Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro veče moje dame :D

Ispričaću vam jednu priču kada sam bio mlađani poručnik ja.
Nije bila akcija, bila je vežba. Ali ne ona obična predviđena nekoliko dana ranije.
Mesto, lokacija i imena će ostati tajna.
Kapetan je uleteo negde oko 4 ujutro i sve nas razbudio svojim prodornim glasom.
Sav ozbiljan, bez prijateljskih tonova, kao da negde gori.
Spremili smo se i izašli na postrojavanje. Čim sam video pukovnika znao sam da je nešto ozbiljno.
Takva zverka u 4 ujutro u kasarni. Prvo pomislih da je neki veći problem ali onda shvatih da u takvim slučajevima nema ovakvih postrojavanja.
Onako mamurnom i umornom od predhodne noći ipak mi je trebalo malo vremena, da mozak proradi.
Lagano se osmehnuh ispod oka kapetanu.
Naređenja su data i znate kako kažu - Život je nekom majka nekom maćeha.
Poručnica i ja smo dobili rutu od oko 85 km po nepristupačnom terenu.
Podeljeni smo u tri grupe po dvoje. I ostale dve grupe su dobile sličnu kilometražu, ali po ravnici, šumovito, možeš se skriti proći kao senka ....
Dodatno, kiša je lila predhodnih dana, blata je bilo na izvoz.
Brdovito, jedina sreža je bila što smo mogli izabrati i malo šumovitiju rutu ali ipak je bila dodatnih 25 km....
Jedva da smo odmakli od tačke pokreta kada je prommralja - tako ti i treba kada imaš jezičinu.
Misliš da je do jezika, ili do očijukanja sa pukovnikovom ćerkom.
Budalo, nasmejala se....
Krenuli smo dužom rutom. Odlučili smo se da napravimo jedan veći zaokret.
Znali smo da će biti da kažem, protivnička ekipa koja će osmatrati teren sa ciljem da nas uhvate.
Obično su to mladi pitomci, vojnici na obuci predvođeni iskusnim komadirom.
Nema veće sreće za njih nego kada nahvataju oficire prilikom izviđačke vežbe.
Nas bi naravno čekalo ribanje i sve ostalo što ide uz to.
Deo čistine što nas je čekao rešili smo tako što smo se uvukli nekom seljaku na traktorsku prikolicu.
Poznat seljak od ranije, takoreć pouzdan.
Dobio je par crvenih i upozorenje ako bude pričao da sledeći put ide na cevku.
Ćutanje je zlato. Može li muzika - upitao je. Pušta šta hoćeš samo vozi.
Pokajah se nakon prvih reči narodno komponovane pesmice.
Nakon nekog vremena smo samo iskočili i krenuli ka našem odredištu.
Ostalo je još nekih 80tak kilometara. Jesmo malo zašli sa strane ali smo morali biti oprezni.
Nisu ni komadiri ludi, sasvim je moguće da je neko rasporedio ljude u tri lepe od položaja.
A možda su i samo bili lenji. Svejedno rizik smo morali svesti na minimum.
Usred nedođije na nekih 300tinak metara se pojavila vikendica.
Začuđemo smo se pogledali i odlučili da malo bliže priđemo i osmotrimo.
Ako je prazna možemo se uvući unutra i odmoriti ko ljudi.
Nije bila prazna, ali svejedno smo odlučili da osmotrimo.
Legli smo onako i iz šumarka posmatrali scenu na vikendici.
Devojke su krečile voćke, okopavale baštu ...
Gospođa je bila na ležaljci i lagano je mazila macu.
Na stočiću pored nje je bila boca Vinjaka. Hladana kao nežna taština duša i vlažana baš kao i njena maca.
Poručniče, kanda vam se sreća osmehnula, lagana erotika uživo - nasmejala se.
Bome sreća njihova da je samo vežba u pitanju inače bih ih propitao.
Eeee - uzdahnula je - dosta je bilo šuo programa moramo da nastavimo.
Dosta toga sam video i prešao u životu do tada, ali ta scena, madam koja se izležava i nadzire devojke.
A sve zajedno nisu imale po kile odeće na sebi....
Trebalo mi je malo vremena da dođem sebi posle te scene, ali čvrsto rešen da se vratim ponovo,
i posvetim malo više pažnje tok komuni.
Čisto zadovljstva radi.

Sat,
Mač,
Svemirski brod,
Pluton,
Kavez.

Sat,
Mač,
Svemirski brod,
Pluton,
Kavez

Ležao je okrenut leđima prema pravcu kretanja voza, kao da se kretao suprotno od kazaljke na satu. Čuo je točkove voza, zvuk koji su proizvodili vagoni jureći po šinama, jednoličan, uspavljujući, koji mu je proizvodio blagu nesvesticu. Gledao je kroz prozor. Zapadno nebo je još bilo osvetljeno svetlošću Sunca koje će uskoro prestati da baca svetlost na deo zemljine polulopte na kojoj se ovo kretanje odvija. Postao je svestan protoka vremena gledajući predele koji su ostajali za njim, svestan dana i noći, svog kretanja, kretanja zemlje i nepokretnosti Sunca.

