Napolju je bio mrak, kroz prozor je dopiralo samo slabo svetlo ulicne lampe. Stajao sam na sred njenog ateljea. Ako se to uopste moze nazvati ateljeom... Taj njen prostor za rad, crtanje... Uvek mi je bilo smesno reci da arhitekte imaju ateljee... Ne znam zasto, nesto me vuklo do njene sablasne ulice, pozeleo sam da je vidim, ali na lupanje alke niko se nije odazvao. Iznenadio sam se kada je kljuc usao u bravu, tada je bilo vec pola jedan posle ponoci, ocekivao sam da je kod kuce. Ima jednu ludacku naviku, jos od osnovne, oduvek je ucila nocu, i u srednjoj i na faksu, sada samo nocu crta... Papiri su joj na sve strane, ne razumem kako se snalazi, olovke su samo u jednoj posudi na polici iznad kosog stola, tu su i neke sprave koje nemam pojma kako se zovu, i srecni pion kog sam joj ja dao ... Morao sam da je potrazim, bas je cudno sto je nema... Mozda je izasla sa nekim, mozda ju je zvao onaj konj, kog je upoznala na nekom koncertu pre sto godina! Ima neki trip da je povremeno smara. Mada javila bi mi se i da je otisla, bezobzira sto ga ne podnosi, znam, nije ona takva, nema ona takve izlete u sred noci sa drugim muskarcima. Ne, nesto joj se desilo, i sto sam vise razmisljao sve sam cvrsce verovao u to. Kao lud sam usao u auto sa namerom da je trazim po gradu, telefom joj je bio nedostupan. Obici sve drugarice, drugove, sestru, brata, ma sve koje zna, sva mesta na kojima je ikada, makar i jednom bila. Vozio sam kao bez glave. I bas kada sam prelazio most, stigla mi je poruka: urgentni Hitno, losesam. otrovno, alegija!!? pozuri
I sve sam mogao da pretpostavim, i da iskombinujem u glavi samo ne to! I nije mi jasno kako, cuvala se, jako vodila racuna, nisam nikada mogao da predpostavim da ce joj se nesto desiti zbog toga. I ne znam kako sam stigao do urgentnog. U trenutku kada mi je doktor pricao da je jako kriticno, da joj je stanje naglo pogorsano, nakom sto se sama dovezla pre nekih 15 minuta, da su joj dali urbazon, i da ce joj ispirati zeludac, poslednje cega se jos jasno secam jeste da sam je video kako je izvoze na kolicima iz neke sobe sa zutim vratima, i video sam njeno neprirodno belo lice, tamnu kosu koja onako gusta i puna zivota visi sa onih skriputavih kolica i njene perfektno iscupane obrve, koje sam ljubio bezbroj puta, u svakom delu sveta i mog, njenog kreveta. " Zbog cega je tako lose, sta je pojela?" "Vocni kolac, ali znate... nije znala da ima lubenice..."
sat
pero na stapicu za kosu
planer
kasica prasica
razglednica