Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
bijo jednom jedan musav čovek po imenu siniša marković i imoe zelene oči i tako dalje i jednom naleti na optiku mirjanu koja mu reče ej šta misliš o feudalizmu a on kaže ništa i ona se naljuti zbog tako oskudnog odgovora i baci anatemu nanjega


kifla
kuršlus
konjina
prosveta
ološ
 
kifla
kuršlus
konjina
prosveta
ološ



Danjuška se ponovo ulogovala na forum Krstarice, što nije baš pohvalno budući da posao čeka na nju. Ali, neka, nije ništa hitno... njene kampanjske navike očigledno i dalje rade svoje, a ona to ne obuzdava (?). Ma, staće ona tome na put. Odmah. Prvo posao, posle sve ostalo.

***

Juče, dok je jela integralnu kiflu, poželela je da učestvuje u "Igra - sastavi priču", ali nije znala kako bi upotrebila reči "konjina" i "ološ". One joj bude negativna osećanja i ne bi volela da ih koristi ni u jednom obliku, ni u jednom kontekstu... ali, šta je, tu je. Danas je rešila da ostvari svoju želju i napiše pričicu. Možda malo nepovezanu, možda malo narcisoidnu, ali ipak pričicu.

Kuršlus... šta to uopšte znači? Danjuškini roditelji ponekad upotrebe tu reč i ona smatra da to označava nekakav veliki nered, haos, neprijatnost ("Nastao je kuršlus!"). Izvori sa interneta kažu da je to reč nemačkog porekla (Kurzschluß) i da se odnosi na kratak spoj. Izgleda da se pravilno piše "kurcšlus". Hmm. Nemački jezik joj nikada nije bio privlačan, nasuprot mekanom русском языку. Imala je sreću da od trećeg razreda osnovne škole pohađa časove ruskog. Prosveta ponekad zaista prosvetljuje i prosvećuje, kad se zadesi ta slučajnost da deca uče ono što iskreno vole i što ih zanima.

Pričicu, sa sve prethodnim i narednim rečima je zapisala u programu Notepad, a onda zalepila (paste) u kutiju za tekst (textbox) na Krstarici ispod prethodne priče. Naravno, uradiće ponovno učitavanje strane pre nego što objavi odgovor, da osigura da neće duplirati odgovor sa nekim. Primetila je da se javlja buba (bug) pri formatiranju teksta – kad hoće da podvuče ili zakrivi reči, to se desi ne samo sa odabranom reči, nego i sa nizom drugih reči. Ako je nešto suvišno podvučeno ili zakrivljeno u ovom tekstu, to je verovatno zbog bubice*.

Mnogo, mnogo je oklevala pre nego što je kliknula dugme "Objavite odgovor". Iščitavala, gledala da li nema greškaa... Napast će joj održati lekciju o perfekcioniznu i gordosti. Možda je ohrabri da počne da pravim greške po forumu.

* Informacija za programere: Danjuška koristi pregledač Mozilla Firefox (Quantum) 68.0.2 (64-bit)



snaga
radost
ljubav
orah
zaplesati
 
Danjuška! Značajno će Napast. Perfekcionizam je kao orah. Ne slomi ga al' zube polomi.
Zaplesati u taktu pogrešno napismanih reči, radost je svojevrsne prirode. JEr vidiš mi smo nesavršeni,
Zašto se onda pretvarati da mo nešto što nismo. Snaga je u prihvatanju sebe,ljubav prema sebi i drugima takvim kakvi su trenutno je ono što se od nas očekuje.
Ali to ne znači da ne trebamo da se trudimo. Dodade Napas i završi lekciju.

šebet
ljuta papričica
drvce drvnce
kiša kišica
priprema
Bolivud
 
šebet
ljuta papričica
drvce drvnce
kiša kišica
priprema
Bolivud



– Napasti! – zakukah – Zar ne misliš da si preterao... Ipak nije u redu pracviti greške u rečlima koje zadaješ,.,, Hajde sve, ostaviću i "pracviti" i "rečlima" i zareze gde im nije mesto, umesto takčaka, uvažiću i primedbu da treba pisati u prvcom licu (šta mi je? da li sam se ugojila preko noći tj. da li su mi odebljali prsti toliko...)... U redu mi je i da pišem koješta, da uopptšte ne koristim backspace, da zabnoravim na njega... ALI, kad dođe do reči koje zadajem, ipak smatram da tu treba obratiti pažwu, pardon, oažnju, pažnju, ... tako da ću te ispraviti, nije "šebet" nego "šerbet", nije "drvce drvnce" nego "drvce drvence".

