Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Olovka
Pismo
Stanica
Voz
Odlaganje
Transparentnost
Osecanja
Izgubljena torba
Osmeh

"Bez odlaganja uzmite olovke u ruke, danas pišemo pismo!" reče profesorka uz osmjeh još i ne zatvorivši vrata učionice. Želim zanimljivo poslijepodne uz vaša pisma. Izlijte svoja osjećanja na papir budite romatični, inspirativni, znate već zaljubljenost, strepnja, more, vozovi, daleke stanice... I molim da ne zalutate u neku detektivsku priču, Poaro, izgubljena torba sa dijamantima i slično to me ne zanima. Kao i uvijek uz ocjenu ide obrazloženje, transparentnost postupka ocjenjivanja se podrazumijeva.

skriven
riječ
ti
predosjećam
znam

skriven
riječ
ti
predosjećam
znam

Tragicna sudbina Profesora Kojatkina Gorjanovica (feljton u nastavcima)

Radi lakseg snalazenja i pracenja toka price, dajemo link ka prethodnim nastavcima (prim. aut.):
http://forum.krstarica.com/showthre...ca.com/showthread.php?p=13017431#post13017431 http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=13027100#post13027100

http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=13017431#post13017431

“Istina je da sam prva bacila udicu medju svoje drugarice-studentkinje u grupi, sa kojima sam zajedno slusala predavanja na kreativnom kursu kako napisati kratku pricu”-izjavila je Malavelika Margarita u istrazi, koja je usledila odmah nakon nemilog dogadjaja, a koji je danima punio stupce svih dnevnih novina i potresao kulturnu i siru javnost grada Krstarova (njena izjava organima reda nece biti data u celosti ovde, iz razumljivih razloga, ali ce njene reci biti prenesene na sto je moguce verniji nacin-prim. aut.).

Znam da sada, nakon svega sto se dogodilo, pomalo naivno deluje kada kazem da je sve bila igra, pomalo neslana sala mladih devojaka, ali istina je da nikakve skrivene namere nije bilo u nasoj opkladi. Nismo mogle ni da predosetimo sa kakvim cemo se posledicama suociti nedugo nakon mojih, nemarno izgovorenih reci, a, koje su usledile nakon jednog od Profesorovih uobicajnih izliva gneva nad nasim “jadnim, besramnim pokusajima da iz svojih ogranicenih zenskih glavica, koje samo na dve stvari misle, iznedrimo par recenica manje bljutavih od prekjucerasnjeg hleba”” (opaska izgovorena od strane Prof. K.G. tog kobnog jutra, kada je opklada dogovorena (prim. aut.)).
TI!”-razdrao se Profesor Gorjanovich, cim je tog jutra svojim krupnim, nezgrapnim korakom usao u slusaonicu br. 38. na trecem spratu zgrade u Smiljanicevoj ulici. Pokazao je prstom na Ludachu Kojaglodjekosku, a koja je u tom trenutku sasvim mirno vrtela uvojak svoje predivne crvene kose oko desnog kaziprsta, u isto vreme lizuci lizalicu i pri tome besramno gledajuci Profesora pravo u lice. Lizanje, zvakanje, cesljanje, sminkanje i slicne stvari uopste nisu bile zabranjene na casovima kod Profesora Gorjanovicha, naprotiv, podsticao nas je da sve to radimo, da se osetimo sto nesputanije i slobodnije, ne bi li nash (citiram) “skoro nepostojeci kreativni duh pomolio svoju glavicu”
“Ti se, crvenokosa, usudjujes da mi ove nedelje podmetnes kratku pricu na TRI strane A4 formata?!? A, koliko sam vam ja dozvolio? Koliko, molicu lepo? DVE! I, ni reda vise! Treba iscitati te vase gluposti, prepraviti, oceniti i truditi se da se to posle zaboravi! A, ja sam covek u godinama, to postaje sve teze i teze, besramnice jedne!”-vikao je Profesor, iako nam je vec bilo jasno ovom primedbom “covek u godinama” da ponovo koketuje sa nama, da zeli da mu tepamo i da ga mazimo, ubedjujuci ga da je covek u najboljim godinama.
Mi smo, vec naviknute, cutale i cekale da bura prodje. Neke, hladnokrvnije, za koje se vec od sada videlo da ce svoju sudbinu cvrsto drzati u sopstvenim rukama citav zivot, poput Koto Supermoderatorske, su cak izvadile svoj mobilni telefon iz torbice i pocele da kuckaju SMSove, dok Profesora ne prodje napad. Medjutim, on je postajao sve crveniji u licu, obrazi su mu se naduli kao u zabe, pod Ludachinim nepokolebljivo drskim pogledom, a mozda i zbog njenog bezobraznog jezicka, kojim se i dalje igrala svojom lizalicom. Ja sam sedela najblize Ludachi i verovatno sam jedina cula kako je izmedju svojih usana, namazanih providnim sjajem za usne procedila “tebe treba konacno nauciti pameti, matora ludo...”. Priznajem da mi je to odmah dalo ideju-izjavila je Malavelika Margarita Inspektoru Tabanovichu, koje je bio zaduzen za rasvetljavanje citavog dogadjaja.

-nastavak u sledecem broju-

enterijer
med i mleko
ementaler
Maxi
zivina

Poslednja izmena:
novcanik
napuklina
nevezano
numizmaticar
ne postoji

Veoma joj se dopadao Majstor Kojatkin, svi njegovi postupci, njegov glas, široke ruke i na njima tanki, dugi prsti opaljeni suncem, pomalo razrooke, krupne tamne oči skrivene iza naočara. Nevezano, na jednoj silaznoj skali (što znači par stepenika niže), pretpostavljajući nepristupačnost profesora Kojatkina, nalazila su se Margaritina očekivanja, u jednoj borbi osećanja, na jednoj napuklini između mr. Harda i šarmantnog Stroncija. Divila se mister Hardovoj pokretljivosti, njegovom intelektu, skladu njegove mačje figure, jer je bio tako snažan i živahan da je sve u njemu izražavalo neku moć, bez obzira što je uvek delovao kao da je gonjen nekom vrstom nervoze; ali vrlo dobro je umeo da je koristi. Telo i inteligencija su se dopunjavali čineći savršenu celinu. Dopadala joj se energija sa kojom je branio svoje stavove i svoju tačku gledišta, kao što bi ona sutra, mislila je, branila kućni novčanik od svog muža za koga bi se ispostavilo da nije ništa drugo do običan bekrija i raspikuća.

Kod Stroncija, naprotiv, briljantnost je prevazilazila telo, ali ga je i potvrđivala. Sa njim, malavelika Margarita imala je utisak da će je njegove reči poneti sa sobom, da je on njima miluje, i pri tom mu ruke nisu bile važne, ne baš kao da ne postoje, već kao da su bile običan dodatak celini, slično kravati ili kaišu na nekom (njegovom teget) odelu. Uprkos tome, Stroncijeve ruke nisu bile ružne, već čvrste i lepo oblikovane. Malavelika Margarita je znala da je njegov otac bio drvoseča pre nego što je postao numizmatičar, i činilo se da u njegovoj građi prepoznaje neka genetska obeležja: pomalo kratke prste, široke dlanove, valjkasti palac, baš kao ruke nekog od likova sa Karavađovih slika. A ipak su bile prefinjene, jer ih nije na isti način koristio, i bile su obavijene opnom čiste i nežne kože, koja bi ravnomerno pocrnela na suncu kad je letnje doba, dobijajući tako divan ton karamel boje.

Reč i meso. Mr. Hard je rešavao odnos ta dva pojma - meso i reč - sa lakoćom, ali mu je nedostajala doza odlučnosti. Bio je suviše pametan i lukav, kao mačka, što je bilo pravo poređenje: povijao se i skakao pod teretom u teretani slično velikoj mački, ali time nije donosio onaj osećaj mira i sigurnosti koji je malavelika Margarita očekivala od muškarca sa kojim bi mogla da deli život. Zamišljala je brak sa mister Hardom kao beskrajnu trkačku stazu sa preponama, puno zanimljivih mesta, uzbudljivih putovanja (poput onog doživljaja sa Zeksom na Krfu koji će joj ostati u sećanju ceo život), to da, ali suviše učestalih i punih problema. U skladu s tim išle bi i neprestane diskusije o njegovoj poslednjoj pročitanoj, ujedno i najomiljenijoj knjizi Kako se kalio čelik i njenom poslednjem odgledanom filmu Sjaj u travi. Lepo, ali iscpljujuće. Zaključila je da bi mesto mister Hardovog pratioca, a posebno bračnog druga, bilo isuviše zamorno.
Zamorno poput jednog od putovanja čarter linijama, organizovanih tako da danas krećeš iz Beograda, sutra tabanaš kroz Nikoziju, već prekosutra ujutru ti pokazuju Đenovu a uveče si u Firenci, u četvrtak letiš u nešto četvrto, u petak odlaziš u Veneciju, subota ti preostaje za Rim, i već u nedelju se spremaš za povratak u Beograd. Uh!!!

A tačno je da joj se Hard veoma dopadao. Ta pitomadivlja malavelika mačkica, prouzrokovala je da se noću prevrće u krevetu, iako ju je iritiralo što njeni majka i otac insistiraju na toj vezi i podržavaju je, jer su smatrali da bi bio odgovarajući zet za njihovu porodicu, a i celog života su se držali po strani kad je u pitanju bio njen izbor muškaraca koji im se nimalo nije dopadao. Recimo da, u Hardovom slučaju, i na obostranu žalost, jer joj se Hard zaista dopadao (njegove žive smeđe oči, široko uglasto lice, izražene jagodice, ružičasta koža i blago nadurene usne koje su se isticale kao da se upravo odvojio od majčinih grudi i na njima se još uvek nalazi jedna bela kap mleka koje je upravo isisao, mada bi se često krivile u ironičan osmeh), oboma je bilo teško da izbegnu određena porodična mešanja, koja su ih redovno zasmejavala. "Majka mi stalno govori o tebi", rekao joj je Hard. Mada ona njemu nije priznala da je i kod nje isti slučaj: Hard ovo, Hard ono. Njenoj majci su bila puna usta njega.

raskošan osmeh
lepe noge
čvrsta guza
dobre sise
pamučne gaćice
razuzdanost
kultura

raskošan osmeh
lepe noge
čvrsta guza
dobre sise
pamučne gaćice
razuzdanost
kultura