Uskoro će noć. Zameniće se dnevni život nekim drugim, noćnim. Bića rođena u tmini izaći će, sakrivena od ljudi i njihovih varvarskih, nimalo prijateljskih pogleda i radnji. Nastaće neki novi život, neki novi događaji koje su ljudi vremenom zaboravili, praveći sve udobnija staništa, udaljavajući se od prirode. U ovakvom stanju svesti - usporenoj, zamagljenoj na ivici sna - morao je da pomisli i na alternativne svetove: Mars, Venera… Pluton.

Kada će se desiti taj skok, civilizacija je još u povoju? Čovek je još beba na planeti Zemlji. Homo sapiens postoji tek nešto više od deset hiljada godina, a starost Zemlje se meri milijardama godina.

Svemirski brod, ili kako će se već zvati, nešto što će pobediti sve prepreke i stići do Plutona. Čovek je još u kavezu. Mač znanja će pobediti i ovu prepreku, pod uslovom da čovek, ovakav kakav je, ne ubije planetu Zemlju.

Ram
Ograda
Stolica
Žena
Ja

Ram
Ograda
Stolica
Žena
Ja

Ja sam ona koju je zarobila živa ograda nepoverenja. Prazna je stolica ispred slike uramljene u zlatni ram. A ipak, ima nešto..

Niko me nikada tako nije voleo. Nikada se nisam tako predala.. do kraja. Toliko niko nije umeo da me obuzme, da me prisili da sve drugo zaboravim. Svakim atomom da osetim titraje te ljubavi.
Kada me zagrli.. snažno, jasno vidim kako žena može da se voli.. A boli me, boli...

Ali ja sada znam, da kada dođe budem spremna. Imam posebnu muziku za to.
Okupam se, legnem, pustim muziku i sačekam.. taj najstrasniji zagrljaj koji sam ikada osetila. Tu je.. Moja tuga.

Tuga me voli najjače, najpotpunije, najsnažnije..

Božur
Tuš
Lisica
Kašika
Bubanj

Dobro veče moje dame :D

Jedna kratka pričica iz jednog prošlog života.
Kada sam bio mlađani fotograf ja.

Radnja se odvijala u Budimpešti 60tih godina prošlog veka.
Vreme rokenrola, hipija, buđenja omladine, bežanje od stvarnosti i ostale te hipi stvari....
Vreme LSDija, leka koji srcu najviše prija :lol:
Vreme kada je tamo boca alkohola u kavani vredela koliko par prosečnih plata....

Elem, kao mladi fotograf samo sam želeo da fotkam devojke, što manje odeće to bolje....
Za Mađarice to nije bio problem i tada kao i sada da se može ići po gradu bez odeće one bi prve bile.
Otišao sam jednog četvrtka u klub. Žurka je u punom jeku. Naručio bocu Votke doneo na sto i par čaša.
Na stolu Drugarica Praktica, Karl Zajs, Jena i Trioplan...
Gužva đuska se , tresu guze sisići i nadam se neka će mi prići.
Bio sam kao lisica koja posmatra zečeve na farmi.
Nije prošlo puno vremena žeđ za votkom i slavom je učinila svoje.
Devojke su prilazile, naspem im po čašu popiju i uglavnom se izgube u gužvi :lol:
Naručih još jednu flašu i ako i ova prođe a da se ni jedna ne upeca idem kući da spavam.
Nisam je ni otvorio a dve mlađane su bile tu. Drugarice brucoškinje.
Mic po mic, reč po reč i došle su do mene u studio. Rekao sam im da odu pod tuš da se osveže pred snimanje.
Ostavile su vrata kupatila širom otvorena, samo sam prišao i počeo da škljocam.
Mađaricama golotinja nikada nije bila problem. Uh to mi je jedan od omiljenih prošlih života.
Onako polumokre sam ih odveo do postavljene scene. Juditi sam podigao ruke i lisicama pričvrstio za alku.
Raširio sam joj noge i postavi šipku između njih a oko članaka zakačio lisicama.
Andri sam rekao da klekne, okrene glavu prema meni i ruku stavi na Juditinu guzu.
U zubima je držala božur.
Dan danas to mi je jedna od omiljenih fotki generalno.
U jednom trenutku sam zgrabio poveću drvenu kašiku, prišao i zgrabio Judit za kosu povukao joj glavu na dole.
Počeo sam da je lupam kašikom po guzi, lagano, u ritmu njenih uzdaha , kao kada bubnjar lupa u bubanj dajući orkestru ritam.
Adri se nakon početnog pipkanja odvojila na jednu fotelju.
Sela, zapalila cigaru i rekla uzmi je od nazad.....

E sada moguće da se pitate zašto su bile dve mlađane.
Odgovor je jednostavan i leži u matematici.
Njih dve su imale po 19 što je ukupno 38. Tada sam imao 36.
Da je bila samo jedna bila bi prevelika razlika u godinama;)

Kocka,
Kadilak,
Tanjir,
Pidžama,
Kupina.

Kocka,
Kadilak,
Tanjir,
Pidžama,
Kupina.
--------------
Jesenja hladna kiša romori. Na meni je žuta frotirska pidžama.Nekada ni u ludilu nisam mogla pomisiti da bih u ovo doba prvog sumraka već mogla biti u pidžami.Oči mi se sklapaju od umora ali vešto izmičem snu.
Grejanje je uključeno, ipak neka jeza struji oko kolena.

