Posle celodnevnog oranja, Milutin i njegov sin Đorđije vraćali su se sa njive. Traktor ih je opet izdao pa su nervozno i pomalo žalosno izgledali dok su se zabrinuto približavali kapiji porodične kuće. Opet im je pukao zupčasti, vrag da ga nosi. Starom IMT je već trideseta godina, a o novom Milutin nije mogao ni pomišljati. Nije Milutin nikad zbog toga kukao. ,,Šta je tu je“ -govorio je. ,,Zemlja je svetinja“ odgovarao bi kada bi mu stariji sin Milorad, koji je sa porodicom otišao da živi u Kragujevac, predlagao da je proda ili da u arendu jer je biti zemljoradnik u Srbiji samoubilački posao. Za razliku od njega koji nikada nikog do sebe, ni za šta nije krivio, Đorđije je, od detinjstva, gledajući sve te nepravde i muku, bedu i zaludan posao svojih roditelja, bio plahovit, gadilo mu se to što svojim krvavim radom od sedme godine nije uspevao da zaradi za hleb. Osećao je mučninu kada god bi video nekog tatinog fićfirića kako u besnim kolima divlja po rodnom selu iz koga se otisnuo u svet beščašća, kriminala, lopovluka i politike.
Kada su prišli kući primetili su svetinu okupljenu u njihovom dvorištu. Oblio ih je hladan znoj. Da se nije nešto desilo Lenki, Milutinovoj bolesnoj ženi, koju bolest izjeda već duže vreme? Ne, bio je to Dragan sa debelom fasciklom u ruci, a oko njega su se okupile sve Milutinove komšije. Dragan, nekadašnji seoski probisvet i pijanac, lopov i kockar, nedavno je, učlanivši se u stranku, postao privatni izvršitelj. Njegov otac Jovo, stari, provereni član KPJ i golootočki potkazivač, postao je jedan od vodećih regionalnih političara. Danas je veliki demokrata, i taj demokratski potencijal nije ostao neprimećen kod pepubličkih funkcionera. Ali, šta je radio odvratni Dragan u Milutinovom dvorištu? Popisivao je svinje, prokletnik. Milutin zastade i upita ga -,,Kojim dobrom zemljače“? ,,Odstupi“ cinično reče Dragan, smejući se i likujući. ,,Sve ću ti svinje na doboš oterati, haha“. Milutinove komšije su napravile živi štit oko obora i nisu dozvoljavale holštapleru da priđe. Đorđije je osetio pomračenje svesti. Počeo je da se gubi i nije osećao tlo pod nogama. Dograbio je gloknu koja je visila na zidu i kao u magnovenju, oštrom ivicom krenuo ka Draganu. Prokletnik ga nije primetio i zato je Đorđije uspeo da mu je zarije duboko u grkljan. Videvši ovo, Milutin pade kao pokošen. Komšija Milan priđe i poče mu masirati srce. Uzalud. Milutin je izdahnuo, a izvršitelj Dragan se gušio u sopstvenoj krvi...
Svevideći Bog će suditi svima. Niko neće proći nekažnjeno, pomislio sam dok sam gledao ovu strašnu scenu. Po srcu su mi se naizmenično vrzmali osećaji tuge, besa, mržnje i žaljenja i gađenja. Ovakve scene, postala su svakodnevnica u Stradiji, a ja sam pobegao na 18 sati leta. Živim sa kengurima, zmijama i otrovnim žabama. Oženio sam se australijankom i sin mi se, na moje insistiranje, zove Itan. Zaboravio sam sve što me je vezivalo za zemlju Stradiju. Samo me eto, progoni ta strašna scena kojoj sam svedočio pre ravno 30 godina...
клин
бог
правда
мајстор
вулгаран