Ијекавски српски

ђе су ратовали ? имаш податке или приче , јер си познат лажов ове на форуму

јеси ти можда негде ратовао током рата у босни деведесетих, показавши дужност да се брани Српски род ? Уколико је одговора потврдан, достави доказе о томе , ето не мораш јавно , већ рецимо форумашу у којег имаш поверење. Доставићу и ја своје три године са озрена и илијаша, документовано са све доказима о рањавању у два наврата, поребном документацијом.

То исто су неки чланови овде већ имали прилике да виде и потврде све моје наводе уз приложену документацију како о учешћу (где и када, која јединица, која линија форнта, потом документаицја о рае рањавању) па зато нико и не поништава оју причу о мом ушечћу у војсци републике српске на озрену и илијашу, који су најчувенији по борбама у рату у босни и тежини борби с обзиром да је рецимо озрен био у опкружењу са тру стране од стране муслимана ...

у успортном ћеш остати само лајавац који је био далеко од рата у БиХ, док је крварио Српски род. А данас исто тако лаје како му деда био тобож равногорац са сталним учешћем у рату и Босни. Како да не...

Наравно да си ти био под јорганом у топлој постељи за врем страдања нашег народа у републици Српској.

Ја нијесам био у постељи као ти, ја сам три зиме газио снјег по озрену на првим линијама и газио хладну босну и кривају. То су ријеке ако нијеси упућен.

И нијесам из Босне, него сам у војску републике српске отишао са 20 година из Новог Сада, из србије.

Наравно да ће несој попут тебе који никаквих доказа нема да је ратовао иђе током рата у Босни да овде пљује оне који су крварили гаће а аСрпски род. Јер тиме покривате своју кукавност и пасивности гледањ своје гузе у моментима када је српски род био под погромом паша и усташа и целог запада на челу са уса. Док је нато тукао републику српску болео те ''ђока''...

А потом сте сви силни јунаци тобож потомци још већих јуначина из ловачких прича о другом светском рату.

То отсваи за будале, а нама лепо овде документој ђе си ти јуначе и када крвари огаће на првим линијама форнта за потребе Српског народа ...

дотле можеш само да кевћеш пто никога не занима.

Дакле да видимо доказе ''соколе и кућо јуначка''
Markicu nisu svi kao ti bavili se belom tehnikom, pa kad udarila kontra iz Maglaja nosite me noge sa Ozrena usrat cu se. Koliko dugo si nosio "suvenir sa Ozrena" u donjem, zadebljanom dijelu ledja, koji si zaradio za vrijeme casnog povlacenja?

Za kneza Milosa se pozdano zna da nije govorio ijekavicom ( sacuvani govori u skupstini) a ekavicom je govorio i Karadjordje (savremenici Vuka Kardzica) i ostali prvaci 1.sr.ustanka. Uostalom treba pogledati i Sretenjski ustav, nije pisan na ijekavici iako se po tebi u Srbiji govorila ijekavica.
Kada je Vuk pisao knjige i poceo sa Azbukom,govorio je ijekavski,jer je rodjen u zapadnom delu Srbije.I dan danas zapadna Srbija koristi ijekavicu,Sve sto se vise pomeralo prema centralnoj Srbiji,se ijekavica gubila i govorilo se ekavicom,ali po nekim saznanjima,jer sam procitao na mnogo mesta,da je ekavica dosla iz Vojvodine.U Vojvodini je bilo i pre Vuka mnogo pismenih i dostojnih znanstvenika srpskog jezika.Evo jedan primer.
https://sr.wikipedia.org/wiki/Екавски_изговор

Могу да рабе али их увек одаје акценат. Или много чешће понашање на јавном, или виртуелном простору. Босна, Црна Гора, Хрватска, све се варијанте чују у нашој држави и генерално сам става да људима то много не смета. Осим, када почну да раде као Албанци од како постоје, да се друже и озбиљно комуницирају само са себи истима, као нека врсте секте. Од 1945. црвени ”ослободиоци са Дукљанског каменолома су узели тај прерогатив елите у Србији, док их данас мање успешно замењују Срби из Босне. Кажем мање успешно, јер да су успешни не би их већина људи у Србији мрзели. Али не мрзе напр. Србе из Хрватске који су подвили реп после Олује и живе нормално као део овог народа без бусања у јуначке груди.

