Ok lose sam formulisao pitanje. Nisam hteo da poentiram da je vera verovati u ono sto se vidi. Bukvalno mi ova Isusova izjava nema smisla.
Da preformulisem: Sta znaci "blago onima"? Kako se razlikuje nagrada za Tomu od nagrade za one koji nisu videli a poverovali su?
Nagrada za Tomu, je ista kao nagrade za sve one koji su poverovali u Isusa a da ga videli nisu. Okolnost da je Toma poverovao kada je video ono što je video, Isusu je poslužila da predoči ono...blago onima koji ne videše i verovaše....Poznato ti je da niko nije mogao videti Isusa, nakon vaznesenja Isusovog. Ostalo je ono, verovati ili ne verovati, bez da se vidi...
A u vezi sa tim, Tomino neverovanje da je Isus vaskrsao, nema za osnovnu svrhu samo njegovo neverstvo, dok ne vidi. Možda grešim u nekom svom mišljenju da je to Tomino neverovanje da bi potom kazao ono...Gospod moj i Bog moj...bilo u funkciji da oni, koji u današnje vreme, prihvataju Isusa, prihvataju upravo onog Isusa koji je propovedao, pa potom raspet pa vaskrsao.
A zanimljivosti radi pogledaj stihove ispred stiha 20:29...
Jovan 20:24-28... ''A Toma, koji se zove Blizanac, jedan od dvanaestorice,
ne beše onde sa njima kad dođe Isus. A drugi mu učenici govorahu: Videsmo Gospoda. A on im reče:
Dok ne vidim na rukama Njegovim rana od klina, i ne metnem prsta svog u rane od klina, i ne metnem ruke svoje u rebra Njegova,
neću verovati. I posle osam dana opet behu učenici Njegovi unutra,
i Toma s njima. Dođe Isus kad behu
vrata zatvorena, i stade među njima i reče: Mir vam.
Potom reče Tomi: Pruži prst svoj amo i vidi ruke moje; i pruži ruku svoju i metni u rebra moja, i ne budi neveran nego veran. I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.''
Obrati pažnju na boldovane delove...
Inače, Isus je sa onim...blago onima...više puta na neke suštine ukazivao...
Luka 11:28... ''A On reče: Blago i onima koji slušaju reč Božiju, i drže je.''
A u onom Isusovom govoru na gori u Matej 5, ima više puta ono...Blago...