IELTS -> pitanja i odgovori

Koja ocena na IELTS ti treba? Ja sam polagala Academic, nije naivan. Upper intermediate je valjda b2? To bi bilo negde oko 5.0 ili 5.5 na IELTS, uglavnom za faxove traze bar 6.0. Skini 5-6 knjiga koje su na vrhu liste ruskog sajta, ne verujem da je jedna dovoljna, i onda vezbaj iz njih. Srecno :)

Julija_Sabo, moja ćerka je završila c1 i polaže speaking u sredu, a ostalo u subotu. Najviše se plaši speakinga i eseja, ako joj padnu neke glupe teme. Inače ona ima 17 godina. Na šta da obrati najviše pažnju? Vidim da si ti odlično prošla.

uh, jedva docekah rezultate...
L9.0, R8.0, W7.5, S8.0, O8.0

Ovo je za nijansu slabije nego prethodni put, razmisljam da uradim remark za W, mada oklevam poucen Miroslavovim iskustvom...

Kako ste vi ostali prosli? Bila je bas velika guzva na polaganju, cak 4 sale su zauzeli. Tesko je proceniti, ali po izgledu ispitanika bih rekao da je bilo veoma malo potencijalnih imigranata, velika vecina su bili studenti...

uh, jedva docekah rezultate...
L9.0, R8.0, W7.5, S8.0, O8.0

Ovo je za nijansu slabije nego prethodni put, razmisljam da uradim remark za W, mada oklevam poucen Miroslavovim iskustvom...

Kako ste vi ostali prosli? Bila je bas velika guzva na polaganju, cak 4 sale su zauzeli. Tesko je proceniti, ali po izgledu ispitanika bih rekao da je bilo veoma malo potencijalnih imigranata, velika vecina su bili studenti...

Heeeej, nemoj tako, izgled vara :) Mene stalno mesaju sa studentima, ili cak srednjoskolcima, a ja vec uveliko u prici oko iseljenja :) Izlazim 15. na General, jesi i ti njega polagao? Btw, cestitam na sjajnom rezultatu! Ako mozes da podelis teme sa speakinga i writinga, hvala unapred :) Nadam se da si mogao dobro da cujes listening deo i da nije bilo problema tog tipa . . .

Heeeej, nemoj tako, izgled vara :) Mene stalno mesaju sa studentima, ili cak srednjoskolcima, a ja vec uveliko u prici oko iseljenja :) Izlazim 15. na General, jesi i ti njega polagao?
Da, General training

Btw, cestitam na sjajnom rezultatu!
Hvala :) Inace sam bio totalno sokiran rezultatima po modulima... Ocekivao sam bolji rezultat na R a mnogo losiji na L jer sam bio ubedjen da sam nesto izgresio. Tim pre sto mi je par reci promaklo, pa sam ih napisao prema logici.. A izgleda da sam na R ipak omanuo izmedju False i Not Given.... A izgleda da treba da budes Sekspir da bi dobio osmicu na W

Ako mozes da podelis teme sa speakinga i writinga, hvala unapred :) Nadam se da si mogao dobro da cujes listening deo i da nije bilo problema tog tipa . . .

Na usmenom me ispitivala jedna nasa zenica. Bila je prijatna ali mi je malo smetalo sto mi svaki odgovor meri stopericom, kao da sam na trkama... Cenim da tako mora da bi se ispostovali standardi, ali kad sam polagao prethodni put, tadasnji ispitivac je to radila toliko diskretno da to nisam ni primecivao.. Na usmenom me je nakon predstavljanja pitala uopsteno gde zivim, da li mi se tu svidja i zasto. Zatim sam trebao da pricam o kisi i kako se osecam kad pada kisa i uopste da li se promenila klima u mojoj zemlji poslednjih godina. Sto se tice kartice, trebao sam da opisem igracku koju sam dobio, zasto mi je bila vazna, i sl...

