Hrišćanstvo i islam, diskusija

Ivan 1,1U početku bijaše Riječ, i Riječ, bijaše u Boga, i Bog bijaše Riječ.

to je problem, sto vas neki prevodioci zafrkaju prevodom

Kada sam rekao da procitas pocetak Jovanovog jevandjelja, nisam mislio samo na prvi stih.

U početku bješe riječ, i riječ bješe u Boga, i Bog bješe riječ. Ona bješe u početku u Boga. Sve je kroz nju postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo.
U njoj bješe život, i život bješe vidjelo ljudima.I vidjelo se svijetli u tami, i tama ga ne obuze.

Posla Bog čovjeka po imenu Jovana. Ovaj dođe za svjedočanstvo da svjedoči za vidjelo da svi vjeruju kroza nj. On ne bješe vidjelo, nego da svjedoči za vidjelo.
Bješe vidjelo istinito koje obasjava svakoga čovjeka koji dolazi na svijet. Na svijetu bješe, i svijet kroza nj posta, i svijet ga ne pozna. K svojima dođe, i svoji ga ne primiše. A koji ga primiše dade im vlast da budu sinovi Božiji, koji vjeruju u ime njegovo, Koji se ne rodiše od krvi, ni od volje tjelesne, ni od volje muževlje, nego od Boga. I riječ postade tijelo i useli se u nas puno blagodati i istine; i vidjesmo slavu njegovu, slavu, kao jedinorodnoga od oca.

Jovan svjedoči za njega i viče govoreći: ovaj bješe za koga rekoh: koji za mnom ide preda mnom postade, jer prije mene bješe. I od punosti njegove mi svi uzesmo blagodat za blagodaću. Jer se zakon dade preko Mojsija, a blagodat i istina postade od Isusa Hrista. Boga niko nije vidio nikad: jedinorodni sin koji je u naručju očinom, on ga javi.
Jovan 1, 1-18.

Dakle, kao sto vidis Rijec (Logos), tj. Bog Sin, postade tijelo i vidjese slavu Njegovu.

Sto se tice prevoda sa grckog, ovdje mozes provjeriti.
https://biblehub.com/text/john/1-1.htm

naravno da ga javi, svaki prorok/poslanik od Boga, javi Boga ljudima.
U osamnaestom stihu se govori o unutartrojicnom odnosu. Sin se u vjecnosti radja od Oca. A ovaploceni Sin javlja Oca covjecanstvu.
niko se ne klanja crnom kamenu, to je smao pravac u kojem se molimo Bogu.
Pa ni mi se ne klanjamo obicnom covjeku vec utjelovljenom Bogu. Zasto nam kao argument poturas naklapanje nekog Jevreja koji ocigledno vrlo malo zna o hriscanskoj vjeri?

to sto je vama pavle ukinuo stare zakone i kreirao novu vjeru, to nije dobilo odobrenje od Isusa...vi ste fakticki onda sljedbenici Pavla a ne Isusa...jer isus zabranjiva ukidanje starih zakona, dodje pavle ukine ih i krscani krenu za Pavlom.

I ovo je čak pogrešno protumačeno, jer Pavle to nije uradio. Pavle nije formirao novu veru, mnogi među hrišćanima to ne vide i čak pogrešno Pavla razumeju, jer sam Pavle priznaje to kada ga optužuju za to da on jeste od jeresi "nazaretske", Dela 24..i da u tom putu on slavi Boga. Taj put nije nov u odnosu na Torah i Hrista.

Onda su pak neki muslimani počeli verovati da je Pavle jedno a Isus drugo. Zbrka jedna.

Poslednja izmena:
nema sanse da je duh sinonim za proroka
niti ima veze paraklet, utesitelj sa muhamedom

kako 3? odakle ti 3?
Jovan - ilija je jedna

Isus ne kaze da on nije taj prorok koga cekaju, nego kaze da je i prorok i vise od proroka za samoga sebe, kada pominjemo da su cekali jednog koga najavljuje stari zavet.

nema sansi

Koga su cekali, toga su i docekali... sad mi je jasno sta ti previdjas kada kazes duh-prorok, ovo ti je to sto me pitas, evo ti sa linkovima:​

