Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Дај ту тврдњу ако имаш у цитату...

Шта ћемо онда са требником пуног латинског освећивања кућа, аутомобила и осталог, а и са свештенством... јел ће они само да крштавају и сарањују јер је причешће и без њих раздато апостолима или да их потпуно укинемо јер се и Христос крстио без свештеника, а и васкрсао је без опела јер су се апостоли разбежали?

Вама ће уврнуте идеје и повезаности различитих контекста урнисати све што су свети оци предали на чување...
Ставио сам линк и на коју страницу да идеш.

http://s3.amazonaws.com/orthodox/The_Rudder.pdf

Скролајте на 419-420. страну. Повелики је текст па није прегледно да стављам на форум.
Чисто да знаш, код нас у Србији Пидалион не важи, јер имамо Законоправило пар векова пре и то је Србски зборник установа, Грчки не признајемо за наш оквир...

Сад ћу да погледам

и Крштење Господа на Јордану је есхатолошки догађај, јер тог тренутка кад је погужен у воду Господ је установио Св. Тајну Крштења (Он, а не Јован), а Јован крштава и савршава ту Тајну и пре него је установљена. како је то могуће? тако што је есхатолошки догађај и изван времена је, иако је у времену. Крштење Христа Бога стоји на почетку (есхатолошки), иако је на крају (временски). кад Јован излази на Јордан и почиње да крштава, већ се десило оно што тек треба да се деси.

Што се тиче освећења икона има ли игдје у православним изворима та пракса прије Могилиног Требника? Ако нема то је јасан знак да се иконе не свештају.
Имаш парцијално у канонима Васељенских сабора... формализоване су им одлуке за праксу у свештеничким књигама које су настајале касније...

Увек се вратиш на Саборе и све ти је јасно зашто је нешто касније заживело у пракси...

Што се тиче освећења икона има ли игдје у православним изворима та пракса прије Могилиног Требника? Ако нема то је јасан знак да се иконе не свештају.
нема. то је дошло заједно са гомилом новотарија из тридентинског католичког ритуализма..

Имаш парцијално у канонима Васељенских сабора... формализоване су им одлуке за праксу у свештеничким књигама које су настајале касније...

Увек се вратиш на Саборе и све ти је јасно зашто је нешто касније заживело у пракси...
Па ако је заживјело у пракси неких 900 година након Сабора ту нешто не штима. Зато питам има ли икакав примјер прије Могиле да су се освештавале иконе? Јер гледај на то овако. Већи су улози ако је неопходно него ако није. Ако није неопходно онда и да освешта неће направити штету а ако је неопходно па се не освешта онда то није икона већ обична слика.

Па ако је заживјело у пракси неких 900 година након Сабора ту нешто не штима. Зато питам има ли икакав примјер прије Могиле да су се освештавале иконе? Јер гледај на то овако. Већи су улози ако је неопходно него ако није. Ако није неопходно онда и да освешта неће направити штету а ако је неопходно па се не освешта онда то није икона већ обична слика.
не сме да се освештава икона, јер је то противно вери и одлукама Отаца Седмог Васељенског Сабора. то је јерес, јер негира православно учење о иконама.

не сме да се освештава икона, јер је то противно вери и одлукама Отаца Седмог Васељенског Сабора. то је јерес, јер негира православно учење о иконама.
Претјеривање рећи да је баш јерес. То је екстремно тешка ријеч.

(Он, а не Јован),
''Зар ја Тебе да крштавам? Остави то сада'' (и крштавај)

а Јован крштава и савршава ту Тајну и пре него је установљена. како је то могуће? тако што је есхатолошки догађај и изван времена је, иако је у времену.
Дакле есхатонци симболизују категорије и реалитивизују ретроактивно све и сваког, време је надвреме предвечности, установа је праустанова будућег, крштава Христос сам себе одувек јер Крститељ нема силе за то као пролазан и слично...

Фанатастично... само кажеш ''НАДИЛАЗИ НАШЕ ПОИМАЊЕ'' и развалиш Традицију од 20 векова у Цркви... ко жонглирање лоптицама у циркусу
Крштење Христа Бога стоји на почетку (есхатолошки),
Глупост, времено не стоји у вечноме, већ је откос од њега... играте се са мешањем вечности у ово наше ограничено време где постоје процеси формирања у времену

иако је на крају (временски). кад Јован излази на Јордан и почиње да крштава, већ се десило оно што тек треба да се деси.
Тешка дрога... овде предвечни план Божији изједначаваш са временом у којем постоји и људска воља и сила... Поцепо вас Зизјулас

Претјеривање рећи да је баш јерес. То је екстремно тешка ријеч.
јерес је. иконоборци су говорили да су иконе обичне религиозне слике, управо зато што не постоје молитве за њихово освећење. дакле, то што Зилот тврди, то је био аргумент иконобораца. православни Оци су рекли да су иконе свете због Прволика и Имена, и да нема и не треба бити посебног обреда који би светим учинио оно што је само по себи свето. обрадом освећења икона ми исповедамо јеретичко убеђење да без тога нису свете.