Duboko sam uzahnula. Uzdahnula. Da li su ovo suze radosnice? Ili nešto tdurogo, drgo, drugo, ili treće... Bože...

Izgleda da je bag popravljen. Dosta mi je više da sve toliko uzimam za ozbiljno... Da mi je sad jedne ljuta papričica, da se dobro oljutim i zaboravim na sve.

Kiša kišica je padala tad kad si ovo pisao, a sada... oh! Prognoza (jedna od njih) kaže danas 30 stepeni, a sutra svega 16 i mestimični pljuskovi. Uživajmo u današnjem danu... trebaće mi psihjička priprema za sutrašnjicu.

Posao zov!e! Moj život nije Holivud niti Bolivud , ali ~meni je vredan~. (sad počinjem da pevam pesmu)

Nadam se da se ovas tema neće pretvoriti u prepisku Danjuške iu Napasti, u moj dnevnik, terapiju (oporavak od perfekcionizma)... jesam egocentrična, ali volim da se svi ističu...



porodica
druženje
optimista
monitor
odlučnost
poljubiti
 
У просторији је био мрак. Само се зеленкасто модри одраз монитора играо по лицу човека који се сав напет нагињао напред не верујући шта му машина покушава рећи. Опет и опет је прелазио очима по исписаним редовима, покушавајући да допре до истине која се крије иза компјутерски сложених слова испред њега.
Увек је био оптимиста, па и у овом тренутку, иако је разлога за оптимизам било врло мало. Прорачуни којима се бавио годинама уназад су готови, као што ће ускоро бити готов и живот који познајемо уколико људи не престану да покушавају променити свет, већ се прилагоде нечему много старијем од нас. Прилагођавање је дубоко уткано у ген човека, и све је врло добро функционисало до тренутка док нисмо помислили да смо ми та осовина око које се све врти. Управо је добио доказ да смо све радили погрешно, и дошли на корак до краја. Осетио се толико ситан у односу на свемир да су му колена клецнула.
Пожелео је да оде својој породици. Дружење са формулама му је сувише отупело мозак. Пољубиће жену која га чека, и ћеркицу која већ сигурно спава. Сан. Да, то је и њему очајно потребно... А сутра, сутра је нови дан. Свет ће га толико сачекати...


Близу
Ватра
Снови
Стање
Лудило
 
Vraćao sam se kući. Dobio sam mesec dana odsustva za izuzetnu hrabrost i požrtvovanje.
Povratak kući je uvek brzinom svetlosti, ni kiša, ni sunce, ni oluja nisu me mogli usporiti.
Stigao sam, već je bio mrak.
A u varošici vašar. Nije raskošan kao predhodnih godina, ipak je ludilo rata ostavilo traga.
Harmonika i vino su učinili svoje do večeri. Neki su pevali, neki plesali, neki su bili izvrnuti od alkohola.
Umešao sam se u gomili, stopio sam se sa njima. Tražio sam nju, ali je nisam mogao naći.
Da li se udala, da li je pobegla, ko zna gde je. Ipak nadao sam se da je tu negde.
Tumarao sam po vašaru, i pijuckao vino. Godine i bitke su učinile svoje, niko me više nije poznavao.
Prišao sam po još jednu čašu vina. Nalivajući mi vino šapatom je rekla - čeka te na starom mestu.
I pazi se ima vojnika po gradu uskoro nikome nakon 22 nije dozvoljeno van garda.
Podigao sam pogled sa njenih grudi i pogledao sam je u oči.
Nisam se mogao setiti njenog lika ali to više nije bilo važno, krenu sam ka dobro znanom mestu.
Patrola me zaustavila malo nakom vašara. Nisam smeo da se krećem van grada u to doba, nije bila moja oblast,
ali ko će se od vojnika zamerati kapetanu. Čak su mi i pratnju ponudili. Nije mi bila potrebna,
ukoliko naletim na nekog pljačkaša ili dezertera neće biti ni prvi a ni poslednji put.
Izdaju nikada i nikome nisam praštao, naviše sam voleo da ih sasečem mačem.
Za nekih pola sata sam bio nadomak starog hrasta. Pažljivo sam osmotrio okolinu da nije neka zaseda.
Da mesto vrele devojke ne bi bilo vrelo olovo ili hladna oštrica.
Jedva je primetih, dobro se maskirala. Prikrao sam se i stavi joj ruku na usta da ne vrišti.
Njene usne vrele kao višnje samo su rasplamsavale vatru u meni.
Uhvatio sam je za ruku i poveo u još veću tamu, do vodopada.
Nešto sam skinuo sa nje, nešto sam pocepao.
Jedino slađe od mača u ruci su mi bile njene čvrste dojke, njene usne, guza kao kamen...
Jezikom lagano os usana, preko venerinih bregova, mali zaokret do guzova i na kraju mali slatki kolačić,
prosto me je mamio da ga poljubim, omirišem, lagano pređem jezikom i isti zarijem duboko koliko mogu.
Vrlo brzo je bila u blaženom stanju, vrišteći od sreće i zadovoljstva.
Od buke koju je vodopad stvarao niko nas nije mogao čuti, prepustili smo se jedno drugome.
Dugo smo se gledali, dodirivali bez reči. Večeras nisu bile potrebne.
Zaspali smo ko zna kad, srećni i iscrpljeni.
Da li će se naši snovi ostvariti, da li ćemo biti jednom zajedno, da li ću se vratiti živ iz rata ...

