Ima li Cincara na Internetu???

• Začetnik teme Začetnik teme praksis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Upravo sam se setio jedne druge zanimljive teme:

Da li ima tragova cincarskih izreka i reci u srpskom jeziku? Bilo u zargonu, bilo u standardnom jeziku. Da li ima primera za to? Hajde da razmislimo malo!

Sta ,recimo, znaci ono --tornjaj se-- i ---faca--- dali to ima nekakve veze sa cincarskim/armanskim ili sa nekim drugim jezicima?

Jos, nesto za one koji su se ukljucili kasnije i nisu upuceni: Makedonci Cincare/Armane zovu : Vlasi, jednina je Vlaf, ispravite me, ako sam pogresio. Isto tako u Grckoj: Vlahoi.

U Srbiji kad kazes Vlah, onda mislis na ono stanovnistvo oko Negotina, Timocka krajina duz bugarsko/srpske granice. Za Armane su i Srbi, a delimicno i Bugari smislili drugi naziv -- Cincari---.

Eto toliko.

Tačno, tornjaj se je izraz koji je došao iz nekog latinskog jezika. Faca je nešto drugo, novijeg je datuma i došlo je iz amričkih filmova.
Što se makedonskog jezika tiče, razočaraću vas, starije je narečje od bugarskog. Dakle , iako izgleda da je na pola puta od srpskog do bugarskog trebate znati dijalekt Srba iz južne Srbije da biste donosili bilo kakav zaključak, jer ovaj današnji srpski jezik nije celokupan srpski jezik, svakome preporučujem da odgleda Zonu Zamfirovu kako bi osetio delić tog jezika.

books

Римски језик словенски говор познаје.

Aha, da cuo sam i za tu teorija, ali to nije bas Hercegovina, vec Skadar. Jos samo da iskopaju Troju u Skadru pa da vam poverujem.:):):):)
Какву Троју очекујеш? Да пише добродошли ово је Троја ( у поверењу, звала се оригинално Вилуша)?
Постоји и теорија коју је у књизи Хомерова слепа публика навео Роберто Салинас Прајс, да је локалитет у Габели у Херцеговини.

Benjamin of Tudela, who visited Thessaly in 1173, describes the Vlachs as living in the mountains and coming down from them to attack the Greeks. In relation with the Byzantine Empire, he added: "No Emperor can conquer them." It is interesting to note that Benjamin of Tudela did not describe them as a separate ethnic group, but as a group of rebels, who may have had Jewish origins. To quote him, " ... the nation called Wallachians live in those mountains. They are as swift as hinds, and they sweep down from the mountains to despoil and ravage the land of Greece. No man can go up and do battle against them, and no king can rule over them. They do not hold fast to the faith of the Nazarenes, but give themselves Jewish names. Some people say that they are Jews, and, in fact, they call the Jews their brethren, and when they meet with them, though they rob them, they refrain from killing them as they kill the Greeks. They are altogether lawless."

Ova go najdov .:)

Benjamin of Tudela, who visited Thessaly in 1173, describes the Vlachs as living in the mountains and coming down from them to attack the Greeks. In relation with the Byzantine Empire, he added: "No Emperor can conquer them." It is interesting to note that Benjamin of Tudela did not describe them as a separate ethnic group, but as a group of rebels, who may have had Jewish origins. To quote him, " ... the nation called Wallachians live in those mountains. They are as swift as hinds, and they sweep down from the mountains to despoil and ravage the land of Greece. No man can go up and do battle against them, and no king can rule over them. They do not hold fast to the faith of the Nazarenes, but give themselves Jewish names. Some people say that they are Jews, and, in fact, they call the Jews their brethren, and when they meet with them, though they rob them, they refrain from killing them as they kill the Greeks. They are altogether lawless."

Ova go najdov .:)
Подобро го најде.

Ајде сад да ми објасниш нешто:

Који су то императори јурили Влахе, када се испоставља на крају, да све фанариотске влашке фамилије које су покушале да обнове византијско царство у Румунији имају презимена као и имератори Византије и њихови деспоти?

Подобро го најде.

