damaskin:
rodjen prirodnim tokom stvari (kao shto neko vec pomenu)primio se i kod nas ali ne kao vid trans-spiritualnog osecanja bega od urbano-haotichne svakodnevnice mesta gde je rodjen(Detroit) vec kao pokret ili vec shta koji je dizelashima ispasao trenerke (a "chare" ostavio)i sa brdima eksera u stomacima i izbezumljenih pogleda bacio ih ispred stage-a da "voze""zakucavaju"...
...kapiram da je sushtina techna ponavljanje(repeat of the beat)...dobada mi se sav taj electro wave (ne samo techno) i u zadnje vreme je i kod nas bilo dosta dobrih happeninga...i velikih imena
nazalost, ovo je istinito - techno se primio i kod nas i to jos kao pokret, izazvao sve ove festivale na koje su dolazili "preko 100 najboljih DJ umetnika", i koji su privlachili gomilu zatucane mase suzenih zenica koja je imala utisak da je deo necheg "modernog" i "cool" .....
I kakvi su to "dobri happeninzi" i "velika imena"? po tome, svako moze biti "veliko ime" i "DJ umetnik", dovoljan mu je samo comp sa 2000 ritmova, semplova il kako se to vec zove, i onda samo mucka, brlja, nabacuje nesto sto nema veze s vezom. ti DJ-ejevi, sva ta "velika imena", to je gomila mozgoperacha nista boljih od onih sa Pinka i MTV-ja, gomila propalih muzicara (poput Moby-ja) koji brljaju sve sto stignu i onda to prodaju kao "umetnost".
a ovdashnja marva se lozi na sve to, to je moderno, to je sa zapada, uh, al je dobro.
a tehno nije nista drugo do jedna primitivna muzika koja budi neke iskonske instinkte nepoznate i zaboravljene od strane coveka koji je napredovao i evoulirao.
ne vidim razliku izmedju muzike africkih plemena i tehna, ..... dodju afrikanci, mlate besomucno u bubnjeve a vrach skace ko magarac i "pada u trans".
besomucno ponavljanje, budjenje zivotinjskih instinkta ..... eto sta je tehno.
"muzika" bez melodije, smisla i poruke.
bolest modernog doba, bolest modernog urbanog i pogubljenog choveka koji spas trazi u kolektivnom padanju u trans.
tuga i opomena.