Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
oči
Mesec
ljubišasto
srce
ožiljak
....

Njene inace svetle oci poprimale su tamno ljubicasto odsustvo sjaja...
po prirodi vesela i nasmejana sve vise je postajala tiha..
odgovarala samo kada bi je pitali a i tada jedva..
ni pun mesec na nebu koga je inace volela nije je cinio ni malo drugacijom..
ni mirisi tek rascvetalih divljih sljiva nisu je privlacili...
ni drvece koje je pocelo da pupi..nisu je cinili veselijom..
dok je u patikama..trenerci..belom duksu...kose vezane u rep i slusalicama u usima setala parkom..
oko nje tisina...samo povremen bol u srcu i oziljk koji se polako stvarao..

paleta
cetkice
pogled
misao
daljina
volim te

paleta
cetkice
pogled
misao
daljina
volim te[/QUOTE]

Paleta boja se polako razlagala u njenim uplakanim ocima...Danima ga je traila i cekala da se javi..Nije ni znao,koliko je plakala i koliko je tada bila tuzna...Pogled na njegovu cetkicu u kupatilu koju je zaboravio tog dana u zurbi,dok je odlazio iznenada i ljutito...POgled je lutao sobom,trazeci ostatke poljubaca i dodira,koje je te noci upijala,kao sto trava voli jutarnju rosu....Misao je prozujala glavom kao tutnjava voza...:"On se nikada vise nece vratiti i nece biti njen..."Daljina je ucinila svoje...Srce mu je dala,a on nije znao da je daljina premostiva i da je ona vredna toga..da nijedna nece biti kao ona,da nijedna ga nece ljubiti kao ona..i da nijedne ruke nece moci da grle njega,kao sto su to cinile njene...Reci njegove upucene njoj,sa suzama u ocima je rekao na kraju:"Volim te,pod kozu si mi se uvukla,ali ja moram da odem..jer ne umem da te volim kao sto zasluzujes...Oprosti mi i zaboravi me.."

otrov
raznobojno
povrediti
cokolada
skoljke

Poslednja izmena:
otrov
raznobojno
povrediti
cokolada
skoljke

Tvoj otrov još uvek teče mojim venama. Toliko snažno ih želim iseći i ostaviti na putu, da ih gaze nepromišljeni koraci tuđih umova. A ne mogu. Nosim te u sebi. Pred ogledalom vidim svoje raznobojno lice, veselo od proleća i nežno od poleta, koje na spomen tvog imena posivi od tuge. Još uvek me možeš povrediti, daleko od srca, duboko urezan u kosti. Dok tope mi se obrisi tvog lika na jeziku, kao kocke čokolade, sedim na obali zaborava, igrajući se sa peskom što klizi mi kroz prste, kao što je naša ljubav nestala. Kada zaronim pod vodu, pritisak raste, bes je veći i od nemoći sklupčam se na dnu moleći za prazninu. Samo pesma školjki teši ucveljenu dušu. Proći će...

Kaktus
Ogledalo
Kleopatra
Zemlja
Dah
Led

Kleopatra je dugo stajala pred ogledalom. Zamisljeno je posmatrala svoje sveze lice i divila se svojoj drazesnoj lepoti. Bila je svesna da poseduje lepotu kakve nadaleko nema. Ali nesto je ipak nedostajalo u njenom zivotu. Odmakla se od ogledala i prisla prozoru. Gledala je brda koja su se prostirala malo dalje od njene kuce. Pogled joj je zastao na jednoj devojcici koja je u dvoristu pravila cvetne aranzmane od kaktusa. U jednoj kofi bila je zemlja, u korpi razne masnice, a oko nje mnostvo pletenih kotarica u kojima je stavljala aranzmane. Devojcica je bila bleda, plavih ociju i svetloplave kose. Bila je tako krhka da je to u Kleopatri probudilo sazaljenje. Ljudi su po dvoristu uzurbano hodali, zurili da spreme proslavu u cast njihove gazdarice Kleopatre. Mladici, nedaleko od devojcice, su vezbali streljastvo. Trebali su da se prikazu u sto boljem svetlu. U holu su vezbali ples. Devojcica je bila radoznala i prolazila je pored mladica koji su pokusavali da pogode metu. Uprkos svim upozorenjima devojcica nije odlazila. U jednom trenutku strela je pogodila njeno maleno srce i ona je pala. Srusila se tako lagano, poput nekog pera. Kleopatri je dah zastao, led je zahvatio njeno srce i lice. Stajala je kao skamenjena pored prozora, dok su ljudi oko devojcice trcali i plakali.