Pismo,
Aerodrom,
Autoput,
Prodavnica,
Reka,
 
Poslednja izmena:
Pismo,
Aerodrom,
Autoput,
Prodavnica,
Reka,

Komarci su ujedali pored reke, ali mu to nije smetalo. Negde je morao pobeći, a na reci je bio mir. Otkud sad to odjednom? Godinama se nije javljao niko, vec je sve zaboravio, a sada ponovo tako jak udarac, kao i prvi put. Otkud baš sad?
Zašto sad? Šta sad? Gde sad, kuda?
Poče kiša. Krupne kapi padaju svuda okolo, on ih ne oseća. Gase vatru koja bukti u njemu, to mu sad prija.
Pismo.
Poštar ga je sreo pred prodavnicom, išli su zajedno nekada na utakmice, dobro se poznaju, nije ni slutio da mu danas pruža vatru na papiru. Stare opekotine, rane, ponovo su oživele. Kome sada da se obrati? Kako da se ovaj put izbori sa prošlošću, sasvim sam, a nije onaj stari, već je umoran od svega i istrošen ...
Buka sa autoputa je dopirala do njega, ne ostavljajući ga na miru da se sredi. Žurno su vozili prema aerodromu, svak u susret nečem novom, a on u mulju i šipražju ponovo okreće u glavi jedan stari film...



Prašina
Bicikl
Bara
Igralište
Zvono
 
Prašina
Bicikl
Bara
Igralište
Zvono



Левом ногом је закорачила тако да у том кораку прескочи бару, но, безобразни осмејак јој загира на усни и она свом тежином спусти ногу, тако да јој се хиљде капи лепило по образима, коси, ногама .... пљеснула је рукама, кикот и цика иза ње су одјекивали, спустила је длан да дохвати један мајушан у лету а други да загрли чупаву локнасту главицу...
- тето оћем још, запљескао је Ники и потрчао преко игралишта кораком паткице ... мале ногичице су трупкале и скакутале ко да су откриле неоткривено благо света, радост у покретима ко зараза се ширила постором...
- не, не, идем по бикицу, дерњао се мало старији клињо с озбиљним погледом, великог брата ... ништа без бикице, јел де тето... паметне очи су гледале без трептаја, чекајући одобравање
- може Стефо, таман да видимо колико ће трајати штрафта
- како сам то заборавио, и онда скоком у вис с пруженом руком напред појури ка бициклу - Супермене чувај сее, дерњао се из свег гласа...
Наслоњена на дрво пратила их је погледом а мислима паковала ове тренутке за дане који су их чекали, њихово одрастање а њено старење, за ружичасте осврте на детињство, ову цику и вриску среће као најчистијег извора, када ни прашина од година неће умањити ту безусловност њихове радости када су заједно...
- Не дремај на клупи, но упадај у ауто, загрмео је Стеф неких двадесетак година касније од слике које су јој се низале ко фрејмови прастарог филма...
- А не брате, мислим да госпођи треба у овим годинама помоћ да устане, знаш како је, старе кости и то.... Ники је с својим шушкетавим р шармирао нервозно сунце које није могло да се одлучи да ли ће се крити или нас почастити својом топлотом, но, остало је тако на висини да шљашти и опија... а Октобар је, јесен....
- Хвала, али још увек ми помоћ не треба, мада, никад се не зна када ће то звоно да зазвони...