Inspektor Tabanovic je nasem novinaru te veceri, kada je citav slucaj i otkriven, vidno uzrujan i pored dugogodisnje karijere i citavog niza skarednih slucajeva na kojima je vise nego uspesno gradio karijeru poslednjih 10 godina u Krstarovu, izjavio da nikada tako nesto nije video. Bio je, kako kaze, toliko sablaznjen prizorom koji je zatakao u stanu profesora K. G. u ulici Ive Lole Ribara, broj 10 te veceri, da je morao izaci na vazduh, a uzimanje fizickih dokaza prepustiti kolegama cvrsceg stomaka i nizeg ranga.
Narednih dana su ti isti dokazi odveli do male grupe studentkinja na kursu kreativnog pisanja, a klupko je, bar naizgled, pocelo da se odmotava.
Nije cudo sto je javnost povodom ovog slucaja bila podeljena, neki su odmah stali na stranu sirotog Profesora, trazeci u njegovim godinama, u njegovoj reputaciji usamljenog coveka i ekscentrika opravdanje za to sto je uopste pristao da budu uvucen u obesnu igru, dok su drugi i sam sastav njegove kreativne grupe smatrali razuzdanim-sve same devojke raskosnog osmeha, lepih nogu, dobrih sisa i cvrstih guza, bez ijednog jedinog muskog studenta.
“Pa, zar je to normalno, molim vas lepo?”-saputale su sablaznjene majke, iscitavajuci u novinama nove cinjenice ovog slucaja, a nakon toga ispitivale pedantno sadrzaj pamucnih gacica svojih cerki u korpi punoj prljavog vesa, jer nikada se ne zna na kog i kakvog Profesora ce njihovo cedo naici, kada se sve ovo, skoro nepojmljivo, odigralo tik ispred njihovog nosa, takoreci u komsiluku.
Zbrku je dodatno stvarao i nesmnjivi doprinos kulturnim desavanjima Krastarova, koji je Profesor Gorjanovich nesebicno podario prethodnih godina, kulturna javnost je dodatno bila ozaloscena ovakvim epilogom i sudbinom koja je pogodila istaknutog clana njihove zajednice.
No, da se vratimo cinjenicama, a cinjenice govore da je nakon casa opisanog u prethodnom nastavku, grupa spomenutih studentkinja zasela u obliznjem kaficu, na kafi i zenskom razgovoru. Recenicama se neminovno dotakla i onoga sto se na casu desavalo i Profesora Kojatkina. Sve su od reda izjavile da se ne secaju tacnog toka price, ali se sve od reda secaju da je Malavelika Margarita u jednom trenutku rekla:
“Ma, kladim se da je matori.............”

Misao
Zenskost
Mekota
Ceknije
mekinje

Misao
Zenskost
Mekota
Cekinje
mekinje

Verovatno je zbog čestog navaljivanja porodice, Malavelika Margarita i obratila pažnju na mister Harda (iako joj za to nije bila potrebna bilo čija pomoć), ali je uprkos tome njena zadivljujuća ženskost posmatrala i profesora Kojatkina mnogo intenzivnije, bez obzira što je to obećavalo vezu kojoj su se suprotstavljali svi zakoni, jedan po jedan i svi zajedno, kompletna popularna psihološka misao i čitave dve Mojsijeve tablice pride: prilična razlika u godinama, profesor vs studentkinja, oženjen čovek i neudata devojka, primeran otac svog odraslog sina i jedna devica (samo zvanično je to bila, ni ona ni mi ne smemo zaboravirti Krf i Zeksa). Gledala je odsjaj njegovih sedih vlasi i izgledali su joj kao semafor na kom je upaljeno žuto svetlo upozorenja. I kao da sve to nije dovoljno, činilo joj se da je Majstor Kojatkin isključen iz svih ljudskih kriterijuma, živeo u nekom olimpijskom prostoru Bogova.

Ili, možda je i to bio njegov greh, zamišljala njihov susret kao susret smrtnog, krhkog ženskog bića sa Bogom, kao u nekoj od priča iz grčke mitologije, gde Apolon ili Zevs viri kroz prozor nekog ljudskog bića, u njenom slučaju nežne, plavokose, nevine devojke koja mirno spavka, dok joj on prilazi pa je zatim obavija svojim snažnim, nagim telom, ili kupa... možda i jedno i drugo, svojim znojem, Božjim znojem... Mislila je o tim suludim stvarima, maštala, prisećajući se još nekih mitoloških likova, i na kraju bi je obično obuzela nemoć pred svetom kome je tako teško udovoljiti. Nalazila je rešenje u brojnim teorijama koje bi najčešće bile grešne, razmišljala je o udaljenosti i nepostojanju, a najlakše joj se činilo - baš kao što se njena majka i bojala da bi moglo da se dogodi - da se izgubi i nestane; to je, opet, bilo preterano i nikako nije išlo uz njen karakter.

Biće da je zbog toga, ili nečega u vezi s tim i dozvolila da je Dacha danas uhvati za ruku i da je upita: "Dozvoljavaš li?", pre nego što se usudio da je nežno pogladi po plavoj kosi čiji su nemirni pramenovi neuredno padali po njenom bledom licu, i zatim te iste pramenove, oličenje mekote, brižljivo uklonio iza njenih malih ušiju. Te tamne i krupne ruke, kao kod praistorijskog čoveka, dodirnule su joj obraze na samo jedan tren, ali je taj dodir bio znatno trajniji, s obzirom da je bio nabijen emocijama, i kao da je za sobom ostavio neki trag, poput onog koji ostaje iza iscepanog džaka punog mekinja. Izgledalo je najteže ostvariti kontakt sa onima koji pripadaju istoj vrsti, ljudima, i njena osećanja su se kolebala, kao kad kockar baci kocku i nada se srećnom ishodu, tumarajući po nekakvom svetu mitskih heroja i Bogova, koji je neoprezna ljudska ruka upravo uništila. Velika i mrka ruka majmuna prekrivena čekinjama, nasuprot srebrnkastim, sedim vlasima Boga... I neka središnja tačka između ta dva pojma, eto, to je za nju bio mister Hard. Bila je sigurna da je on nosilac te dvoznačnosti.

Heruvimi
Fascikla
Zakletva
Kocka šećera
Rubikon
Ljubomora

Heruvimi
Fascikla
Zakletva
Kocka šećera
Rubikon
Ljubomora

To je savršen trenutak, ples nasmijanih Heruvima, pogled na kocku šećera koja se topi u prozirnoj šoljici za čaj, mi prelazimo Rubikon. Sve se raspršilo u etar, stvari iz fascikle "Zakletva na Zaborav" sad su tu. Istovremenost osjećaja topline, ljubavi, nježnosti, gorčine, razočaranja rađaju neku čudnu nedređenu ljubomoru. Ili nije možda ljubomora prava riječ, možda nepravada.....Sve je pomješano, i taj trenutak ma šta poslije bilo jeste savršen.

Vjeverica
staklo
film
oprostiti
ne

Vjeverica
staklo
film
oprostiti
ne

I kako se osećam trenutno?! Pa, zar i to nekoga zanima?!!! Evo, osećam se kao vjeverica koja je marljivo sakupila puno lješnjaka i upravo oštri zube. Sutra ću napraviti čokoladu sa njima ako me mrmot ne ispali. Mora neko i da zavija. Ta, ne mogu ni ja sve sama! U svakom slučaju, i sa čokoladom i bez nje, osećam se vrlo korisno jer sam nešto i uOčila...
Da jedan blistavi um (nebitno koji) na svom putu nije osvetleo njihove (nebitno čije) kao od prozirnog stakla bezbojne živote, nikada im se, možda, ne bi ni ukazala prilika da čuju neku muziku, pročitaju neku knjigu, pogledaju neki film i osete toliko toga o čemu niti su slutili, niti su sanjali sve dok, eto, nisu imali čast da prođu ispod jedne takve svetleće reklame Života i prime se na nju, kao što se takvi i inače lako primaju, a osobito na reklame. Jeste da su je usput zli i ljubomorni u granicama svoje potrošačke svesti gađali kamenjem, jeste da su je ismevali... Ali, ruku na srce, vredelo je! Treba im oprostiti. Bar su Miku Antića radi nje iščitavali, umesto da zaludni lepe sličice famoznih žena po praznim staklastim zidovima svojih života. Ne?! :)