Disk
Bacanje
Ploca
Dostojanstvo
Promiskuitet
Osmeh
Judin poljubac

Spadao je u loše vernike, ako je uopšte i bio vernik. Više je verovao i poštovao tradiciju crkve, njen značaj kroz istoriju, njenu ponekad snažnu sabornost. Retko je išao u crkvu, još ređe je pričao o Njemu, a prizivao Ga u izuzetno teškim trenucima. Raskoljnikov je više verovao sudbini, ličnoj suštini i realizaciji života. Govoriti o veri označavalo je ljudsku slabost, nesigurnost, a verovati potvrđivalo je njegovu ideju o slabosti ljudskog duha, slabosti unutrašnjeg bivstvovanja, slabosti ličnosti. Ponekad je posmatrao, stajajući sa strane, ljude koji se mole, zabrađene mlade žene, decu koju vode za ruku, starije žene, mladiće. Razmišljao je o njihovim razlozima, da li želje ili potrebe, da se u tom zdanju potraži uteha, samilost, pomoć, mir i duše i tela. Sada kada se našao u škripcu, u nekoj vrsti stupice, koju je sam, nesvesno čineći, uzrokovao, pomislio je na Njega. Pomislio je , prvenstveno, na Njegovu moć, sposobnost da ispuni želju, san, da usliši molitvu i sada ta moć mu je, njemu Raskoljnikovu, bila preko potrebna.
Nisu se čuli, već, više od mesec dana. Sećao se tog jutra kada je ugledao njenu golu, belu butinu. Njenu zategnutu kožu i tu elipsoidnu liniju gole, bele butine koja se završavala tu odmah ispod ruba svilenkaste, zadignute spavaćice. Sećao se zvonkog smeha, vrckanja njenih kukova.... i od tada ništa. Samo neka nerazumna tišina, jaz napunjen tihim iščekivanjem.
Raskoljnikov nije imao mobilni telefon, samo fiksni. Nervirala ga je ta mogućnost da te svako u svakom trenutku može naterati da se javiš i pričaš iako ti nije do priče. Takođe, i ta pomama za mobilnim telefonima, posebno što je nenametljivo preuzimao mesto najboljeg druga. Mnogi prolaznici, gosti kafea ili restorana, kupci u supermarketima itd. Imali su u ruci mobilni. Ili su sa nekim pričali ili su grozničavo tapkali sitne dugmiće mobilnog pišući poruku i sve to u društvu, ne obaziru ći se na njihovo prisustvo. Nije imao njen broj, obično je ona zvala, ugovarala, on je samo odobravao, ponekad pomerao za neki drugi dan. Sada, ovog trena, više od mesec dana nema zvonjave telefona, nema njenog glasa. Iako je odlazeći, tog jutra rekla: Zvaću te za dva – tri dana. Ostala je samo tišina.
I tako, Raskoljnikov je čeka, nada se. Kada je osećaj napuštenosti postao suviše bolan, setio se Njega. Jedne večeri dok je bezciljno zurio u redove dobro naređanih knjiga, bol napuštenosti, bol samoće buknuo je odjednom u stomaku i kao nožem počeo da seče utrobu sve više i više, praveći koncentrične krugove. Sklupčao se, kao ranjeno kuče, pokrio se prekrivačem i zaćutao duboko u sebi, odajući bol dubokim uzdasima. Poželeo je, tada, da zaspi i kada se probudi da shvati da je sve ovo samo neki san, ali kako zaspati s mislima o njoj. Negde oko svitanja, kada noć odlazi na počinak, smrvljen, prebijen u grču pomislio je na Njega. Tada je zaspao.
