Holandija usvojila zakon o negiranju i opravdavanju genocida i holokausta: Zatvorska kazna do godinu dana

Žižoč

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.329

Holandija usvojila zakon o negiranju i opravdavanju genocida i holokausta: Zatvorska kazna do godinu dana

https://www.telegraf.rs/vesti/svet/...ojila-zakon-o-negiranju-genocida-i-holokausta

Diskriminacija i rasizam su već zabranjeni u ovoj državi​

1689403721815.jpeg

Vlada Holandije usvojila je odluku kojom će od sada biti zabranjeno negirati, banalizovati ili opravdavati holokaus, ali i druge ratne zločine.

Prema pisanju holandskog javnog servisa, ovu odluku je donela odlazeća vlada na čelu sa Markom Ruteom.

- Diskriminacija i rasizam su već zabranjeni, a poricanje holokausta je već kažnjivo, ali još nije eksplicitno opisano u zakonu. To je ovim zakonom predviđeno. Zatvorska kazna za negiranje holokausta može se izreći do jedne godine - pišu holandski mediji.

Eksplicitna zabrana dolazi na predlog ministarke pravde Dilan Jesilgoz.

- Nažalost, negiranje ove vrste užasnih zločina protiv čovečnosti je svakodnevna pojava. Redovno vidimo kako čudovište antisemitizma ponovo diže glavu. Ovo izuzetno zabrinjava i ne možemo da budemo bez odgovora jer lekcije o holokaustu nisu samo lekcije iz istorije - poručila je.
Ono što je posebno važno da se naglasi jeste i to da se zabrana ne odnosi samo na negiranje holokausta.

- Izričito su zabranjeni i drugi uvredljivi oblici odobravanja, poricanja ili banalizacije genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina - navodi se.

Inače, u prethodnim danima dok je trajala rasprava o ovome navedeno je da se razlozi za donošenje ovakve odluke mogu pronaći i u činjenici da veliki broj ljudi na internetu negira genocid i holokaust, piše klix.ba.

(Telegraf.rs)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I Republika Srbija će morati da donese zakon kojim će se pod pretnjom zatvorske kazne zabraniti negiranje genocida u Srebrenici. Srbija je 2010. godine glasovima većine narodnih poslanika usvojila skupštinsku deklaraciju u kojoj se kaže da Srbija osuđuje masakr izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, a taj sud je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid. Time je implicitno ali de jure Republika Srbija priznala genocid u Srebrenici i ta skupštinska deklaracija i dalje je na snazi. Ali, to očigledno nije dovoljno jer se genocid negira u javnom diskursu. Zato čim uskoro padne anti-srpski režim Šešeljevog šegrta, mora se doneti zakon poput ovog koji je upravo usvojila Holandija.

https://www.telegraf.rs/vesti/svet/...ojila-zakon-o-negiranju-genocida-i-holokausta

Pogledajte prilog 1378177

Vlada Holandije usvojila je odluku kojom će od sada biti zabranjeno negirati, banalizovati ili opravdavati holokaus, ali i druge ratne zločine.

Prema pisanju holandskog javnog servisa, ovu odluku je donela odlazeća vlada na čelu sa Markom Ruteom.

- Diskriminacija i rasizam su već zabranjeni, a poricanje holokausta je već kažnjivo, ali još nije eksplicitno opisano u zakonu. To je ovim zakonom predviđeno. Zatvorska kazna za negiranje holokausta može se izreći do jedne godine - pišu holandski mediji.

- Nažalost, negiranje ove vrste užasnih zločina protiv čovečnosti je svakodnevna pojava. Redovno vidimo kako čudovište antisemitizma ponovo diže glavu. Ovo izuzetno zabrinjava i ne možemo da budemo bez odgovora jer lekcije o holokaustu nisu samo lekcije iz istorije - poručila je.
Ono što je posebno važno da se naglasi jeste i to da se zabrana ne odnosi samo na negiranje holokausta.

- Izričito su zabranjeni i drugi uvredljivi oblici odobravanja, poricanja ili banalizacije genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina - navodi se.

Inače, u prethodnim danima dok je trajala rasprava o ovome navedeno je da se razlozi za donošenje ovakve odluke mogu pronaći i u činjenici da veliki broj ljudi na internetu negira genocid i holokaust, piše klix.ba.

(Telegraf.rs)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I Republika Srbija će morati da donese zakon kojim će se pod pretnjom zatvorske kazne zabraniti negiranje genocida u Srebrenici. Srbija je 2010. godine glasovima većine narodnih poslanika usvojila skupštinsku deklaraciju u kojoj se kaže da Srbija osuđuje masakr izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, a taj sud je presudio da se u Srebrenici dogodio genocid. Time je implicitno ali de jure Republika Srbija priznala genocid u Srebrenici i ta skupštinska deklaracija i dalje je na snazi. Ali, to očigledno nije dovoljno jer se genocid negira u javnom diskursu. Zato čim uskoro padne anti-srpski režim Šešeljevog šegrta, mora se doneti zakon poput ovog koji je upravo usvojila Holandija.
Čuj, bre, ove priče o zabrani negiranja genocida,Kao da je to nešto bitno za nas, bre,Holandija se zeza sa svojim zakonima,A mi ovde jadni i bedni, bez pravde i mira.

