IELTS -> pitanja i odgovori

Idi na privatne časove, nikako u "škole jezika".
Sa privatnim profom je minimum duplo brže a i jeftinije ( recimo 20-30%)

Ja se apsolutno slazem sa ovim, pogotovu sto ces u skolama da radis i Reading i Listening sto je totalno van pameti. To sama mozes da skines sa neta i vezbas, a ne da gubis vreme i novac u skoli sa istim tim testovima. Meni to vise dodje da ti skole iznajmljuju prostor za vezbanje! Privatni casovi su u startu skupi, ali i te kako se isplati, efektivnije i kvalitetnije se radi. U skolama priprema za IELTS traje oko 6 meseci, dok sam se ja privatno spremio za mesec ipo. A da ne pricamo sto se u skoli radi u grupama po 5-6 ljudi, dok privatno imas za sebe profesora i mozes da ga davis za svaku sitnicu i da ti ne bude glupo.

Ja ti savetujem da ne ideš na privatne časove, jer i ti profesori samo imaju keš u glavi, 8-10 evrića po času (u proseku) pa dokle se stigne...
Da se ne lažemo, ja sam probao ići kod dva različita profesora, bacio sam oko 300 evra na časove, a imao minimalan napredak! Verovatno i sama to znaš, s obzirom da kažeš da si imala iskustva sa njima. Ovi što ih preporučuju ili su i sami profani, ili su u šemi sa njima.... Savet - zaobiđi to!

Naravno, preduslov za academic IELTS je da imate minimum intermediate level engleskog. Ne može neko ko ne zna osnovnu gramatiku engleskog da postigne više od 5 overall na IELTS. To je nemoguće, za takve su potrebni kursevi u školama od par meseci, pa onda nakon toga namensko spremnaje za IELTS.

E sad, jedno je naučiti strukturu pisanja eseja, ali je potrebna i vežba nakon toga, tj da napišete samostalno jedno 20-25 eseja, pa da ih neko stručno pregleda
.

Ja sam se osetio prozvanim posle tvog posta, pa je red i da odgovorim. Niti sam profesor, niti sam u semi sa profesorkom koju sam preporucio. Sam kontakt od te profesorke neces naci nigde na netu, jer se ne oglasava i radi iskljucivo na preporuku. Tako sam i ja dosao do nje, pa sam resio da podelim ovde sa ljudima jer sam bio u istom problemu kao i vecina posetilaca ovog foruma. Takodje se slazem i sa konstantacijom da si antitalenat za engleski, jer po moj racunici ako si dao 300e za casove, minimum si bio na 20 dvocasa, a plus si pri tom dosta ucio?! (Nije mi namera da te vredjam, samo pricam realno, na osnovu tvojih izjava) Meni je bilo dovoljno petnestak, a da pre toga nisam znao pravilno kada da upotrebim present perfekat, a kada obican past, sve sam radio po osecaju?!?! O pasivu i kondicionalima i da ne pricam...

Kursevi u skolama od par meseci za gramatiku engleskog? I posle se ljutis kada ti neko kaze da si antitalenat?! Pa nema prostije gramatike od gramatike engleskog jezika! Sta bi ti radio sa italijanskim, spanskim gde se nepravilni glagol menja u svakom licu/vremenu drugacije bez ikakve logike?! Stvarno ne zelim da se pravim pametan, ali tvrdim da se sva vremena, kondicionali i pasiv mogu savladati za 2 najobicnija dvocasa. Pogotovu sto za IELTS nije potrebna bog zna kakva gramatika...
Stvarno sa ovakvim izjavama, obreshrabrices nekoga da izadje na ispit i da polaze.
Ponovicu jos jednom moj stav, IELTS nije realno znanje engleskog i moze se spremiti za manje od 2 meseca sa prosecnim znanjem engleskog, ali je potrebno dosta KVALITETNOG rada! Ja sam isao 2x nedeljno na casove, pisao dnevno po 3 eseja, svako vece sam gledao film sa engleskim titlom, a preko dana gledao cnn,bbc, discovery... Najvaznije je naci nekog sa kim mozes da vezbas Speaking i da te taj neki stalno ispravlja, dribla. Kada prestaneta da pravite decje/glupe greske dobijate na samopuzdanju i spremni sta da polozite test! Naravno potrebna je i sreca, da ne zapadne neka bas teska tema!

p.s. Napisao sam ovaj post bez ikakve zle namere, zaista ti zelim sve najbolje, ali nemoj ljude dovoditi u zabludu posto je tebi islo lose. Ne pratim ovu temu redovno od kada sam polozio,ali ti si me isprovocirao da odgovorim. Ako i dalje mislis da sam profesor(ka) mogu ti poslati moju kopiju IELTS-a.