Kružio je oko crkve. Taložio je u sebi toliko potrebnu sigurnost, više hrabrost da prekorači njen prag i da u nekom ćošku, sam, zaboravljen, neprimećen, uputi molitvu, koju je već nekoliko dana ponavljao u sebi. Sumrak se već spustio i noć je bila blizu,nikog nije bilo više u crkvi, ni u njenom bliskom okruženju. Nadao se. Krenuo je, Raskoljnikov, sitnim, nervoznim koracima. Ušao je, bolje reći ušunjao se i brzo osmotrivši unutrašnjost crkve znao je da je sam. Tako je i odabrao i mesto gde će uputiti molitvu. Drugi stub, desno, do njega. Stade tu želeći da se sakrije i tako sakriven prozbori nekoliko rečenica. Ćutao je, zatvorio oči i tako u tišini prostora stajao, ni sam neznavši koliko. Kada je otvorio oči, prenuo se, uplašio, trgo i skoro kriknuo. Ona, Sonja stajala je pred njim, smešeći se sa očima boje cimeta. Raskoljnikov se nasmeši i nenadano reči potekoše iz njega kao bujica planinskog potoka. Izgovarao je reči molitve koja se u njemu nakupila i oformila. „ Bože, usliši moju želju i podari mi, vrati mi boju njenih očiju, zvuk njenog smeha, iskričavost njenog osmeha. Usliši molbu, molitvu meni nespretnom i nezgrapnom, nemuštom i nerazumnom. Otvori mi duh i daj mi put da odem do nje i saunam sve moje greške i uli mi snagu da spoznam sebe i njoj podarim lepotu mog duha“
Raskoljnikov u poslednjem dahu izgovori reč duha i zatvori oči. Uzimajući vazduh, Raskoljnikov, otvori oči. Sonje nije bilo tu. Da li to beše opsena, prikaz unutrašnje slike usled ogromne želje, upita se Raskoljnikov. Začuđen, okrenu se oko sebe, tražeći je ali nalete na sveštenika.
- Oprostite gospodine, zatvaramo, molim vas
- Da svakako. Samo da vas pitam. Jeste li videli jednu devojku kako izlazi, imala je pončo na sebi?
- Ne, niko nije izašao iz crkve. Vi ste ovde poslednji vernik. Sami ste skoro pola sata, nisam hteo da vas uznemiravam jer ste se molili. Zar ne?
- Da, da. Ali meni se učinilo, ustvari dobro sam video tu mladu devojku. Pa stajala je pored mene. Videli ste ?
- Verujte mi nikog sem vas nije bilo. A što se tiče devojke, možda se pojavila pred vama zbog molitve. Bog ima smoje metode da usliši naše molitve.
- Sigurno ste u pravu. Hvala vam. Laku noć. Ali bio sam siguran da je stajala pored mene.
- Laku noći spokojno spavate
Omamljen izgovorenom molitvom i slikom Sonje, izađe i krenu kroz park. Hodao je, hodao neprimećujući ljude oko sebe. Tako omamljen, kao u nekom psihodeliskom transu uđe u svoju mansardu i sruši se, bukvalno, u fotelju. Nije upalio svetlo. Ćutao je u mraku. Ništa se nije micalao, ništa nije pucketalo, ni buka sa ulice nije se čula. Samo tišina i bol napuštenosti.
Trne u meni duh moj, nestaje u meni srca mojega. Pominjem dane stare, prebrajam sve poslove svoje, razmišljam o djelima ruku tvojih. Pružam k tebi ruke svoje, duša je moja kao suva zemlja pred tobom. Pohitaj, usliši me; Gospode, nestaje duha mojega, nemoj odvratiti lica svojega od mene; jer ću biti kao oni koji odlaze u grob. Rano mi javi milost svoju, jer se u tebe uzdam. Pokaži mi put, kojim idem, jer k tebi podižem dušu svoju.
Tako je zaspao.
Probudio ga je topao sunčev zrak koji mu je obasjao lice. Otvorio je oči, s mukom ustao i naterao sebe da se okupa i sredi. Bilo mu je lakše, kao da je odbacio neki teret s leđa. Biće lep dan. Skuvao je nes kafu i otpio gutljaj. Mlaka tečnost oslobodi svoju slast. Raskoljnikov se osećao bolje. Šta uraditi danas, upita se Raskoljnikov? Tada zazvoni telefon.