neverica
živa ograda
boemska rapsodija
teška odluka
iznenadila
nedostajanje

neverica
živa ograda
boemska rapsodija
teška odluka
iznenadila
nedostajanje

Pre nego se vratimo na razgovor koji se u kaficu vodio uz zvuke Boemske rapsodije grupe Kvin i na fatalnu opkladu od koje je, pretpostavlja se, sve i krenulo, i koja je Profesora i dovela do tako teske odluke, moramo se za tren pozabaviti prostim cinjenicama i materijalnim dokazima citavog slucaja. Profesor je, naime, pisao pisma, prilicno nesuvisle sadrzine, ne zna se da li samom sebi, ili nekome, pa su ostala neposlata. Iz njih se mozda moze zakljuciti kroz sta je prolazio poslednjih nedelja, a njima se trenutno bave psiholozi angazovani u istrazi. U tim, rukom i na brzinu, naskrabanim stranicama se pominju i predmeti koji se u daljem toku istrage vode kao fizicki dokaz pod rednim brojem 1, 2, 3, itd...a, ovde ce biti spomenuti samo neki. Na licu mesta, pod jastukom na koji je Profesor spustao svoju umornu glavu svako vece, ili verovatnije, u pola noci, je pronadjena koverta sa crvenom kovrdzicom, bez potpisa, ili adrese posiljaoca, a sa Profesorovom adresom i urednim postanskim pecatom koji govori da je koverta zaista isporucena kao regularna postanska posiljka. Da li je kovrdza naknadano stavljena u kovertu, ili je bila njegov sadrzaj i u trenutku dospeca, je pitanje na koje se, naravno, odgovor ne moze dati sa sigurnoscu, ali je na osnovu Profesorovih belezaka verovatnija ova druga mogucnost. U beleskama se spominje 20.08. tekuce godine, kao datum prispeca koverte, a kovrdza se karakterise kao “jos jedan besramni, vesticji pokusaj”. Iz naizgled nevezanih recenica moze se zakljuciti da je pismom zapoceo citav niz dogadjaja, da je pismo prvi od niza predmeta koji su u Profesorove ruke dospeli na ovaj, ili onaj nacin i koje je Profesor smatrao provokacijama od strane svojih ucenica. Za svoje pretpostavke nije uspevao da nadje cvrstih dokaza, sto je jos vise pojacavalo nervnu krizu u kojoj se nalazio. Sumnjao je da kovrdza pripada Ludachi Kojaglodjekosku. Boja je, cinilo se, tacno odgovarala vatri koja se na njenoj glavi palila sa svakim rascesljavanjem. Profesor je iz veceri u vece isitivao njenu mekocu pod prstima, boju, duzinu i oblik, uzalud je mirisao maleni snop mekanih dlacica, na casovima se neprimerno saginjao nad Ludachom, toboze prateci nepostojece pravopisne greske u njenim sastavima dok je pisala, a u stvari njuskajuci uzbudjeno njenu kosicu, trazeci potvdu svojih sumnji. U jednom trenutku je cak i pruzio ruku u neodlucnom pokusaju da kosu i dodirne, ali se na vreme zaustavio, ponajvise zbog Ludachinog ledenog pogleda, kada je u trenutku podigla svoju glavicu i ochi ka njemu. No, sve je bilo uzalud, kovrdza je licila na Ludacinu, mirisala na Ludacinu, uvijala se kao Ludachina tokom dana, ali je tokom noci, dok ju je prevrato u svojim uzbudjenim, oznojenim dlanovima, ona poprimala drugaciji miris, mnogo intimniji i uzbudljiviji od mirisa obicne kose, vodeci Profesora neverici i sokantnoj pretpostavci da kovrdza potice sa jednog mnogo lascivnijeg mesta Ludacinog tela. Profesor je potom kovrdzicu uzbudjeno liznuo, raspojasano grickao, probao cak i da je proguta, dospevsi skoro u stanje transa i maltene se zadavivsi tim crvenim klupcetom. Saputao joj je strastvene reci,koje se nikada ne bi usudio da samoj Ludachi kaze, grdio je i mazio je, pretio joj i milovao je, a na kraju ju je stavljao ispod jastuka, ne mogavsi da se odvoji od nje. Nocu je sanjao frustrirajuce snove, kako je na casovima on ucenik, a Ludacha predavac, kako mu, odevena samo u cipkani korset i podvezice, kojima je, kao zivom ogradom, svoje telo odvajala od njegovih pohotnih ociju, sa stapom u rukama, strogim glasom obasnjava znacenje metafora u pisanju kratkih prica:
“Ne, ne, Gorjanovichu, metafora je uvek subjektivna, nikada objektivna i kao takva je tesko upotrebljiva, sa njom se mora vrlo oprezno baratati. Jer, vidis, kada bi ti sada napisao da su necije grudi, na primer moje- kruske (i tu bi ga Ludacha iznenadila i jednim pokretom razdrljila svoj korset i pokazala mu svoju levu dojku), onda bi svako zamislio jednu malu, cvrstu, kruskoliku dojku, a moje grudi bi nekome drugome zalicile na jabuku (tu bi u Profesorovom snu Ludacina dojka pocela da pomalo raste i menja oblik, postaje rumena), ili cak na omanju dinju” (ovde bi dojka jos narasla, skoro do rasprskavanja, pocela da rozikasti i zuti i da mami sirotog Profesora da u nju zarije zube). Profesor se, po sopstvenom priznanju nadjenom u beleskama, budi sav znojan i iscrpljen, dugo se umivao hladnom vodom u svom kupatilu, i odlazio krajnje lose raspolozen na casove, gde je Ludachi po pravilu zakidao po dve ocene na svakom sastavu, kivan na nju, ni krivu, ni duznu. Na casovima je Ludacha nepokolebljivo i bez zazora drzala svoj pogled na njegovom licu, dok je on sipao provokacije, spominjuci pismo, kosu, crveno, ne bi li je naterao da se izlane, naljuti, ili makar pocrveni, cime bi njegove sumnje da je posiljalac kovrdze bas ona bile potvrdjene. Avaj, uvek je dan zavrsavao nedostajenjem definitivnog “da” odgovora na svoja pitanja.
U stanu su takodje nadjene (a, u beleskama se spominju): fotografija jedne potpuno gole zenske zadnjice, jedan kljuc sa priveskom u obliku bicha, a koji nije odgovarao nijednoj bravici u Profesorovom stanu, jedan crni, cipkani brushalter velicine bujne cetvorke, jedan skupoceni papir za pisanje, kakvi se danas vrlo retko srecu, sav istackan otiscima usana namazanih karminom vrlo diskretne kajsija boje i jedna kratka erotska prica napisana Morzeovom azbukom.

-nastavak u sledecm broju-

sneg
savrsen dan
jastuk
pegla
zestina kojm ga gleda

Poslednja izmena:
Pre nego se vratimo na razgovor koji se u kaficu vodio uz zvuke Boemske rapsodije grupe Kvin i na fatalnu opkladu od koje je, pretpostavlja se, sve i krenulo, i koja je Profesora i dovela do tako teske odluke, moramo se za tren pozabaviti prostim cinjenicama i materijalnim dokazima citavog slucaja. Profesor je, naime, pisao pisma, prilicno nesuvisle sadrzine, ne zna se da li samom sebi, ili nekome, pa su ostala neposlata. Iz njih se mozda moze zakljuciti kroz sta je prolazio poslednjih nedelja, a njima se trenutno bave psiholozi angazovani u istrazi. U tim, rukom i na brzinu, naskrabanim stranicama se pominju i predmeti koji se u daljem toku istrage vode kao fizicki dokaz pod rednim brojem 1, 2, 3, itd...a, ovde ce biti spomenuti samo neki. Na licu mesta, pod jastukom na koji je Profesor spustao svoju umornu glavu svako vece, ili verovatnije, u pola noci, je pronadjena koverta sa crvenom kovrdzicom, bez potpisa, ili adrese posiljaoca, a sa Profesorovom adresom i urednim postanskim pecatom koji govori da je koverta zaista isporucena kao regularna postanska posiljka. Da li je kovrdza naknadano stavljena u kovertu, ili je bila njegov sadrzaj i u trenutku dospeca, je pitanje na koje se, naravno, odgovor ne moze dati sa sigurnoscu, ali je na osnovu Profesorovih belezaka verovatnija ova druga mogucnost. U beleskama se spominje 20.08. tekuce godine, kao datum prispeca koverte, a kovrdza se karakterise kao “jos jedan besramni, vesticji pokusaj”. Iz naizgled nevezanih recenica moze se zakljuciti da je pismom zapoceo citav niz dogadjaja, da je pismo prvi od niza predmeta koji su u Profesorove ruke dospeli na ovaj, ili onaj nacin i koje je Profesor smatrao provokacijama od strane svojih ucenica. Za svoje pretpostavke nije uspevao da nadje cvrstih dokaza, sto je jos vise pojacavalo nervnu krizu u kojoj se nalazio. Sumnjao je da kovrdza pripada Ludachi Kojaglodjekosku. Boja je, cinilo se, tacno odgovarala vatri koja se na njenoj glavi palila sa svakim rascesljavanjem. Profesor je iz veceri u vece isitivao njenu mekocu pod prstima, boju, duzinu i oblik, uzalud je mirisao maleni snop mekanih dlacica, na casovima se neprimerno saginjao nad Ludachom, toboze prateci nepostojece pravopisne greske u njenim sastavima dok je pisala, a u stvari njuskajuci uzbudjeno njenu kosicu, trazeci potvdu svojih sumnji. U jednom trenutku je cak i pruzio ruku u neodlucnom pokusaju da kosu i dodirne, ali se na vreme zaustavio, ponajvise zbog Ludachinog ledenog pogleda, kada je u trenutku podigla svoju glavicu i ochi ka njemu. No, sve je bilo uzalud, kovrdza je licila na Ludacinu, mirisala na Ludacinu, uvijala se kao Ludachina tokom dana, ali je tokom noci, dok ju je prevrato u svojim uzbudjenim, oznojenim dlanovima, ona poprimala drugaciji miris, mnogo intimniji i uzbudljiviji od mirisa obicne kose, vodeci Profesora neverici i sokantnoj pretpostavci da kovrdza potice sa jednog mnogo lascivnijeg mesta Ludacinog tela. Profesor je potom kovrdzicu uzbudjeno liznuo, raspojasano grickao, probao cak i da je proguta, dospevsi skoro u stanje transa i maltene se zadavivsi tim crvenim klupcetom. Saputao joj je strastvene reci,koje se nikada ne bi usudio da samoj Ludachi kaze, grdio je i mazio je, pretio joj i milovao je, a na kraju ju je stavljao ispod jastuka, ne mogavsi da se odvoji od nje. Nocu je sanjao frustrirajuce snove, kako je na casovima on ucenik, a Ludacha predavac, kako mu, odevena samo u cipkani korset i podvezice, kojima je, kao zivom ogradom, svoje telo odvajala od njegovih pohotnih ociju, sa stapom u rukama, strogim glasom obasnjava znacenje metafora u pisanju kratkih prica:
“Ne, ne, Gorjanovichu, metafora je uvek subjektivna, nikada objektivna i kao takva je tesko upotrebljiva, sa njom se mora vrlo oprezno baratati. Jer, vidis, kada bi ti sada napisao da su necije grudi, na primer moje- kruske (i tu bi ga Ludacha iznenadila i jednim pokretom razdrljila svoj korset i pokazala mu svoju levu dojku), onda bi svako zamislio jednu malu, cvrstu, kruskoliku dojku, a moje grudi bi nekome drugome zalicile na jabuku (tu bi u Profesorovom snu Ludacina dojka pocela da pomalo raste i menja oblik, postaje rumena), ili cak na omanju dinju” (ovde bi dojka jos narasla, skoro do rasprskavanja, pocela da rozikasti i zuti i da mami sirotog Profesora da u nju zarije zube). Profesor se, po sopstvenom priznanju nadjenom u beleskama, budi sav znojan i iscrpljen, dugo se umivao hladnom vodom u svom kupatilu, i odlazio krajnje lose raspolozen na casove, gde je Ludachi po pravilu zakidao po dve ocene na svakom sastavu, kivan na nju, ni krivu, ni duznu. Na casovima je Ludacha nepokolebljivo i bez zazora drzala svoj pogled na njegovom licu, dok je on sipao provokacije, spominjuci pismo, kosu, crveno, ne bi li je naterao da se izlane, naljuti, ili makar pocrveni, cime bi njegove sumnje da je posiljalac kovrdze bas ona bile potvrdjene. Avaj, uvek je dan zavrsavao nedostajenjem definitivnog “da” odgovora na svoja pitanja.
U stanu su takodje nadjene (a, u beleskama se spominju): fotografija jedne potpuno gole zenske zadnjice, jedan kljuc sa priveskom u obliku bicha, a koji nije odgovarao nijednoj bravici u Profesorovom stanu, jedan skupoceni papir za pisanje, kakvi se danas vrlo retko srecu, sav istackan otiscima usana namazanih karminom vrlo diskretne kajsija boje i jedna kratka erotska prica napisana Morzeovom azbukom.

sneg
savrsen dan
jastuk
pegla
zestina kojm ga gleda
Profesor Kojatkin je the best freak! :lol::rotf:

