IELTS -> pitanja i odgovori

Mada nisam učestvovala u ovoj diskusiji do sada, želim samo da prenesem svoje utiske sa današnjeg ispita. Polagala sam danas prvi put, general. Bila sam jako umorna pošto me je dete probudilo u sred noći i posle nisam više mogla da zaspim, od nervoze valjda. L i R sam najviše vežbala i mislila sam da sam tu najjača. Međutim, umor je uradio svoje i ta dva su mi ispala najteža. Mislim da je L bio malo teži nego što sam očekivala, Npr. nisam mogla dobro da čujem da li kaže 1960 ili 1960s. Zatim, je 4 ili pet pitanja bilo da kažeš da li to spominje jedna, dve ili obe osobe u razgovoru . I tu sam se malo gubila po principu jeste jedna ali možda su i obe. Sve u svemu, ne nadam se previše ali mislim da ću doboti 6 koliko mi treba za prolaz.
R mi isto nije legao. Prvih petnaestak pitanja je bilo da povežeš neke izjave sa činjenicama iz teksta. To ne bi bilo tako strašno da nije navedeno da se može odnositi i na više od jedne stvari. Poslednji tekst je bio najduži, o nekim kolonijama mrava u Australiji i nosio je 10 ili 11 pitanja. Pitanja su, naravno, bila t, f, ng, kao i nekoliko pitanja da se odgovori sa 3 reči. Naravno, poslednje je bilo čuveno pitanje kako bi se drugačije mogao nazvati tekst, 4 ponuđena odgovora a, od preostala tri, može biti bilo koji. Čula sam komentare akademaca po izlasku da je i njima bilo prilično teško pa neki nisu stigli ni da pogledaju poslednji tekst.
W kojeg sam se najviše plašila je prošao nekako najbezbolnije. Pismo je bilo odgovor prijatelju koji se bavi export-importom i želi da počne uvoz nečega iz tvoje zemlje. Šta preporučuješ, zašto i iz kog dela zemlje. Druga tema je bila nešto kao - škole bi trebalo da posvete više pažnje edukaciji dece o zdravom životu - slažeš li se ili ne. Tu me je krenula inspiracija za oba i lepo sam se raspisala. Nadam se najboljem ali nikad ne znaš da li je tako zadovoljan i onaj koji ocenjuje. Ovaj deo nisam puno vežbala, smorila sam se više bila od IELTS-a i od svega, naročito kada sam videla kako mogu da me zakače neke teme o kojima noišta ne znam, niti me interesuju, niti imam neko mišljenje. Još više sam se nervirala kada sam čitala komentare ocenjivača na neke eseje iz prakse, tipa nije dovoljno razrađeno i logički povezano, blabla što nema neke veze sa poznavanjem jezika. I moje misli su ponekad nepovezane i to na Srpskom koji govorim odlično.
Usmeni nisam spremala nikako tako da nisam znala ni šta da očekujem. Doduše, smatram da sam prilično dobra u usmenoj komunikaciji pa se nisam nešto ni plašila preterano. Prvo je upoznavanje, čime se bavim, zašto sam izabrala taj posao i sl. Onda mi je dala pitanje da opišem neku proslavu na kojoj sam bila. Nisam ništa ni pisala, prvo što mi je palo na pamet je naša slava pošto tada zovemo i Deda Mraza i o tome, inače, volim da pričam. Pitala me je nešto o muzejima i umetničim galerijama, da opišem šta mi se dopalo u nekom muzeju pa se nadovezala pitanjem o dečijem muzeju. Na kraju smo pričale o tome da li se ljudi venčavaju u poznijim godinama nego ranije, zašto, kakve su svadbe kod nas i sl. Prilično sam zadovoljna, mogla sam da pričam o svim tim temama, štopovala je vreme ali sam svaki put završavala rečenicu posle pištanaj, možda sam trebala da ućutim? I, da, imala sam i jedan peh prilikom ispitivanja. Pošto su prva tri dela bila u hotelu Holiday Inn a usmeni u Sava centru, tokom pauze smo otišli da se prošetamo, pojedemo nešto i popijemo kaficu. Bilo je jako toplo i , mada smo stigli dosta pre vremena, odmah sam bila na redu. Devojke napolju su mi rekle da mogu da unesem samo id i ništa više. Ispitivala me je starija gospođa, mislim da se zove Heder. Posle dva minuta priče usta su mi se potpuno osušila, što od nervoze, što od vrućine, tako da sam jedva govorila. Kada mi je dala napisano pitanje više nisam mogla da izdržim i rekla sam šta je problem nadajući se da će mi ponuditi da odem napolje po vodu. Međutim, ona mi je pružila svoju polupopijenu vodu i, šta mogu, uzela sam. Strašno mi je bilo neprijatno i stalno sam se izvinjavala a, sada se nešto razmišljam, da nije pomislila da polušavam nešto da petljam pa će mi to uticati na ocenu.
Sve u svemu, rezultati će se videti na sajtu 20.06. pa mi držite palčeve....

