Igra Prestola - filozofija

Richard III

Domaćin
Poruka
3.892
Recimo da je ova serija, i naročito hladni predeli i atmosfera severa, kao i taj istorijski period, ono što bih lično voleo da živim. Nisam zadovoljan svojim sadašnjim životom i kada sam gledao seriju bio sam oduševljen tom surovom, svedenom, ali ispunjenom i smislenom atmosferom življenja.

Filozofija ove serije je surova, makijavelistička, ali i veoma uzbudljiva. Za one koji su gledali seriju - kada biste, kojim slučajem, živeli u ona vremena, kom liku biste bili najsličniji, i životna filozofija kog od likova ove sjajne serije oslikava i vas lično, bar donekle? Molim i da obrazložite zašto, baš me zanima.

Pa ako mu je do zivota macem seces, mozda mu se i ispuni ta zelja...
Ono sto je meni tu nejasno , gde tu vidi svoju sansu, posto cak i izuzetno vesta osoba to ne zeli , takav zivot...

Nema nikakve hijararhije, nema nikakve strukture, serija je upravo okrenuta savremenim emocijama i nije realna ni u jednom trenutku , ali je odlicno psiholoski postavljena....I sto je jos gore , ima jako delovanje.....mnogo ljudi se savija kako muzika svira....bez da shvataju sustinu , koren, stabljika, sunce, list, zrno...

Nije bezvredna, ali je psiholoska serija, a to znaci da se radi samo o psihologijama licnosti , i situacijama gde se to manifestuje, a ne postoji kao realnost...
U tom smislu pitanje je da li je serija makijavelisticka...i to ozbiljno pitanje...
Savremena je, isti nivo, u prevodu koliko je savremena psiha toliko je i makijavelisticka, nije nista vise makijavelisticka...

zanimljivo je kako neko predje u neki romantizam kad gleda nesto

a zivot nije film

proslo vreme nema prodavnice , nema kupatila , nema udoban prevoz,nema toplu sobu ...

ne sastoji se zivot da vitlas macem, mada bi verovatno bio samo neki vojnik koji gine u nekom sukobu

ne bi vladao nit imao ikakve beneficije moci

Zivot je ispunjeniji kad se besmislu odrubi glava. Glupost nema sanse kad oruzje govori, jer mudrost je vezana za patnju a patnja za rat, tako da je Niceov Zaratustra mogai reci ratnicima da su pretece svetaca saznanja. Sve ostalo je brbljivi bezobrazluk koji treba iskorijeniti.

Niko da odgovori koji mu lik iz serije najviše nalikuje...

Svet "Igre prestola” je mesto gde ne preživljavaju najjači (uglavnom…), već oni najpametniji.
Svako može biti prijatelj, svako može biti neprijatelj. Ne možeš sam pobediti, ali nikome ne smeš verovati.
Sva sredstva su dozvoljena, bitna je samo pobeda.

Sta znam..recimo Brien...nezavisna, gleda u buducnost, prati svoj put bez obzira na sve,
ali ako pronadje paznje vredan cilj, brani ga do samog kraja.

Pored kuće Martel (obožavala sam Oberina), Tajrel kuća me uvek najviše privlačila po energiji, jer su po načinu života gospoda, a njihovi načini manipulacije i manevrisanja su više umni nego sirovi kao severnjački. Jak je matrijarhalni element, to mi se naročito dopada, Olena mi je bila jedan od omiljenih likova, njeno obraćanje Tajvinu je primer savršenog dijaloga:

Fizički su mi najlepši (pored Lanistera).
Sviđa mi se i njihov moto, growing strong, i sa njim povezana ruža. Snaga (u jakom korenju i oštrom trnju) i lepota.

To je što se kuća i njihovih arhetipova tiče.
A kao lik, Arja definitivno. Njen put mi je najspecifičniji i najlepši, ratnički, ali na spiritualni način mnogo više nego fizički (mislim da je to oličeno u njenom elegantnom, tankom maču, Igli).

Svet "Igre prestola” je mesto gde ne preživljavaju najjači (uglavnom…), već oni najpametniji.
Svako može biti prijatelj, svako može biti neprijatelj. Ne možeš sam pobediti, ali nikome ne smeš verovati.
Sva sredstva su dozvoljena, bitna je samo pobeda.

Pa komšiluk je isto to.
Pa koji vam je *****? Bojite se gledati komšije pa rađe gledate televizijačinu?
A to da je televizija mrtva, o tome niste ništa čuli ? I živa je bila ista takva?

Gledao samo samo prve 3 epizode prve sezone i smorio se u tri lepe. Fantazija u tragovima za normije, u sustini blize Dinastiji iz 80tih zato i tako popularno. Cela prica nema poentu, svi likovi su ogavni briga me sta ce biti s njima a i cela ta kao igra ko ce sedeti na prestolu nije nikakva nagrada, boris se za ispraznu titulu jer Vesteros nema stajacu vojsku, nemas nikakvu sustinsku nadmoc ako si kralj, znaci totalna fiktivna fantazijska istorija inspirisana ratom ruza ali bez ikakve poente jer je izmisljotina.
A da voleo bi da zivim na severu gde je hladno ali ne u tom usranom setingu.