Часовник
Порука
Довратак
Талисман
Табакера
 
Часовник
Порука
Довратак
Талисман
Табакера



U dovratku stare trošnje radnje, stajao je komšija sajdžija i nemo gledao u daljinu. Iza njegovih leđa se čuo časovnik kako uredno otkucava svaku sekundu. Zidovi, ispunjeni satovima, delovali su čak i prijatno, iako većina od tih satova odavno nije bila navijana. Na staklenim vratima visila je požutela poruka " otvoreno-zatvoreno". Sve je bilo staro, ali nekako blisko.
U džepu sakoa su se nazirali obrisi tabakere, čija se starost, kao i komšiji, nije mogla odrediti. Nikada nikome nije rekao odakle mu , a nije se razdvajao od nje od kako mi znamo za njega. Ona je bila kao neki njegov talisman, i zaista, imao je sreće kao niko.
Zadovoljan starac, sa spokojnim i dobrim licem.



Datoteka
Globus
Tuš
Jorgan
Papuče
 
U datoteci psihijatrijske ustanove koja se ticala pacijenta M, pisalo je da je ludilo pocelo onoga jutra kada je, umotan u jorgan i u papucama otisao pod hladan tus, s upaljenom cigarom u jednoj, i flasom piva u drugoj ruci. Istog tog dana je dao otkaz u drzavnoj firmi zbog prezira prema korumpiranom direktoru skorojevicu koji je radnike pod pretnjom otkazom trpao u autobuse i odvodio na partijske mitinge u radno vreme, mada je delimicni motiv za dizanje sidra bio i u nikada ostvarenoj zelji da obidje globus.

Dijagnostikovan mu je teski nekonformizam ciji je fizicki uzrok bila preterano razvijena kicma, koja, u kombinaciji sa imanjem muda (a i njih je imao) nuzno dovodi do takvih besmislenih cinova.
Epizoda pod tusem zanemarena je kao stvar stilske slobode.

krompir
suzuki
gitarijada
prilika
nesrazmerno
 
krompir
suzuki
gitarijada
prilika
nesrazmerno



"Marama joj se lepila oko vrata... Prašina je padala i lepila joj se po znojavoj koži. Snaga joj je već bila na izmaku. Krompira su posejali dosta, kažu, biće mu dobra cena ove godine , prilika da dobro zarade. Muka je okopati ga, a korova ima i previše, nesrazmerno kao i uvek. Posadiš nešto, jedva ga održiš, a korova nikako da se rešiš. A ne želiš ga. Kao i sve u životu... "
... pročitala je još jednom, i još jednom, i još jednom... ma daj stvarno!!! Krompir, njiva, znoj! ... zguzvala je papir... pa gle kako ljudi pišu!!! Moderno, čitko, pitko! A ja?! Ne izlazim iz brazde, vrste, njive i znoja... ma treba mi nešto modernije, nešto k'o grom! Da pukne! Da se zabezekne i ostane bez daha! Kad će to biti?
... ponovo je počela da kucka, tišine je već nestalo, braća su se spremala da krenu na gitarijadu. Kao i uvek haotično su se muvali po kući, gurkali, rvali, ispuštali neartikulisane zvuke... kako biti pisac sa muškarcima u kući?! Evo sad brekću k'o traktor, kikoću se, zuje posvuda! Ovako neće moći dalje. Ustaje da vidi da li su izašli, kad mladji izleće iz sobe okrećući neke fantomske governale i dobacuje "mala, skači na" suzukija",krećemo! " i na svu sreću, stvarno izlaze, i odlaze...
Mir i tišina...
Najzad...
... ali više se nema ni želje ni volje za pisanjem... Nije to ona tišina koja joj je bila potrebna.
Ponovo isčitava prethodni post i uživa.
Kako ljudi pišu, milina!!!



grom
hleb
reka
boja
vazduh
 
Poslednja izmena:
Ležala je ušuškana u svom šatoru gledajući prelepu kišu. Vazduh je prosto milovao lice. Većina ljudi je kišu doživljavala kao uzrok depresije, nemogućnost da se uživa u lepoti izlaska, ali ne i Viktorija. Pažljivo je osluškivala kapi kiše koje su dobovale na šta god bi naišle. Za one koji slušaju pažljivo, samo padanje kiše je jedna predivna kompozicija koja se nikada neće iznova ponoviti. Sama brzina bila je tempo. Svaki predmet o koje su kišne kapi dobovale bili su note, svaka predivna. Nepoznat kompozitor istinski je posvetio pažnju svom stvaralačkom impulsu koji ga je vodio i koji je stvarao kompoziciju. Predivno je biti slušalac tako genijalnog ostvarenja koje se neće ponoviti. Uvek bi zatvorila oči kada bi slušala. U potpunosti bi se prepustila tražeći nadahnuće za umetnost kojom se bavila. Uvek bi joj zaigrao blagi osmejak na usni kada bi primetila predivan sklad u kompoziciji. Čak i grom koji bi nadglasao sve note bio je nalik snažnom udaru o bubanj. Neverovatni blesak kao neka bela boja.