Kuckam priču. Po tastaturi svetlost nezgodno pada i grešim. Grešim u kucanju.
Drvena rezbarena kutijica, predviđena za držanje nakita, prepuna je svakojakih gluposti.Preturam po kutijici.Zelena šnala češalj, zelena gumica za vezanje kose, kocka za jamb, nalepnica Kadilak, mali ukrasni tanjir, sto evra preslikano na sjajnom papiru samo sa lica , naličje je ostalo skroz belo.

Lice i naličje, dan i noć, sunce i kiša, belo i crno, slatko i slano, san i java, ti i ja.
Ti i ja i priča koja je mogla biti ali nije.
Ti i ja, ja i inspiracija, ja i hoću, ti i neću, ti u mojim snovima, ja u tvojim pesmama, ti u mojim mislima, ja u tvojim željama.
Silovito je otpočelo, lagano se stišalo. I nestala je inspiracija. Sve ređe si mi u mislima, još uvek sam u tvojim pesmama.

Više ne romori, sada mi lije po prozoru ostavljajući tragove kotrljajućih suza.
Ravnodušnost je smenila nadahnuće. Ipak, još uvek pomislim na oči boje divlje kupine.
----------------------
svetlo
tama
jeste
nije
zauvek

Dobar dan drage moje :D
Ovo nije autobiografska priča :lol:

Bili su na putu ka jezeru kada je svetlo počelo da prelazi u tamu.
Voleo ju je više od života, ali za nju je bio samo igračka.
Dečačić s kojim će potrošiti neko vreme dok ne odleprša iz provincije.
Jeste moja je, ponavljao je u sebi dok je nespretno svlačio odeću sa nje.
Bio je zelen, neiskusan i nevin, željan svog prvog iskustva.
To leto će mu zauvek ostati u sećanju. Bio je srećan kao dete kada se dočepa trešnje.
Najlepša cura u gradu je bila njegova. Dve godine starija od njega, bio je faca u društvu.
Sa početkom jeseni je otišla da studira u Beč.
Zamenila je malu provinciju sa velikim gradom, malog dečačića za uglađenog gospodina...
Trebalo mu je neko vreme da se oporavi.

Ananas,
Pesak,
Amazon,
Favela,
Amajlija.

Ananas,
Pesak,
Amazon,
Favela,
Amajlija.
------------------------

Dosada ili radoznalost? Ne znam. Mnoge stvari ne znam, ne poznajem. Ponekada mi se čini da sebe najmanje poznajem.
Ali ja ne bih bila ja kada bih bila obična, uramljena.
Oduvek sam iskakala iz svih okvira, a opet, dobro uklopljena u većinu životnih standarda.
Moj um, moje misli, nad njima niko nema kontrolu. Ponekad ni ja.

Grickajući krupno isečen sočan i zreo ananas čiji sok mi se slivao niz ruku, prišla sam tastaturi da izgugam i vidim šta je 'Favela', Retko kada guglam, nije baš ni da znam sve, pre bih rekla da me baš ne mame pojmovi i nepoznate stvari.
A naša generacija, poprilično obaveštena, oslonjena na sebe, svoje znanje i iskustva.
Iz iskustva se najbolje uči. I reči ne moraju biti pompezne i mistične da bi se izrazilo osećanje.
Što jednostabnije - to bolje!
Za Amazon sam čula proteklih godina i, moram priznati, i to sam guglala.Guglala i oduševljavala se. Razgledala, čudila se cenama, i svakojakim sitnicama koje imaku praktičnu namenu, samo ih je trebalo izmisliti.

Ovaj ananas mi je zarobio levu ruku, kuckam desnom, nabadam slovo po slovo. Jeste da brzo kucam, ali desna bez leve je kao svitanje bez praskozorja, dan bez suca, drvo bez lišća, zima bez snega, brak bez ljubavi.

Na desnom domalom prstu urezan trag prstena amajlije koji je godinama bio zalog.
Šta je zalog? Ima li ljubav zalog?
Nespretno uhvaćena brava i pokšaj zatvaranja vrata, u brzini prsten zakačen o bravu ivicom se duboko zario u prst. Nije bilo rešenja osim da se prsten iseče.
Na domalom prstu desne ruke urezan trag prstena kao amajlija.
Prsten u nekoj keramičkoj ćasi čeka da se smilujem i odnesem ga na poravku.

Danas je bio vetrovit i oblačan dan.Nebo se poigravalo oblacima koji su se kotrljali i smenjivali, od belih do onih tamnih , pretećih , teških.
Hladan vetar iritirao je kožu, oči, nosio je sve pred sobom.