Ајде сад да ми објасниш нешто:

Који су то императори јурили Влахе, када се испоставља на крају, да све фанариотске влашке фамилије које су покушале да обнове византијско царство у Румунији имају презимена као и имератори Византије и њихови деспоти?

Dokaz nekade ?:)

OK. Vidim da poznajes "problematiku", a sada bih te pitao da li znas gde ima udzbenik, prirucnik ili nesto slicno cincarskog jezika? Ja sam cuo da se u Bitolju dugo odrzala cincarska gimnazija posle drugog rata i da bi trebalo da postoji. Sledece pitanje: odakle onoliko fraza i reci na cincarskom kod Pekica "Zlatno runo"? Gde ih je "izvukao" kada sam siguran da ako je Cincarin da nije imao od koga da uci toliko i u toj meri (baba i deda) jer su brzo (namerno) "zaboravljali" jezik i nisu ga rado prenosili na potomke?
Sta ce nam "bre" Cincari , sto rece "CarDusan"? Pa zato sto je taj narod opstao na nekoj instinktivnoj potrebi da se skoluje i da uci dok su Srbi to isto "radili" poslovicnim "secanjem" na zlatne viljuske. Uzgred, da li znate da su Cincari u svojoj pradomovini imali laktadukt kojim su sprovodili mleko na principu rimskog akvadukta?
Pozivam jos jednom Cincare na internetu da se javljamo i tako se uz pomoc "virusa" kljucne reci "cincar" vrtimo i opstajemo bar virtuelno.
Pozdrav luani.

moze li mi neko reci sta je odlika cincarskih prezimena ,i dali je prezime karadzic cincarskog porekla ...koliko vidim svako srpsko prezime bi moglo biti cincarsko ili svako cincarsko srpsko ,postoje li ljudi koji ne znaju da su mozda tog porekla ili se to zna ,hm jer kako drugacije napraviti razliku ako je uopste ima ?hvala

Доказ сега:

Кантакузини из династије Палеолога владали Влашком

Дуке из династије Ласкарида владали Влашком

Драгаши из династије Палеолога владали Влашком

Ђике владали Влашком

Potpuno si u pravo.

Spisak "ARMANSKIH" Imperatora Vizantije je neshto duzi. Osnovna greshka koja se pravi je u faktu shto se meshaju identiteti "Armena" (Arm'na) i "Armena" (Jermena), tako da imamo da brojni imperatori "Arma'nskog" porekla da budu uvrshtavani u Jermene. Cak je i dinastija Vasilija Makedona uvrshtavana u dinastije jermenskog porekla.
--------------------------------------------------

moze li mi neko reci sta je odlika cincarskih prezimena ,i dali je prezime karadzic cincarskog porekla ...koliko vidim svako srpsko prezime bi moglo biti cincarsko ili svako cincarsko srpsko ,postoje li ljudi koji ne znaju da su mozda tog porekla ili se to zna ,hm jer kako drugacije napraviti razliku ako je uopste ima ?hvala

Prvi put cujem da je prezime Karadzic cincarskog porekla. Mozda neko vise zna.

"Tipična cincarska prezimena sastavljena su obično od dva (Zo-ta, Fo-ta, Be-ki, Ki-ki, Bi-ba, Pa-na,...) ređe od tri (To-ta-ni, Kor-ne-ti,...), a sasvim izuzetno od nekoliko otvorenih, obično dvoglasnih slogova." - Dr. D. J. Popović: O Cincarima, Beograd, 1937. godine, str.30.

Noi Nu Himu Rumanji!
Cultura a Noastra Nu easti Rumaneasca!
Isturiea a Noastra Nu easti Rumaneasca! -
Easti alta di-atsea ali Rumanii!
Yeoyrafiea a noastra easti alta di-atsea al Rumanii!
Cultura a noastra eati alta turlii di-atsea ali Rumanii

Wir Aromunen sind keine Rumänen!

Unsere Kultur ist nicht rumänisch!

Unsere Geschichte hat nichts mit der rumänischen Geschichte zu tun!

We Aromanians are not Rumanians!

Our culture has nothing to do with the Rumanian culture!

Our history has nothing to do with the Rumanian history!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back