Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Установе су фундаменти, а не свете тајне... принципи, а не формално-практична дејства.... Праобразци Христови су само Његови, јер никад Пасха таква није била

Христос је нову свештеничку установу направио, а не нову свету тајну (јер ову само Дух свети Тајинствује у Светима)...

Баш се зато и користи реч установа, због оног квасног хлеба који није бесквасан ко у старој Пасци... зато и јесте Господња Пасха, а не само Пасха

То не значи да је фундамент тј. установа свете тајне исто што и она сама у исходном облику и Саборној САУСТАНОВИ Духа Светога коју имамо тајински од Педесетнице...

Дакле, мора целовито и непарцијално да се посматра цео след формирања, од установе, до саме свете тајне, јер јако прецизно мора да се изражава ова наша Духосветовска света тајна коју је започео Христос... ако се то не ради, долази до или деформализације свете тајне и свештенства које га треба вршити (јудео-протестанти) или до папског мешањем праобразаца и образаца који сада постоје Традиционално у Цркви, те они и користе бесквасни хлеб, мислећи да је установа Христова Старозаветна, а не Новозаветна и оформљена после Васкрсења
тако су сви јеретици западали у јерес, на исти такав начин. прво би из незнања извалили неку глупост, а онда би се, да би тој глупости дали какав-такав смисао, све више заглибљивали у блато свог лупетање. схвати човече, да је Господ Вечни Првосвештеник. постоји само једна небо-земна Литургија, постоји само једна Пасха Христова - Тајна Вечера, на коју смо сви призвани и позвани. и ти сад тврдиш да неки свештеник савршава Свете Тајне, а Господ Христос то није могао, него је само дао наговештај (образац) "будућих" Тајни. по твом ишчашеном умовању, већи је поп од Христа Спаситеља, јер поп може оно што Христос није могао. да ли видиш колико је то ненормално?

да те питам- ко је и кад установио Св. Тајну Крштења?

@ИПХ ЗИЛОТ
Ајд немој слушат нас слушај свог зилотског владику:
"Горња соба је иначе први новозаветни храм. Како смо већ рекли, то је она иста соба где се савршила Тајна вечера на којој је Господ установио и први пут савршио свету Тајну Евхаристије, причешћа Тела и Крви Своје."
http://uteshiteljevo.blogspot.com/2012/06/blog-post_08.html#more

Иди појасни њему све ово што нама трубиш да не контамо. Реци му да је духоборац, да изврће догматику и све што си рекао нама. Ваљда те неће избацит због тога.

Кад оћете да подметнете и изврнете контекст Праобразаца и установа у контекст светих тајни, ко сам ја да вам браним...?

Имате свете тајне пре Васкрсења и силаска Светог Духа на апостоле, и супер вам је...

Супер је ваша лабава догматика, не треба да се пази шта се и како закључује и образлаже у Богословљу, само грунеш цитат и знаш, упркос контексту који не знаш...

Кад оћете да подметнете и изврнете контекст Праобразаца и установа у контекст светих тајни, ко сам ја да вам браним...?

Имате свете тајне пре Васкрсења и силаска Светог Духа на апостоле, и супер вам је...

Супер је ваша лабава догматика, не треба да се пази шта се и како закључује и образлаже у Богословљу, само грунеш цитат и знаш, упркос контексту који не знаш...
Ајде сад то фино објасни и свом владици. Немој њега поштедити ових критика.

Ајде сад то фино објасни и свом владици. Немој њега поштедити ових критика.
Џаба плаћак продубљивати, зачас га нанос песка испегла...

Управу су оци, кад кажу да догмате може само извежбани у покајању да разуме, а да добро излаже - мало ко, по дару

да те питам- ко је и кад установио Св. Тајну Крштења?
Јел Богојављање Свете Тројице на Јордану, Праобраз свештеничког крштења погружењем, или је свештенодејство буквално?

Је л установа свете тајне и формална света тајна - исто у догматском контексту? Тачније, јел су беба и одрастао човек - исто?

Зашто у првој делује Христос, а у другој Свети Дух, ко нека допуна саборности да установи треба?

Зашто су Црквене установе, рођене тек након Педесетнице, кад већ постоје Христове?

Зашто Јован крститељ није хиротонисан у архисвештенство, када може и Бога да крсти?

Зашто је тек свештенству дато да савршава свете тајне, мењајући левитско, које се завршило рођењем Христовим?

Џаба плаћак продубљивати, зачас га нанос песка испегла...

Управу су оци, кад кажу да догмате може само извежбани у покајању да разуме, а да добро излаже - мало ко, по дару
Шта си богати хтио овим рећи?

