С обзиром да на читавој територији бивше Југославије у ствари постоје само два права различита језика, српски и словеначки, тако су и чакавски и кајкавски само наречја - тог једнога истог - српског језика.
...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
С обзиром да на читавој територији бивше Југославије у ствари постоје само два права различита језика, српски и словеначки, тако су и чакавски и кајкавски само наречја - тог једнога истог - српског језика.

Е мој Гузомире(шта ћу тиј,такав ти аватар)...
А ја још не виђу на овијем форуму Крвата који не зна читати ћирилицу.
Па ти сад размисли.
![]()

..a ti imas neki dodir sa naukom ???
Ćirilica je originalno bugarskog porijekla, nastala iz grčkog alfabeta i bila je rasprostranjena na Balkanu.
Kakve to veze ima sa Srbima?

Pa i srpski i slovenski su slicni. Ja mogu razumiti vecinu sta se govori. Ljudi koji su bili puno strucniji u tome i od tebe i od mene su to odredili, tako da je smjesno da mi tvrdimo bilo sta izvan jezicke nauke. Srbi nikad nisu govorili cakavski i kajkavski (osim dje su bili medju vecinskim Hrvatima), vec samo stokavski - ijekavski, ekavski i ikavski.
I na Merkurcu se govori srpski.![]()
jesi li čuo za Vinčansko pismo,Evgenije?![]()

Ćirilica je originalno bugarskog porijekla, nastala iz grčkog alfabeta i bila je rasprostranjena na Balkanu.
A to opet ima veze sa Srbima- kakve?![]()
Da li je tebi poznato da velika većina kajkavaca govori isključivo ekavicu?
Refleksija jata nema veze sa narječjem, a ni sa nacionalnošću.
Готово све наше епске песме су на ијекавици по твојој логици то онда нису српске него хрватске песме.
Pitaj nauku.
Jasno mi je. Ne znam dje sam rekao da kajkavski nije ekavski?? Svi ti govori i danasnji narodi poticu iz istih korijena, koliko se to god nekome svidjalo ili ne. Medjutim, to se ne mere pobiti da su svi Srbi stokavci, a Hrvati su u proslosti bili u dalekom manjem dijelu stokavci pa kajkavci i cakavci. Imas o tome materijala koliko oces ... Citao sam bas nedavno o Vojnoj krajini, spominju se Srbi kao stokavci i Hrvati kao cakavci.

How yes no.
U Srbiji se u jugozapadnim krajevima govorila i još uvek se govori ijekavica.
Današnji srpski i hrvatski jezik su jednaki.
Misliš valjda hrvatskog jezika.
Još nisam sreo Srbina koji govori kajkavskim narječjem.![]()
Niste mi jos odgovorili da li izbeglice iz Krajine govore HRVATSKI ILI SRPSKI?
Ili kada su u Srbiji govore srpski, a kada su u Hrvatskoj - hrvatski?
Мазга је комбинација између магарца и коња.........

Мазга је комбинација између магарца и коња.........
Pa svaki hrvatski lingvista koji vrijedi nesto je to izjavio, a sad sto to nije bas zgodno reci (mada mnogi to misle) to je vec druga stvar.
Treba pogledati kroz istoriju zeru da se jasnije vidi kako je nastao danasnji "hrvatski" jezik. Srbi su im krivi i za to sto su se dobrovoljno odrekli svoga jezika.
Готово све наше епске песме су на ијекавици по твојој логици то онда нису српске него хрватске песме.
To se može odnositi na južni dio Krajine.
Što je sa Slavoncima?
Oni su štokavci i ikavci, a nisu Srbi, bar većina njih.
Osim toga,post kolegice Milunke je potpuna glupost i zato sam reagirao.![]()