јерес је. иконоборци су говорили да су иконе обичне религиозне слике, управо зато што не постоје молитве за њихово освећење. дакле, то што Зилот тврди, то је био аргумент иконобораца. православни Оци су рекли да су иконе свете због Прволика и Имена, и да нема и не треба бити посебног обреда који би светим учинио оно што је само по себи свето. обрадом освећења икона ми исповедамо јеретика убеђење да без тога нису свете.
Ја бих то прије описао као несрећну праксу коју треба оставити. Није Могила то увео због иконоборачког већ римокатоличког утицаја само што се ето потрефило да је слично. Св. Јустин Ћелијски је приредио Требник са молитвама за освећење икона а он сигурно није био јеретик иконоборац.

''Зар ја Тебе да крштавам? Остави то сада'' (и крштавај)

Дакле есхатонци симболизују категорије и реалитивизују ретроактивно све и сваког, време је надвреме предвечности, установа је праустанова будућег, крштава Христос сам себе одувек јер Крститељ нема силе за то као пролазан и слично...

Фанатастично... само кажеш ''НАДИЛАЗИ НАШЕ ПОИМАЊЕ'' и развалиш Традицију од 20 векова у Цркви... ко жонглирање лоптицама у циркусу

Глупост, времено не стоји у вечноме, већ је откос од њега... играте се са мешањем вечности у ово наше ограничено време где постоје процеси формирања у времену

Тешка дрога... овде предвечни план Божији изједначаваш са временом у којем постоји и људска воља и сила... Поцепо вас Зизјулас
ја не пишем ово овде због тебе, јер ти си изгубљен случај још од тренутка кад си напустио Цркву Божију. ја овде пишем због оних који ово читају, а збуњујете их и саблажњавате својим глупостима и непознавање основних истина наше православне вере.

Па ако је заживјело у пракси неких 900 година након Сабора ту нешто не штима.
Одмах је заживело, тачније негде је било и пре генералне одлуке за све помесне цркве као правило

Зато питам има ли икакав примјер прије Могиле да су се освештавале иконе?
Читај саборе о иконоборцима, има сигурно у одлукама, кад побијају приговоре против икона...

Приговори су увек ишли са две стране или максималистичке, да су аутоматски свете ко и чудотворне и нерукотворене иконе, или минимализам, да су само слике и не преносе се са праобраза на икону поштовање због незамисливости Бога, ненацртаних пуних ликова светитеља и сл... можда има и још која, али за ове две знам

Јер гледај на то овако. Већи су улози ако је неопходно него ако није. Ако није неопходно онда и да освешта неће направити штету а ако је неопходно па се не освешта онда то није икона већ обична слика.
Нема потребе нешто што у пракси постоји као општеприхваћено свуда, да се редигује исечцима из одлука сабора о освећењу именом Христовим, јер се ту опет подразумева молитва у Име Христово уз пропратни свештени типик и обред, који због Богојављанске просвете све материје кроз воду (крштењем у јордану), увек водом освећује све ново што црква прима у себе...

Морају канони да се изучавају да би се оповргле критике новотараца, а то није лак посао, јер многих извора више ни нема који би оповргавали критике писмено... може само оним што пракса увелико твори...

ја не пишем ово овде због тебе, јер ти си изгубљен случај још од тренутка кад си напустио Цркву Божију. ја овде пишем због оних који ово читају, а збуњујете их и саблажњавате својим глупостима и непознавање основних истина наше православне вере.
Ви Зизјуласовци нисте православни

Ја бих то прије описао као несрећну праксу коју треба оставити. Није Могила то увео због иконоборачког већ римокатоличког утицаја само што се ето потрефило да је слично. Св. Јустин Ћелијски је приредио Требник са молитвама за освећење икона а он сигурно није био јеретик иконоборац.
нису читали Саборска Акта, јер им нису била доступна. огроман број њих мислио је да се иконоборачки спор водио због оптужби за идолопоклонство. а спор је само тако почео, том прилично примитивном оптужбом, а развио се у далеко комплекснију теолошку расправу.

Докази да је било прије Могиле? Грци су се очито томе јако противили.
Канони и наслеђена пракса... морала је однекуд да крене...

Грци лудују одавно, на свој високоумни ''Пидалион начин''... којим ''обогаћују филозофију о правилима''

Канони и наслеђена пракса... морала је однекуд да крене...

Грци лудују одавно, на свој високоумни ''Пидалион начин''... којим ''обогаћују филозофију о правилима''
То није доказ поготово ако имаш људе који кажу да је то нешто ново. Рецимо баш св. Никодим Светогорац каже да је новотарија и да се не треба радити. Не вјерујем да је православни светитељ лупао као Максим по дивизији поготово ако је то било раширена пракса.

нису читали Саборска Акта, јер им нису била доступна. огроман број њих мислио је да се иконоборачки спор водио због оптужби за идолопоклонство. а спор је само тако почео, том прилично примитивном оптужбом, а развио се у далеко комплекснију теолошку расправу.
Није теологија за непокајане и горде људе... ту је проблем, а не у одлукама сабора и ''неинформисаности''... смирен све разуме, чак и да је неписмен

Пракса Црве је најбољи сигнал, колико шта и како је све оформљено... Вама пракса фали због нерада, зто млатите празну квазитеолошку сламу

Пракса Црве је најбољи сигнал, колико шта и како је све оформљено... Вама пракса фали због нерада, зто млатите празну квазитеолошку сламу
Ти подједнако као и ми висиш на форуму у поноћ и причаш о теологији.

Back