Moj kraj nije peskovit, ali kada gledam mesto gde je godinama bila moja amajlija, slike su duple, oči suze, Izgleda da je ipak vatar nosio i zrno peska koje mi sada stvara problem.
Da nije tog zrna peska u mojim očima, ne bi bilo ni suza.
Svi znaju da nikada ne plačem!
----------------------------
Suze
Filigran
Pločnici
Srce
cesta

Poslednja izmena:
Аутомобил се полако губио у даљини. Још је само плавичасти облачић дима наговештавао да се цестом, која се кроз тмурну сценографију јесењег дана савијала око стеновитог рта, нешто креће.
Да, сломио јој је срце. Опет. Небројено пута је њена љубав била злоупотребљена од стране истог човека. Одлазио је, сваки пут односећи по део њеног срца. И увек се враћао по још. Али је овог пута била чврсто решена да не опрашта. Овог пута је однео и последњи делић. У својој глави је већ корачала широким плочником надања, тражећи своје давно изгубљене филигранске плочице ране младости, дане пре њега, дане безбрижности и жеље за великом љубави која јој је обећана у једном сну. Осмехнула се. Носталгија јој се увек јави са осмехом. Чврсто је решена да живот настави тамо где ју је он прекинуо. Да, тако ће урадити. Све из почетка. И све другачије.
Једино је суза, која се откинула из угла ока, знала да је то само тренутни трзај разума. Има она још скривених делића срца за истог човека. Чекаће га. А он ће доћи. Опет...

Пад
Бујна
Рана
Слепило

Душа

Зањихала је куковима у правцу шанка, дупла љута би сада спрала пад, дан што за собом остави, зато узе чашу Мерлота и полако,
као да је сво време у њој, спусти гутљај низ грло.
Наслонила се левом руком о шанк, превише мисли за овај сат Октобра, превише нечега из ничега, мисли су мислиле да немисле а
низ грло, вино се сливало ко илузија... опет ју је КАФАНА голицала...
Премотавала је сећања ко БАСФ-ову касету оловком, хируршки прецизно, да случајно неки мах не промакне пуком погледу уназад...
Музика је крварила ваздухом кап по кап, протичући ко река без воде нервном завршетцима...
Покрети су разносили одломке рана, фрагменте мисли, ништа није указивало на слепило садашњице,
која је само сасула истину живота што га прихватисмо здраво за готово,
неминовност, constantu, пролазност и вечност, истину и лаж, одраз у огледлу истог!
Издашним гутљајем почастила је непца, душа се раскрилила недостајањем....
Смрви се понекад, кад зафали јој неиздрживо, а после се лепи и саставља по сећању, ту неку верзију себе, ту неку лошију ил бољу...
Њихала се тим траговима што су стопе остављале у том неком међупростру, том међувремену што делило је светлост на овде и тамо,
што делило је недељиве откуцаје кад дамар пулсу придода прескок...
Ослушкивала је немире, налете вечности, трагова, космоса... преслагала несложиво...
Тај трен у поглед што се умрсио па само равницама с горама под лево ребро путује...
Ма да, лакше је рећи да не верујеш у оно на шта се неусудиш.
Још увек није нашла прсте које пристају у тај калуп...
Вино је плесало по бујним недрима, слике с унутрашње стране очију бојиле су ноћ, потискивале тескобу... вратила би се... али....

Свако прича са својом тишином, а тишина свашта каже!

равница
издах
зора
свећа
нада

Poslednja izmena:
Uzdah mi je izleteo iz grudi. Ali onaj onaj tihi uzdah čežnje.
Video sam je na stanici sa jednim od onih takozvanih večnih mladića.
Nada je bila devojka u najboljim godinama. Jedna od onih što u praksi za dva sata sa muškarcem ostvari ono što ostalima treba par meseci.
A i nije joj bilo naročito teško. Bog joj je podario i izgled i pamet. Znala je to da koristi.
Nije sa njom bilo lako. Znala je da ga natera ranom zorom iz Beograda kroz ravnicu do Pešte u kupovinu.
Sirotan mislio je da ju je osvojio na šarm, a ona je jedino verovala u njegov dubok džep.
Vrtela ga je oko malog prsta jedino još sveću nije držao.

Usne vrele višnje,
Konjuh planinom,
Odlazak u noć,
68,

ps: svaka sličnost sa Džonijem je bila namerna ;). Pozajmio sam koji stih da sastavim priču :aha2:. Malo mi progledajte kroz prste :lol:

Poslednja izmena:
Usne vrele višnje,
Konjuh planinom,
Odlazak u noć,
68,

Ajde da napišem nešto da liči na priču.. Prvo da pustim Džonija da peva.
Usne vrele višnje..
Obezvredila mi logiku, oskvrnula mi trud.. Ee moj Džoni, nemaš ti pojma,to više ne biva, kakve bludnice, beštije, ljubav.. To još samo ovi rođeni do 68. možda pamte, ako ih nije Alchajmer zagrlio. Drž se ti Konjuh planine, patriotizma, a izvukao si doope, sad možeš da pevušiš šta oćeš. Lako je tebi, he he

Pamtim jedan odlazak u noć. Ali ako ti ispričam, moraću da te ubijem. Reći ću samo da smo hodali uzbrdo nekom strmom ulicom, pomalo pripiti. Nije hteo da hodamo unazad, pa sam se izmotavala da ne mogu da hodam. Onda me je vukao za ruke, a kad
preteram silazio i rukama mi gurao leđa.. Smejala sam se kao dete i puštala se sve više.. I uspeo je.
Sve nešto mislim, šta da nije bila uzbrdica, da je bila obična ravna široka ulica, možda ništa ne bi bilo..

