Jovanove poslanice, 1., 2., 3. prezviter Jovan ili apostol koji krije svoje ime

Најбитнији је сам садржај, будући да су нека гностичка "јеванђеља" била насловљена именима апостола, а никада нису ушла у канон. А да је име једног од седамдесеторице (Луке) ушло у канон Новог Завета.
Гностици су били посебна врста људи који су сматрали да постоје тајна учења, и да они имају посебан начин да тумачећи та тајна учења стекну спасење. То је било једно од њихових заблуда.
ja o sadrzaju i diskutujem, kako razumemo navode/citate; sto se tice gnostickih jevandjela, tu sam saglasan, jer sam ih procitao, i jasno mi je bilo zasto su odbacena...gnosticizm je siroka tema, da je sad ne nacinjemo
Не постоји никакав спор у тој посланици коју си навео, већ за поједине посланице Новог Завета се сматра да их Павле није писао. Прво за посланицу Јеврејима, па онда и за неке друге. Али то је теологија, не видим разлога да се сада овде на форуму бавимо тиме.
pa cime cemo da se bavimo onda? vidi, ja NISAM entuzijasta, i nisam tema. Sve sto sam ispisao, stoji mi na geocities, tako da vec vise od 10 godina ne menjam stav, ko god hoce moze da me drzi za rec... ja cu sigurno naci zasto te neke druge poslanice navodno nisu od ap. Pavla, ali mislim da je to dezavuisanje i skretanje paznje npr. sa ona 3 posl. pogl. 2. Kor. Za posl. Jevrejima, isto - kako na istoku nije bila odbacivana, nego samo na zapadu?

Prijatelju, i ti ovde sto radis je puko skretanje paznje, promasis i naslov teme da procitas.

Poslednja izmena:
Дакле јасно се види да је Христос Син Божји, нисам разумео шта није у реду са преводом ?
vidi, moderator je ovu temu napravio posebnom, i moderator je naslovio, jer sam ja postavio pitanje kako to svaki duh koji priznaje.... - a znamo da su i demoni prinavali da je Hristos Sin Boziji

onda smo dosli do verse koja nedostaje jer

nisu samo JS ''IZBACILI'' svedocenje na nebu Svete Trojice, vec postoje masa prevoda bez te verse, vec verse SAMO SA SVEDOCENJEM NA ZEMLJI KRVI, VODE, DUHA - ZASTO su - ili neki prevodioci dodali, ili neki oduzeli svedocenje na nebu [ne samo JS]?
ostaju jerusalimska i dretar - oni nemaju to dvostruko svedocenje na nebu i na zemlji, a nema ni pola prevoda generalno https://biblehub.com/1_john/5-7.htm tako da su js medju tom velikom gomilom prevoda bez tog 1 svedocenja [na nebu]
https://biblija.biblija-govori.hr/glava.php?gid=1165&prijevod=sve

Тај превод је застарео, замењен је преводом Св. архиерејског синода СПЦ, као и преводом проф. Чарнића.
zasto emilijan carnic nema, a sinodalni ima

troje svedoce na nebu, ...
i troje svedoci na zemlji, duh, voda i krv, ...

zasto kod carnica nema, zasto je preradjeno i izbaceno, ili ubaceno posebno na zemlji i posebno na nebu?

https://wwwyu.com/web/621jo005.htm
Ko je taj što pobeđuje svet, ako ne onaj koji veruje da je Isus Sin Božiji? 6 On je taj koji je došao vodom, i krvlju, i Duhom, Isus Hristos; ne samo vodom nego vodom i krvlju; i Duh je taj što svedoči, jer Duh je istina. 7 Jer je troje koji svedoče: 8 Duh i voda i krv, i ovo troje svedoče jedno. 9 Ako već ...

kod vuka je isto kao sinodalni, uporedi...ali kod carnica nema CELOG REDA...da nije bio jehovin svedok, profesor,, posto ni kod njih nema tog reda 1. jov 5,7?

