умпахпах
Zainteresovan član
- Poruka
- 197
Интересантно је да се ниједна струја код Хрвата не залаже за самосталну државу,ни у емиграцији ни у монархији.Толико о државном праву.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Не знам да ли се зајбаваш или си озбиљан.
Ево шта и Хрвати данас веле да је повијесно Хрватско приморје.
Pogledajte prilog 343805
Да не улазим у то шта и како. Углавном, то је то. Имаш Цвијића, имаш стотине други, па провјери.
Po čemu je Sinj talijanski a ne hrvatski? Ili Šibenik?
Koji su kriteriji da nešto bude nečije istorijski?
Po čemu je Beograd istorijski srpski?
Koje su granice Hrvati mislili vući ulaskom u rat? Provlači se teza da Hrvati nisu postojali kao politički faktor,a sada bi vukli granice.
Bukvar u ruke i uči.
Mađari su 1918 najureni iz Međimurja.A osim Međimurja, te 1918 su imali još poprilično problema da zadrže svoje teritorije a ne da ih osvajaju.
Italijani su Rapalskim ugovorom dobili više nego su očekivali,tako da ujedinjenje nije spriječilo nikakve talijanske aspiracije na hrvatski teritorij.
Ne znam na šta tačno kod Cvijića ti misliš, ali naravno da sam ozbiljan; kakvo zajebavanje pobogu.![]()
To na karti je primorje Hrvatske i Slavonije, poznato pod tim imenom...ali mi ne pričamo o tome, već kako si i sam napisao, o istorijskim granicama.
U slučaju Italije, ako sam te dobro razumio, govorio si o mletačkim kolonijalnim posjedima.
Интересантно је да се ниједна струја код Хрвата не залаже за самосталну државу,ни у емиграцији ни у монархији.Толико о државном праву.![]()
Интересантно је да се ниједна струја код Хрвата не залаже за самосталну државу,ни у емиграцији ни у монархији.Толико о државном праву.![]()
У једној од Цвијићеви књига о разним крајевима имаш и Хрватско приморје (Сењ, Карлобаг, Ријека и сјеверни отоци). Причамо баш о томе. То су историјске границе, једине за које ја знам. Осим као би причали из перспективе 1918- до данас.
За серијал "Југославија у другом светском рату" сам чуо, чак га и гледао, то за Македонију је смешније него за Хрватску.Pogledaću serijal kada budem imao vremena, no zaista ne vidim problem oko imena. Imaš serijale Makedonija u Prvom/Drugom svjetskom ratu, pa i Srbiju u II ratu, pod čime se naravno ne misli na Nedićevo okupirano područje, već svakako na teritoriju Republike Srbije. I tu nisu u pitanju nikakvi kompleksi, već jednostavno prosta logika. Naziv 'Hrvatska' uopšte ne bi trebalo da aludira na to što si napisao i nejasno mi je zašto ti tako nešto uopšte pada na pamet.
A što se tiče propagandnog karaktera - pa, svaka naučno-promotivna emisija je takvog karaktera; ona vrši propagandu, u manjoj ili većoj mjeri.
Шта аутори серијала подразумевају под називом Хрватска у имену серије?U vezi sa čim?
Zato je srpska vojska morala da se vuce do DracaПовлачиш десет тема са овим. Ја сам одговорио њему, а све што сам рекао односи се на тему 1914-1918. Талијани су се борили за то у рату и били на страни побједника. Држава против које су се борили се распала и изгубила рат.
Тако да би ту Хрвате мало ко шта питао да није створена "југославија" и да се Срби нијесу испречили и угузивали тамо ђе не треба.
Наравно да би вукли границе, ко што су касније радили за вријеме "југославије" кад им је београдски режим дао такозвану бановину хрватску. А како је Мачек говорио, "до обе хрватске Митровице" (сремске и косовске) и "до Дрине и даље".
Све је то легитимно.
Сумњам да би се са тим сложили Талијани да су Хрвати били са њима у комбинацији..
