IELTS -> pitanja i odgovori

Ljudi molim vas ako neko nesto zna o ovome sto cu pitati, neka mi sto pre odgovori, ubih se od nervoze. Polagao sam juce General modul. Trebaju mi 4 petice za vizu. Mislim da cu iz listeninga, writinga, speakinga imati i vise, ali me reading ubio u pojam. Sto je najzanimljivije i meni najvise smeta, zasto za ocenu pet treba cela 23 boda??? Ranije je bilo 16 a sada 23. Na Academic modulu je ostalo isto a na Generalu su ga poostrili za celih 7 bodova... Zasto? To je teska nepravda.:dontunderstand: Razumem da su tekstovi mozda tezi na Acamedicu pa zato ali i na Generalu nimalo nisu bila laka pitanja a premalo vremena. Ne znam sta da mislim, nesigyran sam bas i pesimisticki nastrojen samo za Reading part. :sad2:
I kako stvari stoje samo zbog njega ce opet da mi uzmu 19000:dash:

jesam iz bg. ma plasim se writinga.plasim se da ne razumem temu.a i da ne bude nesto zajebano.gledala sam dosta eseja na jednom sajtu ima stvarno glupih tema na koje ja ne znam sta bih pisala.ustvari najvise se plasim jer ja nemam pojma da pisem ni na srpskom. tesim se sto mi treba ocena 5 pa nece biti tesko za esej. a ovaj prvi deo je ok sve osim dijagrama.

Nemoj da brines za Writing. On je lagan. Uvek ces o necemu imati da pises a linking words ce ti popuniti esej ili pismo jer daju neku tezinu, smisao i ozbiljnost eseju. Uzmi ispisi kuci koji put i meri vreme. Pazi na gramatiku i da se ne udaljis od teme. Ako hoces mozes ostaviti mail ili br u privatnoj poruci pa mogu da ti pomognem oko toga.

Junky Monkey ne znam stvarno po kojoj logici boduju...tu ne mogu da pomognem...
Sto se tice readinga, nije mi bio lak jer nisam stigla da procitam sve u poslednjem delu i tu sam nalupala nesto...ali svi zadaci su mi bili poznati i bas mi je bilo krivo.
Stvarno je najbitnije meriti vreme dok vezbas, kao na testu.
Realno, provezbala sam samo 4 testa i nisam imala potrebnu brzinu :dash:

Ma nemam nikoga tamo, a radio bih kao veterinar;)
A sad videcemo kako ce idi, od IELTS-a zavisi hocu li ga poloziti:roll:
Gde ces ti?:cool:
Cime se bavis?

Pa jel to onda regional visa zbog koje moras u Townsville ili negdje tako? Ja sam u IT, a nemam pojma gdje cu jer moram prvo naci neki posao. Koliko sam gledao na netu posla u IT za one koji govore engleski ima najvise u UK, Holandiji i Svedskoj.
Moj ti je savjet da ako ne budes zadovoljan sa ocjenama iz poslednjeg IELTS-a pokusas sa academic verzijom jer su teme i tekstovi mnogo prirodniji od onih iz general testa.

Pa jel to onda regional visa zbog koje moras u Townsville ili negdje tako? Ja sam u IT, a nemam pojma gdje cu jer moram prvo naci neki posao. Koliko sam gledao na netu posla u IT za one koji govore engleski ima najvise u UK, Holandiji i Svedskoj.
Moj ti je savjet da ako ne budes zadovoljan sa ocjenama iz poslednjeg IELTS-a pokusas sa academic verzijom jer su teme i tekstovi mnogo prirodniji od onih iz general testa.
To je radna viza a meni ne smeta da me bace gde god jer je tamo svuda dobar zivot (naravno gde ima populacije :hahaha:). Koliko ja znam Academic modul je samo za buduce akademce u Australiji, Kanadi i USA a za imigraciju mora da se radi General training modul...

To je radna viza a meni ne smeta da me bace gde god jer je tamo svuda dobar zivot (naravno gde ima populacije :hahaha:). Koliko ja znam Academic modul je samo za buduce akademce u Australiji, Kanadi i USA a za imigraciju mora da se radi General training modul...