Нема појма!

Погледао сам невољно 2-3 епизоде и то са добрим прекидима.

Микс традиционализма и мудрости са модернистичким схватањима демонске лукавости и похлепе

Таква друштва би се исцрпела за кратко време.

Нереална и немогућа епска фантастика, корпоративистичке логике постмодерног подлог човечуљка.

Нема појма!

Погледао сам невољно 2-3 епизоде и то са добрим прекидима.

Микс традиционализма и мудрости са модернистичким схватањима демонске лукавости и похлепе

Таква друштва би се исцрпела за кратко време.

Нереална и немогућа епска фантастика, корпоративистичке логике постмодерног подлог човечуљка.
O ******. Ja nisam pogledao nijednu a na osnovu tih tvojih par riječi, znam sve, o toj seriji.
To možda znači da si ti jebeno dobar pričalac, ili, da ja jebeno brzo shvaćam.

O ******. Ja nisam pogledao nijednu a na osnovu tih tvojih par riječi, znam sve, o toj seriji.
To možda znači da si ti jebeno dobar pričalac, ili, da ja jebeno brzo shvaćam.

Све је сценски намонтирано традиционалистички, глумци, манири, па сам се заинтересовао око суштине.

Међутим суштина серије је као да се конкурентски бију модерне корпорације, а не културе и традиције.

И тако ... неспојив је тај филмски неморал и традиционализам, јер би се таква цивилизација брзо истребила и исцрпила.

Barona privlace haoticne situacije u kojima se lako gubi kontrola. Umjesto da gleda istorijske filmove, da vidi sta je u zivotu realno moguce, on gleda Antifa na zmaju.

GOT nije levicarska, vise liberal demokratska propaganda i podilazenje onim najnizim malogradjanskim porivima vecine. A serija je i krajnje nihilisticka, totalno onako u duhu postmodernizma koji prezire bilo kakve vrednosti, nema nikakav podtext i ne govori o nicemu- gomila jebacine i ko ce koga da zabode u ledja da bi na kraju poneo neku bezvrednu titulu koja nema nikakvu tezinu i ne znaci nista. Plus je dovoljno neinteligentna da svi akteri nemaju nikakvu ideolosku agednu sem moc radi moci same tako da ko na kraju pobedi nema nikakav uticaj na svet. Verujem da onaj mulj koji obozava da tvituje i ne propusta "The Bachelor" misli da je to naj serija ikad lol

Ali, vidim, prilično krećete od toga da egzistencija čovjeka mora imati neki smisao. Ako nema boga to je veoma upitno.
Ali, vidim, ne koristite dovoljno nešto što je prilično neposredno dato, da bi objasnili čovjeka. To je prvo emocija, drugo težnja da se pređe granica stvarnog i treće, tažnja za moći.

GOT nije levicarska, vise liberal demokratska propaganda i podilazenje onim najnizim malogradjanskim porivima vecine. A serija je i krajnje nihilisticka, totalno onako u duhu postmodernizma koji prezire bilo kakve vrednosti, nema nikakav podtext i ne govori o nicemu- gomila jebacine i ko ce koga da zabode u ledja da bi na kraju poneo neku bezvrednu titulu koja nema nikakvu tezinu i ne znaci nista. Plus je dovoljno neinteligentna da svi akteri nemaju nikakvu ideolosku agednu sem moc radi moci same tako da ko na kraju pobedi nema nikakav uticaj na svet. Verujem da onaj mulj koji obozava da tvituje i ne propusta "The Bachelor" misli da je to naj serija ikad lol

Moći zarad moći je bilo i za vreme Renesanse koja je meni jako blizak i drag period. U tom duhu koji si naveo možeš komotno da gledaš i seriju Bordžije. Serija ima dosta makijavelističkog u sebi i to je odlično. Doduše GoT je mnogo gori jer je tačno da ima antifa i levičarskog proseravanja u najgorem liku - Deneris, koji je postao najbitniji jer mora da se zadovolji gomila retardiranih gledalaca željnih srećnog završetka, ženske moći po svaku cenu i borbi za demokratiju i jednakost. U tom smislu postoji i ta demokratska agenda. To su ovi što se lože na Marvel filmove, oni su u svakoj popularnoj seriji najmasovnije gledalište, kao pacovi, i onda njihova iskežena glupost mora da se zadovoljava. Kače se za serije čim se pročuju i poturaju svoja očekivanja. Zato su onog invalida na kraju serije proglasili za kralja, nidje veze. Najdosadniji likovi u seriji su Jon Snow i Daenerys, kad su pobili sve zanimljive likove - Tywina, Stannisa, Remzija Boltona, Džofrija, ostadoše ovi dosadnjakovići da ispune očekivanja mase. Poslednja sezona je neopisivno dosadna na svom kraju.