Да Цитати нису прецизни за догматику без опсежног образлага сваке речи битније у тексту који се наводи...
Океј расправи то са Акакијем који исто говори као и ми а контра теби.

Океј расправи то са Акакијем који исто говори као и ми а контра теби.
Други је контекст, овде су ситна цревца ... оно није догматика, мораш догматику да цитираш и то целе контескте о разликама установа Христових и Црквених светих тајни по времену настанка и узорочницима посредним и непосредним...

То су експертска дела у богословљу, и тешко да ћеш на ту тему да нађеш у целим чланцима...

Други је контекст, овде су ситна цревца ... оно није догматика, мораш догматику да цитираш и то целе контескте о разликама установа Христових и Црквених светих тајни по времену настанка и узорочницима посредним и непосредним...

То су експертска дела у богословљу, и тешко да ћеш на ту тему да нађеш у целим чланцима...
Јоооој други контекст. Значи по теби је исправно рећи да је Христос савршио Св. Тајну Причешћа на Тајној вечери али је у исто вријеме то и погрешно и то је само праобраз Св. Тајне Причешћа? Каква орвеловштина.

Јоооој други контекст. Значи по теби је исправно рећи да је Христос савршио Св. Тајну Причешћа на Тајној вечери али је у исто вријеме то и погрешно и то је само праобраз Св. Тајне Причешћа? Каква орвеловштина.
Па не може пре Педесетнице света тајна коју даје свештенство (које није ни формирано тада на вечери...)

Врати се пар страна назад и види зашто је започео фајт са антисвештеним иконоштоватељем Сталтером (негирао је потребу да свештеници освештавају материју и установе) и отишо по доказ на установе Христових праобраза пре Педесетнице, које још нису формализоване и саборно дате апостолима у светим тајнама Духом кроз хиротоније у духовенство...

Началник те установе тј. фондације свете тајне, је њено форимирање и дејство оставио Светом Духу и ту чучи цео проблем како ће да формулишеш тачно, да је потребно освећење Духом СВЕГА, а па чак и праобразаца Причешћа на Велики Четвртак...

По страни што ви ни питање не умете тачно да поставите после датог одговора, а камо ли да докажете последно-узрочно и догматски...

Ликујете празним цитатима а шупљи сте и за почетак, а камо ли за даље

Па не може пре Педесетнице света тајна коју даје свештенство (које није ни формирано тада на вечери...)
Каже Акакије може и била. Мислим кажу и Св. Оци и светитељи али контам прије ћеш владици свом вјеровати.

Началник те установе тј. фондације свете тајне, је њено форимирање и дејство оставио Светом Духу и ту чучи цео проблем како ће да формулишеш тачно, да је потребно освећење Духом СВЕГА, а па чак и праобразаца Причешћа на Велики Четвртак...

По страни што ви ни питање не умете тачно да поставите после датог одговора, а камо ли да докажете последно-узрочно и догматски...

Ликујете празним цитатима а шупљи сте и за почетак, а камо ли за даље
Кренуо си мантрати. Ти си написао:
"Нема светих тајни пре Педесетнице"
а твој владика каже директно супротно:
"где се савршила Тајна вечера на којој је Господ установио и први пут савршио свету Тајну Евхаристије"
Ко је у праву? Не можете бити обојица. Нама си испоставио фину лепезу епитета поводом нашег става.

Саплиће те временска димензија како је могуће да Христос Својим ученицима да Евхаристију а није још ни распет ни васкрснут. Упао си у рационалистичко размишљање па ти тај хљеб на Тајној Вечери није истинско Тијело већ тек праобраз. Држи се "тако рече Господ" принципа а не мућкања главом како и зашто тако. То је јудејски дух површног гледања на Писмо.

Одустајем... није догматика за сваког

Чак и да грешим, знам коју сам злоупотребу освећености по аутоматизму гађао, док ви нисте прешли на свету тајну причешћа пре рођења Цркве (што је опасан формализам и парцијализам у непрекидном установљењу свете тајне), која се Црквено савршава тек након Педесетнице у пуном смислу... у непотпуном то је мала Црква у горњици, али без Духа који ће нас свему научити и увести потпуно у тајну после Васкрсења...

Нек буде да сте победили... али ни не схваташ шта ће та оформљеност неформалоног процеса да искида код вас, ниси свестан да ће да се негира Црквено освештење тим тајнама, јер постоје и без Цркве у натегнутој парцијалности и времену

Јел Богојављање Свете Тројице на Јордану, Праобраз свештеничког крштења погружењем, или је свештенодејство буквално?

Је л установа свете тајне и формална света тајна - исто у догматском контексту? Тачније, јел су беба и одрастао човек - исто?