Djela apostolska 2,1I kad se navrši pedeset dana bijahu zajedno svi apostoli jednodušno.
Djela apostolska 2,2I ujedanput postade huka s neba kao duhanje silnoga vjetra, i napuni svu kuću gdje sjeđahu;
Djela apostolska 2,3I pokazaše im se razdijeljeni jezici kao ognjeni; i sjede po jedan na svakoga od njih.
Djela apostolska 2,4I napuniše se svi Duha svetoga, i stadoše govoriti drugijem jezicima, kao što im Duh davaše te govorahu.

da vidimo ima li ili nema sansi

nema sanse da je duh sinonim za proroka

1. Ivanova 4,1Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet.

po ovom stihu istiniti Duh je isiniti prorok od Boga, lazni duh je lazni prorok i nije od Boga.

niti ima veze paraklet, utesitelj sa muhamedom

Po Bibliji Isus je Utjesitelj/Avokat/Paraklet/Zagovornik

Eh dodje Isus i kaze, molit cu Boga da vam posalje drugog Utjesitelja/Avokata/Parakleta/Zagovornika

Ivan 14,16I ja ću moliti Oca, i dat će vam drugoga Utješitelja, da ostane s vama dovijeka,

Isus je covjek prorok = Utjesitelj/Avokat/Paraklet/Zagovornik

i obecava da ce doci drugi Utjesitelj/Avokat/Paraklet/Zagovornik

znaci dolazi Isto tako covjek prorok poslije Isusa.

Utjesitelj/Avokat/Paraklet/Zagovornik

zasto su Isus i Muhammed utjesitelji /zagovornici

upravo zato sto ce se oni zagovarati zaljude kod Boga na sudnjem danu.

kako 3? odakle ti 3?
Jovan - ilija je jedna

zidovi ocekivali 3 persone, mesiju, iliju i proroka u vrijeme Jovana i Isusa

Ivan 1,19Ovako glasi svjedočanstvo Ivanovo, kad Židovi iz Jerusalema poslaše k njemu svećenike i Levite, da ga zapitaju: "tko si ti?"
Ivan 1,20On priznade i ne zataji. Priznade: "Ja nijesam Krist."
Ivan 1,21Tada ga upitaše: "Što dakle? Jesi li možda Ilija?" On odgovori: "Nijesam." "Jesi li prorok?" On odgovori: "Nijesam."
Ivan 1,25Zapitaše ga dalje, govoreći"Zašto dakle krstiš, kad ti nijesi Krist, ni Ilija, ni prorok?"

Isus ne kaze da on nije taj prorok koga cekaju, nego kaze da je i prorok i vise od proroka za samoga sebe, kada pominjemo da su cekali jednog koga najavljuje stari zavet.
jasno zidovi pitaju za 3 persone, za krista, iliju i proroka.

jer krist i prorok u ovom slucaju nisu iste persone, jer da jesu, kada bi pitali jesi li krist, ako kaze da nije onda suvisno je pitati je li prorok, jer da su iste osobe ne bi pitali dodatno pitanje za proroka.

ima, samo sto ti te sanse ne poznajes

Djela apostolska, koja su pisana nakon uzdignuca Isusa na nebo, kazu da Isus treba da bude na nebu dok se ne obistini prorocanstvo iz starog zavjeta koje je nagovjestilo proroka

Djela apostolska 3,19 Pokajte se dakle i obratite da se izbrišu grijesi vaši
Djela apostolska 3,20 pa od Gospodina dođu vremena rashlade te on pošalje vama unaprijed namijenjenog Pomazanika, Isusa.
Djela apostolska 3,21 Njega treba da nebo pridrži do vremena uspostave svega što obeća Bog na usta svetih proroka svojih odvijeka.
Djela apostolska 3,22 "Mojsije tako reče: Proroka poput mene od vaše braće podignut će vam Gospodin, Bog vaš. Njega slušajte u svemu što vam god reče.
Djela apostolska 3,23 I svaka duša koja ne posluša toga proroka, neka se iskorijeni iz naroda
.

znaci Isus ce biti na nebu dok se ne obistini prorocanstvo iz starog zavjeta

da se pojavi taj prorok...jer ako je Isus taj prorok nema logike da spominju to prorocanstvo apostoli poslije Isusova uzdignuca na nebo kad je vec bio sa njima.

