Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro- onda cu ja od ove Bukijeve kerefeke da probam nesto da "skarabudzim", pa da vidim je l mogu nekako da pripomognem pokretanju nastavka :).

Aaa, divan dan je- sunce, plavetnilo i kristalna vidljivost omogucuju mi cak i vrh planincine moje drage da vidim kao da sam na par a ne na 40 km od njenog vrha. Takve su me okolnosti i izmamile u setnju do posla danas. Na pola puta do grada, ugledah prugu i pade mi na pamet da bi bilo zanimljivo da danas put nastavim balansirajuci po sinama, kao kad sam bila mala. Oduvek sam volela vozove i ono klaparanje i onu sporost njihovu, mislila sam, malo trapavo pokusavajuci centru za ravnotezu da objasnim svoju misiju. Petljajuci patikama po klizavoj i glatkoj gvozdjuriji, gledala sam pustos oko starih i napustenih vagona na praznoj stanici, pored koje sam prolazila. Ovuda vec godinama nema putnickog saobracaja. Tek ponekad ume da me iznenadi pun voz koji odlazii iz, jos jedino ugljem bogatog kraja. Setih se da bi bilo lepo da sam dete vozom provozala po ovim zabitima u kojima sam odrasla, dok sam mogla to da uradim, no , sad je kasno...Odustadoh od lomljenja skocnih zglobova i predjoh na sledecu disciplinu- skackanje po drvenim, od ulja crnim pragovima. Pazeci da ne promasim ni jedan, pokusavala sam da ustalim ritam svojih doskoka i pronadjem tajni sistem po kom su pragovi postavljani na bas toj udaljenosti jedan od drugog...sva sam se udubila u taj posao, da nisam ni primetila nekog cudnog, ocigledno dokonog tipa, kako me gleda tipicnim vatozjalavackim pogledom sa kraja perona i verovatno misli da mi fali neka daska, cim skakckam po istim, ovako matora. Ma, boli me uvo, mislim i ponovo nastavljam da skaucem kolosekom. Udubivsi se opet u svoje rasejane misli, doziveh parvu malu navalu voznih uspomena- od prvog putovanja vozom kog se secam, na more u ,kako se ispostavilo mnogo godina kasnije , zemlju mojih snova- Grcku, preko jedne od prekretnica u mom zivotu, sto se desila usled poznanstva na jednoj zeleznickoj stanici, pa sve do poslednjeg putovanja vozom, takodje na more, ovog puta Jadransko...smeseci se blazeno, pod utiskom koji su ostavile te uspomene, pomislih kako bih totalno blesavo izgledala tek sad onom tipu sa kraja perona...

Cupavka:
Hm, da , reci:

sjaj, tisina, trepavice, dim, pustos.

Bio je ukljucen TV u sobi roze zidova, sa ogledalom u kome su se ogledale snalice, sjajne sitnice, sminka i parfemi na policama. Na njemu se prikazivao film, a scena je upravo bila sa pustosem,dimom i tisinom. Devojka koja je sedela u fotelji brzo je uhvatila daljinski upravljac i prebacila na drugi kanal.Ostavila je na muzickom kanalu.Uzela je ogledalo, stavila je svetlucav bezbojan sjaj na usne, crni kreon na oci, i crnu maskaru na trepavice.Kad se uverila da je sve ekstra sa njenim izgledom onda je uzela mobilni telefon da procita SMS poruku koja joj je stigla jos pre pola sata.U poruci je pisalo "Volim te".

bebiron, trnje, med, bajadere, vencanje, krov, patka

...Osecala si da sam losa varijanta - jos od onomad kad sam iz dzepa mog iskrzanog,pokislog sakoa izvadio bajaderu za tebe...Nisi obratila paznju na ocnjake u mom osmehu i pala si na to... Cekao sam jedino da te odvucem u moju memljivu jazbinu, i strgnem smesne, infantilne krpice s` te bele koze.
- Dok sam nesto kasnije palio pljugu i uporedjivao kapi znoja koje su mi klizile niz ledja sa onima koje su muklo tukle po krovu,lezala si glave zaronjene u jastuk tepala o vencanju,bebironima... Plasilo me je sve to i bilo mi do bola smesno...Svejedno sam ti se vratio - ukusu usecerenog meda na tvojim usnama.
-I onda su sva tvoja tepanja,neunistiv kez i toplina, poceli da mi idu na qurac...Navikao sam na drolje - ledene i trule,sa trnjem u usnama i nisi se uklapala u moju pricu...Pocela si da me asociras na neku od domace peradi - sa svojim konstantnim cavrljanjem i mazenjem, na patku ili kokosku - gusku najverovatnije...Bacio sam te,poput zguzvanog papirica od bajadere.Nisi slinila,samo si rekla da je moglo da bude dobro - i otisla...Nisam te pratio...
-Sad te se secam redovno i to obicno izjutra - bez obzira da li je mesto na jastuku prazno ili ne...i mrzim te zbog svega sto si mi dala - sve za sta nisam znao da mi j.ebeno nedostaje.