1. Jovanova 5,6Ovo je Isus Hristos što dođe vodom i krvlju i Duhom, ne samo vodom nego vodom i krvlju; i Duh je koji svjedoči, jer je Duh istina,
1. Jovanova 5,7Jer je troje što svjedoči na nebu: Otac, Riječ, i sveti Duh; i ovo je troje jedno.
1. Jovanova 5,8I troje je što svjedoči na zemlji: duh, i voda, i krv; i troje je zajedno.

entuziasto, sta smo uradili kada nam se nesto nie uklopilo u nasa doktrinarna shvatanja, kako smo falsifikovali bibliju, brisanem, ili dopisivanem, modernizovanjem, ili... kako i zasto smo MULJALI, Tj. KO JE, jer ja sigurno nisam? Da nisu ''svedoci''?

Poslednja izmena:
Prevod sinoda
Screenshot_20200630_180145.jpg

pa, da, ali kod e. carnica, kod svedoka, pa jerusalimska pa dretar - svi oni, a ko zna ko jos - NEMAJU TAJ RED DA SVETA TROJICA SVEDOCE NA NEBU, ovo troje, duh, voda i krv - na zemlji

Ocigledno da je doktrinarno zaskripelo, pa je neko malo muljao, ili je neko brisao, ili neko dopisivao, nesto od to dvoje.
Ja znam da je Logos svedocio na zemlji, i glas Boga Oca takodje na zemlji bi da bi posvedocio za Hrista, pa i Duh Sveti je na zemlji svedocio, ali onda odakle to u 1. Jovanovoj? Sprdao se neki tzv. prezviter sa hriscanima, eto odakle, pa je cak tvrdio ... cek da se vratim na prethodnu str...evo citata
4,15 Koji prizna da je Isus Sin Božiji, Bog u njemu prebiva i on u Bogu.
5,1 i 5 Svaki koji veruje da Isus jeste Hristos, od Boga je rodjen;
sprdacina, jer zli duhovi su priznavali da je Hristos Sin Boziji, pa jesu li demoni od Boga onda? Nisu, nego su ove ''jovanove poslanice'' sprdacina koja je cak falsifikovana, brisalii, dopisivali, stimovali kako kome odgovara.

• MARKO 3,11 I nečisti duhovi kad god bi ga videli, pripadahu k njemu i vikahu govoreći: Ti si Sin Božiji.
  • LUKA 4,41 A i demoni izlažahu iz mnogih vičući i govoreći: Ti si Hristos Sin Božiji...
  • JAKOV 2,19 ..., i djavoli veruju, i drhte.
  • DELA 19,15 A zli duh odgovarajući reče: Isusa poznajem, i Pavla znam; ali vi ko ste?

Poslednja izmena:
I opet sam citao rane Crkvene Oce , i nigde nema sumnje u kompletne poslanice , i prvu i drugu i trecu .
Ne samo da nema sumnje u celovitost i autorstvo , nego nema njihove sumnje u potvrdu Otkrovenja.
ti sigurno mislis na zapadne ''oce'', lionskog, rimskog, i ostale koji su nazvani po lionu, rimu itd. dok je na istoku situacija bila suprotna npr,

Laodikijski sabor koji se sastao u Maloj Aziji oko 363. godine. To je prvi sabor koji je jasno pobrojao knjige sadasnjeg Starog i Novog Zaveta, izuzimajuci Otkrivenje Jovanovo. Laodikijski sabor je ustanovio da samo pobrojane knjige treba i mogu da se citaju u hramu. NJegove odluke su siroko prihvacene na Istoku.