Na writingu sam trebao da pisem prijatelju sa kojim sam bio na nekom putovanju da mi posalje neku odredjenu fotografiju jer se nesto desilo sa mojom fotografijom. Da objasnim sta se desilo mojim fotografijama, da mu objasnim koja mi fotografija treba i zasto. Esej je bio na temu da danasnja deca vise vremena provode gledajuci TV i igrajuci igrice a manje citajuci knjige, da diskutujem i obrazlozim svoj stav o tome...

Listening se skroz dobro cuo, prvo su pustili CD da se proba jacina, pa su onda vise puta pojacavali i testirali dok se svi nisu slozili da je OK. Ja sam sedeo skroz pozadi i sve sam lepo cuo...

Drzim ti fige za 15.feb - praznik je pa se nadam da ce usreciti sto vise vas

Hvala ti na svim info, kao i na podrsci!!! Ja ovih dana spremam iskljucivo formu ispita koja me ceka, znaci vezbam listening, reading, writing na osnovu materijala sa neta, a kapiram da mi speaking nece biti problem posto imam bujnu mastu i mogu da lupetam na te zadate teme i slicice, izmislicu vec neku pricu :) Forma writinga me okupira posebno ovih dana, pa bubetam one veznike, kad sta ide u pismu, sreca pa na netu ima toliko materijala, ali se ozracih od kompjutera, hahaha :)))
Malo sam samo brinula sta ako se ne cuje najbolje taj cd, ali ako su podesavali dok nije bilo dobro, to je ok sa njihove strane zaista.
Hvala na svemu i srecno dalje!!!

Zdravo svima, ja sam se eto registrovao na forumu samo da prenesem neka iskustva i da ucestvujem u diskusiji :) ...
Sto se tice samog testa, radio sam ga u Beogradu 18-og januara, evo danas izasli rezultati:
Listening: 7.5 - malo sam na kraju izgubio koncentraciju pa sam propustio 2-3 stvari, bice bolje.
Reading: 8.5 - ocekivano, znam dobro ovo. Jedan tekst je bio o papagajima,kako se hrane, kako ih najvise ima u australiji itd... Drugi tekst o razvoju pozorista tokom niza godina, prikazivanja scena, vrsta publike itd. Bio jos jedan tekst, no se ne mogu sjetit' sad :)
Writing: 3.5 - ocekivano, nazalost. 5 minuta sam iskoristio da podjem do WC-a jer mi bilo muka nesto, 40 minuta da pisem tekstove na papir za vjezbanje, i 15 minuta sam ostavio da prepisem to na glavni papir. Prvi dio sa bar graphom sam prepisao sve, drugi dio samo uspio uvod (2 recenice) i razradu (2 recenice da napisem, sa papira mi ostalo jos 6-7 recenica da prepisem + jos nekoliko sto sam cuvao u glavi) i to ne stigoh. Sramota, posebno zbog toga sto sam znao tacno sta i kako cu da napisem. Nego ajd, mora se sistem postovati, iako je ocigledno smece, to je samo mjera brzine mog pisanja. Prvi zadatak bio bar graph, 5 zemalja u pitanju, i koliko procentualno na nivou godine oni potrose u zdravstveni sektor. Drugi zadatak,esej, da se pise o prednostima i manama kreditnih kartica, i da li se slazemo sa konstatacijom da prednosti kreditnih kartica imaju vecu jacinu u odnosu na mane...
Speaking: 6.0 - Ne znam, mislio sam da ce biti bolje. Pitala me je standardna pitanja, takodje pitanja o kuvanju, da li ja kuvam, da li sam pomagao kuci majki sa kuvanjem, da li bi djeca trebalo da pomazu roditeljima u kuhinji itd. Posle toga smo presli na sport, popularnost sporta u mojoj zemlji itd itd..pitala me je za omiljeni, ja reko kosarka,da li volim vise da gledam ili igram(ili tako nesto), onda sam trebao da objasnjavam kako se kosarka igra. Nakon toga smo presli na neku pricu o sportistima, mojim omiljenim sportistima, zasto bi neki ljudi voljeli da budu poznati ili imaju ono sto sportisti imaju i tako nesto, you get the point. :) Otprilike ovako nesto bilo, samo sto sam ja bio toliko iznerviran zbog Writing dijela da sam jedva zavrsio sa tim Speaking dijelom koji je uslijedio sat vremena kasnije.
Overall: 6.5 - Na kraju krajeva, ok je, znam da mogu za bolje...
Posto sam iz Ulcinja, ne pada mi na pamet opet da idem u BG, nego cu sacekati do polovine marta pa cu u Podgoricu da to polazem ponovo, samo cu ovaj put da provjezbam to brzo pisanje( AHAHAHAHAHAHAHA), speaking cu istreniram pricu(razgovjetnost i ideje) na razne teme(koliko god to bilo smorno), i taj listening i reading standardno kao do sad.
Toliko o tome...Pozdrav ljudi!