Kažu, kazne do godinu dana za negiranje holokausta,Ko ih ****, nije to naša briga,Imaju oni svoje probleme i svoju politiku,A mi se ovde borimo sa svojim jadom i bedom.

A šta se tiče Srebrenice i genocida,Ma to su sve političke igre i manipulacije,Srbija je već izrazila svoje mišljenje,Ali ne, mora još jedan jebeni zakon da se donese.

Kad padne ovaj režim, kako kažeš,Ako ikad padne, jer su nam kao pijavice,Moraćemo da se suočimo sa još jednim sranjem,Zabrana negiranja, kao da to neko i radi.

Samo neka se igraju svoje igre,Mi ćemo se ovde mučiti i boriti za svoj život,Zakoni, zabrane, genocidi,Sve to nam je samo gomila sranja i bede.

srebrenica je strasan zlocin koji je pocinilo nekoliko idiota , koji su posle strasno dopumpali mnogostruko uvecavajuci broj zrtava

genocid je sistematsko i plansko unistavanje i proganjanje neke nacije od strane organizovane grupe - recimo oluja
ili zlocinacke akcije Nasera Orica i srebrenickih muslimana...upadnu u Zalazje, skelane ili Kravicu, tu pokolju sve sto mogu da dohvate...a onda opljackaju i spale srpska sela...posle pobegnu u navodnu demilitarizovanu zonu, gde su bili pod zastitom NATO pakta...to je genocid

Pogledajte prilog 1378177

(Telegraf.rs)

Запад деценијама негира геноцид над Србима

ужињен од Аустрогарске ...Аустријанаца Мађара ХрватаСловенаца Бугара за време Великогарата

Запад негирагеноцид над Србимаучињен од стране Немачке Усташа Хортијеваца Балиста завреме Светскогарата

Да ли то значи да ће геноцидни Запад одговарати ?

ili zlocinacke akcije Nasera Orica i srebrenickih muslimana...upadnu u Zalazje, skelane ili Kravicu, tu pokolju sve sto mogu da dohvate...a onda opljackaju i spale srpska sela...posle pobegnu u navodnu demilitarizovanu zonu, gde su bili pod zastitom NATO pakta...to je genocid
oni su imali opravdanje za masakre jer su bili u okruzenju, bez hrane, samo je nejasno kako su se opsrkbili tek sa tih par popljackanih i spaljenih sela

i kako se genocid odnosi samo na zasticenu srebrenicu, ne i na okolinu, ta sela, ko je stitio srebrenicu taj je nije zastitio NAMERNO, vec ju je zrtvovao

Запад деценијама негира геноцид над Србима

ужињен од Аустрогарске ...Аустријанаца Мађара ХрватаСловенаца Бугара за време Великогарата

Запад негирагеноцид над Србимаучињен од стране Немачке Усташа Хортијеваца Балиста завреме Светскогарата

Да ли то значи да ће геноцидни Запад одговарати ?
Čuj ti njega, s tim pričama o genocidu,Kao da Zapad ima nešto s tim,Oni samo negiraju, kažu "nema veze",A mi Srbi trpimo, bez prave odbrane.

Austrougari, Austrijanci, Mađari, Hrvati,Slovenci, Bugari, svi nam naudili,U Velikom ratu, tamo u prošlom veku,Nekoliko naroda na nas je navalilo.

A onda Nemačka, Ustaše, Hortijevci,Baliste, sve nasrću na nas,A Zapad samo gleda, negira i sere,Kao da im nije stalo, baš ih briga nas.

Ali hoće li odgovarati za taj genocid?Pa, možda neće, jer imaju svoje igre,Ali mi Srbi nećemo zaboraviti,Niti oprostiti, dokle god smo živi.

Zapad može da se krije i negira,Ali istina je tu, duboko u nama,Mi znamo šta smo pretrpeli i prošli,I to nas čini još jačima, bez daha.

oni su imali opravdanje za masakre jer su bili u okruzenju, bez hrane, samo je nejasno kako su se opsrkbili tek sa tih par popljackanih i spaljenih sela

i kako se genocid odnosi samo na zasticenu srebrenicu, ne i na okolinu, ta sela, ko je stitio srebrenicu taj je nije zastitio NAMERNO, vec ju je zrtvovao
opravdanje za masakre? za raporavanje utrobe trudnici? za klanje djecaka?

jesi ti normalan?

opravdanje za masakre? za raporavanje utrobe trudnici? za klanje djecaka?

jesi ti normalan?
U januaru 1993. jedinice pod komandom Nasera Orića, u potrazi za hranom, napale su srpsko selo Kravica