Poslednja izmena:
sneg
savrsen dan
jastuk
pegla
zestina kojm ga gleda

Trebalo je to da bude po svim pokazateljim jedan obican dan bez obzira na neprospavanu noc i sneg koji je padao ali nije..
osecala se slomljeno..celu noc se prevrtala...protresla je jastik na kome je lezala a nije spavala...
ni lutajuci svirac u njenim mislima ..ni madjionicar ispod cirkuske satre..ni zelena livada..ni suma u senci..ni splavic na obali..
ni on u mislima nisu mogli da je uspavaju..tek on nije mogao..
pritiskala je glavom jastuk kao da ga pegla..okretala se u krevetu..terala se na san
koji joj nije dolazio na oci..ni topla cokolada joj nije pomogla ..
ni zestina kojom je gledala u jednu tacku na zidu osecajuci kako joj se penje grudva iz centra svemira u njenom stomaku i ide lagano na gore ..
do ispod grudi pa do grla i na kraju kroz priguseni krik izletela je napolje sa
suzama koje su same klizile na jastuk ne mogavsi da ih zaustavi..
a dan..dan je bio kao i noc..

dubina
more
mesec
zvezde
svemir

dubina
more
mesec
zvezde
svemir
______

Šta je dubina jezera, ili čak...zamisli more...okeane..dok mesec trga talase a zvezde svedoče o večnosti...Šta je to sve u usporedbi sa dubinom moje ranjive nježnosti smeštenom u svemir, beskrajan, tajanstven, nedosanjan...izgubljen onog trena kad si otišao...

most
pesak
led
vatra
krv
plavo

most
pesak
led
vatra
krv
plavo

Šta sve razvezani, vatreni forumski život neće zavezati!
Ja, naravno, nisam mogao biti ni pristrasan, ni plav kao Margarita, ni moralno raskomoćen kao njen prvi ex lover, Zeks, ali to ne čini moju majstorsku strast lakše objašnjivom. Margarita će biti moja uzorna studentkinja - tako ili nikako! Kao da od toga važnijeg posla nemam! Kao da je zaglavu - gubio sam glavu, smisao za razmere, za stvarnost i okolnosti u kojima se nahodimo. Sa današnjeg udaljenja na ono što mi se nedavno dogodilo sa mojim nestašnim studentkinjama, u mojoj kancelariji, čujem da moje reči zvuče prazno kao loša bleh-muzika, da ne izlaze iz misli, već da nekako spadaju same sa glatke površine mozga, lake poput peska i paperjasto šaptave. Savete na konsultacijama sa svojim studetkinjama sam, naime, govorio uglavnom polušapatom, a LudoPile KojeGlođeKosku, kada se odluči da nešto kaže, poslušno je prihvatala ton koji sam ja izabrao. Ona na masivnoj, udobnoj sofi u mom kabinetu, presvučenoj teškim, kao krv tamnocrvenim plišom, savijena kolena obuhvatila rukama, gleda u u mene i često potvrdno klima glavom, potvrđujući da me pažljivo sluša. Ja sedim na svojoj kožnoj stolici na točkiće, neumoljiv, apostolski uzvišen, napregnutim majstorskim šapatom predajem: "Morate shvatiti da greh postoji, Ludačo. Ajde, mućnite tom svojom crvenokosom pilećom glavicom, umesto što se nećkate. Recite, je li dobro biti veštica?"

"Nisam ja veštica poput Margarite, prefesore Kojatkine, ja sam slobodna, savremena devojka. Ne menjam često svoje partnere, ali im, priznajem, nisam ni naročito odana." "A Erorr, šta je Erorr ako ste Vi savremena žena, možda supersavremena?", pitam je vidno razdražen, ni sam ne shvatajući zbog čega. "Ja se, Majstor-Kojo, provodim i edukujem za svoj račun, nemoj da si takav", gleda me svojim prodornim zelenim očima, bezobrazno se smejuljeći. "A bunda od nerca koju ste ovešali na moj čiviluk čim ste ušli, Vam je pala s neba, pa tu markiranu, laganu seksi garderobu na Vama i Gucci cipele poklonio Vam je Vaš deda?!" "Poklanjaju mi ponekad skupe poklone muškarci sa kojima izlazim, ali to ne bi trebalo da Vas se tiče."
Nisam, naravno, priznavao da me Ludača svojom ledenom smirenošću ponekad obezoružava, već sam, naprotiv, u takvim prilikama postajao još suroviji. Siktao sam u sebi, vikao, zavrtao joj ušnu školjku, malenu i prozračno rozikastu, srećan što joj nanosim bol, uzgred joj zabranjivao da plače. U stvarnosti, izneo sam flašu francuskog konjaka i dve čaše, i nasuo nam po jedan dupli, koji smo oboje žudno eksirali. Poslednje što jasno pamtim, moj jedini empirijski most sa tim događajem, je Ludačina uplakana crvenokosa glava na mojim grudima.

Nešto kasnije, ne znam tačno koliko kasnije, ja sam na podu, pored sofe u mom kabinetu već silovao Ludaču KojaGlođeKosku. Znam da će mnogi, čitajući sledeće redove, posumnjati u verodostojnost moje tvrdnje da ne znam kako se to dogodilo. Ali eto, odista ne znam. Sa stanovišta moralnog prosuđivanja, naravno, sasvim je nevažno šta je od nedostojnog događaja sačuvano u pamćenju. Pominjem svoju zamućenu i smanjenu svest ne zato, dakle, da bih opravdao sramni postupak. To niti mogu, niti želim. Pominjem zaborav samo zato što moram objasniti pojavu pripovedačkih praznina u opisu ovoga događaja. Sakriti ih ne mogu, čak i da hoću. Važno mi je, međutim, sledeće: slučaj ću predstaviti sa onoliko pripovedačke besramnosti koliko mi to pamćenje dozvoljava (a ne smemo smetnuti s uma da sam ja čovek u izvesnim godinama), ali praznine, mutno nečitljiva mesta u izbušenom sećanju, neću popunjavati naknadnim domišljanjem, jer bi se moglo dogoditi da, nehotice, doradim priču u svoju korist, a na štetu istine...

Okomit
Tvrduckav
Švajcarski sir
Žuta hartija
Šestica
Medenjak

Ludaca koja glodje kosku je zgrabila tvrduckav svajcarski sir zamotan u zutu hartiju i odlucnim udarcem ti izbila sesticu iz donje vilice i patosirala u okomit polozaj. uz reci..nisam ja tvoj medenjak :mrgreen:

pekara
patka
predajnik
kokosinjac
padobran
papilotna :)

U čitavoj toj aferi, nikome nije bilo važno da li se događaj zaista odigrao onako kako su policija i inspektor Tabanovič mislili. Za trač, istina je samo patišpanj, ono najslađe krije se u šlagu laži i maštarija..... Tog famoznog jutra kada se navodno silovanje dogodilo, navila je na papilotne neposlušnu riđu kosu. Ludačina kosa je imala čudno svojstvo, menjala je boje u zavisnosti od raspoloženja. Prve srede u mesecu profesor Kojatkin je držao konsultacije od 12 do 14 časova a njena kosa je blještala vatrenim sjajem. Poput predajnika je odašiljala signal "ne diraj me, besna sam". Pod hitno mi je potreban padobran, previše se sve zakomplikovalo, niti sam na nebu niti na zemlji. Vreme je da se prizemim, gunđala je naglas, između dva zalogaja toplog kroasana sa čokoladom (kupljenog u omiljenoj joj pekari). Između ostalih ekscentričnosti koje su krasile ovu malu crvenokosu, bilo je i izuzetno osetljivo čulo mirisa. Njuhom psa tragača nanjušila bi da je krofnu mesila znojava pekarka ili da je u krem upala suza nesrećno zaljubljene radnice. Zato je hranu kupovala u malom broju pekarica. Omiljena joj je bila "Patka", verovatno tako nazvana zbog debele nasmejane vlasnice, tromog hoda i pozamašne zadnjice. Poslednji zalogaj je nestao među nenašminkanim, bledim usnama, kada je već jednom baletankom zakoračila u aulu Filološkog fakulteta. "Pravi kokošinjac", nasmejala se. Pirgave, bele, crne, riđe, japanske i saudijske kokice, raskokodakale su se iz sve snage. Odakle li im samo volje da drobe u rano jutro....bila je poslednja Ludačina misao pre no što se iz kabineta profesora Kojatkina začulo jedno ljutito "Uđi već jednom! Kasniš!". Sakrila je podrugljiv osmeh na dno očiju, brzo iz džepa izvadila belutak i nabila ga pod jezik a onda odlučnim pokretom dželata otvorila vrata......A tamo je već sedeo.....

Zeleni kliker...
Kutija za pisanje....
Špenadla..
Biblija...
Puding od vanile....

6. februar

Jutro, svetlo, hladno, pucketavo, probudilo me je. Gledao sam bunovnim očima išarano prozorsko okno. Mraz je ostavio svoj autogram. Danas se vraćamo, završava se putovanje. Moja hotelska soba, topla i ušuškana, smirivala je jutarnju nervozu. Pred svaki put, pa bio on i povratak, osećao sam se nervozno. Silazim na doručak. Isti sto, konobar, ostali likovi iz grupe. Dok čekam posluženje, suprotna stolica je prazna. Evo je, napokon, zadihana, u žurbi, i ona pomalo nervozna. Gleda me očima boje cimeta. Ja se smešim. Priča. Govori mi neke citate iz Biblije koje je pročitala na vratima samostana. I kao po nekom pravilu sve se utiša, samo nju čujem. Njen zvonki glas, njeni pokreti rukama, njena kosa, njeni gestovi usnama dok žvaće, dok ispija belu kafu, dok posmatra kako dete za susednim stolom jede puding od vanile, sve je stalo u ram ovog putovanja, kao živa slika grada. Grad i ona, ko će ih kasnije, u godinama koje dolaze, odvojiti. Avion je sleteo. Razilazimo se. Otpozdravlja mi, maše rukama. Na čistini parkirališta njen šal leprša pod udarima košave. Ulazi u nečiji auto. Odlazi. Iz autobusa, koji nas vozi do centra, posmatram grad. Sumrak je već zamenio dan. Pale se svetiljke grada, stanova, kuća, izloga. Praznina tutnji mojim telom.Noć koja dolazi zabada špenadle neprisutnosti. Pokušavam da raspakujem torbu. Na sto stavljam sitnice koje sam kupio. Suvenire: zeleni kliker, kutiju za pisanje. Iz džepa mantila izvlačim, među ostalim papirićima, crveni. Crveni papirić, više deo salvete. Nisam znao odakle u mom džepu crveni papirić. Otvorio sam ga. Broj telefona i ime Sonja. Grad je zasvetleo nekom novom svetlošću. Nova noć. Spavao sam okupan zvezdama.

nalepnica,
prepuni autobus
pocepana kesa
keks
vrata
kugla
lik u ogledalu

Poslednja izmena:
nalepnica,
prepuni autobus
pocepana kesa
keks
vrata
kugla
lik u ogledalu