Pozz za sve...

Kao novajlija zainteresovan za polaganje ielts testa (zelimo da emigriramo) procitah skoro celi deo ovog foruma.
Isao sam na kurs engleskog (Cambridge English:First (FCE)) proteklih nekoliko meseci i neki dan polagah taj nivo-dolazili ovi iz British Council-a.
Ako bi mi neko iz iskustva rekao koji nivo ielts-a odgovara ovom ispitu. Ja nesto googl-ah i nisam nasao konkretno. Najcesci odgovor je bio FCE=B2=Ielts 5, 5.5 ,6.(veliki je jaz u znanju cini mi se izmedju 5 i 6 ocena)

Ps. skinuo sam upravo sa predlozenih sajtova ove knjige u vezi priprema ielts testa pa ih od vikenda napadam.

Ljudi sve sto vam treba se nalazi na 2 sajta, imate tacna uputstva narocito za pisanje. http://ielts-simon.com/ na ovom sajtu bivsi ocenjivac IELTS radova daje savete sta i kako se ocenjuje. Na ovom drugom http://www.ielts-blog.com/ isto imate gomilu primera kao i utiske i teme drugih ljudi koji su polagali iz celog sveta sa sve ocenjenim radovima. Neke od tema se ponavljaju i nije iskljuceno da nesto sto je bilo npr. u Koreji bude i kod nas. Takodje skinite i ACE the IELTS.

Što se tiče speaking-ga imate gomilu ljudi širom sveta koji hoće preko skajpa da vežbaju razgovor, pa se možete povezati i ćaskati. Takodje je jako važno pripremiti se na sve teme, makar razmisliti šta biste rekli na odredjene teme da ne biste ostali zbunjeni na pitanje npr. koja je najčudnija osoba koju ste upoznali ili opišite baštu koju ste skoro videli...

Objavili rezultate:
L 8
R 7
W 6
S 7,5
Šta da kažem.... Za ono zbog čega sam polagala test bodovi su sasvim dovoljni, ali prilično neočekivani.
Kao što sam već napisala, L je ispao mnogo bolji nego što sam mislila, štaviše jako sam iznenađena. Prilikom vežbi sam retko kada dobijala ovoliko visoku ocenu, i to kada sam mislila da sam ok uradila, a to na testu nije bio slučaj.
W je veliko, neprijatno iznenađenje. Bila sam UBEĐENA da sam odlično uradila, pismom sam bila prezadovoljna, esej onako, možda nisam baš pravilno fokusirala temu, i jedan i drugi su imali malo preko traženog broja reči, nisam grešila u spelovanju, ali 6??? To je minimum ocene koju mi traže. Zato sam malo stavila prst na čelo šta bi se desilo da nisam bila tako zadovoljna.
Čak sam mislila da sam i na S ostavila bolji utisak, mada mi 7 nosi max broj bodova, ali eto.....

Za emiiuki kao i za sve ostale. Ne znam da li ste posećivali sajtove koje sam gore navela, ali postoji forma za pismo i esej koji bi trebalo da se prate. Zavisno od toga kako je zadata tema tako i esej treba da izgleda, ako npr. imate advantages i disadvantages onda u uvodu pisete oko 3-4 rečenice parafrazirajući zadatu temu, u drugom pasusu pišete o prednostima, u trećem o manama, a u zaključku opet sumirate sve u 2-3-4 rečenice ili takoreći opet perafrazirate uvod. Za oba pisana dela dobijaju se posebni poeni i tabela izgleda ovako: underlenght, no of words, penalty, off-topic, memorised, illegible. Kao sto vidite jako je bitno i da se čitko piše. Takođe ocenjuje se i :coherence and cohesion, lexical resource and gramatical range and accuracy i da li se ponavljate i da li je jasno i da li pokrivate sve što je zadato za temu i linking words - in adition, furthermore, moreover... Esej nosi duplo više bodova od pisma. Pismo mora da bude napisano u pravom "tonu" da li je formalno ili neformalno, ne smete koristiti poslovno izražavanje ako se obraćate prijatelju,i obrnuto. Gde stavljate tačku, zarez. Sve u svemu stvarno ocenjuju sastav, a ne samo znanje engleskog... A ako mislite da ste oštećeni, žalite se, i to samo za speaking i writing, pošto ostalo pregleda kompjuter.