Mnogi hrišcanski oci II, III i IV veka su prihvatali hilijazam (Papija Jeropoljski, pisac Varnavine poslanice, Justin Filozof, Meliton Sardski, Irinej Lionski, Hipolit Rimski, Tertulijan, Metodije Olimpijski, Viktorin Petavijski, Laktancije).18 Razni hrišcanski heterodoksni pokreti i otpadnici od tzv. Velike crkve takode su imali hilijasticka shvatanja, s tim da su neki od njih proširili ovo ucenje. Jovanov savremenik gnostik Kerint je tako zamišljao hiljadugodišnju vladavinu pravednih na zemlji sa zadovoljenjem svih telesnih potreba (hrana, pice, seks).19 Kada su milenarizam sredinom II veka prihvatili montanisti i kada je on zajedno sa novoosnovanim pokretom poceo da se širi medu hrišcanima, situacija je postala ozbiljna.20 Prve sumnje u istinitost Jovanovog autorstva Otkrivenja javile su se medu antimontima sredinom II veka u Maloj Aziji, kolevci hilijazma i montanizma. Ovi antimontanisti, koje je Epifanije kasnije nazivao "alogima", izgleda da su u odbrani hrišcanske ortodoksije otišli u drugu krajnost. Jedan od tih aloga, prezviter (sveštenik) Gaj koji je delovao u Rimu u doba pape Zefirina (199-217) odlucno je napao novu opasnu jeres. Pošto su se montanisti pozivali na apostola Jovana u odbrani svojih ucenja, Gaj je bez mnogo takta, u radikalnom negiranju svih montanistickih argumenata, odbacio Otkrivenje Jovanovo, pripisujuci njegovo pravo autorstvo jeretiku Kerintu.21 Medutim, glavni i sistematicni protivnik autenticnosti Otkrivenja Jovanovog bio je Dionisije Aleksandrijski (+ 265). Uceni episkop je bio, kao i svi pripadnici Aleksandrijske škole, protivnik hilijazma, te je takode delio i racionalizam aloga, ali je on u svom osporavanju autenticnosti Otkrivenja bio mnogo obazriviji i temeljniji. Dionisije nije delio mišljenje aloga o Kerintovom autorstvu Otkrivenja. On je kako sam kaže, bio svestan da Otkrivenje Jovanovo "mnogi od brace uvažavaju", i zbog toga je osporavao ovaj spis iskljucivo sa pozicija unutrašnje kritike teksta.

Dionisije je u mnogome doprineo produbljivanju sumnji u kanoničnost Otkrivenja, naročito na Istoku. Pisac prve crkvene istorije Evsevije Kesarijski (265-339), glavni izvor za ranohrišćanski period, posvetio je u ovom svom delu čitavo jedno poglavlje pitanju Koje su knjige priznate kao reč Božja, a koje nisu. On hrišćanske spise deli u tri grupe - opštepriznate (grč. homologoumena), sumnjive u autentičnosti i apostolskom poreklu (grč. amphiballomena, nolpha) i lažne (grč. pseude). Po Evseviju, u lažne (podmetnute) knjige spadaju Dela Pavlova, Pastir, Otkrivenje Petrovo, Didahi, Jevrejsko jevanđelje, "i najposle, ako hoćete Jovanovo Otkrivenje, za koje rekoh da ga nekoji primaju kao doista od Jovana, a nekoji odbacuju". 26 Otkrivenje Jovanovo episkop Kesarijski navodi i u spisku opšteprihvaćenih knjiga "najposle, ako se svidi (ili: ako se nade za ispravno)". Zapravo, protivnik hilijazma Evsevije Kesarijski prihvata kao ispravno Dionisijevo gledište, o postojanju dva Jovana.

pa cime cemo da se bavimo onda? vidi, ja NISAM entuzijasta, i nisam tema. Sve sto sam ispisao, stoji mi na geocities, tako da vec vise od 10 godina ne menjam stav, ko god hoce moze da me drzi za rec... ja cu sigurno naci zasto te neke druge poslanice navodno nisu od ap. Pavla, ali mislim da je to dezavuisanje i skretanje paznje npr. sa ona 3 posl. pogl. 2. Kor. Za posl. Jevrejima, isto - kako na istoku nije bila odbacivana, nego samo na zapadu?

Prijatelju, i ti ovde sto radis je puko skretanje paznje, promasis i naslov teme da procitas.
Друже, или си ентузијаста, или си теолог. Не мислим да је нека увреда за неког да је ентузијаста, тако да у том смислу молим да то не схватиш као нешто лоше.
Ово је пре свега форум где није примарно место састајања теолога.
Из тог разлога сам сматрао да нема потребе да улазимо у неке дубоке теолошке расправе, ал ако теби та прича одговара, све је то у реду, немам шта да додам. Само сам изнео свој став.