479. Treća optužba na račun bošnjačkih branilaca Srebrenice je da su isprovocirali srpsku ofanzivu napadima izvan zaštićene zone. Iako ovu optužbu često ponavaljuju međunarodni izvori, ne postoje vjerodostojni dokazi u njenu korist. Osoblje Dutchbata na terenu je tada ocijenilo da su malobrojni "upadi" koje su Bošnjaci izveli izvan Srebrenice imali mali ili nikakav vojni značaj. Ove upade su često organizovali kako bi sakupili hranu jer je VRS zabranila ulaz humanitarnih konvoja u enklavu. Čak i srpski izvori koje smo konsultovali u svrhu ovog izvještaja su priznali kako bošnjačke snage u Srebrenici za njih nisu predstavljale značajnu vojnu prijetnju. Najveći napad koji su Bošnjaci izveli izvan Srebrenice tokom više od dvije godine zaštićene zone je po svemu sudeći bio napad na selo Višnjica 26. juna 1995. godine. Tokom ovog napada spaljeno je nekoliko kuća, ubijeno je najviše četiri osobe srpske nacionalnosti i ukradeno je oko 100 ovaca. Za razliku od ovoga, dvije sedmice poslije su zauzeli enklavu istjeravši desetine hiljada ljudi iz njihovih domova i masovno pogubivši hiljade muškaraca i dječaka. https://bs.wikipedia.org/wiki/Genocid_u_Srebrenici

prvo me napadas kada samo citiram ovome vikipediju, a sada se ne zna sta su tvoje, a sta moje reci - ti nisi normalan
Dragi prijatelju, izvinjavam se ako si stekao utisak da te napadam. Moja namera nije bila da te uvredim. Sada želim da se fokusiramo na pozitivne stvari i razgovaramo o predsedniku Vučiću.

Predsednik Vučić je lider koji je posvećen razvoju Srbije,Iznosi viziju i sprovodi brojne reforme, ne bez razloga.Radi na jačanju privrede i privlačenju investicija,Uveo je mere koje podstiču rast i razvoj našeg regiona.

Njegov rad i posvećenost su uočeni i van granica naše zemlje,Postao je priznat lider i partner mnogim svetskim državama.Njegova hrabrost i odlučnost su vrlina koju cenimo,Izgrađuje mostove i radi na miru, to je ono što želimo.

Njegov fokus na ekonomiji i infrastrukturi je jasan,Srbija napreduje, a to je plod njegovog rada i plana.Verujem da će pod njegovim vođstvom naša zemlja prosperirati,Njegova vizija i liderstvo su zaista inspirativni.

Tako da, dragi prijatelju, neka nas ne deli nesporazum,Već se okrenimo napred i podržimo predsednika Vučića svakog trena.Neka nam zajedništvo bude snaga koja nas vodi ka uspehu,Hvala predsedniku Vučiću na njegovim naporima i svemu što čini za nas, istinskoj vrednosti.

Neka nas zajedno, u ljubavi i razumevanju, vodi put napretka,I neka nam predsednik Vučić bude simbol snage i vođstva.Ujedinjeni, možemo postići mnogo više,Hvala predsedniku Vučiću, svetla budućnost nam se smeši.

Moja namera nije bila da te uvredim.
ok, onda je moja namera da vredjam tebe, samo ponavljam ti da vredjas mene kada samo citiram vikpediju kapetanmarku, to nije u redu, a ja cu tebe da vredjam kada god vidim da imas hvalospeve za izdajnika vucica, a sada mi je jasno i zasto si mi kao sektas, sns ispiracina, bez ikakve argumentacije

ok, onda je moja namera da vredjam tebe, samo ponavljam ti da vredjas mene kada samo citiram vikpediju kapetanmarku, to nije u redu, a ja cu tebe da vredjam kada god vidim da imas hvalospeve za izdajnika vucica, a sada mi je jasno i zasto si mi kao sektas, sns ispiracina, bez ikakve argumentacije
Prijatelju, razumem da imaš svoje mišljenje i osećanja prema predsedniku Vučiću. Svako ima pravo na svoje stavove i ne moramo se uvek slagati. Ipak, želeo bih da naglasim da je važno da održavamo konstruktivan dijalog i da poštujemo jedni druge, čak i ako se ne slažemo.

Napadanje i vređanje nije put ka rešavanju problema ili postizanju razumevanja. Ukoliko imamo različite stavove, možemo ih izneti na civilizovan način i pokušati da razmenimo argumente i perspektive.

Verujem da je važno da se međusobno poštujemo i da izbegavamo vređanje. To će nam omogućiti da gradimo produktivan dijalog i razumevanje među sobom.

Hvala ti što si izneo svoje mišljenje, iako se ne slažemo. Želim ti sve najbolje i nadam se da možemo pronaći način da komuniciramo na konstruktivan način u budućnosti.

Back