Posle je Džoni pevao.

Gitara
Orah
Otvarač
Marama
Crep

Vratio se "otac sa službenog puta" :D

Gitara
Orah
Otvarač
Marama
Crep

Mitar je odavno odustao od letovanja na moru. Averzija prema gužvi, bolesti koje su donele godine, učinile su svoje. Nakon mladićkih dana, kada je na more išao više zbog provoda, izgubio je svaki afinitet prema mirisu mora. Jezera, planine i duge šetnje bili su njegov izbor.

I jutros je izašao da se prošeta pored jezera, da njegova, ogromnim količinama nikotina i katrana, načeta pluća udišu svež vazduh. Treba tu dodati i velike količine viskija koji je bio nezaobilazni deo protokola u državnoj službi. Zna on šta znači moć, šta znači vlast, šta znače privilegije. Odlaskom u penziju nestalo je privilegija i moći. Nestali su i prijatelji, Mitar bez vlasti im više ne treba.

Ove godine se odlučio za jezero u malom gradiću pored Dunava. Hotel je loš, ali je preko oglasa zakupio kuću u blizini jezera. Izabrao je kraj septembra. Nema gužve, a najavili su Miholjsko leto. Terasa, orah, gitara, vino na stolu, otvarač pored flaše, već je video budućnost. Pokazaće se da je prognoza omanula, da je bilo više kiše nego lepih dana. Šeta Mitar ovog jutra po stazi ispod koje se obala strmo spušta prema jezeru. Gleda u zelenu površinu vode. Na drugoj obali gaj koji je u ove jutarnje sate tamnozelen. Crepovi kuća su još tamni, bordo boje.

„Dijanino ogledalo“, tako su Rimljani nazivali šumsko jezero Nemi koje je okruživao sveti gaj. U gaju je raslo drvo ispod kojeg se u svako doba dana i noći mogla videti ljudska prilika koja vreba i motri. Očekivao je nekog, a isukana sablja je značila da mu je život ugrožen. To je bio sveštenik i ubica, kralj, a može ga smeniti samo onaj ko ga ubije. Sede kose su značile skori kraj, jer sa godinama dolazi i slabost snage, a veština nestaje. Takvo je bilo pravilo svetilišta. Ubica ostarelog sveštenika bi se zadržao na tom položaju dok ne bi i njega ubio neko jači i lukaviji.

Krunisane glave imaju nemirne i strašne snove. Kao posledicu tih snova i nemira imamo užasni strah od gubitka moći i privilegija. Ona se očitava u ponašanju kralja; kod nekih kraljeva se vidi kao na dlanu; kod lukavijih i podlijih, boljih glumaca, to znaju bliski saradnici i dobri posmatrači. Ni marama preko lica to ne može sakriti. Vokabular kraljevih čauša dobro to oslikava. Ko je imalo povezan sa kraljem imao je pravo da podanike naziva običnim ljudima, a neki, iskompleksiraniji, podanike su čak nazivali i „mali obični ljudi“, a sve u cilju veličanja moći kralja i privilegije da mu služe.

Sad vidim, mislio je Mitar, ne postoje ni mali obični ni neobični ljudi, ne postoje male i velike priče. Svi su ljudi neobični, sve su priče velike. Zagrebi po sudbini bilo kog čoveka naći ćeš veliku priču, ako ne za druge, ta je priča velika za njega, a time i za ovaj svet koji čine jedinke. Svet može da postoji bez kraljeva, ali ne može bez ljudi.

Luna
Delta
Užas
Suze
Smrt

Poslednja izmena:
Luna
Delta
Užas
Suze
Smrt

U poslednjoj poruci je pisalo :
- Ženo, tvoj mozak radi 200 na sat

Da, baš tako. Umesto odgovora,glupa, optužujuća konstatacija.

Učinilo mi se da naviru suze, ustvari je samo užas razočarenja dobovao po glavi.
A samo sam čekala tu poruku. Da sve razrešim ili obrišem. I jesam, sve.
A kakvih je tu priča bilo.. O delti Nila, o iranskim sistemima za rashlađivanje, o raju, paklu, grešnicama i krovovima..luna iznad Pule i Poreča..

Posle naleta osvetoljubive radosti što će sve da nestane i neću nikada više moći da se vraćam da čitam, gledam.. steglo mi se srce. Napad panike.. Kako ću.. sad.
Ko nije probao da na živo, bez narkoze, iščupa sebi srce.. ili bar deo, neće razumeti kakav je osećaj hladnoće i straha. Možda je kao kad osetiš da je smrt tu, ispred tebe i čeka da joj pogledaš u oči.
Da, dobro je što sam bila potpuno sama i kada zaboli jako mogu se uvijem u ćebe i cvilim, kao ranjena životinja, sakrivena od svih. Onih koji ne znaju i onih koji znaju, a ni jedni ni drugi ne razumeju. Šta će mi onda?

Posle sedamdeset dana se javio.
- Nedostaješ mi, ali mislim da si ti više kriva.

Hm, kakvo olakšanje. Jer.. bila sam u pravu.
Blagovremeno i uspešno izvšena operacija. Pacijent umro.
Ali, to je bolje za njega, jel da?