Disk
Bacanje
Ploca
Dostojanstvo
Promiskuitet
Osmeh
Judin poljubac

Poslednja izmena:
Disk
Bacanje
Ploca
Dostojanstvo
Promiskuitet
Osmeh
Judin poljubac

Nista od toga nije bilo za bacanje..vrtela je u sebi misao kao pokvarena ploca.. disk je bio njen..slika je bila njena..prsten je bio njen. jedino je ona je bila njegova...
jos uvek je bila po malo ljuta na njega zbog toga .ustvari uvek i na svakoga ko bi se drznuo
da se tako ohodi sa onim sto je bilo njeno..podnela je to dostojanstveno..samo mu je rekla da joj je zao sto je to uradio...i nista vise..
cak mu nije objasnila ni koliko je zaboleo takav postupak..davno je to ostalo iza njih ali ona se eto po nekada sa setom secala toga....
za razliku od vecine muskaraca njegovih godina.nije bio promiskuitetna osoba i pored skrivene zelje u sebi..
cak je i njegov zavodnicki osmeh vise licio na osmeh deteta..onog deteta u njemu koje je zelelo napolje u svet..da udahne i dodirne sve ono sto je propustio do sada
dok je stvarao oko sebe materijalno koje ga je grlio i judinim poljupcem vezivalo za tlo i mesto kojem ustvari nije pripadao..
Ono sto mu je bilo potrebno i sto je ona zelela da mu da svojom ljubavlju i sobom je snaga da prevesla na drugu obalu zivota..
i pusti to dete iz njega koje je imalo jos toliko toga da pokaze..pa i da zaroni i izvadi taj prsten sa dna reke..

slavlje
kolaci
prijatelji
nemoc
ljutnja
potreba..
knjiga

slavlje
kolaci
prijatelji
nemoc
ljutnja
potreba..
knjiga[/QUOTE]

Padala je noć...Razmišljao je kako da joj priredi to lepo iznenadjenje,za njen dan,dan kada je njen rodjendan..."Biće to divno slavlje"-pomislio je danas. Po prvi put u životu će se odvažiti da napravi kolač za nekoga,za nju....Biće to divan kolač..omalena torta,čokoladna sa višnjama..Torta koju ona najviše voli....Mogao je već u milsima da vidi kako će svojim nestašnim prstićem da otrgne malo šlaga na već gotovoj torti...i kako će se namerno umackati i onako zamazati usne,da je bi je on slatko poljubio i pokupio šlag sa njenih veselih usana...Prethodno se dobro opremio namirnicama i krenuo da veselo pravi dar -mar u kuhinji..."Pa,čak i ako se malo nakrivi torta,vazno da bude jestiva"-bodrio je sam sebe,dok su prsti veselo šarali po kuvaru,pozajmljenog od njegove majke...Koliko god se trudio,nikako nije uspevalo....KOra je zagorela,krem nije hteo da se umuti...To je malo poljuljalo samopouzdanje...zeleo je silno da torta uspe...Medjutim,valjda od prevelike zelje,kad bas nesti silno zelis,a ono nikako onda bas za inat nece...Znao je da ce makar biti dobar stos,cak iako je omanuo....Pun vedrine i vedar kao i uvek,ipak je odlucio...uzeo zagorele kore,namazao kako-tako sa kremom...više loćkavim nego umućenim...jedino je šlag uspeo kako valja....Na kraju,ipak umoran,na licu mu se pojavi osmeh....Znao je da ce ceniti makar nameru,da je obraduje.
Pozvao je prethodni dan,sve njene prijatelje,da dodju na zurku iznenadjenja...Na kraju dana,svi su bili tu....Još samo su nju čekali....
Ušla je u sobu...Svetlo se upalilo,i svi su uzviknuli"Srecan rodjendan"....Umesto da se obraduje,na licu se prosuo osecaj ljutnje i iznenadjenja koje u najmanju ruku nije bilo prijatno....Ostao je zatecen...Nije mogao da veruje,a toliko se trudio...U trenutku je osetio potrebu da izadje iz kuće."Da li nakon svega,uopšte ima smisla i da joj dam tu knjigu,koju sam mesecima trazio?"-rezignirano je slegnuo ramenima....