Koga su cekali, toga su i docekali... sad mi je jasno sta ti previdjas kada kazes duh-prorok, ovo ti je to sto me pitas, evo ti sa linkovima:

nije to to, jer tu m sveti duh nije nagovjestio buduce stvari i uveo ih u svu istinu

Tи значи овде неког убеђујеш да је будала, па ако је то за тебе дискусија, не знам онда шта није дискусија. Како отвараш тему да би од саговорника правио будалу ?
Прво - види се да од Библије познајеш само цитате са интернета, па слободно настави да цитираш, имаш празнине у познавању цитата са интернета.
Друго - Христос је рекао да ко жели пође са њим, промакао ти је тај цитат. Што значи да је главна слободна воља.
То значи да хришћани ником ништа не "продају" и не преводе жедне преко воде, већ сведоче своју веру, па ко хоће да поверује, нека поверује.
ja i ti ovdje diskutujemo, i iznossimo argumente i dokaze za svoje stavove, i onda vagamo i analiziramo ciji dokazi su tezi.

Не одговараш на питање.
1) Многи јевреји су поверовали у Христа.
2) Христос је рекао људима да треба слободно да крену за њим, дакле нико никог ни на шта не убеђује.
Одакле ти идеја да хришћани требају да нешто "продају" јеврејима ? Хришћанство је дошло за све људе, није дошло само за јевреје.
Ти овде долазиш са идејом да "ми" хришћани нешто требамо а да "ви" нехришћани нешто друго требате. То није дискусија већ убеђивање.
Рече му Исус: толико времена сам с вама и ниси ме упознао, Филипе? Ко је видео мене, видео је Оца; како онда говориш: покажи нам Оца?
Зар не верујеш да сам ја у Оцу и да је Отац у мени? Речи које вам говорим не говорим сам од себе; Отац, који остаје у мени, он чини дела.
Верујте ми да сам ја у Оцу и Отац у мени; ако пак не, - верујте због самих дела.

Ако не чиним дела свога Оца, не верујете ми.
А ако их чиним, верујте делима, ако мени не верујете, да сазнате и познајете да је Отац у мени и ја у Оцу.

Није.
Имаш ли ти неки стварни доказ да је Христос најавио долазак Мухамеда ?
То је твоје тумачење да је у питању пророк. Како мислиш да убедиш неког да је Свети Дух уствари човек ?
Прескочио си део када апостоли примају Светог Духа на дан Педесетнице. Ту се јасно види шта су апостоли чекали.

Isus je bio utjesitelj, i najavio dolazak drugog utjesitelja, to znaci kao on, da je i covjek i prorok kao isus.

ne moze utjesitelj biti sveti duh koji je BOg jer pazi sad ovo dobro sto cu napisati kao argument da nije pa ti sam odluci je li to sveti duh

Ivan 16,12Još bih vam imao mnogo da kažem, ali sad ne možete podnijeti.
Ivan 16,13Ali kad dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari.

ako je ovaj duh istine sveti duh, to jeste Bog, da onda ubacimo to uekvaciju da vidimo je li to tako kao sto tvrdite

Ali kad dođe on(Bog), Duh istine, uvest će vas(Bog) u svu istinu, jer neće(Bog) od sebe govoriti, nego će(Bog) govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari.

eh ima li smisla da je to sveti duh koji je Bog po vama

ovaj dio pogotovo : jer neće(Bog) od sebe govoriti, nego će(Bog) govoriti što čuje

ima li smisla da je to sveti duh, nema, upravo je takvo razmisljanje ovog krscanina uvjerilo da se radi o Muhammedu tu

Kako misliš da ubediš nekog da je Sveti Duh ustvari čovek ?

DUh istine, nije Sveti Duh, jer Duh po bibliji je sinonim za proroka

Taj duh istine treba da dodje tek kad Isus ode, a znamo takodjer da je sveti duh bio prisutan dok je Isus bio na zmlji, sto jasno ukazuje da duh istine=utjestelj nije sveti duh.

nego su to dvije persone, dva razlicita bica.

Preskočio si deo kada apostoli primaju Svetog Duha na dan Pedesetnice. Tu se jasno vidi šta su apostoli čekali.

i javit će vam buduće stvari.....je li im sveti duh govorio i buducim dogadjajima, nije....znaci nije to ta persona

Не одговараш на питање.
1) Многи јевреји су поверовали у Христа.
2) Христос је рекао људима да треба слободно да крену за њим, дакле нико никог ни на шта не убеђује.
Одакле ти идеја да хришћани требају да нешто "продају" јеврејима ? Хришћанство је дошло за све људе, није дошло само за јевреје.
Ти овде долазиш са идејом да "ми" хришћани нешто требамо а да "ви" нехришћани нешто друго требате. То није дискусија већ убеђивање.