Друже, или си ентузијаста, или си теолог. Не мислим да је нека увреда за неког да је ентузијаста, тако да у том смислу молим да то не схватиш као нешто лоше.
ti onda mislis da sam se ja uvredio, pa tebi vratio istom merom? gresis, ja sam hteo da i ti imas malo vise entuzijazma, da bi bolje komunicirali, ai si se ti postavio kao teolog koji uci mene entuziastu. Mozes, ali nemas apsolutno pravo da budes ucitelj.
Ово је пре свега форум где није примарно место састајања теолога.
znam, cak smo se i salili na tu temu
Из тог разлога сам сматрао да нема потребе да улазимо у неке дубоке теолошке расправе, ал ако теби та прича одговара, све је то у реду, немам шта да додам. Само сам изнео свој став.
za povrsno caskanje cak postoji izdvojena tema Konak "Kod dobrog čoveka" (2)
a moje shvatanje je da razmenjujemo informacije, i naravno, onda da zauzimamo stavove/stanovista, evo da ti ilustrujem
Žig zveri
...jesi li osporio prvi dolazak, istorijskog Isusa, koje je onda tvoje stanoviste, nisi sledbenik istorijskog Isusa, za nas hriscane Hrista? zauzmi brate stanoviste, pa ga se drzi, a nemoj da stalno menjas stanoviste kao lazni proroci datume, pa da vas ja posle zamenjujem i gresim ko je ko...
Zrtva Gospoda Isusa Hrista iz poslusnosti, podredjenosti... ili neceg treceg?
...ili onima koji su plakali za njim, kao za prvencem [ da se ostvari Prorok, rece negde] iskoristi svoju slobodnu volju kao svi mi, i zauzmi stanoviste, pa da vidimo kojoj grupi si blizi, a na nebu nisi, to znamo, pa onda nemoj da uplices nebeski status u svoje vlastito stanoviste - koje je...

Poslednja izmena:
Laodikijski sabor koji se sastao u Maloj Aziji oko 363. godine. To je prvi sabor koji je jasno pobrojao knjige sadasnjeg Starog i Novog Zaveta, izuzimajuci Otkrivenje Jovanovo. Laodikijski sabor je ustanovio da samo pobrojane knjige treba i mogu da se citaju u hramu. NJegove odluke su siroko prihvacene na Istoku.
Mноги светитељи као што су Иринеј Лионски, Јустин мученик, Дионисије Александријски, Јефрем Сирин су признавали Откривење као канонску књигу.
ti onda mislis da sam se ja uvredio, pa tebi vratio istom merom? gresis, ja sam hteo da i ti imas malo vise entuzijazma, da bi bole komunicirali.
Не мислим ништа. Ово је форум, само се ограђујем од својих речи јер све што се каже може да се погрешно схвати.
Ја сам теолог (православни), тако да ми је посао да имам ентузијазма. У том смислу имам утисак да грешиш код неких теолошких процена.
Не знам на ког се односи ово последње што си цитирао ?

Mноги светитељи као што су Иринеј Лионски, Јустин мученик, Дионисије Александријски, Јефрем Сирин су признавали Откривење као канонску књигу.

Не мислим ништа. Ово је форум, само се ограђујем од својих речи јер све што се каже може да се погрешно схвати.
Ја сам теолог, тако да ми је посао да имам ентузијазма. У том смислу имам утисак да грешиш код неких теолошких процена.
pa dobro, ti uperi prstom na moje greske, citiraj konkretno, a nemoj da te utisak vara, jer ni ja se rukovodim utiscima, vec konkretno citiram

hilijazam/milenarizam je jeres to vec znamo, jel tako? pitanje - da li je jeres samo u svojoj najvulgarnijoj formi zadovoljena fizickih potreba, ili je generalno jeres jer zagovara 1000 godisnje carstvo po kome je dobila naziv mile/hili znaci 1000?

Evo ti 3 primera gde jefrem sirin uci naopako, prosto izopacuje
sirin jefrem
Има неких меду вама који стоје овде, који неће окусити смрти (Мт. 16; 28), циме показује да ће живи бити вазнети на небо

a ja misljah da je to sveti Stefan
28. Заиста вам кажем: имају неки међу овима што стоје овде који неће окусити смрт док не виде Сина човечијег где иде у царству свом. - NPR. SVETI STEFAN

Da. To je ono stanje dusa koje i Isaak Sirin naziva ``cekanjem kraj rajske ograde`` sve dok se vrata ne otvore pri Opstem vaskrsenju.

hm, opet je ovo odvodjenje vode od moje vodenice....zar ne rece Hristos da je on vrata?
zar ne rece udjite na uska vrata?
zar, zar, da cekamo opste vaskrsenje kada se vrata zatvore, a ne otvore, kako kaze sirin, pogresno, cak naopako naucavajuci?
24. Навалите да уђете на тесна врата; јер вам кажем: Многи ће тражити да уђу и неће моћи:
25. Кад устане домаћин и затвори врата, и станете напољу стајати и куцати у врата говорећи: Господе! Господе! Отвори нам; и одговарајући рећи ће вам: Не познајем вас откуда сте.