Parking

Tri izjutra

Odstrel

Lanac koincidencija

Kaljuga

Gledam na sat - tri izjutra...Drhtimo na parkingu i trudimo se da jedno drugo ne gledamo u oci..a ipak, pogledi nam se susrecu.
Lista za odstrel je mala - par imena i mi, a kaljuga u koju smo zaglibili je prilicno duboka..Izlaz je tako blizu...
Lanac koincidencija i mi u njemu..
Cekam i nervozno grizem usne...i u savrsenom trenutku grabim tvoju ruku i izvlacim te...
Olaksanje...

-zelja
-sklad
-zid
-neon
-snaga
-smrt

Gazim po suvom liscu i cujem kako, iako mrtvo, ispusta neke zvuke, zajedno sa kojima postaje prasina...Pogledah u nebo i spazih gomilu nemarno razbacanih zvezda na modroj tami...bice hladno nocas, pomislim, i nastavim da gazim lisce, trazeci sebi put dalje. Gde god se ova jesen pojavi, ostavi neku smrt iza sebe.Samo vestacke stvari odolevaju- neonska svetla, stakla, zidovi...sve je to hladno , neostljivo, nepromenljivo i onda kad tamne, jesenje kise speru i poslednji trag zivota...Snagu imaju te stvari, neku mrtvu, hladnu snagu, osornu i nezainteresovanu, kojom prezive sve.
Vec danima mi se primice ova noc, a ja je opet cekam nespretno, kao da je prva ovakva, i kao da ce biti poslednja...Po malo me golica zelja da se zavucem ispod ove gomile suskavog lisca, i da me neko zgazi, pa da ispustim i ja krik, sto se prolama skladno sa ostalim, lomnim kricima kroz mrak...Stanem, pa se okrenem, jer mi se ucunilo da me neko tiho zove. Ne, prevarila sam se, nema nikog, vidim da to samo vetar lagano brise trag mojih stopa kroz mrtvo lisce...

Budjenje, sam, streha, klupa, bubamara.

Secam se,kad si te veceri usao u sobu,da sam prvo pomislila da si drugaciji,da nisi onakav kakvog sam te sanjala i zamisljala...I bila sam srecna sto te najzad gledam,dodirujem.
Secam se i da mi je budjenje sledeceg jutra,posle samo par prespavanih sati,bilo lako,bilo pravo zadovoljstvo,zato sto sam se probudila u tvom zagrljaju.I imala sam snage da poletim.
A ona sobica u podkrovlju i cavrljanje lasti koje su pod strehom naredjale gnezda i tvoja nervoza zbog te galame,izgledalo mi je tako simpaticno.Zato sam se smejala.
Bas nam je bilo lepo tih dana,zar ne?
Sada...Sada smo sami.Ti si sam.I ja sam sama.Zajedno su samo nasa imena ostala,urezana na onoj klupi na Kalemegdanu,jedan datum i jedna pesma...
"Meni ljubav znaci vise
nego sto na dlanu pise,
sve na svjetu si mi bila,
bubamaro moja mila..."

Cupavka,kao da si birala reci za moju pricu....

strah,princeza,zemlja,ikona,zica

Vise ne osecam strah. Cak ni u situacijama koje su mi ranije stopirale mozak. Dobro, mozda ponekad. Mozda kada shvatim da nisam princeza kao sto mi je mama govorila. Gledam u napuklu zemlju i vidim laz. Zemlja od napuklih lazi! Osecam strah....
Ikona je puka dekoracija na mom zidu. Nedostaje mi jedna zica. Zica bez koje ne mogu da odsviram svoj osecaj kada mislim o sebi.

Stranac, more, govor, nos, plafon.