Због тог срања је пала Ратна влада у Италији. Талијани су најебали у рату, а нијесу добили оно што је обећано. То је довело до Мусолинија и свега посље. Једини разлог што није дошло до рата између Србије и Италије је био притисак на обе од стране сила Антанте.
- - - - - - - - - -
Какав Рапалски уговор, то је било 1921. након 5-6 година срња и прегањања са Србима. То је био разлог зашто су Талијани одбили да пребаце Српску војску на Крф. Иако су имали бродове, храну и љекове скоро мјесец дана недалеко од обале док је Српска војска цркавала...
За серијал "Југославија у другом светском рату" сам чуо, чак га и гледао, то за Македонију је смешније него за Хрватску.
Шта аутори серијала подразумевају под називом Хрватска у имену серије?
Коју Хрватску 1914-18 године, то ме занима?
Повлачиш десет тема са овим. Ја сам одговорио њему, а све што сам рекао односи се на тему 1914-1918. Талијани су се борили за то у рату и били на страни побједника. Држава против које су се борили се распала и изгубила рат.
Тако да би ту Хрвате мало ко шта питао да није створена "југославија" и да се Срби нијесу испречили и угузивали тамо ђе не треба.
Наравно да би вукли границе, ко што су касније радили за вријеме "југославије" кад им је београдски режим дао такозвану бановину хрватску. А како је Мачек говорио, "до обе хрватске Митровице" (сремске и косовске) и "до Дрине и даље".
Све је то легитимно.
Сумњам да би се са тим сложили Талијани да су Хрвати били са њима у комбинацији..
Због тог срања је пала Ратна влада у Италији. Талијани су најебали у рату, а нијесу добили оно што је обећано. То је довело до Мусолинија и свега посље. Једини разлог што није дошло до рата између Србије и Италије је био притисак на обе од стране сила Антанте.
- - - - - - - - - -
Какав Рапалски уговор, то је било 1921. након 5-6 година срња и прегањања са Србима. То је био разлог зашто су Талијани одбили да пребаце Српску војску на Крф. Иако су имали бродове, храну и љекове скоро мјесец дана недалеко од обале док је Српска војска цркавала...
Залагали су се сходно својим могућностима. А могућности су биле мале, прије "југославије". Ни Аустријанци ни Мађари нијесу били мачји кашаљ да свако мало попуштају Хрватима и да им допусте чак и да створе државу у држави (1939), као Срби.
Pričamo o teritorijalnim pretenzijama na temelju istorijskog prava kako je nazivan bio taj zastareli kriterijum. To svakako uključuje i predosmanske granice; da se razumijemo, ovdje govorim o istorijskim granicama (ne i ideološkim pretenzijama - tipa, romantizovani san o hrvatskom primorju od Trsta do Drača).
Kako je Češka dobila državu 1918,također je poražena kao dio AU?
Talijani su 1921 dobili više nego su htjeli,kako je onda ujedninjenje 1918 spriječilo talijanske teritorijalne zahtjeve?
Nin,Šibenik,Solin,Biograd,Solin...nisu istorijski hrvatski teritoriji?
Koja su prava Hrvati imali u Banovini ,a nisu imali u AU?
Da ponovimo,
u AU su imali hrvatsko domobranstvo u kojem je službeni jezik bio hrvatski,regruti su služili na teritoriju Trojednice,
Hrvati su donosili odluke (u hrvatskom saboru) iz oblasti obrazovanja,sudstva,bogoštovanja,unutrašnjih poslova...
О чијим територијалним претензијама?
Талијана, Хрвата, Срба?
Хрватско приморје је повијесни назив настао крајем 18. или поч. 19. вијека након времена кад Хрвати нијесу имали ни педаљ мора.
Fjume je uzeta nekoliko godina iza rata.Чешка легија се тукла на руском, талијанском и француском фронту. И признат им је статус савезника Антанте.