oluja
obecanja
traume
usne
Sunce
laž
pevati

oluja
obecanja
traume
usne
Sunce
laž
pevati

Nebo je modro, zloslutno.Opet će kiša. Baš kad sam se nadala sunčanim danima. Vjetar je sve jači...oluja će. Naložiću vatru...Kad se vratiš, biće ti hladno. Bićeš gladan i umoran, i ne želim da te dočeka hladna kuća. Pripremiću ti nešto...Pjevušim, palim svijeće...Ova olujna noć je puna obećanja.. Zaboraviću traume koje imamo zadnjih dana, ionako su nam ih drugi nametnuli...nismo mi krivi.Već ne mogu dočekati da se vrata otvore i da uđeš, mokar od kiše... Baciću ti se u zagrljaj, na tvoje usne tople i nježne.
Ogrijaćeš se pored vatre moje ljubavi, Sunce moje. I nemoj mislti da je laž to što ću ti reći...riječi su malo, ja želim o nama pjevati....dok mi glas ne pukne.

čamac
duboko
modro
more
ljubavi
slomljeno
jedro

čamac
duboko
modro
more
ljubavi
slomljeno
jedro[/QUOTE]

Život je jednostavno ličio kao na čamac..Prepun putovanja,prepun izazova,dilema...kao mala barkica,koja stalno pluta ogromnim morem..prostranstvom...umnogome što podseca na sam Život....Duboko u sebi je znala,kao i taj čamac,da je drugačija od svih,odmalena još..Bilo je samo pitanje,hoće li pokleknuti pred ogromnim morem,kao maleni čamac pred ogromnim i nabujalim talasima koji žele da ga slome..i što se jače on opire,talasi su jači u nameri da ga pokore dnu...Modro je more bilo,kao uostalom i njene oči,kada su shvatile da nema svrhe i da nema snage,da objašnjava,da pokazuje,da govori...Nekada je i more modro,kao i njeno lice od plača,da neko shvati....More je plakalo,kao i ona..suze su se stapale u nepreglednu površinu...koja ironija..tek kap u moru..ko će to uopšte da primeti ili da se potrudi da primeti?Ljubavi je bilo malo,ma premalo...za ono što je ona čekala,očekivala,premalo za to,koliko je umela i mogla da daruje,da pokaze,da obraduje,da usreći,da stavi osmeh drugima....Sada je to maleno srce bilo zauvek slomljeno,otrgnuto,uplašeno i rešeno da zauvek zatvori svoja malena vratanca od odaja,koja se zovu iskrenost i poverenje u druge ljude...a zelela je tako malo..a znala je dobro,ma predobro...da ljubav poslati ne može,da se ljubav ne šalje..niti je mogla poneti sa sobom poljupce...Vreme je da vine u visine novo jedro i da okrene drugi list...kada nisu mogli ili nisu zeleli..biće da je pomalo od oboje...Znala je,bolelo je,ali dobro...Covek se uci dok je ziv.Jer,i dubina pada današnjeg,je samo visina sutrasnje pobede.

