Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tišina u ogledalu.
Izrečeno, samo to, dečečkim glasom, desetogodišnjak, pomislih, još uvek bez tragova mutiranja.
Vozim se 25-icom, nije gužva, ne žuri mi se, nazad u neraspremljeni stan.
Tišina u ogledalu?
Možda je naslov neke lektire, razmišljam, crtam kružiće po prljavom prozoru, prstom, kao olovkom...razmišljam i dalje, čekam da dečak izgovori još nešto, čekam da se setim jel to moje ime, čekam sudar,čekam da počne nesebično davanje , izvrtanje džepova bogatih pravo u naručje sirotinje, sve uz "izvolite, čekam smak sveta.....
I dalje crtkam, nerazmišljajući po prozoru, malo se odmaknem, ispala je sasvim lepa razglednica, sa neke plaže sa četiri Sunca...
Kalenić pijaca. Izlazim.
Tišina u ogledalu? Možda sam trebala da se odazovem?

-svemir
-neraskidivo
-boli
-sedam
-mrak

-svemir
-neraskidivo
-boli
-sedam
-mrak

U mom svemiru, u mom bolu neraskidivih veza, u bunilu insomnije, u mraku...nema razloga. Pa ipak paranoja mi iscrtava likove u ovoj tmini, u svakom cosku. Smese mi se. Nema razloga za strah, sapucu u meni. Jos sedam otkucaja...

magla
zrak
plava kocka
zvono
znoj
mek(i) led (kako se kaze?)

Što koristiš reči koje ne znaš? I šta sad? Ja treba da znam na šta ti misliš? Kažeš, mek led? Pa, valjda 'ladna voda. Kako bi drugačije... Aha, sad kontam. To si mislio na onaj 'ladni znoj koji te oblio kad si išao ka putu, a nisi čuo zvono seoske crkve? Jest, sećam se. Od podneva je zvonilo na opasnost, uvlačilo strah u kosti. Teška magla se spuštala na mali grad, na put, u šumu, na reku....Gutala je sve pred sobom. .I zrak. Sve je nestajalo. Samo si ti drhtavim korakom išao napred, i napred....I nadao se da je tu, baš tu negde pored puta ispala plava kocka. Tvoja plava kocka. Mama i ja smo plakale.

- davno beše,
- zima i snovi,
- crni šešir,
- opet taj šank;

Koliko sam volela ovu temu:) :) :)

Kupovala sam cimet u radnji sa crvenim fenjerima koje sam mrzela.Ali morala sam napraviti tvoje omiljene kolace.To je sada bila jedina stvar koja te jos moze blago nasmejati, naterati te da pomaknes boricu sa leve strane usana.Davno bese, smejao si se glupim stvarima koje svaki dan vidjamo i zaboravljamo, saplicemo se o njih i ne nosimo ih sa sobom u zime i snove.Nasla sam te u kafani da ti javim da sam ispekla kolace.Mada kafana je bila blizu, sihurno si osetio miris kolaca.Ti osecas sve mirise.Samo nisi hteo da podjes.Opet taj sank, koji je bio hladniji od moga krila a opet toliko blizi tvome bicu.Podigla sam crni sesir koji ti je pao na pod i vratila se kuci.Nisam htela da te isckidam iz tog jednog mesta u kome struji mir.Hladan mir je bolji nego moja topla histerja.

-kapija
-srecan pocetak
-lovac
-ukrstenica
-pleonazam

Vreme me gasi danas,ubija i ono sto je ostalo,izbledelu zelju da nesto ucinim,bilo sta.Kapija ce se otvoriti kad izvadim prokletu cigaretu iz lobanje,jer mi zar pece usne,te lazljive usne.Treba mi na drugom mestu,naslonicu je na srce,ugasicu je i zapechaticu rupe iz kojih cure lazi.Bice to srecan pocetak.Lovac na utehu?Ukrstenica koja me muci godinama,i nema izlaza jer se nalazim u pustinji,sretan sam.Smesan sam.Glup sam.Kontradiktoran sam.Sve i nista.Sve ili nista.Zivot je pleonazam.

hodanje po linijama
glava u oblacima
grom
oshtrica
surovo
primopredaja

Magičnost mandale me je opsedala. Ni sparina julske noći nije me sprečavala da izvodim spiritualno "hodanje po linijama". Oštrica noža je žustro skraćivala i zaoštravala drvene boje. U borbi beline i šarenih linija nastajali su čudesni, najlepši oblici do tada. Boje su se susretale i povezivale magijom Nesvesnog. Čudesna zvezda na papiru je zablistala.

