Kako bi narušilo jedinstvo?sta kako?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kako bi narušilo jedinstvo?sta kako?
Kako bi narušilo jedinstvo?
U redu za kolektivne molitve. Ali zašto bi se neki pojedinac okretao u smeru Meke? Da li je to čisto radi reda ili ima neko religijsko značenje?jedinstvo u molitvi
posto, mi imamo obevezne kolektivne molitve gdje se svi okrecemo u istom smjeru, kada nebi imali definisan smjer okretanja u molitvi, svako bi klanjao kako bi htio.
U redu za kolektivne molitve. Ali zašto bi se neki pojedinac okretao u smeru Meke? Da li je to čisto radi reda ili ima neko religijsko značenje?
1.VerujemEvo nekih pitanja
Vjerujete li da je Isus Bog?
Ako jeste Bog, kako to da Bog bude ubijen od ljudi?
Zasto je Bog morao da bude ubijen, i kako je to uopste moguce da jedan obicni smrtnik ubije Boga kreatora univerzuma?
Sta mislis da se vratimo nazad u vrijeme i da se nadjemo u casu kada se Marija poradjala i sta mislite da li bi mogli pomisliti da ce to nejako dijete koje izadje na vaginu biti Bog , kreator univerzuma?
Da li mozes zamisliti da Bog kao beba place, treba mu hrana i voda, da sisa mlijeko, da se ukaki do vrata a mama da ga pere, i neko da ti kaze, ova nejaka beba koja se pokakila sad je tvoj Bog...mozete li vi to zamislit??
1.Verujem
2.Isus je bio i covek i fizicki je razapet a kasnije vaskrsao posle 3 dana.
3.Zato sto je samo Bog u covecijem obliku mogao da zaustavi totalni propast covecanstva i svojom iskupiteljskom smrcu otvori vrata raja opet .
4.Odgovoreno ti da je Isus bio i covek .
5.Coveku treba hrana ,duhu ne treba .
Mogu da zamislim.
1.Verujem
Zato sto je samo Bog u covecijem obliku mogao da zaustavi totalni propast covecanstva i svojom iskupiteljskom smrcu otvori vrata raja opet .
Odgovoreno ti da je Isus bio i covek .
5.Coveku treba hrana ,duhu ne treba .
Mogu da zamislim.
mogu i ja da zamislim, bogu je sve moguće.
al izgleda alahu je nemoguće ?
cekajnemoguce je da Allahu da radi gluposti, i djeluje nebozanski.

Jedna od čestih stvari koje se ističu u islamsko-hrišćanskom dijalogu jeste to da je Isus Hristos i u islamu poštovani prorok. Međutim analiza islamskog učenja o Isusu ili kako se On naziva u Kuranu Isa pokazuje da islamski prikaz Isusa ne samo što nema nikakve veze sa hrišćanskim več u suštini iskrivljuje i uništava sve ono što Isusa Hrista čini posebnom ličnošću i zbog čega je On i danas i van hrišćanskih krugova slavljen kao veliki učitelj i mudrac.
Prva stvar koju je značajno uočiti da iako se Isa spominje dosta puta u Kuranu o samom životu Ise znamo vrlo malo. Znamo da je rođen djevičanskim putem od strane Djevice Marije, da mu je Alah dao moć da vrši čuda od kojih se neka spominju tipa govor u kolijevci, oživljavanje ptice od gline (što potiče iz gnostičkih apokrifa) i spuštanje stola sa neba i da je prividno razapet ali ne zapravo ali to je manje-više to. Kuran uopšte ne spominje Hristova svevremenska učenja Besjede na gori, Tajne večere i raznih drugih propovijedi. Ne spominju se poznata Hristova učenja o miroljubivosti, okretanju drugog obraza, pogibije od mača ako se latimo mača, opraštanju grešnicima, smirenosti i poniznosti te služenju drugima. To je potpuno uklonjeno iz Kurana. Tu već vidimo da islamski Isa nema puno veze sa Isusom Hristom.