Poslednja izmena:
:eek: Vidi prvo, tebe niti sam pominjao niti prozivao.

Drugo, nikoga na ovom forumu nisam vređao (što ti upravo činiš), već sam iznosio svoje mišljenje o načinu pripeme ovog nebuloznog ispita, otimačini od strane samoproklamovanih profesora(ki) za spremanje istog itd.
Treće, možda sam ja jednostavno imao lošu sreću da naletim na lošu i nezainteresovanu profesoricu, sa kojom sam vežbao writing po sistemu, samo piši, pa ću ti ja ispravljati pravopisne i gramatičke greške. To naravno je samo jedan, i to manji deo writing-a, a struktura i kohezija eseja je nešto sasvim drugo, o čemu ni na jednom času nije bilo ni reči. Zato sam i pomenuo da na net-u ima dosta materijala kako napisati task1 i task2 za visoku ocenu, takoreći besplatno ili za male pare. Štaviše, ako nekome treba materijal za pripremu, rado ću mu poslati na mail, kao što sam i podelio linkove sa kojih su isti i preuzeti.

Četvrto, ne bih da zvučim neskromno, ali sam ja sa tom svojom ocenom 6 nedavno položio stručni kanadski ispit od oko 1000 strana, i to iz prvog pokušaja! Valjda i to govori o tom mom 'antitalentu' za engleski. Povrh toga dobio sam iz speaking-a prvi put 6,5 apsolutno bez ikakve vežbe i pripreme, drugi put sam kao malo vežbao, ali dobio bezveze temu i 5,5 svega. Tako da se u jednom slažemo da IELTS nema veze sa talentom i znanjem engleskog, već je stvar pripreme, koncentracije, sreće i ne znam ti čega već.

I da zaključim ovu bespotrebnu polemiku, ti i citirani kolega možda imate visoke ocene iz IELTS-a, ali male iz kućnog vaspitanja.
Toliko na repliku, dalje ne bih raspravljao sa vama.
Takođe ti želim sve najbolje.
:kpozdrav:

Zdravo svima,nova sam na forumu...spremam se za polaganje IELTS-a za 14ti decembar.Moram Vas pohvaliti,jer sam za veoma kratko vreme prikupila podosta informacija.

E sad,jedno konkretno pitanje-Na koji način mogu da skinem te Kembridz knjige,jer nisam baš nešto vešta na kompu :zper:

Junky Monkey ne znam stvarno po kojoj logici boduju...tu ne mogu da pomognem...
Sto se tice readinga, nije mi bio lak jer nisam stigla da procitam sve u poslednjem delu i tu sam nalupala nesto...ali svi zadaci su mi bili poznati i bas mi je bilo krivo.
Stvarno je najbitnije meriti vreme dok vezbas, kao na testu.
Realno, provezbala sam samo 4 testa i nisam imala potrebnu brzinu :dash:

Ja sam se prijavila za 14ti Decembar i vežbam iz devet Kembridz knjiga,pa me zanima,da li se tekstovi daju iz tih knjiga :rtfm:

I ja sam bio na polaganju u Novom Sadu 26-og, isto academic, manje vise sam zadovoljan kako sam uradio. Jedino sam naprijatno iznenadjen british council-om, jer su uslovi za rad u toku readinga bili katastrofalni, u ucionici je bilo pretoplo pa su otvorili prozore, onda se buka sa ulice lepo prenela u ucionicu, ljudi napolju prolaze, pricaju, dernjaju se, automobili trube, one devojke sto su nadgledale non-stop prolaze pored mog stola, izlaze iz ucionice, ulaze u ucionicu, vrata skripe....
I onda kad sam mislio da situacija ne moze biti gora, napolju pocinje neki miting!?!?! Neko namesta mikrofon, govori jedan, jedan, jedan, dva, jedan.... sve odzvanja, masa se skupila, bas je bilo glasno kontam da je bilo nekoliko stotina ljudi, koriste pistaljke i ostale rekvizite... katastrofa!
Onda nas u sred testa prebacuju u drugu ucionicu gde nije tolika buka, ali je opet prisutna, sve u svemu jako lose. Bas mi je bilo tesko da se skoncentrisem, i da su uslovi bili normalni sigurno bi uradio 20-30% bolje. Inace bio sam na polaganju ielts-a pre tri godine u bg-u, i onda je bilo sve stvarno savrseno, i mnogo, mnogo profesionalnije.
I jos da dodam, da sam sve moguce sto je potrebno za pripremu ielts-a pronasao na ovom forumu, procitao sam ga od prvog do zadnjeg posta i pronasao stvarno sve. Isto bi preporucio svim novim clanovima koji se spremaju za polaganje.