Obližnja reka odavala je poseban dodir celoj kompoziciji. Oduvek je obožavala zvuk kiše kako hrani reku. A kada je sve utihnulo, sve što se čulo je tih ples dog reka teče.
Kad smo već kod hrane, ogladnela sam od silne priče, a kako nemam ništa više od hrane, hajmo, integralni beli hleb.

Zabava
Sahrana
Hrana
Pucanj
Govor
 
U zabacenim vlaskim selima istocne Srbije, sahrana je ne samo oprostaj od pokojnika, nego i pazljiva i posvecena priprema svih potrebnih uslova za njegov bezbedan put na onaj svet. Ne dajuci ni pet para za pogrebne scenarije po kojima preminulom neko od bliznjih treba da odrzi govor, vlasi angazuju zene koje bi neupuceno uho moglo nazvati narikacama - a koje su u stvari zboriteljke s mrtvima, padajuci u trans i mrmljajuci s pokojnikom glasom koji se pojavljuje iznenada, kao pucanj, glasom jezivo dubokim ,koji kao da se, nakon saplitanja o grcevit plac, s ivice sveta zivih naglo sunovracuje u ponor onostranog, u kojem nema svetla, nema radosti, nema zvukova, mirisa, gutljaja niti zalogaja.
A svega toga pokojniku treba, jer je buduci stanovnik upravo tog i takvog sveta.
Zbog toga starice - jer vlaski su obicaji ukorenjeni u matrijarhalnom - vezuju najpre cvece u kitice koje u camcicima napravljenim od lisca, uz zapaljeno svecu, pustaju niz nekureku ili potok. Veruje se da reka zavrsava tamo preko, pa se njome preminulom salje svetlost, kojom ce rasterati tamu, a cvecem ce, kazu, otvoriti vrata raja.
Kasnije se, istoga dana,u pokojnikovoj kuci organizuje pomana, ritualno slanje hrane i pica na onaj svet. Na sto se najpre postave obredne pogace ukrasene simbolima koji stite od nesrece i koji se, kao udice, kace na onostrano ne bi li sobom povukli sve sa stola. Zatim se redjaju cinije s kuvanim jelima, tanjiri s mesom i sirom ili krompirima, salate, slatkisi, flase s vodom, sokovima, a bogme i alkoholom ukoliko je pokojnik voleo da gucne.

Sve ce to, jeduci i pijuci, preuzimajuci na sebe ulogu medijuma, na onaj svet poslati gosti na pomani.
Sto vise ljudi bude jelo i pilo, to ce pokojnik biti bolje namiren i obezbedjen.

Uzduz i unakrst se po stolu polegnu dugi vrbovi stapovi okiceni cvecem.
- Cemu to sluzi? - pitam jednu prastaru baku koja je, kako sam dobro procenila, bila glavna.
- Da se brani od Srba. - kaze baba ozbiljno.
Podignem obrve u cudu:
- Pa zar mi i na onom svetu pizdarije pravimo?
- Ne, ne - odmahuje mama rukom - na ovom. Ne pravite pomane i ne saljete nista, pa su vasi gore gladni, i onda otimaju od nasih. Ali ne brini. Tvojima cemo mi da posaljemo.
i zaista - seta baba oko stola kao prvosvestenica, kadionicu podigla visoko i ne stedi tamjan, pa onim dubokim glasom namenjuje posluzenje redom: najpre sveze otislom, zatim rodbini koja ga je tamo sacekala, a onda i preminulima gostiju koji su dosli na pomanu da pripomognu.

Desi li se da je pokojnik bio veseljak, da je voleo pesmu i igru, udesi se da mu na novu adresu, posredstvomgostiju a u organizaciji prastare prvosvestenice, posalju i zabavu: peva se i igra u dvoristu po kojem je nekad hodao i time mu se noge i srce pune ritmom, a usi melodijom.


