Igrač

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Igrač" kako ga nazivaš je emotivno nezreo čovek koji nije u stanju da suštinski razvije bliskost sa drugom osobom, a za istom vapi. U suštini, može se reći da igra protiv sebe, i igra je namenjena prvenstveno njemu samom.

U njegovoj osnovi leži mišljenje o samom sebi "ja nisam ok", i otud dvostruki početni motiv za igru:
1. "igra" se igra iz potrebe za bliskošću
2. "igra" se igra jer igrač ne može sam sebi da dozvoli iskren nastup i demaskiranje, jer time rizikuje da ga onaj drugi istinski spozna, a nakon toga i odbaci, s obzirom da "nije ok" kako sam za sebe misli

Kako je krajnji cilj kome teži zrela psiha - bliskost i ljubav, a "igrač" nije sposoban za iste, otud se igra završava kada se onaj drugi, po igračevom mišljenju, "da".
Činjenica da se onaj drugi "dao" u situaciji kada je igrač igrao igru, a ne stvarnog sebe, indirektno potvrđuje samom igraču tezu "ja nisam ok" (da sam ja ok, drugi mi se ne bi dao) - i to je konačna dobit igrača, potvrda teze "ja nisam ok". Sporedna dobit u celoj priči je pseudo bliskost koju igrač na trenutak oseti.
Ako Saigrač na neki način ne suštinski već nejasno i maglovito ipak raskrinka Igrača pa ga i takvog prihvata?
Šta bi se desilo u umu Igrača u tom slučaju osim ako to što Saigrač misli da je raskrinkao predstavlja samo vrhić ledenog brega čime se potvrdjuje ova tvoja priča?

pa to su ljudi koji su impulsivni i u tim impulsima prosipaju ponesto, moraju biti ili ebachi ili ratnici ili narkomani
evo za sad ih ne navodim
a mi smo mozgari i mi cemo ih kupiti kao manageri
ali prosipaju dobro onako ubodu ga

Ako Saigrač na neki način ne suštinski već nejasno i maglovito ipak raskrinka Igrača pa ga i takvog prihvata?
Šta bi se desilo u umu Igrača u tom slučaju osim ako to što Saigrač misli da je raskrinkao predstavlja samo vrhić ledenog brega čime se potvrdjuje ova tvoja priča?

joj shta li je ispod
dobro ajd nije mu gotivan saigrach toliko, mljackao je, i odustao je od dalje sheme

A zapravo to je sve priča saigrača povređene sujete koji se iz petnih žila upinje da pojednostavi nešto što mu je i dalje nedokučivo kako bi sebe ubedio da ipak nešto razume od svega što ga mori.

Zašto misliš da je on Saigrač? Ne ostavljaš mogućnost da ljudi mogu da imaju neke svoje zaključke koji ne moraju da budu tačni ali i mogu a da su recimo posmatrači takvih pojava ne i učesnici.

Čak i da je tako zar nekadašnji lucidni Saigrač ne bi mogao bolje od prosečnog čoveka da nam približi tu Igru?

mozhda se igracu saigrac svidja samo sa nekog skrivenijeg, iracionalnijeg nivoa, znaci taj nivo ne koristi u ostalom zivotu kad ide s "obicnim" prijateljima u kafanu. i onda mora sebe da namesti i tog drugog da to uspe jer oseca neku narko-zhelju za tim odnosom, kakvim ga je zamislio osetio...
a ako saigrac bude prizemljen... onda ce mnogo da se ubedachi
kao da je pozvao saigraca na ples i ocekuje ga da ga ovaj prati

?! kako, valjda samo sebi pravi neki scenario, kako manipulise? i taj scenario je negde mozda i tacan a negde nije, pa ce on sam da se ispali
to lichi na sajber odnose
mada mozda na neke gde nemas dovoljno informacija...?

Dešava se u raznim okruženjima i na raznim poljima. Sajber svet je vrlo zgodan da se Igra dugo igra opušteno.

1a Druga osoba koja "raskrinka" igrača može imati nadu (koja je tako česta i svojstvena) da će svojom ljubavlju "izlečiti" igrača - pa iz tog razloga pristaje na igru nadajući se da će krajnji ishod biti pozitivan po njega, a to je stvarna bliskost i ljubav.

1b Druga osoba koja "raskrinka" igrača može da nastavi igru iz sličnog razloga iz kojeg igru igra igrač, i u tom kontekstu je ta druga osoba saigrač u punom smislu te reči. Ovde "raskrinkanvanje" uopšte ne mora da bude na svesnom nivou.

2. Igrač u svakom slučaju odlazi, jer ne želi da ispusti svoju dobit, a to je sopstvena potvrda "ja nisam ok".

1a Druga osoba koja "raskrinka" igrača može imati nadu (koja je tako česta i svojstvena) da će svojom ljubavlju "izlečiti" igrača - pa iz tog razloga pristaje na igru nadajući se da će krajnji ishod biti pozitivan po njega, a to je stvarna bliskost i ljubav.

1b Druga osoba koja "raskrinka" igrača može da nastavi igru iz sličnog razloga iz kojeg igru igra igrač, i u tom kontekstu je ta druga osoba saigrač u punom smislu te reči. Ovde "raskrinkanvanje" uopšte ne mora da bude na svesnom nivou.

2. Igrač u svakom slučaju odlazi, jer ne želi da ispusti svoju dobit, a to je sopstvena potvrda "ja nisam ok".

Daaa...
Ili mešavinu 1a i 1b. A pri tom zna duboko u sebi da mu predstoji 2.
I pored toga sigurno je teško odupreti se toj čežnji za nečim tako dobrim i ako je iluzija.
Kao da je Igrač na tren uobličena žudnja koja je deo Saigrača a koja mu je neopipljiva.
Nešto je tu duboko tužno za obe strane.Ne njihov odnos nego oni svako za sebe.

Poslednja izmena:
a je l si ti neki psiholog, ovo zvuci ozbiljno, ili si psiholog-hobista
znash koliko treba neko da prodje da bude terapeut
meni nisu rekli da smo mi toliko nenormalni
znaci to je samo tebi crno

Izvinjavam se ako se post može protumačiti u toliko negativnom kontekstu.
1. Ne mislim da je bilo šta od ovog što sam rekao sveto i definitivno. Vrlo je moguće da ima dosta toga netačnog.
2. Nije mi bio cilj da zvuči mračno
3. Ne mislim da svi koji ulaze u takvu igru imaju isti stepen razvijenosti manipulativnog ponašanja. Šta više, verujem da teško da postoji čovek koji se ne služi manipulacijom svesno ili nesvesno u manjoj ili većoj meri. Npr. muškarci često umeju se predstavljaju, naročito ženama, jačim nego što jesu, i da sa takvim nadobudnim stavom idu kroz život i ne misleći o tome. I to je jedan vid manipulacije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back