Da li su ljudi iz Troje naselili Balkansko poluostrvo i da li su njihovi potomci Etrurci, koji su kasnije asimilovani od strane Rimljana, o tome mozemo da nagadjamo. Postoje legende, u kojima se mogu naci argumenti za takve teorije. I kod Homera se isto mogu naci podaci o tome, ali sve to nije verodostojno, naravno. Pitanje je koliko se njima moze verovati. Osim toga imamo jos i mikensku kulturu, koja jeste razvila primitivnu formu pisma, mislim da se to pismo zove linear A. U sklopu te prastare istorije se spominju i Kiklade. Da li su oni imali pismo, ne znam. Mislim da nisu.
Najnovija istrazivanja o Troji ukazuju na to, da je Homer ziveo na jugu danasnje Tuske i da je inspiraciju
nasao u nekom lokalnom ratu u tom kraju, gde je ziveo i radio. Bio je pisar, poznavalac jezika tamosnjih ljudi, ali je potvrdjeno, da je bio Helen, odnosno Grk. Bio je pisar na dvoru. Opis Trojanskih zidina ne odgovara, Trojanskim zidinama, vec nekom utvrdjenju iz Homerove okoline. On je celu pricu odenuo u Helensko ruho. To je najnovije sto sam cuo.
Ali mi o tom vremenu malo znamo, mozemo da nagadjamo, a to je zapravo ono najzanimljivije oko cega se ljudi okupljaju, zar ne?