Idi na privatne časove, nikako u "škole jezika".
Sa privatnim profom je minimum duplo brže a i jeftinije ( recimo 20-30%)
Ja se apsolutno slazem sa ovim, pogotovu sto ces u skolama da radis i Reading i Listening sto je totalno van pameti. To sama mozes da skines sa neta i vezbas, a ne da gubis vreme i novac u skoli sa istim tim testovima. Meni to vise dodje da ti skole iznajmljuju prostor za vezbanje! Privatni casovi su u startu skupi, ali i te kako se isplati, efektivnije i kvalitetnije se radi. U skolama priprema za IELTS traje oko 6 meseci, dok sam se ja privatno spremio za mesec ipo. A da ne pricamo sto se u skoli radi u grupama po 5-6 ljudi, dok privatno imas za sebe profesora i mozes da ga davis za svaku sitnicu i da ti ne bude glupo.
.Ja ti savetujem da ne ideš na privatne časove, jer i ti profesori samo imaju keš u glavi, 8-10 evrića po času (u proseku) pa dokle se stigne...
Da se ne lažemo, ja sam probao ići kod dva različita profesora, bacio sam oko 300 evra na časove, a imao minimalan napredak! Verovatno i sama to znaš, s obzirom da kažeš da si imala iskustva sa njima. Ovi što ih preporučuju ili su i sami profani, ili su u šemi sa njima.... Savet - zaobiđi to!
Naravno, preduslov za academic IELTS je da imate minimum intermediate level engleskog. Ne može neko ko ne zna osnovnu gramatiku engleskog da postigne više od 5 overall na IELTS. To je nemoguće, za takve su potrebni kursevi u školama od par meseci, pa onda nakon toga namensko spremnaje za IELTS.
E sad, jedno je naučiti strukturu pisanja eseja, ali je potrebna i vežba nakon toga, tj da napišete samostalno jedno 20-25 eseja, pa da ih neko stručno pregleda
Ja sam se osetio prozvanim posle tvog posta, pa je red i da odgovorim. Niti sam profesor, niti sam u semi sa profesorkom koju sam preporucio. Sam kontakt od te profesorke neces naci nigde na netu, jer se ne oglasava i radi iskljucivo na preporuku. Tako sam i ja dosao do nje, pa sam resio da podelim ovde sa ljudima jer sam bio u istom problemu kao i vecina posetilaca ovog foruma. Takodje se slazem i sa konstantacijom da si antitalenat za engleski, jer po moj racunici ako si dao 300e za casove, minimum si bio na 20 dvocasa, a plus si pri tom dosta ucio?! (Nije mi namera da te vredjam, samo pricam realno, na osnovu tvojih izjava) Meni je bilo dovoljno petnestak, a da pre toga nisam znao pravilno kada da upotrebim present perfekat, a kada obican past, sve sam radio po osecaju?!?! O pasivu i kondicionalima i da ne pricam...
Kursevi u skolama od par meseci za gramatiku engleskog? I posle se ljutis kada ti neko kaze da si antitalenat?! Pa nema prostije gramatike od gramatike engleskog jezika! Sta bi ti radio sa italijanskim, spanskim gde se nepravilni glagol menja u svakom licu/vremenu drugacije bez ikakve logike?! Stvarno ne zelim da se pravim pametan, ali tvrdim da se sva vremena, kondicionali i pasiv mogu savladati za 2 najobicnija dvocasa. Pogotovu sto za IELTS nije potrebna bog zna kakva gramatika...
Stvarno sa ovakvim izjavama, obreshrabrices nekoga da izadje na ispit i da polaze.
Ponovicu jos jednom moj stav, IELTS nije realno znanje engleskog i moze se spremiti za manje od 2 meseca sa prosecnim znanjem engleskog, ali je potrebno dosta KVALITETNOG rada! Ja sam isao 2x nedeljno na casove, pisao dnevno po 3 eseja, svako vece sam gledao film sa engleskim titlom, a preko dana gledao cnn,bbc, discovery... Najvaznije je naci nekog sa kim mozes da vezbas Speaking i da te taj neki stalno ispravlja, dribla. Kada prestaneta da pravite decje/glupe greske dobijate na samopuzdanju i spremni sta da polozite test! Naravno potrebna je i sreca, da ne zapadne neka bas teska tema!
p.s. Napisao sam ovaj post bez ikakve zle namere, zaista ti zelim sve najbolje, ali nemoj ljude dovoditi u zabludu posto je tebi islo lose. Ne pratim ovu temu redovno od kada sam polozio,ali ti si me isprovocirao da odgovorim. Ako i dalje mislis da sam profesor(ka) mogu ti poslati moju kopiju IELTS-a.
Poslednja izmena: