Imate li mračnu stranu?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
🤣😅
Mene strašno iznervira kad neko kaže “misli pozitivno” . Nije mi jasno šta to znači ni kako se radi..
Zvuči mi kao da predlažu da se pravim da ne vidim zlo oko sebe kao konj i gledam samo sebe.
Kako se ignoriše to? Ratovi na sve strane, gine mladost, stradaju djeca a šta ja treba da radim? Da se zahvalim Bogu što je mom duperu dobro i vedro ustajem u novi dan?
Statisticki gledano svet je ipak bolji nego sto je bio pre jednog ili vise vekova, ima uzbrdica i nizbrdica, ali ipak se polako krecemo u boljem pravcu,
sto se “razisljaj pozitivno” tice to je nekad nemoguca misija, no mozda te zainteresuje ova tema:
https://forum.krstarica.com/threads/metakognitivna-terapija.1024206/

🤣😅
Mene strašno iznervira kad neko kaže “misli pozitivno” . Nije mi jasno šta to znači ni kako se radi..
Zvuči mi kao da predlažu da se pravim da ne vidim zlo oko sebe kao konj i gledam samo sebe.
Kako se ignoriše to? Ratovi na sve strane, gine mladost, stradaju djeca a šta ja treba da radim? Da se zahvalim Bogu što je mom duperu dobro i vedro ustajem u novi dan?
Pa i ljudi su poprilično retrogradni. Pored nekih ljudi nam i ne trebaju, Pluton i Mars. 🤣

Svi imaju. Svi se moramo celi život truditi da budemo bolji ljudi. Kako? Kao vernik redovnim odlaskom na crkvene službe i pričešćivanjem kao okrepom, utvrđivanjem onoga dobrog u sebi. A tamnu stranu molitvom, postom i dobrim delima se trudim umanjivati. Prva stepenica bi bilo lepo ponašanje (pristojnost, bez ružnih reči, vređanja, ogovaranja, ikakve grubosti). Samo na ovoj prvoj stepenici ima da se mnogo radi.

Poslednja izmena:
Možete li da je definišete i kako se manifestuje?
Da li vas sabotira ili vas na neki uvrnuti način inspiriše/motiviše?
ako mi je netko u životu napravio zlo,
sutra se taj može utapati u rijeci ja ću na klupi poviše u miru nastaviti piti pivo kao da se ništa ne dešava,
na zadnji blop mjehurić na mjestu na kom se utopio samo ću reći ''živio'' i otpit dobar guc piva.

jeli bi ovo bila moja mračna strana?

Poslednja izmena:
sutra se taj može utapati u rijeci ja ću na klupi poviše u miru nastaviti piti pivo kao da se ništa ne dešava,
na zadnji blop mjehurić na mjestu na kom se utopio samo ću reći ''živio'' i otpit dobar guc piva te podrignuti.

Nije. To je više briga za zaštitu okoline što je pozitivna osobina😉

na zadnji blop mjehurić na mjestu na kom se utopio samo ću reći ''živio'' i otpit dobar guc piva.

Nikad od vas verujuci. Poenta nije vracati sa kamatom vec dodatno se zaduzivati.

Osveta je inace najsladja ne kada objektu osvete bude u zivotu lose a mi pocupkujemo od srece, nego ga naterati da nas ponovo zavoli i preda se... a onda u vreme najvece srece mu njegove odhebati ga sve u 16.

To je stil... sa zateznom kamatom.

Možete li da je definišete i kako se manifestuje?
Da li vas sabotira ili vas na neki uvrnuti način inspiriše/motiviše?
Imam a poprilično sam siguran da je i svi ili bar većina ima. Razlika je u tome da nekima treba blag stimulans da je ispolje a nekima baš, baš jak.
Jedan od najdrastiçnijih primera je drugi svetski rat kada su mnogi uzorni gradjani, doktori, nastavnici, službenici, radnici, studenti... načinili nezamislive zločine koje nikad ne bi u miru uradili.
Morali su tu tamnu stranu već imati u sebi, samo je čekala ekstremne okolnosti pa da se ispolji.