A kada uvece selo zaspi, vazduh neobicno titra.
Treperi od nekog nevidljivog slavlja, kojim se, tamo negde, nekome zeli dobrodoslica.



zelengrana
prstohvati
kalastura
izmisljeno
prebrojavajuci
 
zelengrana
prstohvati
kalastura
izmisljeno
prebrojavajuci



Izmišljeno je jedno novo vreme, stvorena neka veštačka stvarnost. Daleke prošlosti je čudno i setiti se, deluje nestvarno, neprilično današnjem danu, poput crno-belog filma.
Tragovi davnih dana, naspram ovog sada, su samo prstohvati emocija u ogromnom okeanu.
Prebrojavajući neobične trenutke iz detinjstva, bljesnu jedna zelengrana, i grupa, ne Roma, tad su bili Cigani, u parku nadomak naših zgrada, grupa vesela, bučna, i vodili su medveda na povodcu. Svake godine smo željno čekali njihov prolazak kroz grad i da vidimo "mečku kako pleše". Strah, radost, sve izmešano. I zbog medveda, i zbog njih, neobičnih.
"Kalašture!" frknu neka 'gospođa' i ode obilaznom stazom napred...
... a nama, deci, srce u očima, srce u petama kad se medved okrene na nas...
... beše... ko da ne beše...




komšinica
zavoj
klima
dlake
nos
 
Upoznali smo se, ja i moja komšinica, pod čudnim okolnostima. Te, sad već davne, 1979 zatresla se zemlja pod mojim soliterom i isterala sve stanare napolje. Nije to bio neki jak zemljotres, možda nekih pet, šest rihtera, ali dovoljno snažan da su se ormani rusili, lusteri klatilii. Bila je to samo blaga opomena majke prirode i to prevashodno upućena meni lično da se nešto u mom životu mora promeniti. Tog jutra sam prvi put video moju komsinicu Jagodu, kako polu gola trči niz stepenice. Bio sam odmah iza nje i posmatrao njene noge, duge i lepe, popunjene gustim crnim dlakama. Imala je zavoj na levom kolenu, i meni se činilo da se malčice otežano kreće.
 
Odavno prosla ponoc, a meni se ne spava. Pogledam na sat, evo vec jedan sat proslo. Sta cu sad?
Zive duse nema, tisina, ma da hoce makar komarac zazujati. Od kako se zazimilo valjda i oni utonuli u zimski san, nije da mi nedostaju, ali bi mi bas prijalo drustvo. Nekako me nocu uvek kad ostanem sama prolazi jeza, strah, sta znam ipak noc je noc, pa nek ima neko samnom. Ali nema. Valjda se svi zavukli iza ormana, ili ispod kreveta, pa im se ne izlazi, ipak novembar je.
Nista kazem ja sama sebi, idem na forum, malo cu popricati sa ljudima dok mi se ne prispava, dodjem na krstaricu. Kad zive duse nema. Sve samo neki trolovi, botovi, klonovi, modovi... Coveka ni na vidiku.
Vidim ja nista meni bez mene, kazem sebi svakako si razum izgubila, hajde se ti lepo ispricaj sama sa sobom.
Setim se ima igra Sastavi pricu. Super rekoh, tamo ljudi ostave reci, automatski imas i temu za razgovor, pdf. Kultura, mora da tu pisu fini neki ljudi, kad ja ovamo, spameri.
Kao da pravila igre ne postoje, kao da reci ovde vise nikome nece trebati, bitno je da je osoba iznad sebe zadovoljila, a svi ostali nisu vazni, ako uopste neko i naidje.
A opet hajde, kazem sebi, da ne gresim dusu, mozda je tema pred zatvaranjem, pa necu zameriti, nego da ja lepo postavim novi zadatak, pa mozda produzim jos malo zivota ovako lepoj temi kad vec ne mogu ko covek da spavam.

Ljubav
Strast
Smrt
Krv
Suze
 
Ništa nije privlačilo pažnju kao meč u areni.
Nije bilo većeg događaja u celom carstvu.
Visoki slojevi društva, dame, probisveti, kurtizane, vojnici, ološ .... svi oni su hteli da budu deo te atmosfere.
Svi oni su želeli da gledaju spektakl...
Znojava tela kako se bore, za parče slave i koji zlatnik.
Želeli su da žive njihovim životima, da im se žene predaju u zanosu strasti, da budu obožavani i voljeni.
Ispod te glamorozne predstave, bio je mukotrpan rad gladijatora, borba ne za slavom ili životom, nego ljubav prema slobodi,
do koje se jedino stizalo borbom na život i smrt, preko krvi i suza poraženih.


Auto,
Biciklo,
Šuma,
Voz,
Sat.
 
