Horor filmovi,Gledali..Obrazlozili...Ocenili

• Začetnik teme Začetnik teme jana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedan skok na mlake varijante ...

TAMNA VODA (U originalu: Black water)

Požurih da sinoć odgledam film, misleći da je reč o jednom drugom http://www.imdb.com/title/tt0382628/
koga sam, doduše, već gledala ... al ajde, nije zgoreg još jedanput.

Međutim, reč je o filmu iz 2007, koji se može žanrovski okarakterisati kao survival drama/horor, dobitniku nekoliko priznanja:
http://www.imdb.com/title/tt0816436/

Film je zasnovan na istinitom događaju, kada su dve sestre i mladić jedne od njih, tokom odmora u Australiji, odlučili da odu na pecaroški izlet u močvaru. Međutim, tamo im jedan krokodil prevrne čamac i ubije vodiča. Dalje se priča odvija po poznatom ključu eliminacije, sve dok finalna devojka ne uspe da se iskobelja iz zaista jezive situacije. Krokodil, naime, neprikosnoveno caruje močvarom: snažan, veliki, brz i u vodi i na tlu, jakih čeljusti (zanimljiv podatak: "far the strongest bite of any animal. The crocodile's bite force is more than 5,000 pounds per square inch (340 atm),[8] compared to just 335 pounds per square inch (22.8 atm) for a rottweiler, 400 pounds per square inch (27 atm) for a large great white shark, or 800 pounds per square inch (54 atm) to 1,000 pounds per square inch (68 atm) for a hyena.")

black_water.jpg

Film je prototip tzv. realnog horora*. Dakle, nema nikakve misterije, nikakvih elemenata fantastike; samo krokodil i žrtve koje se bore da prežive, iliti: šta može da vam se desi kada, nepripremljeni, odete na rizična i opasna mesta.

Horor je, naravno, oličen u stalnoj pretnji od krokodila koji vreba ispod površine vode i nepredvidljivosti njegovih reakcija i kretanja; takođe, i u sablasnom, klaustrofobičnom okruženju koje se sastoji od mangrova, močvare i tek ponekog parčeta tla koje ne garantuje nikakvu bezbednost.
Na momente priča deluje razvučeno što je, sudeći po reakcijama publike i kritičara, i njihovim ocenama (6 na skali od 1-10), opšti utisak. Ambijent je pružao mogućnosti da se priča začini još nekim detaljima.

Film u mnogome vadi odlična gluma finalne devojke, mlade glumice Maeve Dermody.
Preporuka za večeri kada vam se gleda nešto što nije izvikano, rimejkovano, nastavljano i strašno na ne-azijski način, i što na vas neće ostaviti dugotrajan utisak ali će vam svakako držati pažnju 90 min.

*
Vrsta horora koji se zasniva na stvarno mogućim, užasnim događajima.
U literaturi se prepoznaje po nepretencioznom i često faktografski kratkom tonu opisivanja nečeg užasnog, nasilnog, ekstremnog. On u sebi nema elemente natprirodnog, a eventualna „fantastika“ može biti prikazana samo kao lična vizija, san ili halucinacija nekog od junaka.
U književnosti je prisutan relativno kratko; ako izuzmemo roman „Avanture Artura Gordona Pima“ E. A. Poa i neke od njegovih pripovedaka („Bunar i klatno“), tek je Bloh, svojim „Psihom“, (1959), utemeljio ono što danas prepoznajemo kao priču „realne strave“. U takva dela ubrajaju se, na primer: Benčlijeva „Ajkula“, „Mizeri“ i „Kudžo“ Stivena Kinga, i Barkerov „Užas“.
Kinematografija je bila mnogo produktivnija po pitanju ovog žanra („Sedam“; „Kad jaganjci utihnu“; „Manijak“, 1980; „Očuh“, 1987; „Američki psiho“, 2000; itd.) U ovu grupu spadaju i filmovi koji su deklarisani kao „trileri“, a u suštini su miks žanrova – tzv. horor-trileri; na primer: „Anđelovo srce“ (1987) ili De Palmina „Obučena da ubije“ (1980).