Međutim ono što se stalno spominje u Kuranu čim se spomene Isa jeste negiranje hrišćanske doktrine o Njegovom božanstvu. Navešćemo nekoliko primjera:
"Mesih, Isa, sin Merjemin, samo je Allahov poslanik, i Riječ Njegova koju je Merjemi dostavio, i Duh od Njega; zato vjerujte u Allaha i Njegove poslanike i ne govorite: 'Trojica su!'" (En-Nisa 171).
"Mesihu neće biti zazorno da prizna da je Allahov rob," (En-Nisa 172).
"Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je – Mesih, sin Merjemin!' Reci: 'Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu, i sve one koji su na Zemlji?" (El-Ma'ide 17).
"Nevjernici su oni koji govore: 'Bog je – Mesih, sin Merjemin!' A Mesih je govorio: 'O sinovi Israilovi, klanjajte se Allahu, i mome i vašem Gospodaru!" (El-Ma'ide 72).
"Mesih, sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici – a majka njegova je uvijek istinu govorila; i oboje su hranu jeli. Pogledaj kako Mi iznosimo jasne dokaze, i pogledaj, zatim, njih kako se odmeću." (El-Ma'ide 75).
"A kada Allah rekne: 'O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: 'Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha!'' – on će reći: 'Hvaljen neka si Ti! Meni nije priličilo da govorim ono što nemam pravo." (El-Ma'ide 116).
"Oni, pored Allaha, bogovima smatraju svećenike svoje i monahe svoje i Mesiha, sina Merjemina, a naređeno im je da se samo jednom Bogu klanjaju" (Et-Tevba 31).
"'Ja sam Allahov rob' – ono reče – 'meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti" (Merjem 30).
"Oni govore: 'Milostivi je uzeo dijete!' – Vi, doista, nešto odvratno govorite!" (Merjem 89-90).
Autoru Kurana je očito daleko bitnije da ospori Hristovo božanstvo nego da prenese nešto od navodnog islamskog učenja koje je Isa dobio od Alaha. To je zato što u Kuranu Isa nije čovjek već polemičko sredstvo protiv hrišćana. Isa služi Muhamedu kako bi (navodno) ustima najsvetije osobe hrišćanstva opovrgavao hrišćanska učenja. To se potvrđuje i u hadisima gdje se govori da će Isa, nakon što se vrati, uništiti krst kao simbol hrišćanstva.
"El-Buhari prenosi od Ebu-Hurejrea riječi: - Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: "Tako mi Onoga u Čijoj je ruci moja duša, sigurno će se uskoro sin Merjeme spustiti među vas, zavesti pravednu vlast, te će slomiti krst, ubiti svinju, ukinuti džizju, imetka će biti u izobilju tako da ga niko neće prihvatiti, tako da će sedžda biti bolja od ovoga svijeta i svega što je na njemu.""
Dakle baš će Isa doći i potpuno uništiti hrišćansko učenje. Opet vidimo da Isus u islamu služi kao oružje protiv hrišćana a ne kao zapravo poštovani prorok.
Muslimani deklarativno poštuju Isusa kao i ostale navedene proroke ali jasno je da je jedini prorok za njih zapravo Muhamed. I Isus u Kuranu izričito najavljuje Muhameda. Isa služi kao potvrda Muhamedove objave a nikako kao samostalna ličnost.
"A kada Isa, sin Merjemin, reče: 'O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći' – i kad im je on donio jasne dokaze, oni rekoše: 'Ovo je prava vradžbina!'" (Es-Saff 6).
To se i potvrđuje jer je u islamu Isa tek peti najveći prorok.
Islam takođe okreće naglavačke neke od najljepših kvaliteta Isusa Hrista. Opštepoznato je da muslimani ne vjeruju da je Hristos razapet međutim manjepoznato je da, po jednoj verziji priče, Isa nalaže jednom od svojih učenika da se žrtvuje umjesto njega i da taj učenik bude razapet.