Ne odgovaraš na pitanje.
1) Mnogi jevreji su poverovali u Hrista.

pa sta? normalno je da povjeruju jer je istinski Boziji poslanik potpomognut sa cudima.

2) Hristos je rekao ljudima da treba slobodno da krenu za njim, dakle niko nikog ni na šta ne ubeđuje.
Odakle ti ideja da hrišćani trebaju da nešto "prodaju" jevrejima ?

Hrišćanstvo je došlo za sve ljude, nije došlo samo za jevreje.
Isus nije poslat svim ljudima, nego samo Izraelcanima

Ti ovde dolaziš sa idejom da "mi" hrišćani nešto trebamo a da "vi" nehrišćani nešto drugo trebate. To nije diskusija već ubeđivanje.

govorim vam na osnovu biblije

Bog vam u starom zavjetu prijeti da ce vas pozvati na odgovornost ako ne prihvatite proroka

eh ima li smisla da je to sveti duh koji je Bog po vama
А ови знаци ће пратити оне који поверују: у моје име изгониће демоне, говориће новим језицима,
змије ће подизати, ако и попију што смртоносно - неће им нашкодити. Стављаће руке на болеснике и осећаће се добро.
Матеј 16

Ви сте сведоци овоме,
а ја ћу, ето, послати на вас обећање свога Оца; ви седите у граду док се не обучете у силу с висине.
Лука 24

А кад дође Педесетница, сви су били заједно на истом месту.
И одједном наста хука са неба као кад дува силан ветар, те испуни сву кућу у којој су седели.
И показаше им се језици који се разделише, као да су од ватре, па се на сваког од њих постави по један. Тада се сви испунише Духом Светим, па почеше говорити другим језицима - како им је Дух давао да говоре.
Дела Апостолска 2

1. Ivanova 4,1Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet.

po ovom stihu istiniti Duh je isiniti prorok od Boga, lazni duh je lazni prorok i nije od Boga.

taj jovan prezviter nas je upropastio​

Jovanove poslanice, 1., 2., 3. prezviter Jovan ili apostol koji krije svoje ime

Zapitaše ga dalje, govoreći"Zašto dakle krstiš, kad ti nijesi Krist, ni Ilija, ni prorok?"
Pa cekaj ako je Ilija prorok, to je onda 1 osoba, a drugi prevod i nema HRISTA, MESIJU:

Jovan 1,25I zapitaše ga govoreći mu: zašto dakle kršćavaš kad ti nijesi Ilija ni prorok?
jer krist i prorok u ovom slucaju nisu iste persone, jer da jesu, kada bi pitali jesi li krist, ako kaze da nije onda suvisno je pitati je li prorok, jer da su iste osobe ne bi pitali dodatno pitanje za proroka.
Ja isto tako znam u jednom pitanju da zaredjam vise pitanja, da izresetam, tako da razumem ja tebe, ali razumi i ti mene, znam da zvuci bezobrazno, ali znam da odjednom da saspem gomilu pitanja jednoj istoj osobi. Hristos im kaze, sta izasli da vidite, proroka? Pa im ujedno i odgovara - da, i vise od proroka, za sebe samoga, a on je jedan - dakle i prorok i mesija.
Djela apostolska 3,22 "Mojsije tako reče: Proroka poput mene od vaše braće podignut će vam Gospodin, Bog vaš. Njega slušajte u svemu što vam god reče.
pa, pise ti iza da ga je podigao - Isusa, prvo oni, jevreji da ga vide, judeohriscani
Djela apostolska 3,26Vama najprije Bog podiže sina svojega Isusa, i posla ga da vas blagosilja da se svaki od vas obrati od pakosti svojijeh.