Zar je moguće? Onda sam ja imala sreće što sam bila na skroz desnoj strani učionice, do zida, gde apsolutno ništa nisam čula ni primetila ikog. Ali da, ono premeštanje zbog mitinga... i dalje nemam pojma šta je to dole bilo, bejah suviše uplašena i da se zapitam :D

Sve u svemu, moj score je:

Listening: 7.0
Reading: 7.5
Writing: 8.0
Speaking: 7.0

Overall: 7.5
:D

IELTS test takers T and L shared the following exam update after their tests in Vietnam and Indonesia:

Writing test

Writing task 1 (a report)

We were given a line graph showing the percentage of people in various age groups who visited cinema once a month or more in the UK between 1984 and 2003.

Writing task 2 (an essay)

Many people work in other countries these days. They also take their families with them. Give your opinion about the situation. Do the advantages outweigh the disadvantages?

Speaking test

Interview

- What is your full name?
- Can I see your ID?
- Where are you from?
- Do you work or study?
- Are you living in a house or an apartment?
- Can you describe your house?
- Which room do you like the most?
- Do you usually watch TV?
- What is your favourite program?
- Do you watch it often?
- Do you find that it benefits you?
- What toys did you play with as a child?
- Which toy was important to you?

Cue Card 1

Talk about a foreign country that you find interesting. Please say
- What country is it?
- How did you know about it?
- Why do you like it?

Cue Card 2

Describe a famous person in your country. Please say
- Who is this person?
- Why is she/he famous?
- Why is she/he became important to your country?

Discussion

- Why do people like to travel to other countries?
- What do people like to do when travelling abroad?
- Does tourism bring benefits to the city or the country?
- Does tourism have any disadvantages?
- Do you think Hanoi attracts many people?
- Would you like Hanoi to have more or less tourists?

Je l; izlazi neko 7.12, na IELTS? Ja izlazim na Academic :) Nisam imala vremena da mnogo spremam. Radila sam iz Cambridge knjiga. Jedno pitanje - pretpostavljam da za writing dobijemo papir na kome pisemo skicu, i onda to prepisemo (pri kraju vremena) na glavni papir? Da li na drugim delovima imamo neki 'probni' papir?

Je l; izlazi neko 7.12, na IELTS? Ja izlazim na Academic :) Nisam imala vremena da mnogo spremam. Radila sam iz Cambridge knjiga. Jedno pitanje - pretpostavljam da za writing dobijemo papir na kome pisemo skicu, i onda to prepisemo (pri kraju vremena) na glavni papir? Da li na drugim delovima imamo neki 'probni' papir?

Ne postoji pomocni papir, sve ide direktno na glavni.
Poz

Ne dobijaju se pomocni prazni papiri. Na Listening and Reading moze da se pise po testu gde su pitanja, pa kasnije da se prepise u answer sheets. Tako da to dosta znaci. Srecno

Evo ja cu...:-)
Sto se tice Writing-a
general: Task 1: pismo svom menadzeru, tražiš od njega da te stavi na part time job, napiši razloge zašto to tražiš i ko bi te mjenjao i zašto baš ta osoba.
Task 2: esej o biciklima kao prevozno sredstvo, prednosti i nedostaci

Kod mene na speaking-u su bila sljedeca pitanja:
Prvi dio:
Gdje živim, stan ili kuca?
Koja mi je omiljena soba i zašto?
Zašto se daju pokloni u tvojoj zemlji?
Zašto su pokloni bitni?
Koji si ti poklon dobio u skorije vrijeme i od koga?
Da li voliš kupovati poklone i zašto?