Imam a poprilično sam siguran da je i svi ili bar većina ima. Razlika je u tome da nekima treba blag stimulans da je ispolje a nekima baš, baš jak.
Jedan od najdrastiçnijih primera je drugi svetski rat kada su obični Nemci i Nemice, uzorni gradjani, doktori, nastavnici, službenici, radnici, studenti... načinili nezamislive zločine koje nikad ne bi u miru uradili.
Morali su tu tamnu stranu već imati u sebi, samo je čekala ekstremne okolnosti pa da se ispolji.
U svakom ratu mnoge ruzne stvari dodju do izrazaja, i svi mi imamo mracnu stranu,
koje u teskoj situaciji dodju do izrazaja-
za pravi duhovni razvoj osobe treba imati preduslove- covek na ivici egzistrnvije tesko da moze sa se duhovno uzdize.

Jedan od najdrastiçnijih primera je drugi svetski rat kada su mnogi uzorni gradjani, doktori, nastavnici, službenici, radnici, studenti... načinili nezamislive zločine koje nikad ne bi u miru uradili.
Ратови су посебна тема. Мислим, да је аутор теме хтео да пита, имамо ли мрачну страну која повремено исплива испод ковенција у свакодневном животу. И то не мора да буде ништа убиствено. Довољно је да неко испребија целу кафану, и потуче се са милицијом, на пример. Или да је осветољубив, те да прибегава освети после деценија, на пример.

Poslednja izmena od moderatora:
U psihologiji, "mračna strana" se odnosi na negativne, skrivene ili manje društveno prihvatljive aspekte ljudskog ponašanja i ličnosti. To su često osobine, misli ili ponašanja koje ljudi možda ne žele odmah priznati ili ih svesno pokušavaju sakriti jer se smatraju nepoželjnim ili štetnim.

CG Jung je imao koncept senke tj “shadow” koji je zbir osobina koje ne zelimo ili potiskujemo- CG Jung smatra da ih treba izvuci na povrsinu jer onda imamo vecu kontrolu nad tim osobinama.
Interesantna stvar je kad osibe vide neku osobinu kiju potiskuju ili im je zabranjena kod nekog drugog- reaguju izuzetno emotivno.

Nekad se neke osobine obrambenog mehanizma smatraju sa deo mracne strane: nor projekcija tj ksda drugi svoje probleme vide/ pripisuju vama ili poricanje: neki ljudi nisu nikad krivi, nor provociraju i onda kad neko uzvrati nadju se uvredjeni, i cesto ispadne da ste vi prvi poceli.

Poslednja izmena:
Statisticki gledano svet je ipak bolji nego sto je bio pre jednog ili vise vekova, ima uzbrdica i nizbrdica, ali ipak se polako krecemo u boljem pravcu,
sto se “razisljaj pozitivno” tice to je nekad nemoguca misija, no mozda te zainteresuje ova tema:
https://forum.krstarica.com/threads/metakognitivna-terapija.1024206/

Ljudi su danas nistarije postale najgore dzaba onda i tehnoloski napredak i medicinski itd.Kakav je progres da gledas na Tv i po netu more sati enisija o tome kako prici djevojci ili sta je ljubav to najbolje govori koliko je ovo tuzna era

Лук Скајвокер се успешно одупрео мрачној страни силе...

1741372725303.jpeg

Ја, на пример, пишем само у гњиле дане, кад се спусте облаци па она ситна киша крене да ми буди подмунли бол зглобовима и старим повредама. Тада ме ухвати она меланхолија, коју ваљда имају само Срби и Руси. А бивало је и да пребијем кафану. Мада то ретко. Волим људе и оперисан сам од насиља.

Back