Laž
obećanja
neiskrenost
misliti
poverenje
nerazumnost
slep kod očiju
beskraj

čamac
duboko
modro
more
ljubavi
slomljeno
jedro
...
Ko sam ja bez tebe i bez ljubavi...tek dah i camac cije je jedro slomljeno a vetar nosi i baca u more koje ga vuce duboko u sebe..u modro plavetnilo..u tisinu svojih obala na kojima se put ne nazire u nocima bez sna..u danima bez volje .u secanjima koja kidaju ..u preispitivanjima ..u odlukama...u kajanjima...u tome da je za sve potrebno dvoje....

vetar
dusa
osuda
baci kamen
bezgresan
ljutnja
molba
oprostaj

Pre-Scriptum: Posto sam novi korisnik, nadam se da moja poruka nece biti objavljena suvise kasno. Ukoliko se to desi, samo me zaobidjite da ne bismo stvorili zbrku.

čamac
vetar
dusa
osuda
baci kamen
bezgresan
ljutnja
molba
oprostaj

Da je H. u izvesnom trenutku molio za oprostaj; da je stajao hladan pred njenom osudom; da su vetar, ljutnja i "bezgresan" samo reci; da njegova dusa nije izasla pred H.-a s molbom: “Baci kamen!”, ona ne bi lezala razlupane glave na asfaltu, niti bi krv, suseci se, oticala u bare.

.....
vrat
hladnoca
kisa
krov
kafka
nozice
krevet
udri pingvina
(P.S. pretpostavljam da je dozvoljeno menjati zadate reci kroz padeze?)

vrat
hladnoca
kisa
krov
kafka
nozice
krevet
udri pingvina
(P.S. pretpostavljam da je dozvoljeno menjati zadate reci kroz padeze?)

Cinila se sebi tako mala da su joj njene lepe noge sada bile kao nozice
koje su slobodno visile u vazduhu ne dodirujuci pod dok je sedela na krevetu
drzeci se za njegovu ivciu da ne padne..
Bilo joj je muka u stomaku..Od hladnoce koja joj je strujila telom vrat joj se kocio..
Osecala se kao Kafkin Jozef ..optuzena i bez krivice osudjena..
samo zato sto ga je volela a nije ispunila njegova ocekivanja iako je zelela..
ne trebas mi vise..dobovale su njegove zadnje reci po njenom mozgu
kao kisa po krovu koja je toga dana padala bez prestanka..
Imao je pravo na ljuti na nju..imao je pravo da ga boli..imao je pravo i da ga ne boli..
imao je pravo i da ne voli vise...imao je pravo na sve..ali nije imao pravo da joj sudi...
jer, da bi joj sudio morao je prvo sebi da sudi..i da se onda ako moze prvi baci kamenom na nju..

detinjstvo
odlazak na studije
stana zemlja
opstanak
borba
nostalgija
zelja
povratak

detinjstvo
odlazak na studije
strana zemlja
opstanak
borba
nostalgija
zelja
povratak

Jutro je bilo sunčano. Skoro da sam se mogla ponadati proleću. Čaj i doručak na stolu, zamirisali su na detinjstvo. Setih se, kako sam jedne godine rešila da pobegnem od kuće, ne bih li izbegla odlazak na studije na koji me je porodica forsirala. Danima sam smišljala gde ću otići, zamišljala njihovu reakciju kada zateknu moj nameštan krevet rano izjutra, prazne ormare i razloge koje će navoditi kada se budu takmičili u ljutnji i prekoru. Nije za mene bila strana zemlja, hladni ljudi i tuđi običaji. Htela sam normalan život, uz prijatelje, a ne opstanak na sivim surovim ulicama nekog velikog grada koji mi čak ni ime ne zna. Moji snovi su bili ovde, moja borba je bila jedina stvar koja je imala svrhu. I, pobegla sam. Aha. Čak se nisam ni jednom okrenula. Prošlo je 10 godina od tada. Sve su češći dani kojima vlada nostalgija za domom. Sklopim oči i osetim, u meni gori želja da promenim. Ne znam, možda je trebalo biti drugačije. Možda su oni bili u pravu. U istom sam gradu, porodicu ne viđam, prijatelji su mahom preko, dobili su dobre poslove zbog visokih ocena na studijama. A ja, od besa zabranjujem ljudima da zovu me pesnikinjom, kad ne umeju razgovetno ni čitati. Sama sam. Toplinu oko srca sada samo probudi povratak u one dane kada sam planirala beg...i drugačiji ishod priče u mojoj glavi.