Drugi dio.
Topic: Skoro si upoznao interesantnu osobu, ko je ta osoba, gdje ste se upoznali, šta znaš o njoj i zašto je interesantna.

Treći dio:
uopšteno o prijateljima, ljudskim osobinama, kako porodica utice na vaspitanje djece, prijatelji, roditelji i sl.

To sum up :-) Nije bilo ništa strašno. Mene je samo iznervirao Reading jer je Section 1 bio mnogo teži od onih sa kojima sam se ja sretao tokom vjezbanja. Imao je vise teksta od section 2. Uzeo mi je 20 minuta, tako da nisam mogao detaljno da se posvetim section 3. Stoga ne očekujem 7 iz ovog dijela. Listetning, samo 3 odgovora nisam uhvatio, a ostali da li su tacni, ce da vidimo, mislim da jeste vecina :-)
Meni trebaju sve 7. Mislim da ovaj put to necu ostvariti. Ocekujem ocjene oko 6 i 6,5.

Evo ja cu za academic :)
Writing-grafikon o tome koliko stanovnistva zivi u gradovima, za 4 zemlje i svetski prosek, za 3 godine. Drugi deo - sta mislimo, da li je zivot u starosti besmislen ili je postao bolji u poslednje vreme.
Reading je bio ok, lakse nego sto sam ocekivala. Listening je bio prelak.
Speaking - prvi deo klasika, cime se bavim, gde zivim, i slicno. Pitali su i da li vise volim da pisem pisma ili mejlove, i da li mi je lakse da komuniciram preko mejlova ili preko telefona. Kakve mejlove primam obicno, i u koju svrhu ih saljem. Drugi deo da opisem neki srecan dogadjaj. Treci deo-da li posao utice na zadovoljstvo kod ljudi i kako. Da li je licno zadovoljstvo stavljeno ispred zajednickog dobra u danasnjem svetu. Jedino speaking mislim da sam zeznula, nesto sam se zapetljala u drugom delu.
Listening je bio bas lak, moguce da sam 1-2 odgovora promasila jer sam se nesto bila zamislila (:roll:) ali mozda i nisam. Ali prosto sam se iznenadila kako je prvih 30 pitanja bilo lako, bez ikakvog problema sam davala odgovore.
Sto se tice vremena, meni je bilo dovoljno, sve sam stigla da proverim. Writing sam bila posebno inspirisana, napisala sam par teza na onaj papir sa zadatkom i onda sam pravo pisala na answer sheet, i nisam ni morala mnogo da menjam :)
Generalno, ceo test je bio dosta laksi nego sto sam ocekivala. Mene je najvise plasilo da li ce se listening dobro cuti, jos sam ja sedela skroooz pozadi, ali odlicno se cuje :) Ako ne dobijem sve 6 moracu ponovo da izlazim, a s obzirom na to da se nisam proslavila na speaking-u, to je moguce. Steta, jer sam prva tri dela super uradila, cenim da cu tu imati bar 7 iz svega. :)
Inace, test sam 'spremala' 5 dana, nisam placala casove nikakve. Skinula sam Cambridge knjige sa ruskog sajta i uradila sam nekoliko testova. Moje znanje engleskog je inace dosta dobro, pa mi je bilo bitnije da se istreniram sto se tice samog formata. Objavicu ocene kad stignu :)

Poslednja izmena:
U periodu od 10 dana svaki drugi dan, sve ukupno oko 5 dana. Speaking nisam spremala uopste, sto je bila velika greska jer sam iz ostalih delova imala 8.5 a samo speaking 7 :) Uzmi Cambridge knjige, nema potrebe da kupujes, skini sa http://artefact.lib.ru/languages/eng_textbooks_ielts.shtml . Ja sam samo iz njih spremala, nikakve gramatike. Ako neces da ucis sa kompa, odstampaj, ispasce te jeftinije nego da kupujes :) Ako bas hoces originale, imas u Bg u Edukativnom centru (u Kneza Milosa). Srecno, ako treba bilo sta pitaj.
P.S. Jedino van knjiga sto sam radila je sto sam uzela i za writing nasla neke primere dobro ocenjenih radova. Odatle sam nasla korisne reci i fraze za grafik (it can be observed, plummet, plunge, surge, triple, rocket, level off...) i za esej (one may argue, the proponents argue, the opponents claim...)

Poslednja izmena:

Back