da znaju kome sluze?
pa mi bi bili u njihovoj veri, i ja bih bio u tvojoj denominaciji da mislim da vi znate kome sluzite
Krstitelj ko zna u kojoj sekti je bio, Eseni moze biti?

pa kom? pazi u Hristovo vreme imamo fariseje i sadukeje
ajde gde ih Isus hvali da znaju kome sluze?
naprotiv, kaze im vas je otac djavo!
danas isto, jel mislis da znaju kome sluze?
pa mi bi bili u njihovoj veri, i ja bih bio u tvojoj denominaciji da mislim da vi znate kome sluzite
Krstitelj ko zna u kojoj sekti je bio, Eseni moze biti?
Starozavetnom Bogu.
Je li Jelisej služio u Jehovinom hramu?

Je li Marija poštuje istog tog Boga kog obožavaju čisti Jevreji. Čisti u smislu vere...šta me interesuju otpadnici, pričam o vernim ljudima.

Je li Jovan od istog tog Boga dobio zapovest da krštava...Sam je to rekao.

Pa ti verujes kuli.

Kula:
Kula kaze da niko ne zna kako se izvorno izgovaralo ime Bozje.
Cak kula kaze da je jehova pogresno.
Evo da vidimo:

Gore pomenuti kulin casopis dalje priznaje:

Izrailci pre Isusovog vremena su verovatno Bozje ime izgovarali Jahve.
Ipak to ne moze da se kaze sa sigurnoscu.
Mozda je ime tako izgovarano a mozda ne?

Ovde gore kula ponovo jasno priznaje da Bozje ime nije Jehova, i da je mozda Jahve ali niko ne zna tacan izgovor ili pisanje tog imena.
Pa ni sama kula.
Iako je decenijama tvrdila da je 100% Jehova i po tome se i organizacija nazvala.
Kao jedina ustanova na zemlji, koja zna Bozje ime.
Danas kaze da ne zna.

A sta je sa time sto se po tom jednom od navodno najvaznijih ucenja o Bozjem imenu koje je organizacija decenijama ucila i kako se i sama organizacija nazvala?
Screenshot_20240101_221841_Krstarica.jpg

Ja iznosim samo činjenice Maki. Ne prebacuje sad.

Sam si rekao da tvojoj denominaciji nije važno 'ime' koje je sam Bog dao da se zapiše.

Nekom nije nikom jeste. Mislim da je i više nego jasno ko se za tog Boga bori.
Ne, ne iznosiš činjenice. Idalje si zaluđen jehovističkim pogledom na svijet i gledaš kroz tu prizmu. Razumijem nije lako izaći iz te priče kad su te vjv godinama filovali da ako napustiš Jehovinu organizaciju ili te izbace da si izgubljen, Jehova će te uništiti ali nije tako. Kakve veze može Raselova i Raderfordova organizacija nastala 1920ih imati sa apostolskim hrišćanstvom? Kako organizacija koja je niz puta promašila kraj svijeta (1914, 1925, 1975) može biti ispravna? Kako se niko nije sjetio u 1930 godina hrišćanstva da insistira na jevrejskom imenu za Boga?

Misliš moraju se uprljati svim onim što nije od Boga.

Tu se slažem s'tobom. Imam lično iskustvo.
Nisi ti kriv. To je ono što moraš shvatiti. Organizacija te čini svojim mentalnim zarobljenikom. Šta si uradio ne znam i zašto su te odbacili ne znam ali to ti je prilika da otreseš prašinu sa nogu i završiš sa organizacijom. Organizacija nije nikakav Jehovin razboriti rob. Nikad nije bila. Njeni osnivači su prevaranti, lažni učitelji koji su sebe bogatili na račun sljedbenika. To kad shvatiš indoktrinacija organizacije će nestati. Neće te Bog uništiti. Bog će Se obradovati da se jedna duša spasila zabluda jeretika a pogotovo ako dođeš u okrilje Božje Crkve.

Pa evo sta je sa tim imenom kako vidimo, koje je organizacija proglasila bozjim imenom i sebe tako proglasila.

Ipak mnogi koriste ime Jehova.
Zasto?
Zato sto je poznatije i prosirenije nego Jahve.
Zar nije bolje koristiti formu koja je bliza izvornom izgovaranju.
Ne obavezno...
20181124_211218.jpg

- - - - - - - - - -

Znaci Kula kaze da je bolje koristiti dalje pogresno ime, a ne tacnije?
I dalje se drzati nekog imena iako ne znas kako ono glasi?
I dalje pisati kako je to najvaznije ucenje i kako to ime nece nikada nestati a ipak nije tacno?

A sta je sa istinom?
Zar se ne treba propovedati i uciti Biblijska istina?
J svedoci i i dalje ce vas uciti da je bozje ime Jehova. iako je to ime koje je izmnisljno..

Uciti decenijama i postaviti temelj svojeg postojanja da je ime Bozje jehova i da je jedina Kula koja to koristi i zato je ispravna a onda to na elegnatan nacin odbaciti?
Ni sami vernici nisu jos shvatili i govorice vam da je ime Bozje jehova.,

Back