Zadnjih skoro dva mjeseca Sudija Višeg Suda Emilija Zara provodila je uglavnom u svom kabinetu pišući presude i sređujući predmete pred najavljenu Reviziju. Bila je toliko umorna i zauzeta da se ne sjeca kad je poslednji put vidjela svoj lik u ogledalu cak i kabinet je djelovao neuredno sto je potpuno nesvojstveno njoj, vec danima neka pocjepana kesa sa bajatim keksom visila je na čiviluku. Sa njom u kabinetu od skora je bila i pripravnica Ksenija Ester, zbog koje je morala vecinu stvari koje radi da izgovara naglas i objašnjava, nije baš morala ali eto osjecala se odgovornom I to je cinilo jos umornijom.
"Znaš Ksenija draga, nije ovo baš tako sjajan posao kao što izgleda. Kad uđem na ova vrata zaboravljam sve, moj privatni život više ne postoji, u rukama su mi odluke o tuđim životima i ogromna odgovornost na plećima. Nije to gledanje u kuglu nego jednostavno moraš da naučiš da budeš na momenat taj drugi neko o čijij situaciji se radi, nikom na čelu ne stoji naljepnica ja sam to i to. Mada vremenom počinješ da čitaš ljude, ipak nevidljivim slovima tamo na čelu piše sve, to je valjda dar koji dobijaš posle tolikih godina iskustva. Čega se sve nisam nagledala i naslušala. Eto recimo ovaj predmet K.br.137/01 slučaj “Kabinet” o tome kako je navodno professor silovao studentkinju, u toku glavnog pretresa ispostavilo se da se radi o klasičnom vođenju ljubavi među razbacanim papirima. Jednostavno dotična studentkinja iz prepunog austobusa vidjela profesora u strasnom zagrljaju sa nekom drugom studentkinjom kako zaljubljeno šeta pa iz ljubomore prijavila istog za silovanje. Ma šta da ti kažem..”

pepermint
lav
čokoladica
salsa

Poslednja izmena:
Zeleni kliker...
Kutija za pisanje....
Špenadla..
Biblija...
Puding od vanile....
nalepnica,
prepuni autobus
pocepana kesa
keks
vrata
kugla
lik u ogledalu
pepermint
lav
čokoladica
salsa

Preturala je po sanduku u potkrovlju ..slazuci nekim redom stvari koje je vadila napolje....
desetak pisama uvezanih svilenom trakom..jedan stari sal,
sarena soljica za kafu,igle za strikanje,zeleni kliker,par baletskih patika,
gomila pozorisnih karata slozenih u koverti..slike sa putovanja i turneja..
plisani meda bez jednog oka,tenis loptica,naocare za sunce,kutija za pisanje
u kojoj je umesto olovke i penkala bila jedna sasvim obicna spenadla..i
gomile knjiga od kojih je jednu uzela u ruke..Biblija..bila je to knjiga koju je
pocinjala da cita tri puta i svaki put je stala na istoj stranici..nezavrsivsi je..
I sada je posmatrala bele listove na kojima su se poigravala crna slova i
ono sto su ta ista slova pripovedala..nemajte drugog boga osim mene..
Zatvorila je korice knjige i lagano je spustila na gomilu drugih sa strane..
Bice to i dalje jedna od onih knjiga koje ona nikada nece procitati...
Ustala je resena da ovo raspremanje dovrsi sutra.Dole u kuhinji cekao je za
veceru puding od vanile koji je spremila i sipala u male staklene cinijice pre
nego se popela u potkrovlje kuce u kojoj je njena rodjaka Helena provela ceo svoj zivot.
Posle Helenine smrti. kuca je pripala njoj kao jedinoj naslednici,sa sve stvarima
i uspomenama Helene Majsenovic ..cuvene balerine i primadone njihovog pozorista..
Pogledala je svoj lik u ogledalu u predsoblju pokraj drvenih stepenica sa kojih je
upravo sisla drzeci se jos uvek za drvenu uglacanu kuglu na zadnjem stepeniku.
Videla je odraslu i veselu zenu a pre samo deset godina bila je smusena uplasena studentkinja
koja je stajala pred velikim masivnim vratima cekavsi da ih Helena otvori pozvavsi je u goste tog popodneva,zeleci da je vidi..
Secala se da se tada nervozno premestala s noge na nogu piljeci u ta vrata razmisljajuci sta da joj kaze jer je njen poziv prosto oborio s nogu...
Vrata su bila braon boje ..sa velikom mesinganom ruckom i samo jednom nalepnicom na kojoj je pisalo Helena..
Nije znala kako je izgledala njena daleka i cuvena rodjaka davno prognana iz familije
jos kao sesnaestogodisnjakinja zbog afere kako su joj pricali sa svojim profesorom klavira..
Pricali su joj da je bila lepa,uporna..i kako se kasnije ispostavilo i uspesna..
Posle smrti profesora klavira za koga se udala svoj zivot uspesne balerine nastavila je da
zivi sama..zvanicno bez muskarca u njenom zivotu..a nezvanicno sa nekoliko muskaraca koji su ostavili traga u njenom zivotu..
Cekajuci da joj otvori vrata,cvrsto je drzala u ruci pocpanu kesu koju su joj pocepali u prepunom autobusu tog dana..
sa cokoladnim keksom..koji je potpuno suludo kupila ne znajuci cak ni da li Helena bas taj keks voli.i
da li uopste jede keks sa cokoladom koji je ona volela uz cokoladno mleko ili caj..
Kasnije nakon sto joj je otovrila vrata i pustila je da udje u kucu koja je sada pripala njoj..
saznala je mnogo toga ..pa i to da je Helena volela cokoladni keks..
a u godinama koje su dosle saznala je da su imale mnogo toga zajednickog i
da joj danas,godinu dana posle smrti Helena veoma nedostaje..
Zaneta mislima nije ni primetila da vece poprima boju noci...odustala je od pudinga...upalila je lampe u sobi..pustila muziku..i
pocela nesvesno da se njise u ritmu salse..temperamentnoj igri toplih mora..kojoj ju je naucila upravo Helena..
kao sto ju je naucila jos sto sta..da u tasni uvek treba da ima ..maramice,karmin,parfem,peprmint bombone,
rezervne carape,olovku,blokcic,mobilni,cigarete u tabakeri,mali upaljac i novac..
Uvek moras imati svoj novac ..on te cini slobodnom i samostalnom u donosenju odluka..
govoril joj je Helena..lepa i u starosti,...elegantna,zanimljiva i dominantna kao i svaki lav u horskopu..

suze
odluka
poziv
razgovor
pomirenje
odlazak
vozna karta

suze
odluka
poziv
razgovor
pomirenje
odlazak
vozna karta

Privezak u obliku bicha, sa jednim, naizgled, sasvim obicnim kljucem na kraju, je najvise zbunjivao inspektora Tabanovicha.
“Nadali smo se da ce kljuc barem delom razresiti zagonetku, ukoliko otkrijemo sta on otkljucava, ali na zalost, kljuc je samo dodatno uneo pometnju i produzio istragu”-rekao nam je Inspektor tokom razgovora, skinuvsi naocare i umorno protrljavsi svoje lepe oci, pod cijim pogledom su sve studentkinje koje su bile podvrgnute ispitivanju u vezi sa slucajem, zudele da otkriju svoje najlascivnije tajne (na preliminarnom saslusanju je Godiva Cipelic, mladja sestra Malavelike Margarite, izjavila da je par puta u snu cula svoju sestru kako, potaknuta novinskim opisima jednog ubistva na kome je Inspektor Tabanovic zdusno radio mesecima pre ovog nesretnog slucaja sa Profesorom, bunca kako bi zelela da je Inspektor ispituje u horizontali; Margarita je sa toliko strasti u snu govorila o Inspektoru Tabanovichu, da je to mladoj Godivi i dalo pocetnu ideju).
Inspektor, po nekima suvise mlad i zgodan za ispitivanje mladih lepotica na tet-a-tet nacin, se svim srcem i dusom, skoro neprikladno strastveno posvetio resavanju ovog slucaja. U cilju istrage, naterao je sve studentkinje pomenute u Profesorovim beleskama da skinu gacice i guzom se okrenu ka njemu, ne bi li njihove zadnjice uporedio sa onom na fotografiji. Zadnjica Ludache Kojaglodjekosku, Evite Braun i Malavelike Margarite je zaista licila na doticnu, fotografisanu, ali nijedna, ni ona ufotkana, ni ove poredjane u prostoriji za ispitivanje, nije posedovala neko obelezje po kojima bi se njena vlasnica nedvosmisleno identifikovala.
“Guza nije jagodica prsta, da bez sumnje svojim krivinama, linijama i oblinama ukaze na zlocinca”-mislio je Inspektor Tabanovich, ali pomirenje sa nedostacima savremene kriminalisticke metodologije nije uticalo na njegovu odluku da ovaj slucaj istera na cistac.
Zato je, u cilju istrage, sve ispitanice skinuo do struka i svaku naterao da obuce materijalni dokaz broj 4-crni cipkasti brushalter, sto je skoro do suza i demonstrativnog odlaska iz stanice dovelo inspektore koji ispitivanju nisu smeli da prisustvuju. Lindi Hanibalovich, Koto Supermoderatorskoj i Guji Errorovich je brushalter savrseno odgovarao, “ali Boze moj, tolike zene u gradu Krstarovu nose grudnjak broj 4, pa ne mozemo ih zbog toga zatvoriti!”-izjavio je Inspektor, raskosno se osmehujuci, u intervjuu nasem listu.
U Profesorovim beleskama se u vezi sa spornim kljucem pominje upravo Guja Errorovich. Naime, Profesor Gorjanovich je bio ubedjen da je kljuc u dzep njegovog odela sa pomalo okracalim rukavima, jednog lepog jesenjeg dana ubacila bas doticna gospodjica, jedino mu je na nju licio taj besramni poziv i ta drskost da mu se prisunja toliko blizu i da neprimetno spusti kljucic u dzep (tik pored vozne karte koja je u dzepu ostala jos od proslonedeljnog odlaska na selo, kod njegove omiljene baba-tetke) zajedno sa ceduljom na kojoj je pisalo “Cekam te veceras u Mestrovicevoj, broj 27, ponesi pakovanje od 12 kondoma, da nam ne ponestane, ja cu poneti orginalnu verziju ove bicaste igrackice koja visi sa kljuca”. Profesor se cak i prisetio tacnog trenutka u kome se to mozda desilo, trenutka u kome mu je Gagiguja prisla na hodniku, toboze se raspitujuci o dodatnoj literaturi za naredni sastav, i trenutka u kome je njena vitka ruka sa hitrim prstima dotakla njegovo bedro, trenutka u kome je siroti Profesor, skoro obnevideo od njene blizine i parfema, jedva promucao par naslova koje bi doticna mogla da iskoristi ne bi li poboljsala svoje literarne sposobnosti, a nakon koga se ona skoro nadmocno nasmejala, savim ocigledno zabavljena efektom koji ima na svog predavacha i odleprsala dalje hodnikom onim korakom koji samo surova mladost ima, izlozivsi svoje cvrsto dupence, svoje vitke noge i svoje plave talase kose Profesorovom tuznom, ostavljenom pogledu.
Iz belezaka se dalje vidi da je Profesor jos isto vece sa pakovanjem 2*12=24 kondoma, taxijem zurno stigao u Mestrovicevu ulicu, sav pomahnitao i pun ljubavne ceznje, i da je tamo zatekao zgradu sa 6 spratova, na svakom (sudeci po broju spoljnih prozora) po 4 stana i da nije mogao ni da pretpostavi u kome se zena koja je poruku i kljuc poslala nalazi. Usao je u zgradu, nesigurno njuskao ispred vrata, prislanjao svoje crno, pomalo razroko desno oko kljucaonicama, oluskivao, ne bi li zacuo neki pozivacki zvuk, neko mazno mjaukanje, neku blago eroticnu melodiju, fijukanje bicha koji se isprobava, sustanje vode u kadi punoj pene u kojoj ce uskoro sapunjati Gagiguju, rizikujuci time da ga neki zabezeknuti stanar uhvati na delu i prijavi policiji kao potencijalnog manijaka. Bio je suvise uplasen da bi probao da kljuc gurne u bilo koju od 24 bravice i poprilicno siguran da sa njim opet zbijaju salu, te je nakon dvosatnog uzaludnog pentranja i silazenja po sestospratnici deprimiran i frustriran otisao kuci, gde je po sopstvenom opisu pozivno pisamce iscepao na komadice, zalio suzama besa i razocarenja i zajedno sa kljucem zakopao u zadnjem dvoristu, ne bi li ga tako izbacio iz svojih misli i dzepova (pomenuti komadi papira nisu nadjeni, i pored iskopavanja koja su preduzeta po naredbi Inspektora Tabanovicha, sto je i razumljivo obzirom da se sve navedeno navodno desavalo pocetkom jeseni, a da se nemili dogadja i trazenje dokaza odigralo u rano prolece; papir, ako ga je uopste i bilo, je sasvim definitvno, pod pritiskom kisa, snega i zemlje, dezintegrisan do celulozne forme nevidljive ljudskom oku-prim. aut.).
Te i narednih veceri Profesor je sanjao kako u onoj istoj zgradi on ulazi iz stana u stan, i u svakom ga ceka Gagiguja Errorovich, odevena samo u sportske, bele carapice do kolena, kako stoji rasirenih nogu, nepokolebljivo, vitla bichem i sasvim mirnim, skoro tihim glasom, skoro prisno govori Profesoru “Sad ces da vidis, Kojatkine sta se dobija kada nisi dobar i poslusan profesor, i kada mi das 8 na pismenom sastavu”. Profesor bezi glavom bez obzira, ali se i u susednom stanu scena ponavlja, bez varijacija i tako u nedoled. Sutradan na casu, Profesor izbegava Gujin zeleni pogled, pravi se da ne vidi kako ona potpuno bezobrazno zvace zvaku i od te iste zvake pravi ruzicaste balone njemu tik ispred nosa, i redovno joj daje desetke, a da se pri tome njene radove i ne usudi da procita.
Kada je policija dosla na adresu Mestroviceva 27, resena da ispita sta se kljucem da otkljucati, naisla je na zgradu srusenu do temelja i gradjevisnki plac spreman da u dalekoj buducnosti ugosti nek nove stanare.

