Hrvati vs Srbi

Jesu li svi štokavci srbi?

• Da

glasova: 13 52,0%
  • Ne

glasova: 10 40,0%
  • Ne znam/rezultati

glasova: 2 8,0%

• Ukupno glasova
    25
ima prezime savic i savinovic?
Al recimo rastko ili rastkovic?
Virojatno je drugo znacenje u nas i u vas
Ne znam kako bi moglo imati drugo značenje...

Za nas Srbe se vezuje da za razliku od vas i muslimana dobro razlikujemo Č i Ć. To je tačno. Znatno veći procenat Srba jasno razlikuje Č i Ć nego Hrvata i muslimana. Do prije par godina sam mislio da Srbi koji brkaju Č i Ć ne postoje, ali ipak postoje. Radi se o Srbima iz srednje Bosne.

Za Srbe se vezuje da za razliku od vas i muslimana dobro razlikujemo Č i Ć. To je tačno. Znatno veći procenat Srba jasno razlikuje Č i Ć nego Hrvata i muslimana. Do prije par godina sam mislio da Srbi koji brkaju Č i Ć ne postoje, ali ipak postoje. Radi se o Srbima iz srednje Bosne.
Probacu naci drugo znacenje tj da nema veze sa sv savom

Č i ć razlikujemo dobro, ne znan ko laže da nije
Mislin da se u vas taj mit prosiria jer idete samo u split i zagreb di ne razlikuju. Al kad gledas slavoniju, posavinu, hercegovinu, dio zagore, lika,kordun...svi razlikuju
U vas oni na jugu govore ovako dj i tj

Za Srbe se vezuje da za razliku od vas i muslimana dobro razlikujemo Č i Ć. To je tačno. Znatno veći procenat Srba jasno razlikuje Č i Ć nego Hrvata i muslimana. Do prije par godina sam mislio da Srbi koji brkaju Č i Ć ne postoje, ali ipak postoje. Radi se o Srbima iz srednje Bosne.
https://namecalendar.net/?name=Sáva&lang=hr
Ima u bugara ali i u ceha
Tu je i rijeka sava

Mislin da se u vas taj mit prosiria jer idete samo u split i zagreb di ne razlikuju. Al kad gledas slavoniju, posavinu, hercegovinu, dio zagore, lika,kordun...svi razlikuju
Evo tih neobičnih Srba iz srednje Bosne koji brkaju Č i Ć. Video sa srpskim prognanicima iz Visokog i okolnih sela koje su primili Hrvati u Kiseljaku. Muškarac na 0:20 kaže 'jućer ujutru' sa izrazitim Ć, isti muškarac na 0:40 kaže 'ubitaćno' (ali ne tako čisto Ć kao kad je rekao 'jućer ujutru'), a na oko 0:45 kaže 'sa ćetiri strane.' Žena na 0:59-1:00 kaže 'ostavili smo kuče' (um. 'kuće'). Žena na 2:04-2:05 kaže 'da presvućemo djecu'

Poslednja izmena:
Evo tih neobičnih Srba iz srednje Bosne koji brkaju Č i Ć. Video sa srpskim prognanicima iz Visokog i okolnih sela koje su primili Hrvati u Kiseljaku. Muškarac na 0:20 kaže 'jućer ujutru' sa izrazitim Ć, isti muškarac na 0:40 kaže 'ubitaćno' (ali ne tako čisto Ć kao kad je rekao 'jućer ujutru'), a na oko 0:45 kaže 'sa ćetri strane.' Žena na 0:59-1:00 kaže 'ostavili smo kuče' (um. 'kuće'). Žena na 2:04-2:05 kaže 'da presvućemo djecu'

Oni ne znaju rec ni tvrdo š
Najgori naglasak uz istarski i primorski
Sve meko l ć ś..

Evo tih neobičnih Srba iz srednje Bosne koji brkaju Č i Ć. Video sa srpskim prognanicima iz Visokog i okolnih sela koje su primili Hrvati u Kiseljaku. Muškarac na 0:20 kaže 'jućer ujutru' sa izrazitim Ć, isti muškarac na 0:40 kaže 'ubitaćno' (ali ne tako čisto Ć kao kad je rekao 'jućer ujutru'), a na oko 0:45 kaže 'sa ćetiri strane.' Žena na 0:59-1:00 kaže 'ostavili smo kuče' (um. 'kuće'). Žena na 2:04-2:05 kaže 'da presvućemo djecu'

To su kasnije inovacije, nastale su relativno skoro.

To je poznato ŠojiĆevo arhaično Ć, može da se čuje i u Splitu, kod onih koji su poreklom sa nekog od ostrva posebno, još se ponegde primećuje da je ć nastalo od starog tj.

Zašto ga onda oteraste?
Nekima od vas još ne idu u glavu da je za progon Srba ponajviše odgovorna vaša tadašnja politika koja je bila toliko kontraproduktivna i van svake pameti da bi postupke vaših ondašnjih lidera tribalo uvrstit u udžbenike uz opis kako ne vodit svoju državu i svoj narod.

A vi nastavite upirat prstom priko granice tražeći krivca samo u nama daleko ćete tako ;)

Back