tesko si ga vama koji cekate da se vrata otvore, a ona otvorena vec odavno; kada se zatvore onda kasno.
https://svetosavlje.org/o-raju/
Насред Раја Бог је посадио Дрво познања, окружио га је страхом, оградио ужасом да би попут ограде чували његову околину. У једној од за
Сале!:

I učini Gospod Bog, te nikoše iz zemlje svakakva drveća lepa za gledanje i dobra za jelo, i drvo od života usred vrta i drvo od znanja dobra i zla.

Па све што сам до сада радио јесте да сам цитирао и објашњавао шта није тачно у томе што си написао.
Само не волим да дајем изјаве да сматрам да је неко сигурно погрешио, зато сам рекао да имам утисак.
Не разумем први пример.
Апостол Павле у посланици Солуњанима објашњава како ће људи бити живи вазнети на небо.

Не разумем први пример.
Апостол Павле у посланици Солуњанима објашњава како ће људи бити живи вазнети на небо.
pa teoloze moj, onda trazi da ti ja entuziasta razjasnim apostola od jevandjelja, jer jedno govori o okusavanju smrti kao sv. stefan sto okusi, a drugo o neokusavanju smrti kao sto smrt nece okusiti ona generacija koja ziva doceka Parusiju, sto je i Pavle verovao, jer niko ne zna ni dan ni cas. [imas neokusavanje smrti i kod sv. Save u zickoj besedi]

POD 1. jevandjelje

28. Заиста вам кажем: имају неки међу овима што стоје овде који неће окусити смрт док не виде Сина човечијег где иде у царству свом. - NPR. SVETI STEFAN je jedan od onih koji je okusio smrt, ali tek posto vide otvoreno nebo - on objavi Jevrejima: "Evo vidim nebesa otvorena i Sina Čovečjega gdje stoji s desne strane Boga" (Dap 7, 56). Tada ga pakosnici izvedoše van grada i ubiše kamenjem.

POD 2. ap. Pavle
  • 1. KORINĆANIMA 15,51-52 Evo vam kazujem tajnu: Svi nećemo pomreti, a svi ćemo se promeniti, ujedanput, u trenu oka, pri poslednjoj trubi, jer će zatrubiti, i mrtvi će vaskrsnuti neraspadljivi. i mi ćemo se promeniti.
  • 1. SOLUNJANIMA 4,14-18 Jer ako verujemo da Isus umre i vaskrse, tako će i Bog one koji su usnuli u Isusu dovesti s njim. Jer vam ovo kazujemo Rečju Gospodnjom da mi koji budemo živi o dolasku Gospodnjem, nećemo preteći one koji su usnuli. Jer će sam Gospod sa zapovešću, glasom arhandjela i sa trubom Božijom, sići s neba, i prvo će mrtvi u Hristu vaskrsnuti, a potom mi živi koji ostanemo bićemo zajedno s njima uzneseni na oblacima u sretanje Gospodu u vazduhu, i tako ćemo svagda s Gospodom biti. Tako utešavajte jedni druge ovim rečima.
    (Opširnije o onima koji misle da samouznesenjem pretiču)
    Mnogo toga je rečeno u ove dve poslanice, što ne traži od nas ništa drugo do da verujemo, jer ni Pavle nije ovo objavio zbog sebe ili mene ili bilo kog drugog pojedinca koji je ili će hoditi po ovoj zemlji, već zbog TELA CRKVE U ČIJE ZAJEDNIŠTVO JEDNOM VEROM PRISTUPAMO. Nema ovde vere sa smrću, nikada je u istinitih hrišćana nije ni bilo, čak i ako OKUSIŠE SMRT, usnuše. Nema ovde 1.-og, 2.-og vaskrsenja, niti bilo čega što bi sablaznilo vernika, niti ovu UTEHU iko može "uklopiti" u bilo koje od lažna 2 vaskrsenja, jer ako je 1. nema u lažnom otkrivenju zajedništva sa onima koji su ostali živi, a ako je 2. onda Pavla nema u 1., te bi se ili zvao 3. Dolazak ili, kako i piše u lažnom otkrivenju, mrtvi oživljuju sami od sebe. Ili možda neki bezumnik misli stvarno da je pametniji od svih apostola, pa da veruje ne u 2. Dolazak, nego još i više u 3.? Ili su, pardon, će po lažnom otkrivenju 1. vaskrsenje biti na nebu, a ne na zemlji, kako bi se 2. dolazak poklopio sa 2. vaskrsenjem, a to će već izvestiti zemljane neki od duhova, svedoka-proroka npr. OTK.14,6? Koliko se pseudohrišćanskih sekti našlo u ovoj prozivci? Eno bezumnika pravi sektu-slagalicu 3. dolaska, i još se smeje, govoreći treća...
    Nema ovde nikakve sumnje: Ako pravoslavna (a i ja sam pravoslavan) misli da jedina prava, mora se izjasniti, a ne sme biti najsuzdržanija, čak zabranivši čitanje lažnog otkrivenja na službi. Ako postoji dijalog sa rimokatolicima, u svetu komunikacije i globalizacije, odgovorne su da argumentovano i pravovremeno otimaju stado iz ruku pseudohrišćanskih sekti, kao domaćin čovek da se postave. Ne nose svi istu odgovornost, nego će se tražiti pojedinačno koliko je kome dato, ili zaista nekih neće ni biti da bi se tražilo od njih. Koliko je kome dato u najširem kontekstu. http://geocities.ws/svetopismo/pitanja.htm