Зашто у првој делује Христос, а у другој Свети Дух, ко нека допуна саборности да установи треба?

Зашто су Црквене установе, рођене тек након Педесетнице, кад већ постоје Христове?

Зашто Јован крститељ није хиротонисан у архисвештенство, када може и Бога да крсти?

Зашто је тек свештенству дато да савршава свете тајне, мењајући левитско, које се завршило рођењем Христовим?
или реци- не знам, па да ти објасним. или реци- знам, па одговори шта сам те питао. да поновим- ко је установио Св. Тајну Крштења? питање не може бити простије.

или реци - не знам, па да ти објасним. или реци- знам, па одговори шта сам те питао. да поновим- ко је установио Св. Тајну Крштења? питање не може бити простије.
Зашто не мора да се освећују иконе после израде?

Одустајем... није догматика за сваког

Чак и да грешим, знам коју сам злоупотребу освећености по аутоматизму гађао, док ви нисте прешли на свету тајну причешћа пре рођења Цркве (што је опасан формализам и парцијализам у непрекидном установљењу свете тајне), која се Црквено савршава тек након Педесетнице у пуном смислу... у непотпуном то је мала Црква у горњици, али без Духа који ће нас свему научити и увести потпуно у тајну после Васкрсења...

Нек буде да сте победили... али ни не схваташ шта ће та оформљеност неформалоног процеса да искида код вас, ниси свестан да ће да се негира Црквено освештење тим тајнама, јер постоје и без Цркве у натегнутој парцијалности и времену
Зашто гледаш све кроз призму побједе и пораза? Ово је форумска дискусија. Нисам те назвао никаквом ружном ријечју, чак сам и брисао увреде на твој рачун. Одмах прелазиш на класично зилотско "пророчанство" о пропасти ако се у нечему одступи од, у овом случају чак не ни зилотског већ твог, мишљења.

Улетео си у сред дискусије...

Врати се зашто је било негигирано у пуном смислу Причешће на Велики четвртак, јер тај непотпуни а буквални смисао да света тајна постоји без Цркве је јерес у настајању... на ово без Цркве обрати пажњу

Врати се зашто је било негигирано у пуном смислу Причешће на Велики четвртак, јер тај непотпуни а буквални смисао да света тајна постоји без Цркве је јерес у настајању... на ово без Цркве обрати пажњу
Схватам твој разлог али не слажем се идаље. То што је Христос као Првосвештеник могао и прије Педесетнице савршавати Св. Тајну Причешћа не значи да сад свако може то радити. То је нон секвитур потпуни. Христос јасно каже да ће доћи Св. Дух Његовим апостолима а не свим људима а преко апостола иде даље низ рукополагања до данас.

Зашто не мора да се освећују иконе после израде?
зато што их освећује сам Богочовечански Лик (Образ) Господа нашег и Свесвето Име Његово. у Имену Божијем је благодат и моћ и сила и слава, без обзира ко то страшно Име изговара или исписује. ти кад се прекрстиш или зазовеш Божанску Тројицу, савршава се Света Тајна и излива се на тебе Благодат Светога Духа. у сваком Крсту је сила Васкрслог Господа, и нема те чаробне формуле која је потребна да га освети. Крст је вечно освећен самим Господом и његовим Рапећем на Крсту.

човече, схвати да је Тајна Вечера есхатолошки догађај. ти ниси у стању да разумеш да време нема моћ над Творцем времена. код тебе се све своди на пре и касније. код Бога нема пре и касније, код Њега је све реалност. тако се у Прослављеном Телу показао апостолима на Тавору, пре него је страдао и прославио се. разделио је Своје Тело и Крв на Тајној Вечери пре него је распет. створио је човека по Лику Свом пре него се оваплотио у Телу и узео Лик. твој протестантски рационализам те довео до тога да негираш Христа као Првосвештеника Цркве Његове, и да већи значај и моћ дајеш сваком попу него самом Великом Архијереју.

Св. Никодим Светогорац у Пидалиону пише да се иконе не требају освештавати и још каже да је то римокатолички изум.
Дај ту тврдњу ако имаш у цитату...

Шта ћемо онда са требником пуног ''латинског'' освећивања кућа, аутомобила и осталог, а и са свештенством... јел ће они само да крштавају и сарањују јер је причешће и без њих раздато апостолима или да их потпуно укинемо јер се и Христос крстио без свештеника, а и васкрсао је без опела јер су се апостоли разбежали?

Вама ће уврнуте идеје и повезаности различитих контекста урнисати све што су свети оци предали на чување...

Poslednja izmena:

Back