Pa nisam 100% siguran, ali moj utisak je da je academic visi nivo, a general kao osnovni. DIAC kaze: you need only... sto u slobodnom prevodu znaci... dovoljno je da... Ali mozes pitati DIAC emailom da potvrdis. Academic je recimo obavezan za neke nostrifikacije (skills recognition) sto govori da neke institucije ne vide general test kao zadovoljavajuci dokaz znanja jezika za odredjene profesije.

What is the IELTS?
The IELTS is a test designed to assess an applicant's English language ability. It has an academic test and a general training test – you need only take the general training test unless otherwise advised by your skills assessing authority.

Pa nisam 100% siguran, ali moj utisak je da je academic visi nivo, a general kao osnovni. DIAC kaze: you need only... sto u slobodnom prevodu znaci... dovoljno je da... Ali mozes pitati DIAC emailom da potvrdis. Academic je recimo obavezan za neke nostrifikacije (skills recognition) sto govori da neke institucije ne vide general test kao zadovoljavajuci dokaz znanja jezika za odredjene profesije.

What is the IELTS?
The IELTS is a test designed to assess an applicant's English language ability. It has an academic test and a general training test – you need only take the general training test unless otherwise advised by your skills assessing authority.
Videcu to jos pa ako je tako probacu Academic modul. Nelogicno mi je ovo samo za reading part zasto je toliko rigorozan...Tj zasto ako je academic visi nivo zasto ima blazi kriterijum od general-a...?Za celih 7 bodova. Ne znam ako recimo dobijem npr ocene 7 za sve 3 level-a a za reading 4, mozda mi smanje ove ostale ocene pa da makar dobijem sve petice. To samo dragi Bog zna kako oni ocenjuju... Sta ti mislis o ovome sto sam napisao? Koje si ti imao ocene, kako si se ti proslavio?:per:

Zato što su tekstovi na academic modulu mnooogo teži! Nema tu viši/niži nivo, svaki modul je priča za sebe, polažeš onaj za koje svrhe ti treba. Ako je imigracija-general, studiranje-academic, vrlo jednostavno.
Brale, lupetaš gluposti, da prostiš na rečniku! Svaki modul se posebno ocenjuje. Reading i listening se pregleda optički na kompjuteru. Writing ocenjuju dva examiner-a, kao i speaking, ako se ne slože oko ocene, ubacuje se treći. Nema tu frikombinovanja kako si ti to zamislio. Uostalom, sve o tome je na ovom thread-u već pisano. Uloži napor i vreme pa pročitaj temu od početka ili makar zadnjih 20 strana.
Nego ništa nisi pročitao, a pri tome zagušuješ temu, nije ti ovo chat već forum, imaš opciju slanja privatnih poruka... :rtfm:

Zato što su tekstovi na academic modulu mnooogo teži! Nema tu viši/niži nivo, svaki modul je priča za sebe, polažeš onaj za koje svrhe ti treba. Ako je imigracija-general, studiranje-academic, vrlo jednostavno.
Brale, lupetaš gluposti, da prostiš na rečniku! Svaki modul se posebno ocenjuje. Reading i listening se pregleda optički na kompjuteru. Writing ocenjuju dva examiner-a, kao i speaking, ako se ne slože oko ocene, ubacuje se treći. Nema tu frikombinovanja kako si ti to zamislio. Uostalom, sve o tome je na ovom thread-u već pisano. Uloži napor i vreme pa pročitaj temu od početka ili makar zadnjih 20 strana.
Nego ništa nisi pročitao, a pri tome zagušuješ temu, nije ti ovo chat već forum, imaš opciju slanja privatnih poruka... :rtfm:
Dobro i ako je tako, nisam se udaljio od teme. Na tebi je ako si voljan i ako znas da das savet-ti daj a ako ne znas, ostavis nekom drugom ako zeli da odgovori. Nema potrebe biti javno odbojan i kriticki nastrojen. Nov sam ovde, malo vremena sam za IELTS imao da spremam, a jos manje da citam ama svaku stavku oko general modula. Zagusujem temu jer mi nesto nije jasno oko iste. Pa ne pricamo ovde o Ivanjickom krompiru vec o IELTS-u. U svakom slucaju hvala ti.