Poslednja izmena:
Нешто си погрешио, написао сам да се слажем са тобом, очигледно да си цитирао посланицу Солуњанима где се види да ће приликом другог доласка Христовог васкрснути мртви,а живи ће бити узнесени на небо. То сам и рекао. Не видим у чему је сада проблем ?
Помињао си Св. Стефана, а апостол Павле говори о другом доласку Христовом. И једно и друго је јасно објашњено, тако да се слажемо око тога.
Него нисам разумео везано за Св. Исака Сирина.
Јесте, Христос је рекао да је он врата, али ако сам те добро разумео, сматраш да је Св. Исак јеретик јер чека отварање врата при другом доласку ?

Него нисам разумео везано за Св. Исака Сирина.
a jel razumes razliku izmedju okusavana i neokusavanja smrti?
sirin jefrem, evo ti http://crkva-bezanijska.rs/cetrnaesta-glava/
Има неких меду вама који стоје овде, који неће окусити смрти (Мт. 16; 28), циме показује да ће живи бити вазнети на небо

a jevandjelje kaze

28. Заиста вам кажем: имају неки међу овима што стоје овде који неће окусити смрт док не виде Сина човечијег где иде у царству свом.

i dalje ne razumes? hoces da kazes da Hristos nije mislio na sv. Stefana koji je okusio smrt posto je video Sina Covecieg koji ide u carstvu svom?
vec je mislio na zive vaznete, na drugi dolazak kao i ap. Pavle??

1. nece okusiti smrti dok, pre nego vide... neki iz one gomile, onda
  2. nece okusiti smrt uopste oni koji zivi budu docekali Hrista u 2. dolasku
Шта ли је боље од овога: не окусити смрти довека? Јер само то неокушање смрти већ је далеко од греха; http://zica.org.rs/o-manastiru/beseda-svetog-save/ o cemu to govpri sv. Sava, da ne znas ti mozda nekog bez greha? Zasto se pravis naivan i nevest?

Kako ce zivi biti vazneti na nebo, ako Hristos kaze da ce okusiti smrt? Zar nije sirin falsifikovao jevandjelje i omalovazio mucenicku smrt sv. Stefana?
Sasvim je druga situacija kada apostol kaze, vidi
BESEDA
o pobedi nad poslednjim neprijateljem
Poslednji će se neprijatelj ukinuti — smrt (I Kor. 15, 26).
Čoveku je prvi neprijatelj đavo, drugi greh, treći smrt.

e, pa ako smo razjasili ovaj primer, da predjemo na sledeci, otvorena/zatvorena vrata ili drvo usred vrta - zasto je i tu zamenio, izopacio, falsifikovao, sirin?