Animal atack je pod-zanr kojem ovaj film po svojoj prirodi pripada ...radjen je po istinitoj prici i nije trpeo neku posebnu ,dodatnu dramatizaciju pa je samim tim ostao nekako spor i dosadnjikav ,mada je u pojedinim trenucima ( koji traju kratko ) znao dobrano da me poplasi ...takav film naravno ne moze bez scena podivljale zivotinje koji iskace iz vode ,pojavljuje se iza ledja itd . Kada malo dublje razmislite o cinjenici da se to nekom zaista desilo ,nece vam uopste biti dosadan ,sta vise ...drzace vas napetim ,kao na wc solji ! A sto se remake-ova tice ,nije ostao zasticen niti imun ...Rogue je nastao iste godine takodje u Australijii ,sa malim izmenama u scenariju ( veca napast ,vise ljudi ,malo siri teren itd. ) dobicete isti rezultat na kraju .
Gde god nadjete kritike o jednom od ova dva filma ,naci cete i poredjene sa ovim drugim ...uglavnom su pozitivna misljenja vezana za Black water ,ali ni Rogue nije ni malo los film ...ako zanemarite velicinu krokodila delovace vam prilicno realno i zastrasujuce ipak ...jedne su Ralje !

Poslednja izmena:
Animal atack je pod-zanr kojem ovaj film po svojoj prirodi pripada ...radjen je po istinitoj prici i nije trpeo neku posebnu ,dodatnu dramatizaciju pa je samim tim ostao nekako spor i dosadnjikav ,mada je u pojedinim trenucima ( koji traju kratko ) znao dobrano da me poplasi ...takav film naravno ne moze bez scena podivljale zivotinje koji iskace iz vode ,pojavljuje se iza ledja itd . Kada malo dublje razmislite o cinjenici da se to nekom zaista desilo ,nece vam uopste biti dosadan ,sta vise ...drzace vas napetim ,kao na wc solji ! A sto se remake-ova tice ,nije ostao zasticen niti imun ...Rogue je nastao iste godine takodje u Australijii ,sa malim izmenama u scenariju ( veca napast ,vise ljudi ,malo siri teren itd. ) dobicete isti rezultat na kraju .
Gde god nadjete kritike o jednom od ova dva filma ,naci cete i poredjene sa ovim drugim ...uglavnom su pozitivna misljenja vezana za Black water ,ali ni Rogue nije ni malo los film ...ako zanemarite velicinu krokodila delovace vam prilicno realno i zastrasujuce ipak ...jedne su Ralje !

Baš tako.

Meni se upravo dopalo to što ovo nije film sa mnogo ljudi i mnogo krokodila, ili mnogo ljudi i jednim krokom od nemogućih, recimo, 20 m.

"Ajkula" je zaista jedinstvena, ali samo ona prva.

Baš tako.

Meni se upravo dopalo to što ovo nije film sa mnogo ljudi i mnogo krokodila, ili mnogo ljudi i jednim krokom od nemogućih, recimo, 20 m.

"Ajkula" je zaista jedinstvena, ali samo ona prva.

I ovde cemo se sloziti ( kao i kod gomile drugih i drugacijih filmova ,nastavci tek donekle opravdaju ugled prvog dela ili ga uopste ne opravdaju ) ...ali iza ajkule "ovi krokodili" se vrlo visoko kotiraju ...
Kad smo vec kod ove teme ....ako neko zna neki dobar ,a manje poznat ,animal-atack horror neka predlozi ...samo da nije "Kudzo" ,njega smo verovatno svi gledali :) !

I ovde cemo se sloziti ( kao i kod gomile drugih i drugacijih filmova ,nastavci tek donekle opravdaju ugled prvog dela ili ga uopste ne opravdaju ) ...ali iza ajkule "ovi krokodili" se vrlo visoko kotiraju ...
Kad smo vec kod ove teme ....ako neko zna neki dobar ,a manje poznat ,animal-atack horror neka predlozi ...samo da nije "Kudzo" ,njega smo verovatno svi gledali :) !