Isus nije poslat svim ljudima, nego samo Izraelcanima
Нетачно, примарни реципијенти Јеванђеља по Луки су били незнабожци. Јеврејима је било потпуно непотребно наводити родослов Христов до Адама. Јеврејима је било сасвим довољно навести родослов до Авраама.
Христос прича причу о Самарјанима, а јевреји се нису ни дружили са њима. Он уздиже једног Самарјанина, а прича како свештеник и левит нису помогли болесном.
Дакле, један обичан Самарјанин је испао већи човек од свештеника и левита, биће да је Христос дошао за све.
Нема више ни Јудејина ни Грка, нема ни роба ни слободњака, нема више ни мушко ни женско; јер сте сви ви једно у Христу Исусу.
Галатима 3.
Нема полних разлика, нема класних разлика, нема разлике између образованих и необразованих, Христос је дошао за све.

taj jovan prezviter nas je upropastio​

Jovanove poslanice, 1., 2., 3. prezviter Jovan ili apostol koji krije svoje ime

Pa cekaj ako je Ilija prorok, to je onda 1 osoba, a drugi prevod i nema HRISTA, MESIJU:

Jovan 1,25I zapitaše ga govoreći mu: zašto dakle kršćavaš kad ti nijesi Ilija ni prorok?

Ja isto tako znam u jednom pitanju da zaredjam vise pitanja, da izresetam, tako da razumem ja tebe, ali razumi i ti mene, znam da zvuci bezobrazno, ali znam da odjednom da saspem gomilu pitanja jednoj istoj osobi. Hristos im kaze, sta izasli da vidite, proroka? Pa im ujedno i odgovara - da, i vise od proroka, za sebe samoga, a on je jedan - dakle i prorok i mesija.

pa, pise ti iza da ga je podigao - Isusa, prvo oni, jevreji da ga vide, judeohriscani
Djela apostolska 3,26Vama najprije Bog podiže sina svojega Isusa, i posla ga da vas blagosilja da se svaki od vas obrati od pakosti svojijeh.

ne, iz pitanja njihovih se zakljucuje da ocekuju 3 osobe,

Нетачно, примарни реципијенти Јеванђеља по Луки су били незнабожци. Јеврејима је било потпуно непотребно наводити родослов Христов до Адама. Јеврејима је било сасвим довољно навести родослов до Авраама.
Христос прича причу о Самарјанима, а јевреји се нису ни дружили са њима. Он уздиже једног Самарјанина, а прича како свештеник и левит нису помогли болесном.
Дакле, један обичан Самарјанин је испао већи човек од свештеника и левита, биће да је Христос дошао за све.

Галатима 3.
Нема полних разлика, нема класних разлика, нема разлике између образованих и необразованих, Христос је дошао за све.

da vidimo je li netacno

Matej 15,24On(Isus) reče: "Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama kuće Izraelove."

zasto su apostoli cekali proroka obecanog iz starog zavjeta nakon sto je isus uzdignut na nebo.
Прескачеш одговоре на питања.
Рече му Исус: толико времена сам с вама и ниси ме упознао, Филипе? Ко је видео мене, видео је Оца; како онда говориш: покажи нам Оца?
Зар не верујеш да сам ја у Оцу и да је Отац у мени?
Речи које вам говорим не говорим сам од себе; Отац, који остаје у мени, он чини дела.
Верујте ми да сам ја у Оцу и Отац у мени; ако пак не, - верујте због самих дела.

А ако их чиним, верујте делима, ако мени не верујете, да сазнате и познајете да је Отац у мени и ја у Оцу.

Onda su pak neki muslimani počeli verovati da je Pavle jedno a Isus drugo. Zbrka jedna.
ti si menjao oca i sina, pa nikom nista, ali vazno je da smo satrli vakcine, mislim kovid, pa sada mozemo da nastavimo sa religijom
bas sam te pominjao pre neki dan, ali zaboravicu da si vakser sada kada ste razbijeni sa sve kovidom, nema ljutnje moram malo da ti trljam nos

ne, iz pitanja njihovih se zakljucuje da ocekuju 3 osobe,
Недостаје ти следеће - не знаш ко су били Самарјани. Не познајеш причу о Сирофеничанки (Марко 7), жена Самарјанка (Јован 4).
Два пута се дакле помињу Самарјани. Код приче о милостивом Самарјанину и код Христовог разговора са Самарјанком.