Snazno je gazio po sobi, kao da se krece ulicom. Pod nogama se ugibao propali parket, vec truo od kapi koje su tugaljivo kapale sa plafona. Ponekad bi zastao kraj prozora i otmeno, kroz nos, ispustio dug dim cigarete koju je puckao.
Satima je vjezbao taj govor, ali nije mogao uvjeriti sebe u to sto govori.
Bolno je zarivao misli u pucinu koja se protezala pod prozorom do poluostrva sa druge strane. Volio je more, ali mu nikako nije pripadao. Volio je taj grad, ali ga nije poznavao. Volio je te ljude, ali oni nisu njega.
Odbijao je da prihvati da ce tu dovijeka ostati stranac.

Olovka, patnja, zvijzde, kosulja, pokajanje

S pretpostavkom da je poslednja u nizu - miš...

U zdravlje tebi,nasmejana moja - stući ću još i ovu,...nema veze,jutro je i onako nepozvano na ovu žurku...ovo je samo za tebe i mene (i poneki jecaj).
Proći će i zima za još malo i kad se sneg otopi,opet ću te voditi tamo gde su samo nebo i polja,...tamo gde nema zidova.Samo još koji dan malena...Da se raskravi i ovaj led,da gledam kako ti sunce pravi filigrane na licu dok bezi sa mutne,nadosle vode...Njemu ne trebaju ni kičice ni paleta...ima sav pribor i dosta si mu ti...i kontam ga.
Evo,obećavam ti da neću praviti gluposti - neće me isprovocirati ni miševi tupih kezova, što misle da sedim sam za stolom..ko ih yebe- ja znam da si tu, i ne idi...

Stari film

Dobre stvari

Neispričano

Ponekad

Stanica

Kise vec danima tresu.
Opet sam sama i srcem bolesna na ovoj memljivoj stanici koja vec zaudara na nesrecu, jad i zakasnjele vozove. Ponekad se sjetim, tu smo jednom stajali mi.
Gospode! Dok sam te trazila u svojim osjecajima i prepoznavala kao davno odgledan stari film, toliko toga sam ti mogla reci. Kada si primio moju ruku i celivao moje suve usne, sve je to ostalo neispricano, nedoreceno i sahranjeno u mojim venama.
Dok te pokisla i umorna, po ko zna koji put cekam da se vratis bucnim, garavim vozom, sa naprezanjem shvatam da su sjecanja, poljupci, pa i ti vozovi koji igraju neisprekidani, besmisleni ples po prugama, zapravo sasvim dobre stvari.

svijeca, stolica, oci, tepih, zub, smijeh

Polako se budim iz sna... njegove snazne ruke su jos oko mog tela... a noga posesivno prebacena preko moje, u nocnoj tisini cuje se samo duboko usnulo disanje... sveca je odavno dogorela.. i ugasila se, a da to nismo ni primetili... prisetih se svega... ahhhh.... bilo je tako... tako... secanje mi izmami sirok osmeh na usne, jos uvek natecene od njegovih strasnih poljubaca... bilo je fenomenalno...uostalom kao i mnogo puta pre...pokusavam da pomerim nogu, lagano se izvlacim iz njegovog zagrljaja...raspored namestaja u stanu ne znam, opet je menjao izgled sobe, da bi bila drugacija, lepsa, a delimicno da ugodi i meni... ustajem i samouvereno krecem put toaleta....odeca je razbacana po celoj sobi...saplicem se...ohhhhh...zapela sam za nesto... gubim ravnotezu...u panici, pokusavam da u mraku rukama nadjem oslonac...dohvatila sam nesto...drveno...mislim da je stolica... aahhhhhh... pogresan oslonac... uz tresak i moj vrisak definitivno gubim ravnotezu i padam na tepih.. od straha i iznenadjenja zatvoram oci... u tom tenutku cujem paljenje nocne lampe pored kreveta i zabrinuto pitanje kako sam...a potom se zarazni smeh prolomio u sobi...osecam ponovo njegove ruke oko sebe... u tim tamnim ocima jasno vidim obozavanje... pogled mu skrenu na moje gole noge zapetljane u neki komad odece...bile su umorane u njegove bokserice i pruzale su vrlo smesan prizor... zagusio me smeh, suze zamutile pogled... ugasio je svetlo... veseli, srecni i zagrljeni, valjali smo se po podu... iz stana se i dalje orio zarazan smeh... dok su zubi blistali u tami poput bisera...jos dugo...dugo....