Auto
Biciklo
Šuma
Voz
Sat

Znate onu izreku "Kad te neće, onda te stvarno neće"? Ili pozivanje na Marfijev zakon? Ili ono, jednostavno, rezignirano : ma, ja sam maler..? E, zbog česte i ne baš uvek opravdane upotrebe/pozivanja na pomenuto, jednostavno su izgubile draž i kad ih ljudi izgovore, obično zvuče kao kliše. Bajato.. Ali, verujte mi na reč, ovo što mi se desilo je jedino tako moguće opisati: Marfijev zakon.. Kad te neće.. Ili sam ja prosto BAKSUZ.. Evo, ovako je to bilo:
Upoznali smo se u čitaonici Narodne biblioteke. Bio sam na trećoj godini prava i tražio sam neki materijal za seminarski rad. Sedela je za stolom, brdo knjiga pored nje, nesvesna bilo čega oko sebe. Lepa? Uf, da.. Prelepa.
Naravno, prišao sam joj.
Naravno, zaljubio sam se na prvi pogled.
Naravno, otišli smo na kafu.
Ukratko, posle mesec dana smo počeli da živimo zajedno, a posle šest meseci nisam ni mogao da se setim života pre nje. Ipak, posle četiri godine i banalne svađe je izašla sa svojim koferom i nisam je više video ni čuo bilo šta o njoj. Do juče..
Slučajno sam preko prijateljevog prijatelja čuo da se udaje. Za dva dana, u svom gradiću u zapadnoj Srbiji. Posle neprospavane noći i mnogo razmišljanja ( i mnoogo alkohola) sam odlučio : idem da je nađem! Da razgovaramo, pa nek sama odluči.
I tu počinje zaplet..
Prvo mi se auto pokvario. Na sred puta, u nedođiji. Izađem, stopiram, posle mnogo vremena poveze me kamiondžija do prvog grada. Opa, železnička stanica, super, pomislih. Da, i bilo je, cirka 20 kilometara, a onda se i voz pokvario! Ej, voz! U sred neke šume, bem ti sreću! Šta ću, krenem peške, presečem nekom stazom. Rekao mi kondukter da nema više od 15 kilometara. Uz put sretnem šumara i posle pet minuta priče čovek mi pozajmi svoje biciklo. Ljudina, nema šta. Pedalam ja tako, gledam na sat, vidim stižem knap. Požurim još malo i posle sat-dva izbijem u grad. Znao sam njenu adresu, nađem kuću i ulećem kao bez glave. Lupam na vrata, zvonim, dozivam je..
Otvara vrata njena baba, gleda me, žmirka..
Kažem joj koga tražim, a ona mi kaže da se udaje danas. Dobro, rekoh, znam to, al bih samo da popričamo.
Može, kaže baba al moraš da požuriš.
Gde, u crkvu, pitam.
Ne, kaže mi baba, udaje se u gradu svog verenika, to ti je na Mađarskoj granici.
Uf, živote..

Engleska
Belgija
Komodo zmaj
Magnum
Indija
Glista
 
Engleska
Belgija
Komodo zmaj
Magnum
Indija
Glista



Daleko je Sibir od Belgije i Engleske...
Izbor mu je bio da se preseli tamo, da još jednom ispita i sebe, i svoje mogućnosti....
Gusti sneg već danima veje li veje ...
Tako je dobro kad si unutra a napolju čisto i belo, i hladno... Osećaš se kao da si sam na svetu, kao da si Gospodar svega...
Seća se momenata iz prošlosti i drugih zemalja i izazova... Previše uživa na ovim putovanjima da bi odustao od njih ...
Otrese pepeo od cigare i ubaci komad drveta u peć ... Rapucketa se vatra, razigra se plamen... Prelepa je ova zima kao i prošla... Leta su blatnjava i teška, mučna, ali zima u Sibiru je baš ono što je hteo i što mu je prijalo. I ova samoća... Izlečio je i zalečio stare rane. Više nego dobro.
... ali je gotovo... došao je kraj i ovome, nema više nikakve potrebe za ostankom... Šta ostavlja i gubi opet? Ništa. Kao i uvek. Sve svoje nosi u sebi. Napunio je baterije, može da se krene dalje. Mozak i srce su zalečeni i puni. Ljudi koje ovde ostavlja i prijateljstva? Ništa. Niko. Čudna skupina ljudi koji su dosli iz dalekih krajeva da zarade, da nesto postignu, a i dalje su "isti", novac troše i zajme i ovde ko bez cilja, bez plana, bez sebe u sebi... Nije pronašao nikog vrednog pažnje.
Vrati se za sto, dovrši skiciranje komodo zmaja koji je nagazio glistu, i par ptica koje su uzletele od straha... Blok sa ostalim crtežima je već bio spakofan u kofer i čekao put na sledeće odredište : put u Indiju!
Tamo će ostati dve godine sasvim dovoljno za ono što je naumio.
Odloži olovku i zagleda se kroz prozor.
Biće mu žao da odreže kosu i bradu, nekako se već navikao na njih... Osmehnu se...
Na kratko će kući, da obavi neke poslove u rodnom gradu. Na tom putu najviše se raduje susretu sa svojom kolekcijom Magnuma, i ostalih primeraka brižno sakupljanih godinama...
Proteže se, istegnu, i šeretski osmehnu jer se seti još nečega...