"namjesnik i grupa jevreja otišli do stana u kojem je bio Isa, alejhi selam, sa grupom od 12 ili 13 drugova. Kaže se da je to bilo u petak u predvečerje. Opkolili su ga, pa pošto ih je opazio i vidio da će zasigurno doći do njega ili će on izići njima, rekao je svojim drugovima: "Koji od vas pristaje da mu se da moj lik, bit će moj drug u Džennetu?" Na to se jedan mladić prijavio, a on kao da mu nije pridavao važnosti, pa je to ponovio drugi i treći put, i svaki put se javljao samo taj mladić. Pa je rekao: "Ti si on", a Allah je učinio da liči na Isaa, kao da je on. Otvorio se prozorčić na krovu kuće, Isaa je zahvatio drijemež kao da spava, pa je u takvom stanju uzdignut na nebo.
A Uzvišeni Allah kaže: - I kad Allah reče: "O Isa, dušu ću ti uzeti i k Sebi te uzdignuti." (3:55) Pošto je Isa uzdignut, ta grupa je izišla. Kad su mladića jevreji vidjeli, mislili su da je Isa, pa su ga uhvatili noću i razapeli, stavivši mu trnje na glavu." (Ibn Kesirov tefsir na 4:157).
Islamski Isus predaje drugog da ga muče i razapnu dok on sam bježi od mučenja. Ovo je potpuno suprotno od Isusa Hrista koji dobrovoljno predaje Sebe da bude razapet za grijehe svijeta. Isus Hristos od Svojih učenika nije tražio da se žrtvuju za Njega dok se On nije žrtvovao za njih. Isus Hristos zapravo nije od Svojih učenika tražio ništa što On sam nije prošao. Isus Hristos nije neki udaljeni Bog koji očekuje od sljedbenika da ginu i da ih muče i kasape dok će On sjediti na dalekom tronu i ne raditi ništa.
"Ako svijet na vas uzmrzi, znajte da na mene omrznu prije vas." (Jovan 15:18).
"Ako mene izgnaše, i vas će izgnati; ako moju riječ održaše, i vašu će održati." (Jovan 15:20).
To je ljepota hrišćanstva. Jer hrišćani slijede Boga koji je podnio žrtvu za ljude. I takav Bog će nama suditi. Isus Hristos nikada ne bi podmetnuo nekog drugog da ga muče i razapinju umjesto Njega. Isus Hristos je čak odbio da Ga učenici brane kada su došli vojnici po Njega.
Međutim ono što se stalno spominje u Kuranu čim se spomene Isa jeste negiranje hrišćanske doktrine o Njegovom božanstvo
| Ivan 17,1 | Ovo reče Isus i podiže oči svoje na nebo i reče: "Oče, dođe čas, proslavi Sina svojega, da Sin tvoj proslavi tebe! |
| Ivan 17,2 | Jer ti si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svima, koje si mu dao, dadne život vječni. |
| Ivan 17,3 | A ovo je život vječni, da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i koga si poslao, Isusa Krista. |
Islam takođe okreće naglavačke neke od najljepših kvaliteta Isusa Hrista. Opštepoznato je da muslimani ne vjeruju da je Hristos razapet
Не и не. Ти овде представљаш своје учење као Христово. Вама смета што је Христос Бог па покушавате вашим фалсификатима да то оповргнете. Прво си овде писао о неком фалсификованом Јеванђељу које везе нема са апостолским добом, а са овим цитатима видимо да ти Јеванђеља уопште не познајеш. Тебе је неко на неком курсу научио шта да кажеш, ти сама Јеванђеља не знаш. Јер да знаш не би тако писао.sama Isus to negira, netreba ti Kuran da to vidis
Ivan 17,1 Ovo reče Isus i podiže oči svoje na nebo i reče: "Oče, dođe čas, proslavi Sina svojega, da Sin tvoj proslavi tebe! Ivan 17,2 Jer ti si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svima, koje si mu dao, dadne život vječni. Ivan 17,3 A ovo je život vječni, da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i koga si poslao, Isusa Krista.
ko je jedini pravi Bog po Isusu, otac ne nebu, znaci ON je jedini pravi Bog, znaci ne Isus nego Otac, to vam je bog a ne da je i Isus Bog.