-zvezdano nebo
-vrba
-uzdah
-potok
-svitanje
-rastanak

-zvezdano nebo
-vrba
-uzdah
-potok
-svitanje
-rastanak

...Vetar je topao i mek,juznjak...-grane vrbe miluju zatalasanu sliku zvezdanog neba na crnoj povrsini vode...Mali prljavi potok ispred kafane je nocas pun zvezda,razmisljam, dok me hvata napad potmulog bronhiticnog kaslja- "drug do groba" iz askarije.
Sekund pre no` cu upaliti sledecu pljugu izlazis u oblaku zadimljenog svetla - prati te lose ozvucenje i teatralni uzdasi lose pevaljke...svadba je presla u euforicno- otuzni stadijum.`Ebi ga,svejedno ne mogu da se otmem utisku da ti nije mesto tamo - kao iscupan komad noci i leda delujes u zagusljivom polusvetlu,izgledas dobro...
Kroz glavu mi prolazi da bi trebalo nesto da zavrsimo,neki dogovor...ne vredi,uvek me je dekoncentrisala tvoja blizina...miris...Samo ti pricas....cujem "dosta" i cujem "gotovo" i cujem "rastanak",ali cutim i samo tupo klimam glavom...U sledecem momentu te grabim u narucje,ne otimas se -ali pogled ti je prazan...pustam te i samo jedno promuklo "u redu" mi se otima iz grla...Vracas se, sada se vec nekako vise uklapas u atmosferu i vidim oci koje te cekaju...Zasto on nije izasao sa tobom? bilo bi teatralnije...
...Za sekundu zelim da udjem i ugusim unjkavi zvuk,da donesem malo dramske pauze...Smejem se sam sebi...Vec svice - palim pljugu...i to je to.

Crnilo

Pravila

Razlozi

Zelja

Hajde i ja da zapalim jednu, dok se reka uspomena uliva u more. Na kamenu sedim, decenijama unazad daleko, i sećam se oblaka crnila za sipom, koju je poželeo neko. Izgubila se, zametnula svoj trag, i beg. Devojčica na kamenu nemo je gledala i divila se čudu prirode. Danas, razlozi za tajanstveni beg samo se nižu, a more je tako daleko. Oblak sipinog mastila samo je pusta želja, koju ja kao čovek, ne mogu da sprovedem. A, bilo bi lepo zavući se na sigurno dok opasnost ne prodje. Al, kažu znalci, život neka druga pravila piše. Izmami mi kiseo osmeh još dim dogorele cigarete. Eto, sipa je životinja, a srećnija od mene.

- jesen,
- praznici,
- vetar,
- prozor.

Vetar je zvizdao kao pomahnitao.Lelujao je soliter.To je bio onaj zvuk koji te ledi sam po sebi.Izgleda je i jesen vec bila pri kraju. Nesto izmedju kise, snega, tuge...Tako nekako.
Lezim u krevetu dobro poznati osecaj gorcine.U casu jogurta razmutila sam quoter kokaina.Boli me stomak. Mislim.....Nista....Praznici su blizu......Ne mogu opet da budem sa njima...Otvaram prozor i skacem....Najzad....

-zmaj
-kuca
-princ
-konj
-most

Htela je bajku -sa sve mladim herojem plemenita roda na belom atu,koji ce braniti njenu nevinost od nemani strasne sto vatrom zataskava svoje opscene radnje s` mladim djevama...
Sudbina je ponekad kucka - tako da sam joj zapao ja,dobila je konja - bez princa...ali trudio sam se,iako od nevinosti vec davno ne bese ni pomena...Branio sam je od papirnih decjih zmajeva koji su padali na krov moje kuce ili se kacili za grane vrba sto su rasle oko mosta.Zmurili smo iz sve snage...
-"I ziveli su srecno doveka" ne bi - ostadoh sam jednog znojavog jutra a ona krenu da trazi neku drugu bajku...Sad lamentiram poput Carli Brauna nad papirnim nemanima sto se njisu u granama prozdrljivih vrba,i cekam neku drugu ''princezu" da prevarim je bar za momenat...Ja u stvari volim zmajeve.