Bravo za rezultate.
Moja ćerka je polagala Academic i evo rezultata:
L 8.0
R 8.0
W 7.0
S 7.0

Overall: 7.5

Za nekoga ko je treći razred srednje škole to je i više nego dobro i ja sam prezadovoljna. Ali ona nije. Kaže da je writing uradila najbolje od svega i očekivala je mnogo veću ocenu. Ali i ovako je super...
Puno sreće svima koji polažu.

Bravo za cerku, iskrene cestitke od mene :))) Za reading sam shvatila da je bitno koristiti one njihove cuvene linking words, zadovoljiti izvesne kriterijume i tome slicno. Ali, koliko vidim ona je na onim objektivno ocenjenim delovima dobila visoke ocene, dakle onima koje ocenjuje kompjuter, a speaking i writing se verujem ipak i donekle subjektivno ocenjuju, ko zna sta sve tu moze i ne moze i kako kome dodje. Znam da moze da upali ako trazi remark, mozda bi mogla da pokusa tako, ljudi su povecavali za ocenu i po ponekad ;)

Hvala na čestitkama. Remark neće tražiti, jer košta (a to plaćam ja :) ) . Ona je u pricipu jurila 6.0 jer joj toliko traže za osnovne studije napolju ( stipendija je u pitanju). A što se tiče ocenjivanja i kompjutera i to mi nije jasno. Kaže da je listening slabije uradila u odnosu na ocenu koju je dobila. Pogrešila je na više mesta u spelling-u. Ali je zato writing, po njoj, jako dobro uradila. A to i speaking je najviše i spremala. Ko će ga znati...

Poslednja izmena:
Evo i od mene izvestaj sa IELTS-a danas. Polagali smo u British Council-u, fina domaca atmosfera, malo ljudi, super :) Meni barem vise prija. Elem, listening se super cuo, reading mi je bio ok, nisu bili preteski tekstovi. Na writing-u teme:

-pismo menadzeru taksi sluzbe cijom si uslugom bio nezadovoljan kad si isao na poslovni sastanak
-esej na temu skolskih uniformi, cinjenica da se deca bune protiv toga, dokle treba da ide ta sloboda i tako to.

Speaking je bio ok, nakon uopstenih pitanja o sebi i poslu dobila sam temu gde bih zelela da otputujem van svoje zemlje i zasto, posle smo pricale o razlicitim kulturama, da li je to korisno i zasto, koliko klima utice na ljude, da li volim sunce :)

Sve u svemu jedno prijatno iskustvo, nadam se da ce mi biti i ocene takve, hehe :)

Srecno svima, svi materijali su na internetu, samo navalite, vezbajte i bice ok sigurno!

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

Citao sam ovu temu pre polaganja IELTS-a i zelim da se zahvalim svima na savetima.

Kao i Laura86 polagao sam 15/2 u British Council-u. Slazem se sa njom da je bilo prijatno, iako smatram da je ceo test subjektivan, narocito speaking i writing.