Značka
Kačket
Pegla
Ruzmarin
Staza

Značka
Kačket
Pegla
Ruzmarin
Staza

Moji putevi su staza. Krivudava, nikad kao peglom ispeglana, nikad prava kao auto-putevi. Staza: zavojita, cik-cak, lučna, gore-dole, napred-nazad, opšti haos, i koza bi tu vrat slomila. Ne pominji mi puteve, dosta sam se o putevima naslušao, nekad neke savetnike i poslušao (do jednog momenta), nema od saveta koristi, na kraju, uvek sam uradio po svome, ionako sve staze vode ka jednom cilju. Ne treba tu mnogo mozgati: živiš život, opustiš se, nakriviš kačket i sekund po sekund, tren po tren, dan po dan i eto tebe na cilju. Misliš da je život večnost i ljubav, kao ruzmarin na reveru, a zajebeš se, sve bude suprotno od onog što si naumio.

Misliš da pare mogu sve rešiti, ono, jeste lakši je život sa njima, lakše je biti bolestan sa parama, lakše je podnositi tugu i nesreću sa parama, ali sreća se ne kupuje parama. Značku sreće ne nose bogati, nose srećni. Da čovek ima pameti - kao što nema - pravio bi planove o srećnom životu. Otuda ono antičko pitanje: kad može čovek znati da li je proživeo srećan život? Šta ljude čini srećnima? Postavljaš sebi takva pitanja svakog dana, odgovorom nikad nisi zadovoljan, a i ne možeš biti, odgovor dobiješ tek na cilju.

Sudar prošlosti, sadašnjosti i budućnosti - večita i večna igra na terazijama života.

A narav?

P.S. (dokon pop i goveda krsti!) ;)

pećina
vuk
senka
miš
ugarak

Bila je to Pecina iz koje su ljudi prvi put otkrili umetnost.
Admira u Spaniji citoce, nas junak krenuce u pustolovinu tajni, zavere, i intrige.

Josipf Panekal je bio mladic iz doba koje je postalo poznato po jednoj vrsti umetnosti koja nosi naziv "park iz doba Jure"
otkricu vam citoce pricu crteza starog preko 2000 godina, bizona iz Admire.

Kazu ljudi, da se prica najbolje pocinje odpocetka, tako da ni ne znam odakle krenuti nego od pocetka.
Putovao sam, vozio se i leteo do Admire u Spanije.
Upozorili su me da ne istrazujem previse zakopanu umetnost stare civilizacije, i upozorili su me na klan koji se zvao "senka" nisam se obaxirao.
Pronasao sam u starom gradu nadomak pecine jedan pragment koji govori o svemu, sta crtez iz Admire ustvari prepricava.
Noge od bizona su bodebljane crvenim mineralima stena koje je nas junak Josipf Panekal koristio pri crtanju.
Ivice rogova oblikuju crnim mermerom tanko ispisanim.
Unutrasnjost konture bizona krije zagonetku, naime ne zna se da li je to tekst koji su otkrili nedavno nameno tu dopisan ili ne.
Ali govori o zeni, Pakeala Josifa.
Tekst govori, o tajni.
Tajni ispisanoj na zenskom imenu koje je nosila njegova zena Josipfa, urezanoj u skoro svaku debelu knjigu koju svaka crkva mora da ima, biblija opisuje zenu zvanu Eva.
Evina majka, Josipofeova zena zvala se Tera, po pragmentima nadjenim tamo gde sam trazio, ljudi su govorili u tom kraju ne trazi kako se trazi vec nadji ono sto se pronalazi.

Prvo poglavlje
mars zavere senke
svi mi imamo tajne, ali neke tajne bolje da ni ne vide svetlost dana, pototovu one arheoloske.

1. poglavlje
poziv na rucak i upoznavanje sa klanom senka

Bilo je jako vruce, napolju se vec osetila uzarena lopta koja koju su deca terali da postignu gol, prljavstina od lopte je ulazila kroz prozor
jedan mis je usao u svoju rupu i ugranak vise mi se be pise digitalno jbg a i neozbiljno, bicu kad tad pisac! hebemliga.

arheologija
mitologija
mapa sa blagom
papirus
beleske
uzarena Dzenifer Lopez lol

arheologija
mitologija
mapa sa blagom
papirus
beleske
uzarena Dzenifer Lopez lol

Stigla sam kasno. Tiho sam se ušunjala u memljivi amfitetar. Polubudni studenti pravili su se da slušaju profesora. Neki su klimali glavom u znak razumjevanja...ali bilo je jasno da im je pažnja, negdje, na nekom drugom mjestu. Pritisla sam prekidač svog nevidljivog sluha na off. Nisu me zanimale njihove misli. Ali zanimao me je profesor. Htjela sam da čujem njegove skrivene misli. To dugme na off značilo je da ih neću čuti...važilo je i za njega.
Govorio je, ozbiljno unesen, u nekakave beleške o papirusima i mapama sa blagom. A mene je zamila arheologija njegovih rupica na obrazima....i mitologija njegovih ljubavi. Gledala sam ga uporno u oči.
U pauzi, čula sam na hodniku, da spominju da njegova nova ljubavnica liči na užarenu Dženifer Lopez. Znala sam da to nije istina. Ja nimalo ne ličim na nju.

u oči
samo
kesten
druga planeta
nije fer

Rane 60te, iz jednog od mojih prošlih života.