Кад сте мене упознали, упознаћете и мога Оца. Већ сад га познајете и видели сте га. Рече му Филип: Господе, покажи нам Оца, и нама је довољно.
Рече му Исус: толико времена сам с вама и ниси ме упознао, Филипе? Ко је видео мене, видео је Оца; како онда говориш: покажи нам Оца?
Зар не верујеш да сам ја у Оцу и да је Отац у мени? Речи које вам говорим не говорим сам од себе; Отац, који остаје у мени, он чини дела.
(Јован 14)Верујте ме да сам ја у Оцу и Отац у мени; ако пак не, - верујте због самих дела.
Ako baš hoćeš ići tim putem u islamu nije dozvoljeno Boga nazvati Ocem što Hristos radi u tom stihu. Takođe Jevanđelje po Jovanu se otvara jasnom porukom da je Hristos Bog:sama Isus to negira, netreba ti Kuran da to vidis
Ivan 17,1 Ovo reče Isus i podiže oči svoje na nebo i reče: "Oče, dođe čas, proslavi Sina svojega, da Sin tvoj proslavi tebe! Ivan 17,2 Jer ti si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svima, koje si mu dao, dadne život vječni. Ivan 17,3 A ovo je život vječni, da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i koga si poslao, Isusa Krista.
ko je jedini pravi Bog po Isusu, otac ne nebu, znaci ON je jedini pravi Bog, znaci ne Isus nego Otac, to vam je bog a ne da je i Isus Bog.
Interesantno kako muslimani uvijek vole izabrati prikazati hrišćansko učenje što apsurdnije moguće. No hajmo postaviti to ovako. Zamisli ti vidiš da nekog tebi dragog samo što nije udarilo auto i ti skočiš i spaseš ga ali nastradaš. Zar to nije hvale vrijedan čin ljubavi? Zar ne bismo tu osobu zvali herojem? E pa to je Hristos uradio za nas. Žrtvovao Se za naše grijehe iz ljubavi. Hriščani imaju Boga koji je stradao za njih. Gdje ćeš većeg dokaza Božje ljubavi prema ljudima?hajmo to ovako posatviti
Hajde da ja opljackam banku a da tebe u zatvor strpaju , moze li ???
ako ne moze, sto ne moze???
to ne moze, a moze nevinog Isusa ubiti za grijeh nekog tamo matore trtine kojeg boli briga i za Isusa i za Boga
Imali tu ista lijepo da otac ubije svog sina zbog greske drugih da bi im on oprostio.
Znaci ovako ti uradis grijeh, i trazis od mene oprost, a ja kazem, cekaj, moram prvi da ubijem svog sina pa cu ti to biti iskup za grijehe.
ima li ista gore i ludje od ovakvog vjerovanja, sta ima ovdje lijepo pobogu si brate?????
Znaci Bog treba ubiti svoje rodjeno dijete za iskup tudjih grijeha...kakvo ludo vjerovanje jao jao.
Не и не. Ти овде представљаш своје учење као Христово. Вама смета што је Христос Бог па покушавате вашим фалсификатима да то оповргнете. Прво си овде писао о неком фалсификованом Јеванђељу које везе нема са апостолским добом, а са овим цитатима видимо да ти Јеванђеља уопште не познајеш. Тебе је неко на неком курсу научио шта да кажеш, ти сама Јеванђеља не знаш. Јер да знаш не би тако писао.
(Јован 14)
https://svetopismo.pouke.org/biblija.php?lang=carnic&book=43&chap=14
Vama smeta što je Hristos Bog pa pokušavate vašim falsifikatima da to opovrgnete
| Ivan 17,1 | Ovo reče Isus i podiže oči svoje na nebo i reče: "Oče, dođe čas, proslavi Sina svojega, da Sin tvoj proslavi tebe! |
| Ivan 17,2 | Jer ti si mu dao vlast nad svakim tijelom, da svima, koje si mu dao, dadne život vječni. |
| Ivan 17,3 | A ovo je život vječni, da spoznaju tebe, jedino pravoga Boga, i koga si poslao, Isusa Krista. |
Ako baš hoćeš ići tim putem u islamu nije dozvoljeno Boga nazvati Ocem što Hristos radi u tom stihu. Takođe Jevanđelje po Jovanu se otvara jasnom porukom da je Hristos Bog:
"U početku bješe Riječ i Riječ bješe u Boga i Bog bješe Riječ." (Jovan 1:1).