Јесте, Христос је рекао да је он врата, али ако сам те добро разумео, сматраш да је Св. Исак јеретик јер чека отварање врата при другом доласку ?
uci suprotno jevandelju, neprijatelj jevandjela... dok Hristos nagovara ljude da udju, da je On vrata, ovaj zagovara DA SE CEKA DOK SE VRATA NE OTVORE. NE ZANIMA GA STO HRISTOS KAZE
24. Навалите да уђете на тесна врата; јер вам кажем: Многи ће тражити да уђу и неће моћи:
25. Кад устане домаћин и затвори врата, и станете напољу стајати и куцати у врата говорећи: Господе! Господе! Отвори нам; и одговарајући рећи ће вам: Не познајем вас откуда сте.

dok Hristos ZALI NEKE IZ ONE GOMILE KOJI CE TEK OKUSITI SMRT, ovaj sirin kaze da ce zivi biti ti isti vazneti

pljuje drvo usred vrta, drvo zivota zamenivsi ga sa drvetom saznanja dobra i zla, i masta i fantazira da sakrije svoje izopacivanje.

sve ti je ovo crno na belo.
Jeretici su ti oni hilianisti koje si pobrojao, mahom zapadnjaci, rimski, lionski, a ovo je ocigledno izopacivanje jevandjelja Gospodnjeg, ne znam cemu da pripisem.

Јасно ми је, али ти превише буквално тумачиш Јеванђеља.
Христос је за себе рекао да је пастир добри, исто је рекао и да је представља врата преко којих ће се људи спасти. Пошто је Бог сведржитељ, у дан Суда, не може нико други да отвори врата него сам Бог.
Када је Св. Исак сматрао да треба да се отворе врата, не видим ту никакву јерес, јер је сигурно сматрао да сам Бог отвара та врата у дан Суда. Ово што ти цитираш је поука људима како да се спашавају док Христос не буде поново дошао. Када Христос буде поново дошао, када дође васкрсење мртвих и Суд, онда креће другачији начин постојања.
Те поуке из Јеванђеља нам служе да се припремимо за живот овде и сада.
У Старом Завету пише да је Бог створио дрво познања добра и зла
И заповеди Господ Бог човеку, говорећи: "Од сваког дрвета врта можеш јести, а од дрвета познања добра и зла, нећеш јести од њега, јер у који дан једеш од њега, смрћу ћеш умрети (Постање 2:16-17)

не видим ту никакву јерес, јер је сигурно сматрао да сам Бог отвара та врата у дан Суда.
tvoja volja, cekaj onda dan suda da ti bog otvori vrata, umesto da si navalio da udjes koliko juce
У Старом Завету пише да је Бог створио дрво познања добра и зла
sporno je ovo zamenjivane od sirina, koje je bilo usred/nasred, rekoh postade vam praksa da zamenjujete i izmisljotine vam budu umesto fakata
https://svetosavlje.org/o-raju/
Насред Раја Бог је посадио Дрво познања, окружио га је страхом, оградио ужасом да би попут ограде чували његову околину. У једној од заповести којом му је било забрањено да куша плодове са овог дрвета, Адам је чуо две заповести; требало је да се боји дрвета и да осети да не сме чак ни да му се приближава.

I učini Gospod Bog, te nikoše iz zemlje svakakva drveća lepa za gledanje i dobra za jelo, i drvo od života usred vrta i drvo od znanja dobra i zla.

Kako sam ja Adam mogao da pristupim drvetu zivota usred vrta, ako ovaj tvrdi da je nasred drvo poznanja i jos izmislja i masta o nekoj zapovesti da ne smem ni da mu se priblizavam, i da ga se bojim? E, isto tako je izmisljao i izvrtao jevandjelje, vidi se lepo crno na belo, ja sam podebljao crvenim. Ovo je samo deo dokaza da vi ljudi sledite za mastaocima i izvrtacima, bezeci od cinjenica i istine. Ja prosto vise nemam ideju sta da radim, jer sam nailazio i na gore slucajeve, knez ovoga sveta i svetlosnosa da se poistovecuju sa Hristom od strane nekih drugih autoriteta. Upropastise vas ti vasi autoriteti, a ja sta mogu, da dizem ruke?