To meni nije najbolja serija i nije idealna, ali ima i sjajnih likova poput Stannisa Baratheona:

Missim da masis poentu. Ja GOT ne razumem jer nema motivacije za guranje zapleta napred. Totalno je nevazno i neinteresantno ko god da pobedi, onaj bogalj ili bilo ko drugi, isto je. Nema veze kakvi su likovi ko god zaseo na "gvozdeni presto" je totalno nevazno. Ne postoji nikakav "ulog" ni jedan od likova nema neki plan kojim bi da menja svet ili utice ili bilo sta (Deneris tu kao vuce na antifa glupos ali serija je suvise glupa da se upusta detaljnije u to sta je njega agenda). Znaci svi bi samo da voguju na tronu od maceva i to je to lol Meni su i svi likovi koje sam video ogavni, ima nesto malo dobre glume ali to je do dobrih glumaca- pokojna Dajana Rig i Charls Dens. A i sama titula kralja je bezvredna jer ti nemas skoro nikakav uticaj i moc na ostalih 6 porodica i kad si kralj, biti kralj vise izgleda kao muka jer svi samo hoce da te se otarase i zauzmu tvoje mesto...onda koja je tu prednost, zasto bi se lukavi mocni likovi borili oko necega sto nista ne vredi? Jedini "ulog" su oni kao zombiji beli setaci stativec a i sa njima su se uzeli u kostac tek pred kraj i retardirano na brzaka resili (i ako su tu od pilot epizode kao navodno glavna pretnja). Tako da i to nema nikakav sustinski upliv u radnju. GOT je samo sapunica koja larpuje da je fantazija, i to je to.

Missim da masis poentu. Ja GOT ne razumem jer nema motivacije za guranje zapleta napred. Totalno je nevazno i neinteresantno ko god da pobedi, onaj bogalj ili bilo ko drugi, isto je. Nema veze kakvi su likovi ko god zaseo na "gvozdeni presto" je totalno nevazno. Ne postoji nikakav "ulog" ni jedan od likova nema neki plan kojim bi da menja svet ili utice ili bilo sta (Deneris tu kao vuce na antifa glupos ali serija je suvise glupa da se upusta detaljnije u to sta je njega agenda). Znaci svi bi samo da voguju na tronu od maceva i to je to lol Meni su i svi likovi koje sam video ogavni, ima nesto malo dobre glume ali to je do dobrih glumaca- pokojna Dajana Rig i Charls Dens. A i sama titula kralja je bezvredna jer ti nemas skoro nikakav uticaj i moc na ostalih 6 porodica i kad si kralj, biti kralj vise izgleda kao muka jer svi samo hoce da te se otarase i zauzmu tvoje mesto...onda koja je tu prednost, zasto bi se lukavi mocni likovi borili oko necega sto nista ne vredi? Jedini "ulog" su oni kao zombiji beli setaci stativec a i sa njima su se uzeli u kostac tek pred kraj i retardirano na brzaka resili (i ako su tu od pilot epizode kao navodno glavna pretnja). Tako da i to nema nikakav sustinski upliv u radnju. GOT je samo sapunica koja larpuje da je fantazija, i to je to.

Beli šetači isto kao i zmajevi su ubačeni da bi se zadovoljila retardirana publika koja gleda Marvel filmove. Iz istih razloga je bogalj seo na presto, Deneris postala omiljeni lik itd. Većina ljudi ne bi mogla da podnese da je recimo Remzi Bolton potukao Jon Snowa, njima uopšte ne dopire do svesti da bi to moglo da bude ishod. Moja sestra kad je gledala Battle of the Bastards nije mogla da gleda od nervoze, jer šta ako Remzi pobedi? Prekinula čim je Snow počeo da gubi, posle rekla drugu da joj saopšti ishod, pobegla iz sobe itd.

Stannis se bori za presto iz osećaja dužnosti, recimo. Tywin se bori za očuvanje svoje porodice po svaku cenu, jer je sve podredio tome, njegov osećaj časti i životnog smisla proističe iz trijumfa i očuvanja porodice. I nije to samo pitanje prestola nego i poraza onih koji atakuju na porodicu. Ova scena dijaloga sa Tirionom to sjajno pokazuje:

Ko od likova iz igre prestola je najsličniji meni po karakteru...hmmm...Eddard Stark...ne umem da spletkarim i da budem lukav i taktičan,imam potrebu da istreujem pravdu i ispravljam krive drune i na moju šetu dajem fer šanse ljudima koji to ne zaslužuju...definitivno Eddard Stark.
738e10a9c02eb209fe63222b1582ceb0.jpg

Back