Hrvati vs Srbi

Jesu li svi štokavci srbi?

• Da

glasova: 13 52,0%
  • Ne

glasova: 10 40,0%
  • Ne znam/rezultati

glasova: 2 8,0%

• Ukupno glasova
    25
Odes na forum porijeklo prezimena i vidis hrvate u bosni
tamo je relativno stabilno. Izvještaje o stanju katolika imamo počevši od druge polovice XVI stoljeća, fojnički samostan ima bogatu riznicu, kao i primorski samostani koji su pastorizirali Hercegovinu, i nemamo izvještaja o masovnim prelascima s jedne na drugu vjeru.

Ima jedan izvještaj iz 1629. koji govori o dva sela u Popovu u Hercegovini, Dubljanima i Dračevu. Trebinjski biskup Andrijašević kaže da imaju 60 kuća zajedno, i da su svi bili katolici, ali su zbog manjka dušebrižnika gotovo svi prešli na pravoslavlje pa je sad samo 9 kuća katolika. Da je jedan dio katolika prešao na pravoslavlje se čini točnim, jer izvještaj od 5 godina ranije govori o 25 katoličkih kuća u tim selima, no govori samo da u njima žive i katolici i pravoslavni, i ne spominje da su tadašnji pravoslavci bili katolici. Nisam siguran radi li se i ovdje o slučaju gdje vjerska pripadnost varira ovisno o tome koji je vladika/biskup zadnji prošao kroz selo.
Nekim našima je bilo lakše prić na pravoslavlje jer ipak im je puno bliže i prirodnije nego islamska religija, al šta su oni znali da će par sto godina posli to neki zloupotrijebit i okrenit u svoju korist.

Imaš DAI i Franačke letopise. To su dva najvažnija izvora, raspali trolu. Sad ćeš da izmisliš da piše tamo nešto drugo? Jbt vas kao da je pravio Aleksandar Vučić.

Jel ti zbilja misliš da on i svi ostali stručnjaci koji su posvetili život istraživanju povijesti(napose ovih krajeva) nisu pročitali DAI i Einharda?

Viruj mi da jesu(imaš o DAI-u u jednom pasusu šta sam linka) i svejedno vas ne vide u današnjoj Dalmaciji i većini današnje BiH već u Raškoj i okolici. Znam da se teško pomirit s tim nakon šta su vas doma desetljećima lagali, al tako vam stoje stvari i šta prije prihvatite to bolje po vas.

Jel ti zbilja misliš da on i svi ostali stručnjaci koji su posvetili život istraživanju povijesti(napose ovih krajeva) nisu pročitali DAI i Einharda?

Viruj mi da jesu(imaš o DAI-u u jednom pasusu šta sam linka) i svejedno vas ne vide u današnjoj Dalmaciji i većini današnje BiH već u Raškoj i okolici. Znam da se teško pomirit s tim nakon šta su vas doma desetljećima lagali, al tako vam stoje stvari i šta prije prihvatite to bolje po vas.
Koji to stručnjaci :hahaha: Evo isto sad ću ja da citiram šta kaže Goran Šarić

Koji to stručnjaci :hahaha: Evo isto sad ću ja da citiram šta kaže Goran Šarić
Jel taj neki šarić ima ovakav CV i jel predaje u ovakvim ustanovama ili mu je domet Informer Istori Čenel i Pink TV?

Dejan Đokić je profesor povijesti na Nacionalnom sveučilištu Irske u Maynoothu i suradnik na Katedri za povijest jugoistočne Europe na Sveučilištu Humboldt u Berlinu . Đokić se specijalizirao za modernu povijest Balkana , posebno za političku, društvenu i kulturnu povijest bivše Jugoslavije te uspon i razvoj nacionalnih ideologija u Europi devetnaestog stoljeća i povijest Hladnog rata .

Đokić je doktorirao na Školi za slavenske i istočnoeuropske studije Sveučilišta u Londonu (UCL) i završio postdoktorsku specijalizaciju na Harriman institutu Sveučilišta Columbia u New Yorku , prije nego što je postao profesor moderne i suvremene povijesti na Goldsmithsu Sveučilišta u Londonu i gostujući profesor povijesti jugoistočne Europe na Sveučilištu Humboldt.

Al šta on zna šarlatan jedan triba pitat šarića za mišljenje on predaje povijest na Pink TV-u 😂 😂 😂

Jel taj neki šarić ima ovakav CV i jel predaje u ovakvim ustanovama ili mu je domet Informer Istori Čenel i Pink TV?

Dejan Đokić je profesor povijesti na Nacionalnom sveučilištu Irske u Maynoothu i suradnik na Katedri za povijest jugoistočne Europe na Sveučilištu Humboldt u Berlinu . Đokić se specijalizirao za modernu povijest Balkana , posebno za političku, društvenu i kulturnu povijest bivše Jugoslavije te uspon i razvoj nacionalnih ideologija u Europi devetnaestog stoljeća i povijest Hladnog rata .

Đokić je doktorirao na Školi za slavenske i istočnoeuropske studije Sveučilišta u Londonu (UCL) i završio postdoktorsku specijalizaciju na Harriman institutu Sveučilišta Columbia u New Yorku , prije nego što je postao profesor moderne i suvremene povijesti na Goldsmithsu Sveučilišta u Londonu i gostujući profesor povijesti jugoistočne Europe na Sveučilištu Humboldt.

Al šta on zna šarlatan jedan triba pitat šarića za mišljenje on predaje povijest na Pink TV-u 😂 😂 😂
Taj he govoria da se srbija oslobodila od turaka 1848
Ko da ja kazen da smo mi 1867 postali neovisni

Šta piše neki nebitan lik a šta kažu vrhunski istoričari poznavaoci ranog srednjeg veka, to ne uzimaš u obzir, nije bitno? Citiram Šarića a zanemarim šta pišu hrvatski istoričari sa zg sveučilišta. Kakav si ti papak :lol:

Ja sam podatke o svojim precima ostavia na temi o vlajima uz poruku nadležnima da me baniraju ukoliko se moje prezime ne nalazi na spisku knjige koju sam priložia(a prezime vuče porijeko baš iz tog kraja i ne mogu bit od neke druge loze). A u knjizi se mogu pročitat neki podaci iz kojih se vidi da moji nisu konverititi i da su bili u službi Hrv. velikaša još u 13.st., a od 1579. i službeno kao dio Hrv. naroda(a po imenima šta mojih predaka šta ostalih vlaja vidljivo da je već onda dobr dio njih nosia katolička ili bar slavenska narodna imena).

Ponuda i dalje stoji pa ako nešto ne štima imate me se prilike bezbolno riješit. Mislim da je to više nego pošteno s moje strane :np:

PS polazim od toga da sam prilikom reg. na forum ostavia svoj mail koji je na moje ime i prezime.

Back