-nastavak u narednom broju-

Svetlo
Ustipak
Meso
Pohovani kackavalj
Igla i konac

Svetlo
Ustipak
Meso
Pohovani kackavalj
Igla i konac

Dakle, kao što sam obećao, pokušaću da rekonstruišem ono što se dešavalo nakon par popijenih duplih francuskih konjaka. Rekao sam već, da je poslednje što pamtim, Ludačina uplakana, crvenokosa glavica na mojim grudima. Znam, dakle, da sam iznenada raznežen, milovao uplakanu Ludo Pilence po obrazu, brisao joj suze i privijao glavu uz svoja majstorska prsa, slušajući njene ridaje koji su postajali sve ređi i tiši. Na znam kada su, i kako su, moji pokreti zaštitničke nežnosti postali požudni, ali se sećam da promenu mala, crvenokosa studentkinja u Gucci cipelama, nije odmah zapazila. Puštala je da je ljubim u čelo, u neobično gustu, kratko ošišanu crvenu kosu, među tanko iščupane obrve, u zarumenjene obraze, da je privijam uz sebe, sve čvršće, i tek me je, u velikom čudu, upitno pogledala kada je moja drhtava ruka odlutala pod njenu svilenkastu bluzu, među tvrde, prilično solidne sise. Izgleda da su sise bile presudne. Tu sam sasvim izgubio glavu. Izdala me svest. Ništa nije vredelo što se Ludača sve snažnije branila od nasrtaja, čupala moju ruku iz nedara, spuštala mini haljinicu koju sam ja podigao iznad njenih savršenih bedara, bez daha ponavljala:

"Stani, Kojatkine, šta ti je, joj, nemoj, kumim te tvojom doktorskom titulom... joj, šta ćeš to, ne dam, nemoj..." preneražena, svakako, sluđena i nesnađena iznenadnom promenom u ponašanju svog omiljenog profesora, u koga je već dugo bila zaljubljena, kao, uostalom, i gotovo sve njene koleginice. Tu je negde u mome sećanju nastao prekid. Ne znam, recimo, koliko je dugo Ludo Pile pružala otpor, i kako sam ga ja, konačno, slomio. Silom i prinudom, do kraja, ili je, možda ipak, napadnuta devojka u jednom trenutku odlučila da dobrovoljno učini ono na šta sam je prisiljavao. Međutim, čak i ako je bilo tako, ako je odista dobrovoljno prestala da se brani, ja još uvek ne znam iz kojih razloga je to učinila. Da bi što pre okončala mučenje? Ili zato što se i sama uzbudila? Kao i ja, glavu izgubila? Razna pitanja postavljam, a znam da je odgovor samo jedan, i da je, nažalost, po svemu što sam zapamtio, porazno izvestan i po mene sraman.

Kad mi se svest povratila, ležao sam, u pantalonama, među golim, raskrečenim butinama. Čijim? Čini mi se da u prvi mah to nisam znao. Začas sam poverovao da sam, kao i toliko puta ranije, upravo prošao kroz erotski košmar koji još traje, da su butine, među koje sam uklinjen, tek deo vrelog sna o Malavelikinoj čvrstoj guzi koju pohotno grickam, Lindinim vulkanskim sisama koje požudno proždirem, Medenoj fačici Crne Error Guje na koju u grču ejakuliram, ili uzdrhtalom Šikijevom stomačiću ispod koga je večito budna njena topla, mirisna jevdokija... Izlazak iz nebuloze otpočeo je tako što sam shvatio da moja glava, kao nešto tuđe, osamostaljeno, počiva u mekoj udolini, podbočena sa obe strane solidnim sisama. Sporo sam se vraćao u stvarnost, potpuno saznavao svoj položaj. Bojažljivo izronivši iz znojnog useka između dojki, ugledao sam, ispred nosa, pod ustima i čelom, nered pomešanog mesa i svilaste tkanine koju nikava igla i konac ne bi mogli pokrpiti. Crvena satenska bluza u krpama, brushalter se, iskidanih bretela, obavio oko vrata i desne miške.

Podigao sam se na ruke i na prigušenom svetlu bolje osmotrio prizor još ne povezujući sve pojedinosti u smislenu celinu. Kada sam ih konačno uskladio sa tek prohujalim, pustošnim događajem, potražio sam pogledom devojčino lice. Međutim, umesto njenih sjajno zelenih, kao tacne okruglih očiju, belih zuba, tanko iščupanih obrva, video sam samo zatiljak. Moja studentkinja je okrenula glavu na desnu stranu izvivši vrat u tom pravcu koliko je god mogla. Zabivši nos u pod, otkrivala je mom pogledu samo plast vrlo guste, crvene kose, kroz koju se jedva nazirao delić njene malene, rumene ušne školjke. Bila je potpuno nepomična. Kao da je mrtva. Upitah se, u svojoj pometnji, glupo - nisam li je možda ubio? Pretpostavka, ma kako munjevita i besmislena, oduze mi svu snagu. Bespomoćan, zamajkao, padoh nazad, ali u tom trenu, čim sam se kao džak peska ponovo složio po, naizgled beživotnom telu ispod mene, puna svest o proteklom događaju ošinu me posred mozga, i kao neki moćni električni udar, odbaci sa razgolićenog mesa na noge.

Stajao sam, unezverenog pogleda, nezakopčanog šlica, i gledao polugolu LudoPile KojeGlođeKosku, glave zagnjurene u persijski tepih, nepomičnu među izmešanim i poderanim krpama. Detinjasto poželeh da to rastureno žensko truplo nekako ižčezne, ishlapi sa mesta na kome leži i tako vrati stvari na pravu meru; da se probudim iz ovog košmarnog sna, uz porciju pohovanog kačkavalja, vruće uštipke i bocu dobro rashlađenog šardonea. Kada sam shvatio da se ništa slično ne može dogoditi, panično sam pokušavao da se makar setim nekih prikladnih reči koje bi nas pomerile iz mrtve tačke, iz nepokreta koji će mi, produži li se još samo malo, zasigurno razneti mozak u paramparčad. Međutim, ništa mi, nijedna reč mi nije padala na pamet, ništa što bi narušilo savršeni nepokret sveta. Glava mi je bila prazna kao neki veliki limeni hangar, ispunjen jednim jedinim, piskavim i prodornim zvukom iz nepoznatog izvora.

Da je odluka bila prepuštena meni, verovatno se nikada ne bismo pomerili iz tog trenutka koji se zaustavio u vremenu, ni ja, zagledan u poderano, zgužvano telo na podu, ni ona, zagnjurenog nosa u ponjavu ispod sebe. Međutim, nekoliko dugih, predugih časaka pošto sam odskočio sa njenog prekrasnog tela, Ludača se uspravi u sedeći položaj i stade, samo njoj svojstvenim, neponovljivo delotvornim pokretima, skupljati krpe i pantljike po sebi. Nijednom nije podigla oči. Bilo je jasno: nije htela, nije smela da me pogleda, skamenjenog, opseno nezakopčanog, prostački zagledanog u njenu golotinju koju je ovlašno i vešto pokrivala ostacima iscepane odeće. Kada je učinila što se na brzinu učiniti moglo, digla se na noge i svejednako okrenutog pogleda od mene, šeprtljavo zabrzala, s jednom Gucci cipelom na nozi, prema drugoj koja se našla podno sofe. Žurila je da ode što pre. Zaustih da nešto kažem, ali baš tada, nazuvši drugu cipelu, ona krajičkom oka vide, u poslednji čas, da su iza nje, na podu, ostale women'sicret gaćice i čarape sa halterima. Hitro učini pola koraka unazad, čučnu, pokupi ih, pa, držeći neuredno izmešani veš nehajno u ispruženoj ruci, tako da su se slinave, svilaste stvari donjim delom vukle po zemlji, ode prema vratima kabineta. Tada rekoh:
"Ludačo", ali ona nastavi svojim putem kao da me nije čula, ili, kao da je znala istinu: da joj nemam šta reći.