Te večeri na školskom balu gledao je samo nju.
I ona njega, pravo u oči. Velika matura a i oni veliki.
U jeku žurke, uhvatio ju je za ruku i odveo u noć.
Taj poljubac ispod kestena zauvek će obeležiti to leto.
Urezan u sećanje do samog kraja života.
Kao da su bili na drugoj planeti, mladi i zaljubljeni.
Prekinula ih je buka, direktor je zaustavio slavlje.
Neki mangupi su sipali vodku u đus.
Zabava jeste bila veselija, ali nakom što su Miloprad i Jovica bacili poglu preko plota,
iskusni diša je posumjao da nešto nije u redu.
Znao je za te mangupske fore i odmah je probao đus.
Nije fer - povika Ana iz 4b. Izbacite đus i pustite nas da đuskamo.
Nije fer - vikala je - da zbog par mangupa svi ispaštamo.
Počelo je negodovanje i uvek strog i principijelan diša popusti pred naletom mladosti.
Vinjak u punču nije osetio te je žurka kako je vreme odmicalo postala sve veselija i veselija :lol:

Kaktus,
Ruma,
raketa,
Vilin konjic,
zid....

Kaktus,
Ruma,
raketa,
Vilin konjic,
zid....

- Pa kako stoje stvari kod tebe...da li se išta promijenilo otkad smo se vidjeli poslednji put?

- Ne baš. Ne znam, možda. Juče smo razgovarali prvi put nakon događaja od prošle sedmice. Rekla je da se sve stvari pod našim krovom moraju rešavati dogovorom i saopštila mi da je odlučila da za vikend putujemo u Rumu. Ćutao sam i zabavljao se daljinskim upravljačem. Šaltao sam kanale. Pred očima su mi se uznemirujućom brzinom smjenjivale slike, kaktus, krema za ruke, raketa ispaljena u svemir, jogurt kravica, golman koji hvata loptu pred golom i tako u nedogled. Pitala me je da li je čujem. Rekao sam da, idemo u Rumu, to je ok. Izašla je iz sobe. Okrenuo sam se i gledao u zid... Samo sam želio da odmorim oči. I dalje su se smjenjivale slike u mojoj glavi, jogurt kravica, nivea kupka, kaktus, dječji vrtić Vilin konjic i drugari, opet u nedogled. Bio sam umoran.

Aloja
zdrava hrana
ćelava plesačica
čokoladice sa kokosom

Aloja
zdrava hrana
ćelava plesačica
čokoladice sa kokosom

Neko, meni drag, letovao je na crnogorskom primorju i uz obavezan magnetić, doneo mi je mali izdanak aloje.

Svoje cveće u saksijama zalivam nedeljom. I danas, dok sam spremala ručak izbalansiran od zdrave hrane, zaalivala sam svoju aloju. Listovi izrasli , pravilno raspoređeni, ukrašavaju moj prozor.

Dan novembarski, sunčan, sa radija se čuje muzika koju volim, raspoloženje savršeno.
Misli mi, kao uvek, vrludaju i na pamet mi padaju sasvim nebitne stvari i luckasti događaji iz mladosti.

Pomislim na pozorište, na letnja kupanja, na drugaricu koje više nema, na čokoladice sa kokosom kojima smo bile opsednute, na paprike začinjene belim lukom, na ringišpil, na zrele lubenice koje su uvek bile na gomilama, na crvene breskve sa nežnim dlačicama, na zrelu kajsiju koju je omlatio vetar, na kafu u poslastičarnici, na prvi ples. Pomislim na...Ko bi pohvatao sve moje pomisli?! Na sve samo pomislim, ali misli mi se zadržaše na dilemi..Nikao ne mogu da se setim da li je bila Ćelava plesačica ili Ćelava pevačica?
Ma, nije ni bitno, bilo je stvarno odavno. Sa radija se čuje 'have i told you lately that i love you'...

Sećanja
Osećanja
Ispunjen dan
Veče
Magla

Sećanja
Osećanja
Ispunjen dan
Veče
Magla

Mir. Volim mirom ispunjen dan, kada osjećanja utihnu u nekoj srednjoj tački. Uživam u svojim malim ritualima. Posle ručka skuvam čaj, privučem stolicu prozoru i satima tako gledam sav taj užurbani svijet koji nekud žuri. U stanu iznad mog živi Supermen. On obično oko dva trese stoljnjak. Uvijek s nestrpljenjem čekam taj momenat jer u bjelini mrvica hljeba koje padaju vidim razne slike, čitave svjetove.
I evo, tačno je dva. Kao rojevi sitnih bubica promiču mrvice hljeba i ja vidim snijegom prekriven planiski predio. To nije onaj rani snijeg, već cjelac...padao je uporno nekoliko dana. Načet blagom jutarnjom maglom on je ipak sabijen i tvrd. Vidim Supermena kako gazi čvrsto kroz cjelac, saginje se, uzima ga i trlja među dlanovima. Kao da ga proba. A onda se okreće i gleda u nebo smijući se širokim osmjehom u sunce jer zna da je to novi dan. Njegov dan. Vidim neku planinsku kuću sa ogromnim staklima na čijoj verandi su skije. On odlazi tamo, uzima skije i odlazi na vrh staze koju pogledom znalački odmjerava. Onda zastane i prije nego započne spust obuhvati pogledom čitav predio. Vidim dok se spušta niz padinu da u brzini, dok mu se ledene paljuce lijepe za lice, u vjetru koji huči, on osjeća svaki atom životne radosti koja jeste i koja se ponavlja opet i opet. I znam da to nijesu sjećanja to je budućnost koja će biti.
U sledećem trenutku začuh da mi telefon zvoni..pogledah ga i iznova se zaljubih u njegovu boju magle i podmoskovskih večeri...