Зар не верујеш да сам ја у Оцу и да је Отац у мени?
Речи које вам говорим не говорим сам од себе; Отац, који остаје у мени, он чини дела.

a ovo pogotovo nije dokaz jer Isus licno objasnjava ovo u bibliji da to ne znaci da su ON i Bog jedno, nego to znaci da su jedno u svrhi i cilju a ne da su bioloski jedno. to ti Isus kaze...a ti si pogresno shvatio to Ja i Otac smo jedno, pa ti svoju vjeru baziras na pogresnom uvjerenju koje Isus licno osporava.
Aко мислиш на ово, то није одговор на питање.
И ја и ти имамо исту, људску природу, Нити је неки наш деда мање човек зато што нам је деда нити ће наши потомци бити мање људи зато што су нам потомци. Сви они имају једну исту, људску природу.
Тако и Бог Отац и Христос имају једну исту природу.
Такође, Христос каже да ко не једе његовог тела и не пије његове крви нема вечни живот. Шта ћемо са тим ?

Недостаје ти следеће - не знаш ко су били Самарјани. Не познајеш причу о Сирофеничанки (Марко 7), жена Самарјанка (Јован 4).
Два пута се дакле помињу Самарјани. Код приче о милостивом Самарјанину и код Христовог разговора са Самарјанком.

И ја и ти имамо исту, људску природу, Нити је неки наш деда мање човек зато што нам је деда нити ће наши потомци бити мање људи зато што су нам потомци. Сви они имају једну исту, људску природу.
Тако и Бог и Отац имају једну исту природу.
Такође, Христос каже да ко не једе његовог тела и не пије његове крви нема вечни живот. Шта ћемо са тим ?
ja sudim na osnovu sto kaze Isus, a to je da je poslat Izraelcanima.

Хајде да поновимо - у Јеванђељу Христос прича две приче једну о Сирофеничанки, једну о жени Самарјанки и причу о милостивом Самарјанину.
Ти не желиш да верујеш Христовим речима а наводно се позиваш на Христа. Ако желиш да верујеш Христу, зашто прећуткујеш оно о чему прича Христос ?

Хајде да поновимо - у Јеванђељу Христос прича две приче једну о Сирофеничанки, једну о жени Самарјанки и причу о милостивом Самарјанину.
Ти не желиш да верујеш Христовим речима а наводно се позиваш на Христа. Ако желиш да верујеш Христу, зашто прећуткујеш оно о чему прича Христос ?
ali jasno ti kaze, samo izraelcanima, kakve sad price spominjes.

RIA77

de mi odgovori na ovo

Isus nagovjstava dolazak Duha istine poslije njega, a Duh po Bibliji je sinonim za proroka

Ivan 16,13 Ali kad dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu, jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje, i javit će vam buduće stvari.

Sinonim Duh = Prorok ---> lazni duh= lazni prorok--->istiniti duh = istiniti prorok
1. Ivanova 4,1 Ljubljeni, ne vjerujte svakome duhu, nego kušajte duhove, jesu li od Boga; jer mnogi lažni proroci iziđoše na svijet.

A pazite sad ovo zasto bi Biblija naznacila da nema proroka poslije Isusa, jednostavno kazes nema vise proroka poslije isusa i gotova stvar, ali ovdje naznacava da ce biti i laznih i pravi prorok...pa ko je taj prorok ako nije Muhammed.

sporedite slicnost ovoga

Bog govori o proroku sto treba da se poojavi
Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.

Isus govori o Duhu=Proroku koji treba da dodje poslije njega
jer neće od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje,

obadva prorocnstva govore isto

Da nece govoriti od sebe nego sto cuje od Boga.

Izaija nagovjestava Muhammedu selidbu iz Mekke u Medinu, gdje bjezi od Maceva Kedarovih sinova iz mekke

Izaija 21,13 Proročanstvo nad Arabijom. U šumi ostanite navečer, putnici od Dedana!
Izaija 21,14 Iznesite vode pred žedne, stanovnici od Teme! Pružite jelo bjeguncu!
Izaija 21,15 Jer pobjegoše od mačeva, od mača gologa, od luka zapetoga, od žestine boja.
Izaija 21,16 Jer ovako mi reče Gospod: "Još godina kao godina nadničara, i nestat će sve slave Kedrove.
Izaija 21,17 Ostatak strijelaca od sinova Kedarskih bit će malen brojem; jer tako reče Gospod, Bog Izraelov."

gdje je tema, Tema je podrucje Medine sad
(320 km) north of Medina,
https://en.wikipedia.org/wiki/Land_of_Tema

Ko je bjegunac, pa Muhammed je bjegunac iz mekke ljudi

Jer pobjegoše od mačeva,

Muhammed in njegov drug Ebu bekr pobjegli od Maceva praunuka Kedra , to su stanovnici Mekke, jer Kedar je pradjed Muhammeda