Tastatura
Topao sunčev zrak
Nežnost
Milovanje
Osmeh
Cerekanje

Tastatura
Topao sunčev zrak
Nežnost
Milovanje
Osmeh
Cerekanje

Bila sam ubedjena da sam se zaljubila u tastaturu i da je meni kao zeni bez kompjutera dosao kraj, da je od mene ostala samo nesigurna mozdana masa tajnim kanalima vezana za plasticne dirke. Topao suncev zrak za mene je bio samo nacin da se dodje okom do nje, tastature. Nežnost, to su bili pogledi na ekranu, milovanje slova koja su postajala vidljiva tek posto je neko tapnuo tastaturu, milovanje pogledom, i izmamljen osmeh. Cerekanje, cerekanja do bola, do rastavljanja mozdane mase sa dusom, cepanja.
I mogu psiholozi i psihijatri da pisu sta hoce o toj pojavi, to je treperenje bez daha ili za dah, sta znam. Svako je tu imao priliku da dosegne one neverovatne, neponovljive trenutke ludila. Ima neverovatno lepih i verovatno neverovatno ruznih, i svi se zaborave, barem to mogu, dopusta im se da se zaborave i da se primete, ili da oni sami primete.
Sasvim sam se prepustila toj zaljubljenosti u tastaturu, i ni najmanje nisam zalila za tim sto je meni kao zeni bez kompjutera dosao kraj, nisam imala za cim da zalim. U tom zivotu kog zovu stvarnim, realnim zivotom, za mene odavno nije bilo nade za takvo treperenje kakovo se moglo doziveti kraj ekrana.
I, pojavila se stara mana, stara mana u novom ruhu. Nikada nisam volela duge tekstove, narocito zbijene. Stara dobra nedoslednost, povrsnost u svemu, aljkavost sta li. I bas kao sto neki ljudi opisuju nacin na koji moze doci do odljubljivanja, kako se covek probudi iz tog stanja kao iz sna, jer ruku na srce, ja se do sada ni iz jedne zaljubljenosti nisam probudila, zato i ne verujem da je ovo prema tastaturi bilo pravo osecanje, inace, tesko da bih se tako rastreznila, znaci, kao sto se u realnom zivotu ljudi otreznjuju od zaljubljenosti i pocnu da sagledavaju mane onog prema kome su osecali takvu ustreptalost, tako sam ja pocela jednog dana da se hladnim prema tastraturi. Tekstovi su nekim nedivnim cudom postajali sve duzi i stisnutiji i moje su se oci sve vise zamarale i gubile sjaj gledajauci u ekran, ekran koji sam nekada tako strastveno milovala pogledom.
Mada ;), naravno, nista od tog ne bi bilo tako da se nije tu pojavio jedan Don Zuan, aj ' dobro, nije bas Don Zuan, ali jeste jedan muski stvor koji me zvao na kafu, i sasvim slucajno, nekako je dotaknuo moje prste, i ja sam sklonila ruku ko oparena, ali, :)
Nesto mi nije tastatura vise bas tako privlacna, i sve gledam kraj ekrana oce li se pojaviti ponovo Don Zuan.

Trg
prepelica
kuvarica

Poslednja izmena:
Svetlo
Ustipak
Meso
Pohovani kackavalj
Igla i konac

-Bilo bi pravo cudo kada bi u ovom mraku uspela da uvuces konac u tu iglu..
rekoh joj tog predvecerja ulazeci naglo kao i uvek u njenu sobu.
-Gde juris..bila je njena omiljena opaska jos od kad ikad ..gledajuci me kako palim veliko svetlo i njene omiljene lampe jednu za drugom..
Volela sam te njene lampe jos kao mala i njihovu narandzastu svetlost po coskovima ..valjda ih zato danas imam sest....
-Da mi je bilo potrebno sama bih upalila..tvrdoglavo je nakrenula glavu na jednu stranu sa naocarima na nosu pokusavajuci i dalje da udene konac u iglu..
Na krilu joj je bio njen omiljeni sal..pored lampi salovi su bili na drugom mestu njoj omiljenih upotrebnih predmeta..Na stocicu ispod velike lampe pribor za sivenje i vez
-Hoces da ti pomognem..?
-Ne..rece odsecno i tvrdoglavo..
Kazu da sam od nje nasledila tvrdoglavost koja me je nekoliko puta do sada u zivotu dovodila do granice ludila..
-Ostavi to Bako i hajde na veceru ..postavljena je..rekoh blago
-Jel Nikola stigao..
-Jeste i doneo ti je Politiku...
Nikada nisam mogla da dokucim koga je od svoja tri sina najvise volela..ikao je prema svom srednjem sinu mom ocu Nikoli pokazivala posebnu naklonost
a i on pema njoj..Ustvari svi smo je voleli..Bila je od onih osoba koje ste jednostavno morali da volite..ili sam ja kao njena unuka bila i previse pristrasna
-I samo da znas..da sam ustipke ja napravila..rekoh skoro ponosno,znajuci da ce joj biti milo..
-Ima jos mesa od rucka i pohovan kackavalj..nastavila sam da brbljam..pomazuci joj da ustane iz dekine velike fotelje u kojoj mi je uvek delovala tako mala i sucusna dodajuci joj crni lakirani stap sa srebrnom drskom..Ta fotelja je bila neprikoslovena i jedna od stvari koje je prenela iz svog stana onog dana kada je odlucila da zivi sa nama..godinu dana posle dekine smrti..i njenih problema sa levim kukom..Danas moje Bake nema ali je njena fotelja i dalje u kuci mojih roditelja i cesto znam kada sam kod njih, da se povucem u njenu sobu i sedim u toj velikoj i udobnoj fotelji secajuci se mnogo toga pa i te veceri sa Njom..

ukraden san
potreba
tvoja hrabrost
moji strahovi
potreba
soljica sa kafom
opusak cigarete
svetlost lampe

Kurs kreativnog pisanja profesora Kojatkina Gorjanoviča, počinjao je svake godine u isto vreme: 11. jula u 11h u sali 11 Filološkog fakulteta, i podrazumevao je tačno 11 polaznika. Opsednutost profesora Gorjanoviča brojem jedanaest neki su tumačili činjenicom da je jedanaest puta išao na put oko sveta, vraćajući se sa kofeorem punim starih, prašnjavih knjiga, dok su drugi šapatom ponavljali pričicu o nadaleko čuvenoj potenciji poznatog profesora književnosti. Njegove bivše i buduće ljubavnice klele su se u svoje prirodno čvrste grudi da profesor može 11 puta bez prekida. Elem, ove kao i prethodnih godina, kurs je počeo u jednu jaaako oznojenu i umornu sredu. Jedini uslov koji je postavljao polaznicima kursa je da budu ženskog roda i da nisu starije od 30 godina. Jer po njegovom mišljenju, do 30 godine žena je pilence, slatko, malo, paperjasto, a nakon te famozne treće dekade pretvara se u kokicu, očajnu da što pre napravi gnezdo i snese jaje.
Polaznice kursa, te mokre srede, bile su i lepe i mlade. Ali ono što je zaprepastilo profesora, bila je njihova totalna nezainterasovanost. O slušale su one njegova izlaganja o Šopenhauru i Brehtu. Pažljivo beležile u svoje kožne rokovnike svaku izgovorenu reč, gledale u njega dok je recitovao Bodlera i nervozno gasio opušak cigarete ali ih nije očaravao. Nisu, kao prethodne generacije, sa predavanja izlazile zamagljenih očiju i ovlaženih gaćica, spremne da na jednu njegovu reč ostave svoje mlade pastuve koji su ih čekali ispred. Da li starim, pitao se zabrinuto. U ogledalu bi ga povremeno pozdravio umorni lik stranca ali vreme mu nije bilo neprijatelj. Udubilo je par bora tu i tamo, bez neke veće promene. Nikada nije bio lep. Starost ga ne može naružiti, znao je to odlično. Ali potreba da se žensko obožavanje roji oko njega kao leptirići-šarenići oko svetlosti lampe, bila je jača od svih logika. Zašto u njima nije budio Eros? Pitanje ga je proganjalo iz dana u dan. Moji strahovi su sve luđi I luđi, možda je vreme da batalim sve i odem na pecanje, mrmljao je zveckajući šoljicom kafe u svom kabinetu. A onda se umoran uputio ka sali broj 11.
Jedanaest savršeno doteranih studentkinja sedelo je u mini amfiteatru. Lepršave haljine složile su se oko golih preplanulih gležnjeva u sandalma (profesor je insistirao da na kurs dolaze obuvene isključivo u sandale sa štiklom). Sa vrata je zarežao “Red do prozora pišite naslov…….Ukraden san…pesma u slobodnom stihu, ne više od pet strofa, imate dvadeset minuta da mućnete pilećim glavicama! Red do vrata, “tvoja hrabrost”……esej o hrabrosti, petnaest redova maksimalno, imate devetnaest minuta i ni sekund više! Hajde, počinjite, šta buljite u mene kao da mi je šlic otkopčan!” Crne, plave, smeđe, šatirane i neofarbane glave spustile su pogled ka papiru. Vrhovi olovki nestali su među rumenim usnama malih pametnica dok su pokušavale da literarno zadovolje velikog Majstora.
Samo dve osobe su i dalje sedele uspravno. Malavelika Margarita je lenjo prelistavala Lepotu i zdravlje, povremeno se šarmatno pućeći na škokantno visoke cene brazilske depilacije u beogradskim salonima. Ludača je kucala sms na vrišteće ljubičastom i-phonu….Crveno nalakirani noktići pucketali su po tastaturi… “Tako mi je bilo dooobro sinoć…..još uvek mi bride butane od tvojih dlanova……” jurilo je ekranom. I smajli koji šalje poljubac na kraju. A onda je brzim pokretom podvukla telefon pod suknju i u trenutku kada se ispod bledo žute tkanine začulo jedno klik, pogled joj se ukrstio sa profesorovim. Blago podignuta obrva i podsmešljiv odsjaj u očima, naterali su Majstora da natušti guste veđe i besno odmaršira ka suprotnom kraju prostorije. Margarita I Ludača razmeniše brzi osmeh razumevanja, dok je mms Ludačinih novih gaćica putovao ka usnulom muškarcu u drugoj vremenskoj zoni, negde tamo preko okeana. “Mogao bi ovaj matorac da požuri sa predavanjem, taako mi je dosadno”, vrpoljila se na tvrdoj drvenoj stolici, zamišljajući kako već ulazi u rashlađen stan, skida slepljenu suknju, baca bluzu u korpu sa vešom i gura znojavo telo pod tuš. Možda joj se i Margarita pridruži. Jednom su iz zezanja poslale profesoru sliku svojih isprepletanih golih udova,u polumračnoj sobi, i sledećeg dana se ludo zabavljale gledajući ga kako zvera pokušavajući da otkrije kome pripadaju. Ludopile je uglavnom za ljubavnice biralo belopute i oble devojke, punih grudi i ravne pameti. Sa Margaritom je učinilo ustupak. Sviđao joj se njen pokretljiv jezik, i brza pamet, toliko da je zanemarila veličinu poprsja. Imati ljubavnicu je bilo i lepo i nadasve korisno, kada ste vezani za nekog sa druge strane Antlantika. Svako veče, ponavljao se isti ritual. Zajedničko kupanje, uz mackanje i kikotanje bi jedna drugoj prepričavale sa kim su fleretovale tog dana, a onda bi se osvežene i polugole smestile na krevet. Tačno u dvadeset i dva časa po našem vremenu zazvonio bi telefon i Ludača bi dalekom dečku cvrkutala bezobrazluke, gladeći bele butine svoje cimerke.
(“Da li smo Ludača i ja ljubavnice?”, pitanje je šokiralo Margaritu Veliku, iako je dolazilo od strane namrgođenog inspektora Tabanovića. “Haha, pa vi ste smešni!”, nasmejala se od srca uputivši mu jedan od onih sveznajućih pogleda koje žene stotinama godina unazad udeljuju ko milostinju sirotim, glupim, muškarcima. “Lezbejka je ona koja voli žene. Ja, dragi moj inspektore, obožavam muškarce. Ali povremeno maženje sa drugom ženom nije sex, već razmena emocija. Nikada to nećete moći da razumete. Mozak vam je zaglavljen u šlicu.”……)
Jedina stvar koja je golicala Ludačinu radoznalost nije se ticala reputacije čuvenog ljubavnika koju je profesor Kojatkin nosio umesto kravate već nečeg sasvim desetog. Godinama vodi popularan, posećen i priznat kurs kreativnog pisanja. Maltretira generacije studentkinja kako se piše. Drobi o Bahtinu, Bergsonu, kune se u Dostojevskog (od koga je Ludači već bilo muka, doduše manje nego od Tolstoja...), Gogolja, Turgenjeva. Kao da samo Rusi umeju da drže olovku, frktala je učeći do kasno u noć. Ali sam profesor Kojatkin Gorjanovič, samozvani Majstor, nikada ništa nije objavio. Ni u jednom književnom časopisu, ni u jednoj jedinoj ediciji se nije pojavila priča, roman, zbirka pesama pod njegovim imenom i prezimenom. Možda je pisao pod pseudonimom? Ali zar bi se jedan tako samozadovoljan stvor krio iza drugog imena? Ponekad je studentkinjama čitao svoje stihove. Ličili su na Majakovskog i Bloka ali nisu mirisali na njih. Ako je najveći muški strah, strah od ipotencije, koju masku nosi noćna mora svakog pisca? Književna impotencija. Nemogućnost da mu se pridigne inspiracija, da uroni u utrobu svoje Muze, da izazove njene jecaje, da bude pobednik u rvanju među belim papirima, i da na vrhuncu slasti prsne mastilom po telu hartije....Profesor Kojatkin to nije mogao. ....Ludača je to znala. I on je znao da ona zna. I da li je onda silovanje na persijskom tepihu kabineta bilo postupak očajnika ili kazna krvnika?
(nastavak sledi……)