Listening, reading i writing su bili relativno laki, listening se skroz dobro cuo, reading nije bio mnogo tezak, osim par T, F, NG pitanja.
Medjutim, kada je dosao red na speaking, toliko me je bolela glava, i potpuno sam bio dekoncentrisan, da sam na poslednja 2 pitanja izgubio tok misli, nekako sam se izvukao, al videcu koliko ce to uticati na ocenu. Ceo razgovor je poceo sa par lakih pitanja, odakle sam, sta ne volim u BG-u, da li vidim sebe tu i sl, zatim o garderobi, kako se oblacim i sl...Cue card mi je bio: izaberi event koji ti se dogodio i promenio ti je zivot, kada se desio, kako je uticao na tebe i kako si se osecao...to je sve bilo ok, i tada mislim da je zena koja me je ispitivala, engleskinja, promenila kriterijum i pocela da me reseta, osecao sam se kao na ispitu...pitala me je o ekonomskim promenama u svetu, migracijama, opsnostima od toga i sl, ne secam se svega, i to postavi pitanje i prekine na pola i pita me nesto drugo, kao da me je namerno zbunjivala da vidi kako cu se snaci.
Sve u svemu, moj savet je: spremajte se najvise za writing, 60 min je knap da se napisu oba zadatka, ja nisam stigao da prebrojim reci u eseju, nadam se da sam imao preko 250, ali nikako ne zanemarujte speaking, bez obzira koliko mislite da vam je engleski tecan.

Cekam 28/2 i rezultate, nadam se 7+ u sva 4 dela. Mozete skinuti sa torrenta gomilu materijala, ja licno sam procitao Ace the Ielts, prosao kroz Cambridge pripremu ali nisam ih radio sve, napisao max 4 eseja i 3 pisma, nisam mogao da se motivisem za to i pogledao sam http://ielts-exam.net/ i http://www.ieltsbuddy.com/ielts-essay.html

Pozdrav svima

Ja sam isto polagao kad i Laura86 u British Council-u.
U mom slučaju, ja sam na kratko izgubio koncentraciju tokom listeninga, tako da nisam uopšte zadovoljan sa tim djelom. Reading je bio lagan u poređenju sa prošlim testom, writing i speaking uobičajno.
Kao što kaže Laura, samo practice, practice and practice...
Ja nisam ni ovaj put zadovoljan kako sam uradio writing, speaking i listening.

Sretno...

Evo mojih rezultata:
Listening: 8.0
Reading: 6.5
Writing: 5.5
Speaking: 6.5
Overall: 6.5

Trazicu remark za writing definitivno, kapiram da je ocenjivanje subjektivno, ipak mislim da je minimum morala biti sestica tu . . . Kolike su mi razlike u ocenama, kao da sam podvojena licnost :)

Moji rezultati:

Listening: 7.5
Reading: 9
Writing: 7
Speaking: 8

Overall; 8

Toliko mi i treba za Australiju, mada mislim da sam uradio writing za vise, a i bio sam ubedjen da sam na listening pogresio samo 2 puta. Razmisljam remark za listening i writing, ali se bojim da mi ne dobijem manju ocenu. Videcu jos.

Pozdrav i srecno

Pozdrav svima, pratio sam temu zadnjih par 10ina stranica, posto treba da polazem General uskoro, 5.4. Trebaju mi minimum 2x6ice i 2x6.5 iz bilo kojih delova...

Iskreno, najvise se plasim Writing i (nesto manje) Speaking dela... Molio bih nekog ko je imao visoku ocenu iz W (>7), da podeli sa nama kako je spremao taj deo... da li pravio sebi neke sablone pisama, eseja, reci koje ce koristiti? Da li eventualni remark ima smisla? Slicna pitanja za Speaking...

Hvala unapred na odgovorima... :)

Stigao mi je rezultat remarka za W, i to pre roka. Ocena je ostala nepromenjena :(

Srecno svima koji polazu

Uh, zao mi je sto ti nisu povecali ocenu. Nadam se da ces uspeci da uradis sta treba sa trenutnim rezultatom, koji je inace odlican! Ja cekam isto rezultate remarka, predala sam pre vise od nedelju dana zalbu. Nadam se da ce mi povecati za pola ocene writing . . . Srecno dalje!

Dragi forumaši,
nikada nisam imao problema sa engleskim jezikom ali kako spremam test, osetim pritisak, pogotovo oko čitanja tekstova. Ne znam da li cu stici da za 60 min pročitam 3 teksta i odgovorim na iste:(.
Ako imate savet, neku knjigu, sta god......pisite:).....HVALA:)

Back