Vetar je lupao prozor. Oluja je bila sve jača. Zaneta svojom zvezdom, sa glavom u oblacima, šaputala sam: "Još samo ova boja - i gotovo...Savršeno!" Grom. Stravično jak. Nagli trzaj ruke i oštrica noža se surovo zari u prst. Krv u ritmičkim razmacima pada po plavoj zvezdi... Uživala sam. Još jedna "primopredaja" mog Nesvesnog.

pesnik
san
tri
boje
plavo

Dok je obavljao svoje ritualno tusiranje nedeljom uvece sapun mu je ispao direktno u slivnik. Sa ostacima pene na rukama nastavio je da trlja stopala, zatim listove pa butine. Elegantnim pokretima ruke poput nekog virtuoza ravnomerno je raspodeljivao preostalu penu po udovima, ali nije uspeo.
Previse je pene bilo na njegovim tabanima i najednom se okliznuo.
Ravnotezu je odmah uspostavio, ali se takodje bocnuo na cetkicu koja je stajala okacena tik kod njegove zadnjice.
U tom trenutku je osetio kako mu nesto dolazi kao kroz san.
Bilo je to prosvetljenje.
Tri boje se ukazase pred njegovim umom. Plava, zelena i bela.
Boje mu govorise:"Neka ti je um bistar kao nebo plavo. Uzmi inspiracije iz biljke zelene. Neka ti radovi proistekli iz mudrosti predhodne dve budu nevini poput boje moje."
Covek rece:"Ja sam pesnik!"

Osetio je kako ga hvata san,i vec posle nekoliko trenutaka je shvatio da je jutro i da krece na posao...sishao je sprat nize i ushao u kupatilo...jedva je video svoj odraz u ogledalu od tolike pare,koja je izbijala iz kade i jurila ka prozoru.Pomislio je "Zashto nikad ne otvori prozor posle tushiranja".popeo se na kadu i pokushao da otvori prozor...ali okliznuo se o mokre plocice i zavrshio u bolnici...
Nije trebala prevelika mudrost doktora da bi se shvatilo da je polomio butnu kost...
Vrativshi se kuci u invalidskim kolicima,uz prisustvo zene,otishao je do kupatila...prozor je bio otvoren...osetio je vazduh zimske noci i u tom trenutku bio je inspirisan idejom o novom kupatilu...
"Plocice cu da obojim u plavo..."

shuma
krst
olovka
smajli
gitara
proplanak

U sećanju se pojavi ta mračna šuma, u kojoj se glasovi gube u nepovrat. Nosim san o njoj kao krst i spuštam olovku da pomoću nje ispraznim dušu, prospem je na belinu lista što zgrčeno leži preda mnom. U uglu usne, modre, bezživotne kao da se pojavi smajli na tren. Kroz maglu dopiru zvuci gitare kližući sa usamljenih žica. Probijam se kroz svoje patnje, tražeći taj spasonosni proplanak radosti.

drvo
list
žuto
sam
voda
lutka
neman

Sedim sam, drvo iznad mene!!! Voda kaplje sa lista, pravo na moje teme !!! Boli me glava !!! Zuto mi u glavi, ne znam da li sam lutka ili nemam !!!

(mnogo glupa pricha)

danas
juche
prekjuche
sutra
vreme

voli me danas vise nego juce,
a manje od sutra i sve tako redom,
nek ljubavi ostane u tebi
da me volis i sa kosom sedom
pevo sam ja prekjuce ovu prelepu pesmu mitra mirica.. dodje meni tako s vremena na vreme

sorom
sajke
a
dunavom
ceze

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back