Evo sad smo polagali devojka i ja, jos nam ostalo da odemo na konverzaciju za sat vremena.
Pa ovako, ona kaze da je uradila slabije. Morace ipak vise da vezba za taj avgust.
Meni trebaju samo cetvorke ali ja smatram da sam dobro uradio.
Po mojoj proceni cu dobiti: L7 R7.5 W7
Na vrajtingu su bile teme:
Task 1: Obajsniti menadzeru zasto ne mozete da dodjete na kurs za racunare i zbog cega je dobar i dajte neku alternativu kad i kako da polazete.
Task 2: U nekim zemljama punoletstvo se stice sa 18 godina u nekim sa 21. Ako uzmemo u obzir da se tad i mogu voziti kola, glasati i stupiti u brak, sta po vasem misljenju je pravo vreme da se mogu doneti takve odluke.

Ja sam se tu malo cak i salio pa sam pisao menadzeru da mi se rodio peti sin, Stefan Junior, i da zbog toga ne mogu da stignem na kurs. A u drugom sam naveo da je opasno voziti kola mlad, a da je cak i mozda opasnije ozeniti se mlad.

Evo sad smo polagali devojka i ja, jos nam ostalo da odemo na konverzaciju za sat vremena.
Pa ovako, ona kaze da je uradila slabije. Morace ipak vise da vezba za taj avgust.
Task 1: Obajsniti menadzeru zasto ne mozete da dodjete na kurs za racunare i zbog cega je dobar i dajte neku alternativu kad i kako da polazete.
Task 2: U nekim zemljama punoletstvo se stice sa 18 godina u nekim sa 21. Ako uzmemo u obzir da se tad i mogu voziti kola, glasati i stupiti u brak, sta po vasem misljenju je pravo vreme da se mogu doneti takve odluke.

Ja sam se tu malo cak i salio pa sam pisao menadzeru da mi se rodio peti sin, Stefan Junior, i da zbog toga ne mogu da stignem na kurs. A u drugom sam naveo da je opasno voziti kola mlad, a da je cak i mozda opasnije ozeniti se mlad.

Srecno! Javi kako ste prosli!

Objavili rezultate:
L 8
R 7
W 6
S 7,5
Šta da kažem.... Za ono zbog čega sam polagala test bodovi su sasvim dovoljni, ali prilično neočekivani.
Kao što sam već napisala, L je ispao mnogo bolji nego što sam mislila, štaviše jako sam iznenađena. Prilikom vežbi sam retko kada dobijala ovoliko visoku ocenu, i to kada sam mislila da sam ok uradila, a to na testu nije bio slučaj.
W je veliko, neprijatno iznenađenje. Bila sam UBEĐENA da sam odlično uradila, pismom sam bila prezadovoljna, esej onako, možda nisam baš pravilno fokusirala temu, i jedan i drugi su imali malo preko traženog broja reči, nisam grešila u spelovanju, ali 6??? To je minimum ocene koju mi traže. Zato sam malo stavila prst na čelo šta bi se desilo da nisam bila tako zadovoljna.
Čak sam mislila da sam i na S ostavila bolji utisak, mada mi 7 nosi max broj bodova, ali eto.....

Cestitam!

Koliko vidim ocene su odlicne tako da verujem da nisi neko ko se nija "druzio" sa engleskim jezikom tokom skolovanja i mimo skolovanja.