Талијани нијесу 1921. године добили све што су хтјели, јер су се морали повући са већег простора него што им је остао. Од Сјеверне Далмације, остао им је само град Задар, Фјуму су заузели на препад и одбили да се повуку итд.
Италија је дала Антанти 6 милиона војника, 650 000 погинули и економску штету која је подмирена тек почетком 80-их година... Нијесу ваљда ратовали из хуманитарни разлога???
Имали су права да се национално и економски развијају без икакве сметње, као никад у Аустро-Угарској... Док су у Аустро-Угарској имали симболична права, у "југославији" су имали стварна (осим неовисности)... и нијесу морали подносити рачуне час Германима, час Угарима...
Да је остала Аустро-Угарска, Аустријанци се не би никад одрекли Далмације, па макар то Хрвати и Мађари потраживали стотину година.
Dalmacija je inače po istorijskom pravu japanska,austrijska,talijanska...a Dubrovnik i dubrovačka republika je povijesna tekovina Manđurije?
Da li je Banovina ikada ratificirana u narodnoj skupštini kraljevine jugoslavije i tko se protivio?
![]()
За Југославију или Хрватску?
За земљу не знам, и Антарктик је земља, али народи имају.Pa valjda je poprilično jasno.Sve zemlje imaju svoju povjesnicu...
Танки су били они и за једно и за друго и пре рата да не говоримо о његовом самом крају.За Југославију или Хрватску?
Dalmacija jest Dalmacija i ona je mogla pripasti i nekome drugome, ali jednako tako se je moglo dogoditi za praktički bilo koje drugo područje. Sve je to splet povijesnih okolnosti. Da je splet povijesnih okolnosti bio drugačiji Crna Gora je mogla biti Talijanska, Istočna Srbija i Makedoija Bugarska, a Vojvodinina Rumunjska.
Не, него ти подцјењујеш талијански утицај. Италија је у томе тренутку имала 4.5 милиона војника под оружјем и 200 000 морнара. А то је била мало повећа сила за све "југословене" заједно са Србима.
О томе је итекако било разговора, Мишић, Пашић и остали.
Талијани су водили рат за територију, а сад, зна се која је то територија била. Не може се очекивати "пораз Аустро-Угарске", кад ни Французи и Енглези заједно нијесу могли поразити Њемачку. Они су испунили све што се од њих тражило, јер су за себе везали милионе војника. Без тога, могли би се Енглези и Французи поздравити кад је Русија испала из рата.
И Њемци су морали слати пет дивизија на Талијански фронт да помажу А-У, па шта са тим? Више него су Французи и Енглези слали Талијанима.
Талијани су стотину пута нагласили да немају ништа против територијални проширења Србије. И нема апсолутно ниједног доказа да би имали. И није у питању никакво "дјељење свети хрватски земаља", него је ствар у томе да су сви ратовали да нешто добију из тога. Изгледа да је ту јопет ријеч о томе да би неко требао ратовати у хуманитарне сврхе?
Италија је након рата заузела територије које су је спадале по Лондонском уговору и на основу Уговора о примирју. Не видим ко би је отамо ишћерао, да није било сукоба са савезником Србијом??
Да их не би можда итјерали Хрвати? И заједно са Србима, о томе је посрпдно причати. Већ сам горе рекао да се о то разматрало на највишим мјестима, да су ту били и Пашић и Трумбић и Мишић и да је свима било јасно да је однос снага био толико далек да је о томе смијешно и причати. Тад су Талијани према "југословенима" имали једно 25 дивизија насупрот 6, морнарицу од 200 000 насупрот 0, 100 ескадрила авиона насупрот 2 итд. А о индустрији и економском потенцијалу да и не причамо.
...............................................................................................................................................................................................................................................................
Italijani bi nas potukli do nogu, srpska vojska je bila vec daleko od one snage sa kojom je usla na pocetku rata. U sustini sa Italijanima bi opet Srbi morali da iskrvare, ostali bi gledali svoja posla.