Umesto da ucim psihologiju,kao svaki normalan covek koji sutra ima tesko odgovaranje,ja listam ovaj topik i odlucujem se,inspirisan Howard-om Shore-om,da napishhem neshto na reci: plavuša, sfinga,noć, novac,praznina;
Ja se unapred izvinjavam zbog jaaako dugackog dela no inspiracija je kriva.Ako se nekome ne cita ne mora,rec su tu.......N-joy!
Noc se polako pretvarala u zoru,mesec,tako sjajan polako se gubio u oblacima,koji su se radjali sa prvim zracima sunca sa istoka.Hladan vetar je duvao slabo,ali neprestajno.Sam prizor okoline,cak i iz tople kuce je delovao hladno,hladno da sama pomisao izaci napolje stvara cudan osecaj u kostima.Osim zvuka vetra koji je njisao opalo drvece culo se jedino trcanje konja.Starim putem,kod Dve Reke jahala je Vanima,jedina plavusa iz reda Aes Sedai.Jahala je tako brzo,kao da joj je gospodarev bic za ledjima.Znala je da ako zakasni makar samo jedan dan,sve moze biti izgubljeno.Sva nada Edmondovag Polja,sve ce nestati ukoliko ona neisvrsi svoje obecanje dato pred ocima svih Aes Seadi.Znala je podsvesno da mora da stane i odmori,da odspava bar koji sat i da odmori konja koji neumorno trci vec dva dana.Selo ispred nje,Velenovo Jahanje,je delovalo kao savrseno mesto za odmor.Kada je dojahala do sela,naglo se zaustavila kod gostionice dobro poznatog sumara,starog Rejmonda.Kada je skocila sa sedla,mogla je da oseti prazninu unutar sela.Nije to obicna tisina u jutarnjim satima,vec tisina preplasenih ljudi.Polako je dosla do vrata na gostionici i zalupala jakim i dugim udarcima.Nista.Ponovo je zalupala jos jace.Iznutra se cuo zvuk hodanje niz stepenice,zatim zvuk razbijanja necega od stakla i veoma glasna i odvratna psovka.Odjednom vrata se naglo otvorise a na vratima je stajala jedna viskoka prilika.Bio je to stari Rejmond mrzovoljnog lica iako verovatno najbolji i najhumaniji covek u celom selu Velenovog Jahanja.Nije cekao ni daVanima pregovori,odmah joj je viknuo "Dobro covece,znas li ti koliko je sati?Sada cak i Troloci spavaju a ti mene si nasao da budis?Sta je toliko vazno u ovo doba?"Vanima je skinula kapuljacu sa glave i kada je Rejmond video tu prelepu plavu kosu samo se trgnuo i rekao "Izvinjavam se mlada damo zbog moje reakcije,ali zaista jos je rano,sta vam mogu uciniti?"-rekao je prisebno,doduse zvucao je nezainteresovano.Vanima je rekla"Trebam da se odmorim,zelela bi da odspavam u vasoj gostionici nekoliko sati,novac nije problem."Rejmond joj je samo odbrusio"Gospodjice,jako mi je zao ali gostionica je puna i neprimamo nikoga u ovo doba dana,ili noci!"Vanimin glas se odjednom promenio,pricala je cudno,skoro kao da to govori neka bozanska sila a ne devojka njenog izgleda.Lice joj se uozbiljilo a oci zasvetlise."Ti bezvredni covece,kako se usudjujes da neposlusas pripadnicu Belog Saveta?Ja posedujem nerovatne arkanske moci o kojima ti ne mozes ni da zamisljas,naredjujem ti da mi uradis kazano!"Rejmond je obledeo i ukocio se od straha."Ja se ponizno izvinjavam,moja gospo.Ja jesam samo bezvredni sljam i moje postojanje nije vredno nicemu.O oprostite mi moja gosto.Naravno da mozete da odmorite kod mene.",okrenuo se i viknuo is svog glasa sto je u danom momentu mogao"Zeeeenooo,spremi sobu na spratu!Odmaaaaaaah!"pomerio se sa vrata i poklonio se Venimi i pozvao ju je unutra.Na Veniminom licu se posle koriscenja "glasa" jasno mogao videti umor.Ali morala je iskoristiti posledju snagu na glasu jer njoj je ocajnicki potreban odmor.Kako je dala koji korak unutra,uocila je razbijenu sfingu od porcelana na zemlji.Odjednom jo ta sfinga delovala sve dalje i dalje.Izgubila je korak i onesvestila.Pala je lagano na pod,sto je jos vise uplasilo vec prestravljnog Rejmonda.U tom trenutku u odnik je usla i njegova zena,kada je videla priliku kako lezi na podu,mrko je pogledala muza i pitala"Ko je to?Sta ova zena radi ovde?"Rejmond je samo blagim glasom rekao "Aes Sedai".Njegova zena,Nilla, je takodje obledela i ostala da stoji mirno,nepomicno.Gledali su cas sebe,cas Vanimu kako lezi i nisu progovorili ni reci.U kuci se culo samo monotono kucanje casovnika i povremeno je vetar jace duvao u vrata koja su skripela.U selu Velenovo Jahanje je polako pocinjao novi dan.Cuo se i zvuk prvog petla,to je znacilo da je vreme za posao.Novi dan donosi uvek novu avanturu.Danas je to i u Velenovom Jahanju.
Nastavak ce uslediti kada budem imao inspiraciju, i kada budu neke sledece reci....
A moje reci su:Mish,Lopta,Pljuvacka,Ogledalo i Krevet