Voleo bih da vidim tvoje ocene :)

Moje iskustvo: spremajte se za sistem testiranja bez obzira na vase prethodno znanje. Procitao sam dosta postova i vidim dosta onih koji od svega ovoga prave pitaj Boga sta. Ukoliko ste kroz skolovanje i mimo toga imali engleski, a plus se spremate, imacete dobre ocene od 6-8, a ukoliko ste prosecni sa engleskim, i koliko toliko spremite za ovaj ispit uspecete za ocene od 4-6. Ukoliko smatrate da znate engleski a niste se spremali imacete problem bez obzira na prethodni nivo znanja.

Ono sto je sigurno, velika razlika je izmedju ocena 4 i 5, i npr 6 i 7 (8 i 9 da ne govorimo). Onima kojima trebaju ocene preko 6 ili 6.5 trebaju dobro znanje eng. jezika plus priprema za ovaj test (koji je za mene manje testiranje znanja a vise kombinacija znanja i spretnosti).

Pzdrav svima i srecno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

meni treba 6.5 overall a nijedna ispod 6,nije tesko to postici nekome ko je ucio engl kroz skolovanje.Ali za mene ce biti malo teze al uz vjezbu nadam se uspjehu.Dosta znanja,spretnosti i sreceeee je potrebno za vece ocjene.

Nece biti lako u svakom slucaju, naravno puno vezbe i komunikacije ce biti neophodno za tvoj rezultat :) Sustina ocena se vrti oko jednog veoma jednostavnog pitanja koje je postavljeno na pocetku ove stranice (mislim clanu "emuiiuki"), i na koje ako dobijemo iskren odgovor mozemo formirati priblizan okvir ocena koje ce doci, dakle:

makeee
Re: IELTS -> pitanja i odgovori

Reci mi koliko si spremala? Koji nivo engloskog imaš?
Kako se približava test, pritisak se povećava

Objavili rezultate: L 8, R 7, W 6, S 7,5 Mislim da ove ocene pokazuje da je kandidat neko ko ima i predznanje, i pripremu (Pogledas S i odmah ti bude mnogo jasnija slika) :ok:

Moje iskustvo: spremajte se za sistem testiranja bez obzira na vase prethodno znanje. Procitao sam dosta postova i vidim dosta onih koji od svega ovoga prave pitaj Boga sta. Ukoliko ste kroz skolovanje i mimo toga imali engleski, a plus se spremate, imacete dobre ocene od 6-8, a ukoliko ste prosecni sa engleskim, i koliko toliko spremite za ovaj ispit uspecete za ocene od 4-6. Ukoliko smatrate da znate engleski a niste se spremali imacete problem bez obzira na prethodni nivo znanja.

Ono sto je sigurno, velika razlika je izmedju ocena 4 i 5, i npr 6 i 7 (8 i 9 da ne govorimo). Onima kojima trebaju ocene preko 6 ili 6.5 trebaju dobro znanje eng. jezika plus priprema za ovaj test (koji je za mene manje testiranje znanja a vise kombinacija znanja i spretnosti).

Pzdrav svima i srecno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tacno

Sa Speaking-a danas: Prvo te pita da joj kazes puno ime i prezime, da li znas nesto o ovom delu IELTS testa, odgovoris sta znas, i onda krece sa nekim osnovnim pitanjima, mene je pitala da li mi se svidja mesto gde zivim i zbog cega, da li je dobro za decu i zbog cega, da i poznajem puno ljudi iz kraja, kako se opustam, kako se ljudi inace opustaju, da li se ljudi opustaju kada putuju, jos malo o komsiluku. Zatim 2 minuta da pricam o zemlji koju bi volela da posetim, zasto bas tu zemlju, sta bih zelela tamo da vidim i u koje doba godine bih volela da idem tamo. To mi je bilo najteze jer koliko god da pricam, cinilo mi se da nije dovoljno, a ona te prekine kada predjes dva minuta tako da moras da pricas dok ona ne kaze da je dosta. Zatim idu pitanja o putovanjima... Da li volis da putujes, kako se razlikuju putovanja u nasoj zemlji od putovanja preko granice? Zasto je turizam dobar za zemlju a zasto nije? Koje su prednosti a koje mane turizma? (prilicno teska pitanja za diskusiju). U cemu je razlika kada odes u inostranstvo, od putovanja po Srbiji? Zasto ljudi odlaze u inostranstvo? i tako slicna pitanja. Ako se setim javicu jos, moj muz ima malo kasnije Speaking pa kada zavrsi napisacu sta je i njemu bilo postavljano.

Back