A nazivanje Oca jedinim pravim Bogom je sasvim ispravno. Sv. Trojica, u koju spada i Bog Otaca, svakako jesu jedini istiniti Bog.
Interesantno kako muslimani uvijek vole izabrati prikazati hrišćansko učenje što apsurdnije moguće. No hajmo postaviti to ovako. Zamisli ti vidiš da nekog tebi dragog samo što nije udarilo auto i ti skočiš i spaseš ga ali nastradaš. Zar to nije hvale vrijedan čin ljubavi? Zar ne bismo tu osobu zvali herojem? E pa to je Hristos uradio za nas. Žrtvovao Se za naše grijehe iz ljubavi. Hriščani imaju Boga koji je stradao za njih. Gdje ćeš većeg dokaza Božje ljubavi prema ljudima?
Ako baš hoćeš ići tim putem u islamu nije dozvoljeno Boga nazvati Ocem što Hristos radi u tom stihu.
"U početku bješe Riječ i Riječ bješe u Boga i Bog bješe Riječ." (Jovan 1:1).
Interesantno kako muslimani uvijek vole izabrati prikazati hrišćansko učenje što apsurdnije moguće. No hajmo postaviti to ovako. Zamisli ti vidiš da nekog tebi dragog samo što nije udarilo auto i ti skočiš i spaseš ga ali nastradaš. Zar to nije hvale vrijedan čin ljubavi? Zar ne bismo tu osobu zvali herojem? E pa to je Hristos uradio za nas. Žrtvovao Se za naše grijehe iz ljubavi. Hriščani imaju Boga koji je stradao za njih. Gdje ćeš većeg dokaza Božje ljubavi prema ljudima?
e to nije tacno, Isus je trazio od Boga da ga postedi smrti, da ga ne ubije...nigdje Isus nije rekao da njegova smrt ce biti otkup za sve grijehe covjecanstva.E pa to je Hristos uradio za nas.
Žrtvovao Se za naše grijehe iz ljubavi.
Хајдемо од почетка. Апостоли Матеј, Марко и Лука су писали синоптичка јеванђеља.to je Biblijski rijecnik koji Bog ne koristi u Kuranu, jer takav rijecnik zbunjuje ljude, cak sta vise ubijedjen sam da Isus nikad nije zvao Boga Ocem.
sama biblija je pisana daleko poslije isusa, najranije pisana je 50 godina poslije Isusovog uzdignuca.
Oдлучи се шта хоћеш. Теби су поруке пуне цитата из Новог Завета, а сада одједном скрећеш тему на другу страну.sama biblija je pisana daleko poslije isusa, najranije pisana je 50 godina poslije Isusovog uzdignuca.
Ali to volite citirati kad vam paše.to je Biblijski rijecnik koji Bog ne koristi u Kuranu, jer takav rijecnik zbunjuje ljude, cak sta vise ubijedjen sam da Isus nikad nije zvao Boga Ocem.
Pouzdanost hrišćanskih izvora je beskrajno veća od islamskih izvora.sama biblija je pisana daleko poslije isusa, najranije pisana je 50 godina poslije Isusovog uzdignuca.
1. To ne pravi nikakvu razliku.ni ovo niste razumjeli samo zato sto prevodioci nisu preveli kako treba zadnju rijec
zadnja rijec treba da se prevedi rijec bjese bozanska a ne Bog.
Nikakva kontradikcija već potvrda dogmata o Sv. Trojici. Postoji množina u Božanstvu.koliko je pogresna prevod evo samo ce ti se reci
ako je rijec= Bog, stavimo to matematicki
"U početku bješe BOg i Bog bješe u Boga i Bog bješe Bog." (Jovan 1:1).