Videcu to jos pa ako je tako probacu Academic modul. Nelogicno mi je ovo samo za reading part zasto je toliko rigorozan...Tj zasto ako je academic visi nivo zasto ima blazi kriterijum od general-a...?Za celih 7 bodova. Ne znam ako recimo dobijem npr ocene 7 za sve 3 level-a a za reading 4, mozda mi smanje ove ostale ocene pa da makar dobijem sve petice. To samo dragi Bog zna kako oni ocenjuju... Sta ti mislis o ovome sto sam napisao? Koje si ti imao ocene, kako si se ti proslavio?:per:

IELTS | Test Takers - Academic or General Training?

IELTS Academic – Institutions of Higher and Further Education
The Academic format is, broadly speaking, for those who want to study or train in an English-speaking university or Institutions of Higher and Further Education. Admission to undergraduate and postgraduate courses is based on the results of the Academic test. IELTS Academic may also be a requirement to join a professional organisation in an English-speaking country.

General Training – for school, work or migration
The General Training format focuses on general survival skills in broad social and workplace contexts. It is typically for those who are going to English-speaking countries to do secondary education, work experience or training programs. People migrating to Australia, Canada and New Zealand must sit the General Training test.

Check with your organisation
Every organisation sets its own entry requirements. In some cases both versions of IELTS may be accepted. Visit who accepts IELTS? to search for the organisations you want to apply to, and find out which version you need.

Ako je test A neophodan da bi ste se upisali u srednju skolu ili da radite (npr. u McDonald's), a test B za univerzitet ili specijalizaciju, onda je logicno pretpostaviti da je test B visi nivo. Vecina tzv. "skilled migrants" koji dolaze u Oz su ljudi sa SSS tzv. tradies sto pojasnjava ... you need only take the general...

Ja sam uradio oba testa u razmaku od 12 mjeseci, prvo general (7) pa onda academic (7.5), prije 7+ godina. Razlika je u 2 modula: writing and reading. Meni je academic bio laksi i mislim da ako si stariji od 25 da ce i tebi biti laksi jer su teme nekako ozbiljnije i realnije. Imas knjigu ace the ielts koja je dobar vodic za pripremu. Rezultat testa za potrebe imigracije je minimum x iz svakog modula, nije bitan prosjek.

Ako bi nam ti pojasnio razliku izmedju chata i foruma, mozda bi mi mogli da korigujemo svoje ponasanje, ovako tesko...

Poslednja izmena:
IELTS | Test Takers - Academic or General Training?

IELTS Academic – Institutions of Higher and Further Education
The Academic format is, broadly speaking, for those who want to study or train in an English-speaking university or Institutions of Higher and Further Education. Admission to undergraduate and postgraduate courses is based on the results of the Academic test. IELTS Academic may also be a requirement to join a professional organisation in an English-speaking country.

General Training – for school, work or migration
The General Training format focuses on general survival skills in broad social and workplace contexts. It is typically for those who are going to English-speaking countries to do secondary education, work experience or training programs. People migrating to Australia, Canada and New Zealand must sit the General Training test.

Check with your organisation
Every organisation sets its own entry requirements. In some cases both versions of IELTS may be accepted. Visit who accepts IELTS? to search for the organisations you want to apply to, and find out which version you need.

Ako je test A neophodan da bi ste se upisali u srednju skolu ili da radite (npr. u McDonald's), a test B za univerzitet ili specijalizaciju, onda je logicno pretpostaviti da je test B visi nivo. Vecina tzv. "skilled migrants" koji dolaze u Oz su ljudi sa SSS tzv. tradies sto pojasnjava ... you need only take the general...

Ja sam uradio oba testa u razmaku od 12 mjeseci, prvo general (7) pa onda academic (7.5), prije 7+ godina. Razlika je u 2 modula: writing and reading. Meni je academic bio laksi i mislim da ako si stariji od 25 da ce i tebi biti laksi jer su teme nekako ozbiljnije i realnije. Imas knjigu ace the ielts koja je dobar vodic za pripremu. Rezultat testa za potrebe imigracije je minimum x iz svakog modula, nije bitan prosjek.