daska
sindikat
tepih
golub
šuma
 
Beogradski sindikat je tresao do daske. Dobra muzika, ne slusam je cesto, ali danas sam morala. Takvog sam raspolozenja bila. Kao devojka sam volela da pojacam muzkiku, bez obzira na to sta ce komsiluk reci, i skakala u ritmu po celi dan po kuci. Komsije su mi ponekad znale preporuciti da se preselim negde u sumu.
Evo danas, posle toliko godina ja se osecam ponovo mladom, ponovo pustam preglasno muziku, toliko glasno da tepih odskace od podova. Komsije verovatno nisu radosne, ali zato moj macak gleda u mene, kroz prozor, pogledom koji govori molim te pojacaj jos jace, samo jos malo, eno ga komsijin golubarnik samo sto se nije raspao od buke, mozda se nekom golubu dopada tvoja muzika, gladam sam skrtice jedna.
A meni bi zao goluba, pa odem do kuhinje i otvorim mu onu wiskas konzervu sto sam kupila juce, i nastavim da plesem po kuci.

palac
pero
kap
metal
klub
 
palac
pero
kap
metal
klub


Levo-desno, levo-desno, ljuškao se list hartije dok je padao dole.
Nalet vetra je grunuo kroz otvoren prozor i napravio nered u sobi.
Pod je bio prepun raštrkane hartije. Zavese su igrale neki ludi ples. Čaša sa olovkama se prosula, olovke su se otkotrljale gdegod je koja hela.
Umočeno pero, ležalo je kraj flašice mastila, oba oborena i otkotrljana. Mastilo je pravilo trag po stolu lagano do ivice, i kap po kap padalo na gusti, dlakavi tepih mrke boje... Nered... Haljina okačena na ofingeru plesala je neki indijanski ritam uz zvuke koji su se čuli sa svih strana : zveket metala, stakla, fijuk vetra, šuštanje papira. Sve se oglasilo nekim svojim 'jezikom' i napravilo neku svoju predstavu za zatečenu publiku.
Klub" oživelih" predmeta se radosno vrteo po sobi.
Ne znadoh odakle da počnem. Zatvorih prozor i podigoh mastilo.
Sve stade, smiri se. Ovlažih palac i podigoh prvu stranicu do sebe, pročitavši naslov
" Treći kontrolni zadatak..."



opet
mindjuše
telefon
cigla
senf
 
Opet me majka rodjena tretira kao roba, ucenjuje, zavadja sa decom rodjenom.
Ostavila me kao bebu, jednom godisnje bi pozvala telefonom da kao pita kako sam. Kada se vratila sa mnom da zivi, ja sam vec bila vrlo zrelo dete, ne da mi vise nije trebala majka, nego mi jos pala na pleca i ona, da i nju sluzim, kuvam joj, otkuvavam ves u loncu.
A ona. Skitala, menjala muskarce, jadnog oca koji je radio kao rob da nama obezbedi bolji zivot, ona je sramotila kako je znala i umela, koristila svaku njegovu paru da kupi sebi parfem, nakit, mindjuse, rumenilo, kako bi se drugim muskarcima dopadala, a od celog zajednickog novca meni nije ostajalo ni za senf. Sreca pa mi familija zivela na selu pa su slali, jaja, masti, slanine da bi ja imala sta jesti. A ocu nikada nisam smela reci, da se jadan ne sekira, dosta mu bilo muke, teskog rada, tone prebacene cigle preko jadnih, umornih, iznemoglih ledja.
Oca vise nema, a ona i dalje vileni, izvoljeva, i ponasa se kao da se ceo svet samo zbog, i oko nje vrti.
A ja. Pa eto prebrojavam dijagnoze koje sam usput kroz zivot pokupilla, sto zbog nje, sto zbog samozivih ljudi bez savesti, i obraza kao sto je i ona.
A ima ih, na zalost jako, nezamislivo jako puno.

forum
budala
strast
nesreca
iscekivanje
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top