Bog bjese u Boga...je kontradikcija, jer ovdje se vec dva Boga nazacavaju, Bog bio sa Bogom.
U početku bješe Riječ i Riječ bješe u Boga i bozanska bješe Riječ." (Jovan 1:1).
Bog u Kur'anu naziva Isusa Božijom Riječi jer Muhamed nije znao šta to znači a pokupio je taj izraz od lokalnih hrišćana. Isto kao što Ga naziva i Mesihom mada autor Kur'ana nema pojma šta implicira ta riječ. Čak se u Kur'anu navodi da su Jevreji rekli da su razapeli "Mesiha" iako Jevreji nisu vjerovali a ni danas ne vjeruju da je Isus Mesija.STa to znaci ,to znaci da Bog sa svojom rijeci BUDI, stvara sta hoce, tako je i Isusa stvorio u Mariji, sa rijeci Budi i ona zatrudni....zato BOg u Kuranu naziva Isusa Bozijom Rijeci.
"Jer je ovo krv moja novoga zavjeta koja će se proliti za mnoge radi otpuštenja grijeha." (Matej 26:28).e to nije tacno, Isus je trazio od Boga da ga postedi smrti, da ga ne ubije...nigdje Isus nije rekao da njegova smrt ce biti otkup za sve grijehe covjecanstva.
Ne, to znači da sada imamo lijek protiv grijeha da objasnim na jedan ugrubi način. Ali to nije automatski lijek već ga mi moramo uzeti. A uzimamo ga kroz pokajanje i život po Hristovim zapovijestima u Njegovoj Crkvi.to je toliko absurdno da se ne moze opisati....evo neka je Isus ubijen da se otkupe grijesi, sta to u sustini znaci, dali to znaci da mozemo raditi sta hocemo ipak je isus odnio grijehe na sebe?
Ni blizu nerazumno koliko vjerovati u Muhameda kao proroka.toliko je to nerazumno, toliko je to neshvatljivo da se rijecima ne moze opisati to..
I potvrđuje se što sam rekao da je islam daleko jednostavnija religija. Nema razbijanja glave. Nema teških pitanja. Nema ničeg dubljeg. Površno i plitko.A vidi islamskog koncepta, to je da se iskreno osoba pokaje Bogu i zatrazi od boga oprost, i Bog ce oprostiti to...to je islam, vrlo jednostavno vrlo lahko shvatljivo, vrlo logicno....nema muljanja nema razbijanja glave sta se htjelo reci, da se mora tumaciti dodatno.
Сам си себе закопаоda ponovimo gradivo
Пише али ти не читаш, сам себе закопаваш цитатима.
ko je ovdje JEDINI PRAVI BOG ?
Otac na nebu ili samo Isus?
(Јован 17,5)Ја те прославих на земљи, сврших дело које си ми дао да учиним; а сада, Оче, прослави ти мене - код себе - славом коју сам имао код тебе пре но што је свет постао.
Знаш ти лепо што си нам овде писао да је нелогично да Нови Завет писан на грчком и оно твоје фалсификовано Јеванђеље које си нам овде подметао и цитирао. Немој сад да се правиш да не знаш, подмећеш овде фалсификате, а 5600 манускрипата Новог Завета на грчком ти није довољно, већ је битно да сви ми тебе слушамо да "није логично" да Нови Завет буде на грчком ?jeli to falsifikujem tako sto iznosim dokaze iz same Biblije, vi na silu gurate Isusa da je Bog, a Isus to jednom recenicom negira, jedini pravi Bog je otac na nebu, tacka, zavrsena prica.....ti mozes pricati koliko hoces da je Isus bog, ali Isus te opovrgava, sto dovodi tebe da pokaze cijelom svijetu da si u zbaludi i to javno svima pokazes, Isus ti kaze jedno a ti vjerujes suprotno Isusu , pa imali vece zablude????