Kedar was the second son of Ishmael, the ancestor of the Prophet Muhammad.
znaci drugi sin Ishamela , pretak Muhamemdov

i nestat će sve slave Kedrove.

s obzirom da ih je taj bjegunac porazio kada je ponovo zauezeo Mekku nestala je njihova slava

a sta tek reci za ovo

Izaija 42 poglavlje

Izaija 42,1 "Evo sluga moj, kojega ljubim(Ahmod/Ahmad u tekstu ne hebrejskom), izabranik moj, koji mi se dopada! Mećem na njega duh svoj, istinu će javljati nežidovima.

Izaija 42,2 Neće vikati ni kričati, niti će se čuti glas njegov po ulicama.

jedna od karakteristika Muhammeda je da nije dizao glas po trznicama

Izaija 42,6 "Ja, Gospod, dozvao sam te u dobroti. Držao sam te za ruku i čuvao te. Učinio sam te za narod posrednikom zavjeta, svjetlom nežidovima,
znaci nežidovima poslat

Izaija 42,11 Neka kliče pustinja sa svojim gradovima, što stanuju na Kedru! Neka podvikuju stanovnici Sela, neka kliču svrh gora!

Kedar je pradjed Muhammed, to se odnosi na stanovnike Mekke

Stanovnici Sela, Sela je brdo u Medini

znaci jasno ko dan o kome je prorcanstvo ovdje

מִי עִוֵּר כִּי אִם-עַבְדִּי, וְחֵרֵשׁ כְּמַלְאָכִי אֶשְׁלָח; מִי עִוֵּר כִּמְשֻׁלָּם, וְעִוֵּר כְּעֶבֶד יְהוָה.
Izaija 42,19 Tko je slijep na slugu mog, i gluh na glasnika mog, kojega sam poslao? Tko je tako slijep na Muslimana (Mushlam) i slijep na slugu Jehove

מְשֻׁלָּם
Mushlam =Musliman

evo biblijska stranica potvrdjiva da se radi o rijeci Musliman

https://biblehub.com/commentaries/is...VD8bvUruf0Gqas
The word used is connected etymologically with the Arabic muslim (our "Moslem");

Потражи нешто о Самарјанима, то су Христове речи. Зашто цитираш нешто друго а избегаваш Христове речи ? Питаш ко је милостиви Самарјанин, то је једна од најпознатијих прича из Новог Завета.
Христос је дошао за сваког човека, знаш ли да апостол Лука није био јеврејин ? Лука је писао и Дела Апостолска.
Коме је проповедао апостол Павле ? Само Јеврејима ? Неће бити да је тако.
Зато идите и начините све народе мојим ученицима, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа,
Matej 28

Потражи нешто о Самарјанима, то су Христове речи. Зашто цитираш нешто друго а избегаваш Христове речи ? Питаш ко је милостиви Самарјанин, то је једна од најпознатијих прича из Новог Завета.
stani malo covjece, toliko puta sam pisao, nisi odgovorio ni na koji argument...a sad bi o samarjanima pricao.

Oodgovori mi ko je osoba o kojoj Izaija prorice?

Значи сметају ти Христове речи о Самарјанима ? Па што је Христос послао апостоле да крсте све људе ? Што им није рекао да крсте само Јевреје ?
Зашто бежиш од Христових речи да је хришћанство отворено за све народе ?
stani malo covjece, toliko puta sam pisao, nisi odgovorio ni na koji argument...a sad bi o samarjanima pricao.
Може, враћамо се на ранија питања, ако тако кажеш.
a ovo pogotovo nije dokaz jer Isus licno objasnjava ovo u bibliji da to ne znaci da su ON i Bog jedno, nego to znaci da su jedno u svrhi i cilju a ne da su bioloski jedno. to ti Isus kaze...a ti si pogresno shvatio to Ja i Otac smo jedno, pa ti svoju vjeru baziras na pogresnom uvjerenju koje Isus licno osporava.

Значи сметају ти Христове речи о Самарјанима ? Па што је Христос послао апостоле да крсте све људе ? Што им није рекао да крсте само Јевреје ?
Зашто бежиш од Христових речи да је хришћанство отворено за све народе ?

Може, враћамо се на ранија питања, ако тако кажеш.

pitao sam pitanje, cekam odgovor.

Back