Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

a opet, nema ničeg nešto posebno nedokučivog ja bar nešto mislim...
život sam po sebi stoji nasuprot ništavilu...
na ćeliskom nivou se odvijaju isti procesi kao i na planeti, razmnožavamo se, prilagođavamo, upoznajemo okolinu da bi se odbranili od x;y; gluposti. Zemlja nam je i dala život da bi kroz nas učila, branila se,
ludo, ali bela krvna zrnca, paraziti, bakterije samo na planetarnom nivou...
ili možda je sunce sa svojim planetama koje orbitiraju, samo neki ludi atom, a !?
mnogo je rano a ja lupam li lupam...:)

slazem se u potpunosti ali
- sta smo zacrtali kao nas put ( koliko je on u stvari nas, koliko je ta egzistencija uslovljava i primorava da ide tim putem, da li smo preispitali posledice toga cilja i sta posle toga...nista od tih dodatnih pitanja nije objasnjeno pojedincu da bi sa nekom voljom krenuo "svojim putem"
- sta je to najbolje za nas . evo mozes da mi odgovoris sta ti mislis da je bolje u sledecem primeru: slucajno je jeans u svoj ranom pocetku pravio farmerke od konoplje i njen vek trajanja je bio prosecan 30-40god. (ako racunamo kaubojske uslove prasina, stoka itd) neka je i skupa izrada tog modela on ce ipag biti jeftiniji od sledecih procesa: izrada 80 (40god x2para god.) modela pamucnog texas platna, placena radna snaga za svaki par, reklame, transport, trgovci i njihove provizije, moda koja nabija omladini komplekse, itd...
Pitanje je sta je za tebe korisnije realna postignuta dobit ili ogromna masinerija koja treba da nam kaze da je sve u nevidjenom razvoju zato sto svi negde jure a neznaju gde im je glava.

Kad sam rekao sta je najbolje za nas nisam mislio na materijalnu dobit vec na dusevni mir tj sta je to sto je dobro za nas da imamo dusevni mir i psihicki sklad.To sve zavisi od sobo do osobe.Neko ce imati to ako ima para a neko ako ima pored sebe osubu koju voli i koja ga voli itd.Sve zavisi od individue ali ne treba ciljati ka zajdnickim ciljevima tj ciljevima koji propagiraju mediji ili drustvo.To se isto odnosi za put koji smo zacrtali.Do tih stvari cemo doci samo ako znamo sta je to sto ce nas ciniti normalnim,ne srecnim jer je sreca samo trenutak u nasim zivotima,zato uvek treba traziti duhovni i psihicki mir da bi uspeli da se izborimo sa problemima i ostali normalni.

Zato treba teziti ka njemu koliko mozes.Nekada uspes da nadjes a nekada ne ali se treba truditi!

teziti znaci put a to podrazumeva da znas sta je cilj ali on je nejasan i nepoznat onima koji zele da nadju dusevni mir kao neki predmet koji lebdi u vazduhu a ne da uvide da se do njega dolazi svojim trudom i istrajnoscu.
Znam da ti ovde nisi posmatrao dusevni mir kao izgubljenu papucu ali vecina ljudi usvaja samo ono sto mu se svidja i ne ide dalje od toga.

picture.php

Naravno da ima smisla, nego sta!

Izvinite ako napisem nesto sto je vec neko pomenuo ali me je mrzelo da citav svih 5 stranica...dovoljan mi je bio sam naziv teme...moje skromno misljenje je da se ne bi ni rodili da nema smisla ziveti...i mislim da su ovakva pitanja bezvezna...svako ima svoj vlastiti smisao zasto zivi ili zeli ziveti...najbolje je ne postavljati sebi takvo pitanje ali pronalaziti neke male ostvarive ciljeve koje bi nas zaokupirali i odklonili ovakva pitanja...moram da priznam da i sam sebi cesto postavim ovo pitanje ali onda bolje izadjem iz kuce i igram basket ili idem na kupanje....:) ipak mislim da svako od nas na neki nacin dobro cini svim ljudima...svako je ovde s razlogom ali svako ima svoj jedinstveni razlog zasto je tu...:) da li vredi jesti kad ces ponovo posle 5 sati biti gladan? da li ima smisla trositi pare na skupu odecu kad ces je i onako prerasti? da li ima smisla kupiti skupa kola ako postoji mogucnost da ih slupas? :) mislim da bi svako drugacije odgovorio na ova pitanja i mnoga slicna...mislim da su to sitnice koje svako voli i koje ga ispunjavaju makar na kratko....i daju neku vrstu smisla ovom zivljenju....:)

P.S. izvinite ako se malo ,,gubim" ali morao sam to da napisem....ne znam ni odakle mi sve ove gluposti.... :rtfm:

ne misli da su gluposti...covek ustvari ni ne zna sta moze da kaze i napise,dok god je sprecavan i sputavan...ko zna sta bi svako od nas rekao,napravio,napisao,stvorio,da smo u nekom drugom drustvu...koje nece dati osudu,ili nesto poput toga...
...super je IMATI misljenje,pa makar i glupo...ali kad ti neko i kaze da je glupo,ne treba odmah napljuvati toga koji ti je na lep nacin rekao da je glupo,nego se zapitati zsto je glupo,pa skontati nesto,nauciti nesto novo,sledeci put mozda doraditi misljenje,pa da bude ok...

"Ima li smisla brčnuti se u moru, ako ću morati da izađem iz njega?" - a zar bi celog zivota zelela da budes u moru? Onda bi ti se smezurala koza :P...zar ti nije dovoljno tih 2-3 sata kupanja...ipak ce to ostati u secanju...ali ostavi prostora i za neke druge mogucnosti...

"Ima li smisla obući kupaći kostim, ako ću morati da ga skinem?" - Zar bi nosila samo jedan kupaci kostim celog zivota dok se ne priraste uz tebe????

"Ima li smisla sunčati se, kad mogu da potamnim i u solarijumu?" - pa ti idi u solarijum...ili koristi kremu za samopotamnivanje... :confused:

Nista ne traje vecno, zato je najbolje ziveti za momenat, za sada i nadati se boljem sutra. :eek: ...mislim da bi bilo glupo da radis jednu te istu stvar celog zivota...tako nikada neces spoznati nesto novo.....Izvinite ako sam nekog uvredio ovim mojim komentarima ali ovo je slobodna zemlja i zeleo sam da iznesem svoja misljenja na ova "pitanja"..... :drunk:
P.S. Uzivajte u letu....definitivno naj godisnje doba....:))))

Back