Промашио си време за Матеја, Матеј је писан раније, убрзо после Јеванђеља по Марку, дакле после 70 године, Лукино између 80 - 100 године, Jeванђеље по Јовану око 100 године.Da razbijemo jednom taj islamski mit o nepouzdanosti Novog zavjeta. Uzećemo datume sekularnih istoričara znači idemo odmah jedan korak protiv hrišćanstva jer su sekularni istoričari sumnjičavi prema hrišćanstvu. Najstarije je Jevanđelje po Marku oko 70. godine, Matej krajem 1. vijeka, Luka oko 80. godine, Jovan oko 100-110. godine. Ponavljam idemo po sekularnim datumima da bi borba bila ravnopravnija. Datumi su raniji. Dakle po sekularnom računanju jevanđelja su nastala najkasnije 70-80 godina nakon Hrista što je za antičko doba jako dobro uzimajući u obzir da su i mnogo zapaženije figure tog vremena poput careva i vojskovođa dobijale kasnije biografije.
Prelazimo na islam. Kur'an je prema islamskim izvorima kodifikovan za vrijeme trećeg kalifa Osmana ibn Afana koji je vladao od 644. do 656. dakle 20-30 godina nakon Muhameda. Neko će reći pa vidimo da je islam pouzdaniji ali ima caka. Kur'an sam po sebi nije potpun. U njemu se vrlo malo govori o Muhamedovom životu. Za to služe hadisi i Muhamedove biografije sire. Dvije najstarije i za sunite najpouzdanije zbirke hadisa su Sahih Bukhari i Sahih Muslim. Prvu je sakupio imam Buhari u 9. vijeku. 200+ godina nakon Muhameda. Drugu zbirku je sakupio imam Muslim takođe u 9. vijeku. Ostale zbirke su mlađe. Prvu biografiju Muhameda je napisao Ibn Ishaq u 8. vijeku znači 100+ godina nakon Muhameda ali ona nije sačuvana u izvornom već ju je prenio Ibn Hisham iz 9. vijeka dakle opet 200+ godina nakon Muhameda. To znači da su glavni izvori o Muhamedovom životu sakupljeni i određeni 200 godina nakon Muhameda u poređenju sa svega 80 za Isusa Hrista. QED.
Хајдемо од почетка. Апостоли Матеј, Марко и Лука су писали синоптичка јеванђеља.
Марково Јеванђеље је најстарије. Писано је пре 70 године односно пре разорења Јерусалима. Ти покушаваш да оповргнеш садржај због тога када је нешто писано ? То је потпуно погрешно.
Јеси чуо некад за спис који се звао Quelle који су користили Матеј и Лука ?
Oдлучи се шта хоћеш. Теби су поруке пуне цитата из Новог Завета, а сада одједном скрећеш тему на другу страну.
Шта смо рекли, Христос и Бог Отац су једно, зар не ?
Ти игноришеш цитат који ти не одговара, што је пре свега смешно.
Христос и Отац су једно и теби то смета, али то не може да промени чињеницу.
Šta smo rekli, Hristos i Bog Otac su jedno, zar ne ?
Ti ignorišeš citat koji ti ne odgovara, što je pre svega smešno.
Hristos i Otac su jedno i tebi to smeta, ali to ne može da promeni činjenicu.
| Ivan 17,18 | Kao što si ti mene poslao u svijet, i ja njih poslah u svijet. |
| Ivan 17,19 | I za njih ja posvećujem sebe, da i oni budu posvećeni u istini. |
| Ivan 17,20 | A ne molim samo za njih, nego i za one, koji na riječ njihovu vjeruju u mene, |
| Ivan 17,21 | Da svi budu jedno, kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, da i oni u nama budu jedno, da vjeruje svijet, da si me ti poslao. |
| Ivan 17,22 | I slavu, koju si mi dao, ja dadoh njima, da budu jedno, kao što smo i mi jedno: |
| Ivan 17,23 | Ja u njima i ti u meni; da budu sasvim u jedno, i da spozna svijet, da si me ti poslao i da si ih ljubio, kao što si mene ljubio. |