Poslednja izmena:
crni čipkani brushalter
kružook
mirisati intimno
nit
skromna mesečna primanja

Crni, cipkani brushalter, izrade tako prefinjene, da nije bilo sumnje da je francuskog porekla, je mucio Profesora Kojatkina citavih mesec dana. Pronasao ga je jedne veceri, kada se nakon casova i uobicajnog sastanka filozofskog kruzooka kojim je rukovodila njegova dugogodisnja prijateljica Borka Borcic, vratio svojoj usamljenoj kuci. Isprva je pomislio da je i hitnji jos tog jutra u svoju raskupusanu koznu torbu sa kojekavim beleskama i sveskama sa pismenim zadacima njegovih studentkinja ubacio svoju mrezicu za kosu, jednu od onih paucinastih stvari kojima su predratne bakice zaklanjale svoje trajne ondulacije od pohotnih muzeveljevih ruku tokom noci. Medjutim, kada je izmedju dva prsta izvadio i pogledao doticnu stvar, zavrtelo mu se u glavi-to je bio pravi, pravcati grudnjak, paperjasto meka cipka, velicine 4, a bez fisbajna, sto je govorilo da njihova vlasnica ponosno seta svoje bujne grudi bez neophodnih podupiraca, dovoljno cvrste za taj besramluk. Grudnjak je jos uvek bio topao i mirisao je intimno, onim mirisom mlecnog zenskog tela i tragom puderastog parfema, cinilo se kao da u Profesorovim rukama zivi neki svoj sopstveni zivot-prosto se migoljio, uvijao, zavodio ga besramno. Profesor ga je u prvom trenutku histericno bacio u najtamniji ugao sobe, zatim je malo kasnije ustao, uzbudjeno setkao oko njega, da bi ga na kraju dohvatio, prislonio na nos i usne, i dugo, zatvorenih ociju upijao njegov miris, a, zatim probao da ga spali ritualno u starom kineskom voku koji je ostao u stanu jos od njegove bivse zene. U trenutku je strahovito zazalio, prstima, koje je pri tome malo i oprljio, izvadio gudnjak iz vatre, pretresajuci koja bi od njegovih studentkinja, obesnih malih droca, kako ih je od miloste nazivao u svojim monolozima, mogla biti vlasnica ovog cuda.
Linda Hanibalovic je, kao najsigurnija mogucnost, zasvetelela u njegovom pomracenom umu. Prisetio se da je doticna sasvim skoro boravila u Francuskoj, kod svog decka Harda Hardanovicha, odakle je nesumnjivo vratila svoje kofere prepune ovakvih divnih, perverznih stvari, stvorenih da obesno zaludjuju i uzbudjuju jadne muskarce poput njega. Osim toga, Profesor nije slep, uocio je je on odavno njene prelepe grudi, jos na prvom casu kursa kreativnog pisanja. Posao je za krivinama njene divne, smedje, loknaste kose, i pogled spustio ka raskosnom poprsju, koje je fatalna Linda, spustene glave, grickajuci vrh olovke, skoro neduzno izlozila u dubokom dekolteu majice na brtele. Od tog prizora mu se toliko zavrtelo u glavi, pogubio je nit onoga o cemu je hteo da malim, slatkim drocama prica na tom prvom, uvodnom i samim tim najvaznijem casu, kada se izmedju ucenika i Profesora uspostavlja autoritet i hijerarhija, koja ce nakon toga sama po svojoj inerciji trajati do kraja godine, da nikada vise Lindu nije smeo da na casovima pogleda nize od brade.
Pomislio je na trenutak da se pozali i sve isprica svojoj koleginici Borki Borcinovic, od nje se jedno strecao i nju je jedino postovao medju svim zenama na fakultetu. Redovno je pokunjen slusao njene dobronamerne savete, i sam pomalo verujuci u njene reci “Kojatkine, Kojatkine”-govorila je Borka neznim glasom, kojim se i svojoj deci obracala, iduci hodnicima kraj njega..”Treba da se manes tih tvojih maloletnica, vidim da si izgubljen, i sam svestan da tako ne ide, da tako ne sme....trebas da nadjes neku finu zenicu, svojih godina, koja ce te kod kuce cekati sa toplom supom i ispeglanom pizamom”-tu bi Borka u glavi pocela da prebira sa kime bi do svojih prijateljica mogla Profesora da upari, ali bi redovno odustajala, znajuci da su sve obeshrabrene njegovom cudnom pojavom, blagom neuroticnoscu i prilicno skromnim mesecnim primanjima. “A, taj covek je tako osecajan"- znala je Borka, "tako duboko usamljen i frustriran! Nece on dobro zavrsiti” - odmahivala je glavom u sebi i ne sluteci koliko je u pravu i KOLIKO dobro Profesor nece zavrsiti.
Profesor bi slusao, povremeno stidljivo klimao glavom, a povremeno ljutito odmahivao, odlazio kuci, veceravao hladnu supu i legao u svojoj izguzvanoj pizami da sanja lepu Lindu. U snu je Linda Hanibalovich igrala u profesorskom striptiz klubu, koji se nekim cudom nalazio u podrumu fakulteta u Smiljajnicevoj ulici, i u koji su Profesori silazili tokom pauza izmedju predavanja da razgale sirotu profesorsku dusu. Linda je bestidno igrala oko sipke, nezno uz somotske zvuke francuskih sansona, uvijala svoje raskosne bokove, i na kraju skidala svoj crni, cipkani grudnjak i jednim pokretom ga bacala medju razjapljne celjusti Profesora Kojatkina, dok su prisutni za zaviscu aplaudirali i sa postovanjem gledali Profesora kako ustaje, grabi Lindicu i odnosi je u svoju, sasvim privatnu, kancelariju na petom spratu.
Sutradan bi Profesor, potpuno obamro od iscekivanja, silazio u podrumske prostorije fakulteta, skoro optimisticki siguran da ce tamo zateci vrata sa natpisom “Striptiz klub-samo za Profesore”, ali je tamo, osim paucine, zaticao samo unezverenu cistacicu, koja je prilegla na jednu staru klupu da se malo odmori i koja je bila naglo probudjena iz ranojutarnje dremke Kojatkinovim upadom.

kazna
zatvor
ladolez
skolska kantina
makao

Poslednja izmena:
kazna
zatvor
ladolez
skolska kantina
makao

Da li je ovo kazna...ova kuca sa ladolezom okolo..ova soba kao zatvor..
ova skolska kantina iz koje se osecao miris preprzenog luka..
razmisljala je udarajuci po tipkama stare vec razdndane pisace masine..
vrucina je cinila da se oseca nervoznom..skoro izdanom...
ima skoro godina dana kako je dosla u Makao..nosena svojom strascu i osecanjima...
Njega nema vise..od onog dana..od trenutka nepaznje,brze voznje i sunovrata..a nije bilo ni nje..
ostalo je samo njeno telo..njene ruke..njene misli ..da napisu pricu o jednoj ljubavi..
polako..ne zureci nigde jer ..sta ce posle kada zavrsi pricu..sa ovim sto je ostalo od nje...

putovaje
sumrak
deca
autobus
letnja basta
more
diplomiranje
volim te

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back