Ako bi nam ti pojasnio razliku izmedju chata i foruma, mozda bi mi mogli da korigujemo svoje ponasanje, ovako tesko...
Hvala ti puno na korisnim informacijama. I na tom sajtu koji cu da koristim.. Nego suska se da ce u Australiji da ukinu radnu 457 vizu pa sam zato pozurio sa IELTS General modulom. Spremao sam samo 3 sedmice uz privatne casove 3x sedmicno. Engleski sam ucio 8 godina. U osnovnoj i srednjoj. Hocu reci nikad ga nisam ucio a imao sam 4-5. Mrzeo sam gramatiku da ucim. Ali ko ne plati na mostu, platice na cupriji :) Realno traze mi cetiri petice iz sva 4 level-a sto generalno nije mnogo, ali ja sam pozurio. Mislim da sam samo Reading zeznuo a ostala 3 dela cak i vise od petice. Videcemo. Jos jednom hvala ti. Ostaje mi da se nadam da kompjuter koji ocitava odgovore bude na mojoj strani :) To mi je malo komfuzno. Sta ako neko recimo u answer sheet upise sinonim tacnog odgovora a racunar ga ne prizna. Mislim da bez coveka i dalje nije to to :) Pozdrav

IELTS has an academic test and a general training test – you need only take the general training test
unless otherwise advised by your skills assessing authority, though the Department will accept either.

http://www.immi.gov.au/contacts/forms/gsm/pre.htm

Popuni ime, prezime, email i odaberi English language requirement. Poslace ti pdf koji se zove GSM Pre Selection 07 iz koga je gore navedeni tekst.

Ako polazete IELTS za potrebe imigracije u Oz, polazite academic test jer ga poslije mozete koristiti i za druge stvari npr. za upis na fakultet ili za "skills assessment" proces za odredjene profesije ili nesto trece. Testovi su vise manje isti, tj. 2 modula (speaking and listening) su identicni, a druga 2 (writing and reading) su slicni, a moguce da ce vam biti cak i laksi od onih u general testu. Tako cete ustediti novac, vrijeme i trud za polaganje academic testa u slucaju da vam zatreba za nesto, a da ne govorim o izbjegavanju ocigledno nepotrebnog stresa. Prije prijave za polaganje, trazite da vam DIAC pismenim putem potvrdi da jos uvijek prihvataju academic test za imigraciju.

Pa iskreno da ti kazem, ja sam na kursu za master's degree sreo kineze koji nisu mogli da sastave recenicu, a upisali su se na fax (za sto su morali dobiti 4x6 ili 7 nisam siguran), tako da mislim da je maltene nemoguce da dobijes manje od 5 ako znas da natucas kako tako. Za ljude koji nisu zivjeli u govornom podrucju nekog jezika najtezi test je speaking.

Ta suskanja se obicno desavaju oko izbora, ali se rijetko realizuju, tako da ja ne bi pridavao puno paznje tome. Politicari rade ono sto im sponzori kazu, a sponzorima je u interesu da odrze 457 vizu.

Poslednja izmena:
Pa iskero da ti kazem, ja sam na kursu za master's degree sreo kineze koji nisu mogli da sastave recenicu, a upisali su se na fax za sto su morali dobiti 4x6 (ili 7 nisam siguran) na IELTS-u, tako da mislim da je maltene nemoguce da dobijes manje od 5 ako znas da natucas kako tako. Za ljude koji nisu zivjeli u govornom podrucju nekog jezika najtezi test je speaking.
Ma ja sam lepo, tecno skoro pricao sa ispitivacem na zadate teme. Cak moj drug koji je zarad mastera u USA polozio TOEFL mi je rekao da sam sasvim solidan za nekoga ko retko komunicira engleski. Videcemo kako ce biti. Ako traze 23 tacna odgovora za ocenu 5 iz Reading part-a, obda nisam nesto optimista. Toliko su obimni bili tekstovi da sam prvih 7 odgovora zaokruzio sve sa FALSE. Tj upisao tako u abswer sheet. Jednostavno nisam imao vremena. Jer ako dobijem npr iz reading 4,5 a iz sva ostala 3 modula prodjem, moram opet. Jer za vizu tako mi traze. Sve 4 petice. Jos jednom, hvala ti puno na savetima i gore linku, pa cu sutra oko toga da se pozabavim :cool:

Ja na forum gledam kao mesto gde će neko ko je zainteresovan pronaći korisnu informaciju na zadatu temu, a ne da ga glava zaboli kad vidi xxx stranica beskorisnog chatovanja, uključujući i ovaj moj post. Al, kako god, ne bi se dalje nastavljao :kpozdrav:

sta je bilo na S kad si dobio 4,5. ja sam bila danas na ispitu i mislim da cu samo listening da prodjem. pisanje prvi deo je bio bas lagan bio samo jedan bar chart, drugi deo omasila temu sto posto. a na speakingu glupa pitanja, ni na srpskom ne znam sta bi rekla.

Registrovah se samo da šibnem info sa jučerašnjeg testiranja u Novom Sadu jer sam iščitala celu ovu temu tokom priprema :)

Daklem, Academic: Listening je bio classy, šta stigneš šta ne stigneš. Reading je imao text o marketingu (spominjao se Body Shop), drugi o istraživanju šimpanzi i treći o tumačenju osobina ličnosti na osnovu ljudskog izgleda.
Writing je bio u redu. Task 1 je imao grafikon načina odlaganja otpada u jednoj Evrospkoj zemlji u periodu od 2004-2004 u milionima tona i 3 različite metode: landfill, burning, dumping at sea. Task 2 je bio o zabrani poslodavcima da odbiju kandidata na osnovu njegovih/njenih godina. Zašto bi to moglo biti negativno ili pozitivno itc. (ovde sam se zeznula jer sam pisala samo o odbijanju starijih kandidata na osnovu 2 kriterijuma, nisam prosto imala vremena da obuhvatim i mlađe... god help me)
Speaking je bio savrešno razumljiv, pitanja su bila interesatna, ali sam se ja tresla kao prut, uletela zadihana jer sam kasnila i bilo mi je vruće koliku sam tremu imala :( Lični info, malo o kuvanju, posle o različitim vrstama prevoza. Previše puta rekoh "I think..." i previše kratke rečenice. No, videćemo.

I ja sam bio na polaganju u Novom Sadu 26-og, isto academic, manje vise sam zadovoljan kako sam uradio. Jedino sam naprijatno iznenadjen british council-om, jer su uslovi za rad u toku readinga bili katastrofalni, u ucionici je bilo pretoplo pa su otvorili prozore, onda se buka sa ulice lepo prenela u ucionicu, ljudi napolju prolaze, pricaju, dernjaju se, automobili trube, one devojke sto su nadgledale non-stop prolaze pored mog stola, izlaze iz ucionice, ulaze u ucionicu, vrata skripe....
I onda kad sam mislio da situacija ne moze biti gora, napolju pocinje neki miting!?!?! Neko namesta mikrofon, govori jedan, jedan, jedan, dva, jedan.... sve odzvanja, masa se skupila, bas je bilo glasno kontam da je bilo nekoliko stotina ljudi, koriste pistaljke i ostale rekvizite... katastrofa!
Onda nas u sred testa prebacuju u drugu ucionicu gde nije tolika buka, ali je opet prisutna, sve u svemu jako lose. Bas mi je bilo tesko da se skoncentrisem, i da su uslovi bili normalni sigurno bi uradio 20-30% bolje. Inace bio sam na polaganju ielts-a pre tri godine u bg-u, i onda je bilo sve stvarno savrseno, i mnogo, mnogo profesionalnije.
I jos da dodam, da sam sve moguce sto je potrebno za pripremu ielts-a pronasao na ovom forumu, procitao sam ga od prvog do zadnjeg posta i pronasao stvarno sve. Isto bi preporucio svim novim clanovima koji se spremaju za polaganje.

Back