Nasao sam jedan: http://www.imdb.com/title/tt0468536/

21-prey.jpg

Ja sam ga gledao prije jedno 2 god,i meni nije bio los. :)
Mada mu ovdje ocjena i nije bas neka...Nzn zasto. (jos je inspirisan istinitim dogadjajima)

Poslednja izmena:

Na top listi najeksploatisanijih životinja u horor filmovima su:

- zmije i ostali reptili (anakonde, kobre, zvečarke, mambe, krokodili, aligatori)
- insekti (npr. pčele ubice, mravi)
- pauci
- ajkule, orke, pirane
- grizli
- psi
- mačke
- pacovi
- slepi miševi
- pa čak i ptice (Hičkok)
Ako računamo i vukodlake, i razne druge mutante, onda se spisak proširuje na popriličan broj znanih i neznanih životinjskih vrsta. :think: Setimo se samo Kronenbergove "Muve" ili filmova pod nazivom "Mimikrija".

Evo moje preporuke za 2 starija i verovatno manje poznata horor filma. U oba slučaja glavni negativac je majmun.

"Link"
(1986; režija R.Franklin): http://www.britishhorrorfilms.co.uk/link.shtml

t12143sdfzi.jpg

Link je super inteligentan orangutan koji se okreće protiv svog gospodara i postaje ubica. Podrazumeva se da je svom gospodaru bio sluga i lakej, kao i da je sasvim "normalno" ostarele majmume podvrgavati vivisekciji.
Uzgred, filmska ekipa nije napravila razliku između orangutana i šimpanze, pa je tako Link sve vreme nazivan šimpanzom, iako je jasno da je reč o orangutanu.
Ipak, treba odgledati.

Po meni je mnogo bolji Romerov "Monkey Shines" (1988) http://www.imdb.com/title/tt0095652/

402px-Monkey_shines.jpg

Poslednja izmena:
Pisac iz senke
"The Ghost Writer"

Novi Polanski,kome je izgleda doživotno prikačena etiketa kontroverznosti,veći deo prošle godine bio u zatvoru vratio nam se sa solidnim političkim trilerom "Pisac iz senke".Odlična glumačka ekipa,Juan Mekgregor,Pirs Brosnan,Timoti Haton,Kim Katral u priči o piscu memoara bivšeg britanskog premijera koji otkriva tajne koje mogu da mu ugroze sigurnost.

ghostwriter_poster-535x401.jpg

6.5/10

Nasao sam jedan: http://www.imdb.com/title/tt0468536/

21-prey.jpg

Ja sam ga gledao prije jedno 2 god,i meni nije bio los. :)
Mada mu ovdje ocjena i nije bas neka...Nzn zasto. (jos je inspirisan istinitim dogadjajima)

Eeeee sad si me podsetio postoji jos jedan film sa lavovima ali je stariji...Kad upadnu u neki kamp ili gde su neki vojnici ne secam se taj sam kao klinac obozavao fim, da li neko zna na koji mislim?

Ako želite da pogledate zabavan,dinamičan film,sa ok specijalnim efektima,a da ipak nisu preterali u tome,preporučujem "Persi Džekson i kradljivac munja".Naravno,film nije neko umetničko delo,već kao što rekoh prvenstvena namena mu je da nas opusti i zabavi,i u tome su njegovi tvorci i uspeli.Zbog toga,sasvim solidnih 8/10.

Gledao sam, dobar je ;)

Eeeee sad si me podsetio postoji jos jedan film sa lavovima ali je stariji...Kad upadnu u neki kamp ili gde su neki vojnici ne secam se taj sam kao klinac obozavao fim, da li neko zna na koji mislim?

ja mislim da znam ali ne verujem da je horor...mislim da se zove the ghost and the darkness..a mozda sam i lupila,meni cim neko pomene film sa lavovima setim se toga..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back