И засади Господ Бог врт у Едену, на истоку, и постави тамо човека, којега сазда. И произрасте Господ Бог из земље свако дрво, пријатно за гледање и добро за јело, и дрво живота усред врта, и дрво познања добра и зла.
Постање 2:8-9

И засади Господ Бог врт у Едену, на истоку, и постави тамо човека, којега сазда. И произрасте Господ Бог из земље свако дрво, пријатно за гледање и добро за јело, и дрво живота усред врта, и дрво познања добра и зла.
Постање 2:8-9
PA gde je odgovor, kako sam ja Adam, mogao da pristupim дрвU живота усред врта, kad sirin jefrem tvrdi da je drvo poznanja bilo nasred.... na kraju cete prepraviti bibliju da je Bog rekao u koji dan se priblizis drvetu, a da nije rekao u koji dan OKUSIS SA NJEGA.
Jel sanjao to Sirijac, ili sta je u pitanju, masta, ruganje, sta?
Smislja covek svoe basne kao Ezop, i tvrdi da je to Biblia. Cupa iz konteksta jevandjele dok ne zameni one koji oksise smrt, za onima koji ce zivio docekati Parusiju... nema kraja ljudskim izopacivanjima, ali je prblem kada se ti i takvi proglsavaju autoritetima, kada je kesarijski ''autoritet'' koji tvrdi da nema nicega spornpg da se isti termin LUCIFER/SVETLOSNOSA KORISTI I za lucifera i za Hrista. Kada analizira kn. otkr. pa kaze neki misle da su to andjeli, a on misli da su demoni, sutra cete zameniti spasene da osudjenima, ra i pakao, a ama sve bre cete zameniti lazuci i obmanjujucio sami sebe i koga stignete da prevarite. E to sam ja Adam dosao da vam kazem u lica - ima opet da budem sam samcijat, a vas ce vetar da odnese, poplava ce da vas pocisti, vas i vase autoritete.

p.s. da mi svaki ateista pljune u lice i kaze mi da verujem bajku i basnu, a zasto? jer ste vi proglasili autoritetima basnopisce, a nije biblija basna ni bajka, nije istina jevandjela za lude, nego za mudre.... odrekli ste se pameti kada ste posli za ovima koje ja kritikujem.

Poslednja izmena:
Mislim da je posebna tema, jer smo videli da nisu samo JS ''IZBACILI'' svedocenje na nebu Svete Trojice, vec postoje masa prevoda bez te verse, vec verse SAMO SA SVEDOCENJEM NA ZEMLJI KRVI, VODE, DUHA - ZASTO su - ili neki prevodioci dodali, ili neki oduzeli svedocenje na nebu [ne samo JS]?

ovo iznad nisam znao, a ovo na linku sam pisao u isto vreme kada i protiv pokrivenja http://geocities.ws/svetopismo/priznanje.htm na primer
4,2 Po ovome raspoznavajte Duha Božijeg: Svaki duh koji priznaje da je Isus Hristos u telu došao, od Boga je;
4,15 Koji prizna da je Isus Sin Božiji, Bog u njemu prebiva i on u Bogu.
5,1 i 5 Svaki koji veruje da Isus jeste Hristos, od Boga je rodjen;... Ko je taj koji pobedjuje svet do onaj koji veruje da Isus jeste Sin Božiji?
  • MATEJ 8,28-32 ..., sretoše ga dva besomučnika, izlazeči iz grobova, tako opaka, da ne mogaše niko proći putem onim. I gle, povikaše govoreći: Šta hoćeš od nas, Isuse, Sine Božiji: Zar si došao amo pre vremena da nas mučiš? A daleko od njih pasaše veliko krdo svinja. I demoni ga moljahu govoreči: Ako nas izgoniš, dozvoli nam da idemo u krdo svinja. I reče im: Idite. I oni izišavši otidoše u krdo svinja. I gle, navali sve krdo svinja sa brega u more, i utopiše se u vodi.
  • MARKO 3,11 I nečisti duhovi kad god bi ga videli, pripadahu k njemu i vikahu govoreći: Ti si Sin Božiji.
  • LUKA 4,41 A i demoni izlažahu iz mnogih vičući i govoreći: Ti si Hristos Sin Božiji...
  • JAKOV 2,19 ..., i djavoli veruju, i drhte.
  • DELA 19,15 A zli duh odgovarajući reče: Isusa poznajem, i Pavla znam; ali vi ko ste?
KOMENTAR: nije potreban.

Puno se zakomplikovalo raznoraznim izmenama prilikom prevođenja.

Back