moja konacna varijanta:
1. novosti
2. analitika
3. ankete
4. inicijativa
otprilike kako i izgleda politicki diskurs u mas-medijima:
informacija (za proste reakcije i misljenja) -> analiza (za debatu i zakljucke) -> ankete (provera kocenzusa) -> inicijativa (za konkretne ideje i mobilizaciju)
ovako se resava pitanje mnogo postova na istu temu, posto ih je mnogo upravo zbog razlicite motivacije i svrhe koju svom postu dodeljuje svaki ucesnik foruma. ovako, imate minimum 4 nacina da postavite jednu istu temu, pa ko sta voli, da pamfletise, da pita, da debatuje da prenosi novosti i komentarise...
takodje, daje se odvojeni prostor i vise cistog vazduha za sustinski glavne stvari na 'politici' - debata/analitika i ideje/politicka inicijativa (u granicama dozvoljenim pravilnikom naravno).
ovakva podela i moderatorima olaksava posao, jer im postaje jasnije kakav materijal u kakvom bloku dopusta koji oblik diskusije.
naprimer, u segmentu 'novosti', ne moze biti dugackih masturbatorskih komentara i pljuvacine po svemu sto ima i nema veze sa postom. novost ta i ta -> reakcija, misljenje u prostoj formi i kraj, sve ostalo se brise i nema ljutis, za podrobnu pljuvacinu ili ozbiljnu raspravu imas blok 'analitika', sa istom temom.
ili naprimer 'analitika'. tu je obavezno otvoriti temu ili citatom analitickog clanka na temu, ili svojim clankom ili referensom na neku odredjenu literaturu/medijski materijal analitickog tipa. u tom bloku odgovori moraju biti u formi dijaloga, debate. mogu i moraju biti konstruktivni i podrobni, argumentovani kakogod. svi kratki postovi, izjave, misljenja, kvalifikacije - cao. za to imas novosti pa reaguj, ili inicijativu pa tamo pamfletiraj. isto tako i sa anketom - ako neko umesto 'analitike' u analitickom bloku krene sa forom, 'sta mislite o istrijskoj ulozi marksizma-lenjinizma' recimo, cao dovidjenja. to nije analitika. nema clanka, nema misljenja, samo poziv na licno misljenje - dakle, to ide u odeljak 'anketa', itd.
ako ima nekih pitanja, mogu daobjasnim podrobnije, ali generalno, ovo vam je moja preporuka. mislim da ce sve biti mnogo jasnije, i zasto se postovi premestaju i zasto se udaljavaju i zasto se ljudi kaznjavaju kada izlaze iz okvira teme... jer ce ovakvi okviri brzo svima da postanu sasvim jasni.