IELTS -> pitanja i odgovori

Dragi forumaši,
nikada nisam imao problema sa engleskim jezikom ali kako spremam test, osetim pritisak, pogotovo oko čitanja tekstova. Ne znam da li cu stici da za 60 min pročitam 3 teksta i odgovorim na iste:(.
Ako imate savet, neku knjigu, sta god......pisite:).....HVALA:)

evo ja cu ti dati neke linkove sa neta za koje smatram da su jako korisni, naravno, pored onih koji su vec dati ovde na forumu:

-za listening:
-speaking imas tamo na linku za writing, a i dosta materijala na you tube, samo ukucas IELTS speaking i dobices dosta primera

srecno i obrati posebnu paznju i na writing, uzasni su kod ocenjivanja istog . . .

Zar je moguće? Onda sam ja imala sreće što sam bila na skroz desnoj strani učionice, do zida, gde apsolutno ništa nisam čula ni primetila ikog. Ali da, ono premeštanje zbog mitinga... i dalje nemam pojma šta je to dole bilo, bejah suviše uplašena i da se zapitam :D

Sve u svemu, moj score je:

Listening: 7.0
Reading: 7.5
Writing: 8.0
Speaking: 7.0

Overall: 7.5
:D

Draga Crea, ja sam vec 21 put polagala IELTS academic verziju i nikako ne mogu da dobijem sve sedmice odjednom. Na pr. Dugo mi je bio problem pisanje gde sam uvek dobijala 6.5 pa sam onda tri puta za redom dobijala tu sedmice, ali onda 6.5 na readingu ili dobijem sve 8 i 7.5 ali na speakingu 6.5. Vrtim se u nekom zacaranom krugu i stvarno vise ne vidim izlaz iz ovoga.
Mozes li me molim te posavetovati u vezi writinga jer ja zadnjih 5 puta prodjem sve sa vecom ocenom od 7 ali nikako da dobijem tu sedmicu iz writinga. Hvala ti puno unapred i sve najbolje ti zelim.

Sreca, sreca, radost :) Remark radi! Posle cetiri i po nedelje sam dobila rezultate zalbe, povecali su mi writing sa 5.5 na 6.5 :) Juhuuuu, i parice nazad, nije za bacanje :) Sad ukupno imam na Listeningu 8, na ostalima po 6.5 i to je ono sto mi je trebalo :)
Srecno svima koji polazu i samo se zalite ako mislite da imate razloga za to ;)

Draga Crea, ja sam vec 21 put polagala IELTS academic verziju i nikako ne mogu da dobijem sve sedmice odjednom. Na pr. Dugo mi je bio problem pisanje gde sam uvek dobijala 6.5 pa sam onda tri puta za redom dobijala tu sedmice, ali onda 6.5 na readingu ili dobijem sve 8 i 7.5 ali na speakingu 6.5. Vrtim se u nekom zacaranom krugu i stvarno vise ne vidim izlaz iz ovoga.
Mozes li me molim te posavetovati u vezi writinga jer ja zadnjih 5 puta prodjem sve sa vecom ocenom od 7 ali nikako da dobijem tu sedmicu iz writinga. Hvala ti puno unapred i sve najbolje ti zelim.
Pročitala sam tvoj post i baš mi je krivo da neko toliko puta polaže taj IELTS. Pa to nisu male pare, pa puta 21. :(

Poslednja izmena od moderatora:
Uuuu, bravo, svaka cast! Cestitam! Iako je i ranije bilo slicnih slucajeva, uvek mi je neverovatno da ispitivaci mogu da podcene test za ceo poen, nije to mala razlika... Srecno u nastavku procesa!

Hvala ti od srca :) Iskreno, ovaj forum me je najvise i ohrabrio da trazim remark, secam se nekih slicnih prica sa pocetnih stranica ;) A i bilo mi je nekako cudno sto sam prvi put dobila 5.5, citala sam neke radove koji su tako ocenjeni i bila sam prilicno ubedjena da sam zasluzivala vise. Nadam se da ce i moja prica nekome tako pomoci, ustedeti mu zivce, vreme i pare :) Sad idemo dalje, takodje sve najlepse!!! :)

I da, zelela bih jos da prenesem licni utisak da zaposleni u British Councilu prosto zele da daju sve od sebe koliko mogu da te odvrate od trazenja remarka. Kad sam ih prvi put zvala da se raspitam sta treba sve da uradim, devojka mi je preko telefona najpre rekla: "Znate, rezultati se cekaju sest do osam nedelja i u malobrojnim slucajevima se poveca ocena za pola, svi ispitivaci su licencirani, jako se strogo ocenjuje..." Nista, resim ja da ipak odem, tamo kad sam otisla i rekla sta zelim, devojka me pogledala kao da sam trazila da mi snimi zub, onda je isla da se konsultuje sa vise njih sta treba, sve u svemu pola sata sam probavila tamo i napravila red iza sebe od ljudi... Nista ovo ne mora da bude sto posto tacno, ali to je moj utisak, a i na jednom stranom forumu sam procitala potpuno isto iskustvo kao moje, zato i prenosim to ovde. Naravno da im se vise isplati da opet izadjes, njima manje cimanja a vise para, nazalost, ispada da je tako. Srecno svima jos jednom, samo hrabro :)

Evo kako je bilo u subotu, 5. aprila, neki moj utisak sa Generala:
-Listening: nesto tezi nego testovi na kojima sam vezbao, ali nista nepolozivo. Zadovoljan sam kako sam uradio, ne ocekujem ispod 7, iskreno.
-Reading: tezi nego sto sam ocekivao. Dosta klopki, gde se najmanje nadate.. Pritom su to logicke klopke, nemaju veze sa jezikom (true-false-not given pitanja pre svega). Koliko se secam i onaj poslednji, najduzi tekst, gde treba povezati heading sa pasusom ili sustinom pasusa, dosta je bilo nezgodno. Dosta slicnih tema u paragrafima, lako je prevariti se... ne znam sta da ocekujem.. sve je moguce, 6-9..
- Writing: ok su bile teme, letter: kolega odlazi iz firme, napisati pismo nadredjenom vezano za oprostajnu zurku, kad, gde, sta od hrane, kakav tip zabave i sl; essay: putovanja, da li ici sam ili u drustvu, koje su prednosti i mane po vasem misljenju. E sad, ja sam napravio veeeeliku gresku, i poceo prvo da pisem pismo, jer mi se cinilo da cu to lakse, pa da mi ostane vremena za esej. I jesam ga dobro napisao, ali sam se previse trudio, tako da sam esej samo dobro poceo, a kasnije sam brzao, samo da nabijem 250 reci, pa sam i ponavljao fraze, mada mislim da sam osnovnu formu i logicki tok ispostovao. Uopste nisam zadovoljan W, pa ne ocekujem preko 6.5, a ako bude i 6 bicu srecan.
-Speaking: cue card je bio vezan za film koji ste gledali a NIJE vam se svideo (sa kim, gde, zasto ti se nije svideo...). Intervju se dotakao recnika, da li su i danas korisni, da li je pametno da neko sada npr., pocne da pise recnik, bilo je price o slobodnom vremenu, predmetima u skoli, koje sam voleo, koje ne, zasto... Najmanje sam zadovoljan ovim delom, do cue card (monologa), je bilo ok, ali sam onda poceo da se zbunjujem, napravio nepotrebnu pauzu jednom ili dvaput, izgubio koncentraciju i smirenost.. Ako bude 6, slavicu.

Eto toliko od mene, definitivno prvo pisati esej, cak sam i procitao takav savet, ali ga nisam poslusao.. A sto se speakinga tice.. Treba dosta vezbe, ali ne toliko radi vezbe, koliko zbog nekog samopouzdanja kao posledice vezbanja. Self-confidence is, by far, the most important thing here :)

Godinama sam ucila engleski i u skoli i na fakultetu, al uvek losi profesori,koji nas nicemu nisu naucili, na zalost. To je bas ono minimum sto treba za bracnu vizu, nasla sam kako ocenjuju slusanje i citanje,i to je otprilike smesno,potrebno je nekih 10,15 tacnih odgovora. al ne znam kako ide za pisanje i konverzaciju, dal su strogi kriterijumi?

175 eura za polaganje ovog testa a da pritom ne mogu ni da pogledam šta sam pogriješio, da se radi 3 sata bez prekida (listening, reading, writing), ograničenje vremenom na writing dijelu koji ti ne dozvoljava da napises kvalitetno tekst... Mogu da zamislim taj tim ljudi koji je smislio sva ova pravila. Kakve se tu pare uzimaju eeeee...

Da li je neko vezbao IELTS preko OXFORD IELTS Preparation Course?
Online vezbanje i placa se oko 99 GBP.

Licno nemam iskustva sa tim. Ne bih da ti ja nesto pametujem, ali mislim da je na ovom forumu dato dosta bas korisnih i bessplatnih linkova za pripremu ispita, jedino ako bas nisi sa pisanjem dobar uzmi par casova kod nekog pouzdanog da te pripremi lepo i bice ok, ako imas neki srednji ka visem nivo znanja...

Back