Prozori u srcu

Gajba "rogatog"

Razlozi za veru

Bas gitara

Prvomajska ulica

Nacrtala je veliko srce.Bili su prozori u tom srcu. Tamo je stajala gajba ''rogatog'', dok je gledala na TV kako neko lomi bas gitaru. Nije imala razlog za vjeru da bi vjerovala da je neko skupu gitaru slomio....Ona je zivjela u kucici, u ''Prvomajskoj ulici'' BB.

Stenli Kjubrik

Stiven Spilberg

Ang Li

Uwe Boll

Dzordz Lukas

Na stolu je bila jedna od onih bizarnih razglednica sa bebama koje vire iz kupusa, saksija, vode, mozda jezera, spavaju na patlidzanu i tikvama, na glavi imaju citave bukete nekog kicastog cveca. Najezim se svaki put kada vidim tako nesto. Vece je . Rekao je da ce doci pre osam. Deset do osam je. Nemam pojma sta on misli o tim razglednicama... Znam da voli bebe, i hiljadu puta smo zajedno videli malene slatke face sa sasvim nepotrebnom i preteranom scenografijom. Sada shvatam da sam uvek samo ja komentarisala, a on cutao. Sada mi se cini da je tako sa jos nekim stvarima, vaznim i nevaznim, uopste ne znam njegovo misljenje... U cd-plejeru je bio David Coverdale. Do you remember standing on the shore, your head in the clouds and you pockets filed with dreams... Minut do osam, cuje se zvono na vratima. Po starom losem obicaju ne gledam kroz spijunku. Otvaram vrata i preplavljuje me miris njegovog parfema pomesan sa mekanim mirisom vrucih pekarskih pletenica koje nosi u kesi, a sve u kombinaciji sa komsinicinom danasnjom zaprskom... Bivam zatecena njegovom pojavom, tek sada primecujem koliko se promenio, koliko su mu crte lica ostrije, pocela je da mu se stvara bora izmedju obrva, oci su mu manje nasmejane, ozbiljnije, ali jos uvek u njima se vidi ono samo njegovo, prepoznatljivo, sto budi u sagovorniku osecaj da je potpuno skeniran. Znam da je za samo tih par sekundi uspeo da vidi sve na meni, i pramen koji na temenu strci od popodnevnog spavanja, i konac na rubu leve nogavice izlizanih farmerki koje smo zajedno kupili, da je uspeo da zakljuci da na isti nacim cupam obrve, da na ustima imam labelo (iako je to ono musko bez mirisa, sjaja i ukusa), da se danima nisam nasminkala i da sam se danas preko telefona posvadjala sa mamom. Ali sve to nece reci... Ulazi sa izrazom lica koji je nesto izmedju toplog osmeha jer je dosao, i kiselog keza zbog nacina na koji je dosao. ''Svaki put sam iznova fasciniran onim facama u autobusu.'' Nozdrve mu se sire i znam da je osetio miris nes kafe. "A ja sam se vodio onom da nisi primerna domacica, da ti je frizider sigurno prazan, pa sam doneo jedino sto sam nasao u pekari." Smeje se, grli me, privlaci sebi i dugo drzi svoja usta na mom obrazu. Uzimam mu kesu iz ruke i odlazim u kuhinju. Tri, dva, jedan, vise se ne cuje David... Znala sam... Neke stvari se nikada nece promeniti.Sklanja zavesu sa prozora i otvara ga. Cujem kako govori da je vruce ovde. Trenutak kasnije, vec je na trosedu. Donosim nam nes kafu, spustam je na stocic i sedam u fotelju prekoputa njega. "Sto si tako daleko? Dodji kod mene...'' Tesko ustajem i sklupcam se na kraju toseda. Priblizava se meni i uzima me u narucje. Ne prestaje da se osmehuje. Cutimo. Mazi me po kosi.
"Koliko je porasla... Nisam ni primetio...''
''Jesi, samo nisi komentarisao...'' Smeje se. Okrece mi glavu ka sebi. ''Sto si neraspolozena?'' Cutim. Kafa se sve manje pusila. Stavlja mi svoju saku na tougao koji cine uvo, kosa i vrat i naslanja me na svoje grudi. Cujem kako mu lupa srce. Cutimo. Dugo ostajemo u tom polozaju. Podizem glavu i usne nam se doticu. Ponovo osecam onaj sladak ukus njega... Kafa se skroz ohladila.

minijaturni digitron
novcanice
kutijica za tampone
staklena flasa
senka za oci

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back