iščekivanje
sablasno
zelena
pogled
muzika
papir

iščekivanje
sablasno
zelena
pogled
muzika
papir
..

Iscekivanje u noci beznadja delovalo je sablasno...pogled joj je bio uprt u daljinu..ka jednom mestu
gde za nju pocinje sve i gde se zelena boja prelivala iz zenica koje je nije videla..
muzika..kaljice krvi slivale su se iz prsta na papir po kome je pisala samom sobom.

groblje
smrt
porodica
devojcica i cvet
pesma..

groblje
smrt
porodica
devojcica i cvet
pesma..

Tropsko julsko popodne je provirivalo kroz širom otvoren balkon i još uvek tople zrake uvodilo u svež i osunčan stan. Kada ne bi skripala naslonjaca i parket oko belih, viskih dvokrilnih vrata kroz koje je povremeno ulazila sestra Petra i osmatrala u pravcu stolice, u sobi bi vladao potpuni mir. Pre nekoliko meseci, ulica pod balkonom bi u ovo doba bila pusta, mračna i hladna i tek bi po neki zvuk motocikla odjeknuo u vladajućoj pospanoj tišini. Sada su uzvici sa plaže i brundanja posleratnih autobusa mrsili zavese na prozorima a već sledećeg trena bi ih nežno gladili i one bi se u smiraju dočekale na oknima i staklu. U tom kotlu ispod stana, odjednom se nasla devojcica. Skakutala je sa ivicnjaka na ulicu i ponovo bi se vracala na samu ivicu trotoara. Plesala je uz pesmu dok je isla. Korak po korak, stopalo za stopalom i nežno, svaki put, oba su se susretala na kamenu. Odjednom, ples je zastao. Do maločas je devojcicina sandala gnjecila laticu cveta pod sobom. Svetao i veseo pupoljak, sada je bio modro crvena fleka na ulici……………….. Kolona se zaustavila na brdu iznad mesta, iznad mora, iznad vreline. Crne marame žena je nosio i obletao vihor. Među starim i zaraslim krstačama na groblju i novim, obnovljenim ili podignutim spomenicima, nicala je zemljana humka. Porodica na čelu kolone, predala je još jednog smrti.

ljubomora
more
dubina
borba
Riko i Manco
poslednje/i/a

Poslednja izmena:
ljubomora
more
dubina
borba
Riko i Mancoposlednje/i/a

Muskarac koji zna da barata recima poseduje moc koja moze sto sta da mu obezbedi..Dovoljno je da zna sta zeli i bice njegovo..A on je znao..
Tog popodneva rekao joj je mnogo toga..polako strpljivo..secala se tek nekih reci kao sto sumore,dubina,borba,Riko i Marco..
ne mogavsi da ih poveze..sa recju ljubomora kao poslednja koju je izgovorio i koja joj se urezala u pamcenje duboko i trajno od trenutka
kada je sa njim spoznala taj osecaj..Nikada pre nije bila ljubomorna..Sa njim jeste..taman onoliko da bude zatecena..
nespremna na to da sva njena nedodirljivost,neranjivost,nesalomljivost,nenadjebljivost budu precrtane.

samo jednom recju..Reci.Osecaja ljuboimore danas vise nema u njoj i rado bi mu to rekla onako kako je to oduvek zeleo..

pijaca
povrce
zurba
po podne
uznemirenost
zelja
nadanje

pijaca
povrce
zurba
po podne
uznemirenost
zelja
nadanje

Bio je u žurbi kada je došao na pijacu po podne da kupi povrće. Uznemirenost se videla na njegovom licu, a osećao je želju i nadanje.