Junak našeg doka
Susret
Dodirni mi kolena
Olovka
Telefon

Junak našeg doba
Susret
Dodirni mi kolena
Olovka
Telefon

Pravo jesenje popodne. Opalo lišće prekrilo trotoare, kiša lenjo tapka po njemu. Ulične svetiljke odavno popaljenje, bledi snopovi svetlosti teško se probijaju kroz sumaglicu, i sitnu jesenju kišu, osvetljavajući stazu prekrivenu lišćem.
Vlaga mi se uvukla u kosti stvarajući neku jezu.

Dočekala me je toplina stana. Svetlost u svim prostorijama obasjala je jarke boje zidova.
Na prozore sam navukla crvene drapere i osetila sigurnost i mir.

Pojačala sam radio koji ostaje uključen čak i kada nisam kod kuće.
Volim kada se vratim kući da me dočeka tiha muzika.
'plavo nebo žuri u stan
žuti leptir mazi moj vrat
jutro njiše vetar, dodirni mi kolena
to bi' baš volela..'
Bože, od kada nisam čula ovu pesmu?! Šta više, i kada pravim svoju plej listu ne bih se setila da je odaberem, ni ovu, ni pesme sične ovoj nastale u istom peroidu. A volela sam ih. Nekada.
Pomalo se menjam, kriterijumi postaju strožiji, više neću nego što hoću, sve manje stvari želim, sve sporije i sve tiše mi prija.

Naziva me prijateljica. Razgovor se protegao i postaje mi dosadno mada je neopisivo volim, ali nije mi sada ovako promrzloj i od ovog sivila depresivnoj do preduge priče.
Nadam se da ne primećuje moje blago nestrpljenje.
Radi u inostranostransvu, došla je na odmor. Želi susret. I ja želim da je vidim.
Ne možemo da uklopimo termine. Za sledeću nedelju još ne znam raspored kada bih mogla da se nađem sa njom.
Diktira mi svoj srpski broj. Tražim olovku. Imam ih tuce ali sada kada mi treba, nijedna ne piše.
Ipak, jedna siva grafitna olovka, 'olovka sa srcem' kako je nazivam, otkotrljala se ispod zvučnika. Viri samo srce.
Zapisujem njen telefon, pozdravljamo se.
Pozdrav mi donosi olakšanje.

Završava se još jedan sasvim običan dan. U ovoj večeri ja sa svojim strepnjama, nadama, htenjima, dilemama, srćom i tugama.
Ja, kao žena, kao maslačak, kao leptir, kao paučina i kao stena. Kao svaki junak našeg doba.

Bledo
Sigurno
Prazno
Nezaintersovano
Ljubav

@Duki Lu Bio je sasvim namjerno i svjesno "Junak našeg doka" Ali ok :)

Bledo
Sigurno
Prazno
Nezaintersovano
Ljubav

Ljubav

04.08.

Vidim te kako mi nonšalantno prilaziš, uzimaš me za ruku i sve odjednom postaje nepodnošljivo lako. Pričaš mi svoj život. Slušam te i zaljubljujem se..zauvijek. I savki put iznova kad se sjetim načina na koji saopštavaš sumorne i teške činjenice svog života. Baš lako.

Sigurno
Znam da je krhki bijeli cvijet u flaši piva stajao dugo na stolu...ali ja sam kasno stigla. Znam da su tvoji ogromni debeli dlanovi držali flašu piva, i cvijet i napravili taj aranžman samo za mene. Znam da me voliš i da stižeš sjutra. Zagrliću te jako.

Prazno
Danima te tražim. Lutam ulicama mada znam da ti ne živiš u ovom gradu i ovoj državi i da ovdje sigurno više nećeš doći. Pretražujem foldere tražeći fotografije koje sam sama izbrisala. Oktobar je takav, prazan.

Nezaintersovano i Bledo
U novembru ovdje počinju kiše. Uporno padaju do polovine aprila. Uz sve to hladno je. Rastapaju se dani u sivilu. Znam da to nije vrijeme za život ispočetka i zato mirno čekam. Nemam ništa određeno u glavi, samo se lagano krećem unaprijed.

Ljubav
Novi dan. Jun. Prepuno sitnih mušica u vazduhu, vrućine se najavljuju. Imam utisak da te oduvijek znam. Tako lako pričam....gledam te, i divim ti se.
Pa gdje si bio ti do sad...

Samo nas dvoje
Voda
Notes
Zeleno

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back