Донекле и Јевреји су слични, али они имају ипак много шири и доста превејанији наступ где се никад не експонирају по пореклу док не намиришу себи истокрвно сличног. Онда налазе заједнички интерес јер су вековима створили метод који је савршен да у животу није толико битно шта знаш већ колико имаш контакта. А контакти по крви су за њих најважнији контакти.
Zanimljivo :hahaha: Moras se prvo sloziti sam sa sobom.

Ne znam ko je podvio rep i zasto bi Srbi iz RSK podvili rep posle Oluje, koja je najmanje sramota za njih tj nas, a najvise za one druge sto su saradjivali sa ustasama i muslimanima dok su ovi uz pomoc NATO pakta napadali Srbe Krajine 7 na 1. Toliko :)

Vuk je prepisao hrvatske rječnike, sam to piše.
:mazi:

Jeste, tako isto kažu u sarajevskoj SDA mahali da je Vuk iskopirao njihovog Muhameda Uskufiju, sastavljača bosansko-turskog rečnika, što bi valjda značilo da Vuk Karadžić svoj rečnik od 27 000 reči napravio tako što je iskopirao Uskufijin rečnik od 700 reči.

Dogovor je bio oko zajedničkog standarda štokavskog, tkz. istočnohercegovački ili Vukov standard se nigdje ne spominje.

Pa lingvisti su tek kasnije dali nazive štokavskim dijalektima. Naravno da je istočnoheregovački štokavski dijalekat danas najrašireniji štokavski dijalekat i naravno da i ti pišeš i govoriš tim dijalektom iako mu ne znaš naziv. Pa ne govoriš valjda prizrensko-južnomoravskim ili timočko-zaplanjskim dijalektom.

Jeste, tako isto kažu u sarajevskoj SDA mahali da je Vuk iskopirao njihovog Muhameda Uskufiju, sastavljača bosansko-turskog rečnika, što bi valjda značilo da Vuk Karadžić svoj rečnik od 27 000 reči napravio tako što je iskopirao Uskufijin rečnik od 700 reči.

Pa lingvisti su tek kasnije dali nazive štokavskim dijalektima. Naravno da je istočnoheregovački štokavski dijalekat danas najrašireniji štokavski dijalekat i naravno da i ti pišeš i govoriš tim dijalektom iako mu ne znaš naziv. Pa ne govoriš valjda prizrensko-južnomoravskim ili timočko-zaplanjskim dijalektom.
Vidis, ti novokomponovani narodi moraju izmisljati svoje istorije pa je sve moguce. Imas primer na zapadu, gde odredjene grupe crnaca iz Amerike tvrde da su originalni starosedeoci Amerika ustvari crnci, kao i da je Egipat i sve u Africi ustvari crnacko. Ne samo to, nego da su Grci, kao i ovi sa bliskog istoka ustvari svi crnci. Kada ne zelis prihvatiti svoju istoriju, slicno hrvatima i muslimanima, onda moras da izmisljas.

Pišem hrvatskim standardom temeljenim na hrvatskoj štokavici za koji znaš da nije potpuno isti sa srpskim.

Jesi ti nekada video surog orla ili surog medveda?
Suri orao - Jedna od najvećih ptica grabljivica - Srbija pod ...

Ауторска

Ово није само језичко већ и политичко питање. Зашто говорничко тело у Србији иако је већином ијекавског порекла и поред тога што је ијекавски изговор гласа јат исправан и правилан и употребљив, никако не користи тај облик језика?

Зашто се људи бече кад чују "разумијеш"? Зашто људи у Србији одбијају данас рабити ијекавицу која итекако јесте у њој била присутна до скора?
uz tu ijekavicu ide i drugaciji mentalitet od ekavskog. Autohtoni srbi su to vise puta iskusili sa negativnim posledicama pa danas zaziru od ijekavice.
Poslednji primer je "naturalizovan" Slobodan Milosevic koga je podrzavao i cuvao na vlasti ceo srpski ijekavski korpus. Srpski narod u Srbiji je pod Milosevicem
mnogo propatio, uvucen u nekoliko ratova, unazadjen 100 godina...........i logicno da se za te patnje proziva Milosevicevo glasacko telo...........a to su, skoro stopostotno, ijekavsko glasacko telo.

Back