Prdež
Debilčina
Zeka - peka
Kumodraž
Kul tipovi su vozili džip
Brale moj
Obesi se
Vulgarizam
Pederčine

Danasnji dan
poklon
potreba
odlazak
knjiga

I ta otvorena knjiga koju je zaboravio da skloni sa stola, delovala mu je isto kao i vecina stvari koje su ga okruzivale u tim njegovim najmracnijim danima. Sav svet oko njega je nestao i pretvorio se u puku potrebu za nastavkom zivota koji je ziveo vec godinama na taj nacin. Njegova potreba da izgleda kao i svako normalan na ovome svetu, da ostavi to neophodno zlo zasobom, ponovo postane covek u najmanju ruku... delovala je ne zamislivo i ne izvodljivo. To je jednostavno bilo jace od njega. Morao je to da ponovi, iako je znao da ce ga to dovesti do kraja. Bio bi to najveci poklon za njega, odlazak u neke druge krajeve, gledanje na svet ocima punim zelje... Knjiga je i dalje stojala na stolu. Reci su i dalje bile na njenim stranicama. Sve je i dalje bilo isto kao i ranije osim njega. Znao je da mora da se izbori. Znao je da mora da pobedi sebe samog. Niko to nije morao da mu objasnjava. Gledao je sebe u ogledalu punom patnje i problema, koje je stvarao prvenstveno sebi, a po najvise svom okruzenju. Konacno je pomerio pogled sa te male crne knjige na stolu. Konacno je smogao snage da istraje, da se okrene i pobedi svoju naj vecu posast. Ali kao da je sve bilo isto kao i ranije. Nemogucnost. "Naj teze je biti osudjen na zivot, mozda su to kazne za grehe koje smo pocinili nekada davno u nekim nasim proslim zivotima. Kao da nas neko ovime kaznjava... " Ta recenica je i dalje stojala na poledjini te male crne knjige... napisana njegovom rukom kada je to zadnji put uradio. Znao je da bi mu samo nekoliko grama ucinilo danasnji dan...

Posveceno nekim mojim drugovima i jednom rodjaku... pobedicete!

Slava
Nemoc
Makaze
Osmeh
Kompozicija

Slava
Nemoc
Makaze
Osmeh
Kompozicija

Već dobrih sat vremena se kretan ulicama tromo i umorno.Ostajao je bez snage.Bezizlaz njegove situacije činio je da oseća naprosto i neku fizičku nemoć.Danima su ga morile stravične misli.Želeo je jedino da uzme kakve ogromne makaze i preseče sve konce koji su ga vezivali za ovaj bezimeni grad koji nije bio njegov,koji ga ne prihvata,koji ga šiba nevoljama sa svih strana.Ali su konci bili debeli i neraskidivi,te goleme niti njegovog života su se oko njega obmotavale kao zmije i oduzimale mu snagu,pa je jadnik svakim novim korakom bivao sve slabiji.Pred očima mu je polako promicala cela kompozicija njegovog žalosnog života.Izgledala je mračno i nejasno,kao kakav zamućeni akvarel.Ništa mu više nije bilo važno,ništa za njega nije postojalo-sve ono na šta je bio ponosan,sva slava koju je mukotrno stekao ,sve je tonulo u besmisao bez nje.Ona je bila ta čigra koja je vrteći se radosno u svoj vrtlog uvlačila i njega i brzinom munje pretvarala njegovo beznadje u dane ispunjene radošću i nadom.
U svakom uličnom izlogu video je njen osmeh i njene blage oči koje su ga i sada bodrile.Ali uzalud.On je ispratio svoj duh sa njom i ostao u ljušturi svog umornog tela da odživi ono što nikako nije mogao nazvati životom.
Jer ona više nije bila tu.

stepenice
korov
kapija
urušena
prozorsko okno

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back