Hoće li SRS srušiti dinar

Koliko ja shvatam vadikavske ekonomiste, pa i ovde na forumu i u javnosti, stvar je sledeca:

Ako za platu od 24.000 dinara mozes da kupis 300 evra po kursu od 80 din, to je zlo i degradacija gradjana koji se jadni prezaduzuju i privreda propada.

Ako za platu od 24.000 dinara mozes da kupis 200 evra po kursu od 120 din, to je dobro jer motivise gradjane da prouzvode i izvoze i privreda onda ne propada.

Onda necu promene jer tada imam 100 evra manje! Ostalo me ne interesuje!

Nekom nesto nije jasno mozda?

Koliko ja shvatam vadikavske ekonomiste, pa i ovde na forumu i u javnosti, stvar je sledeca:

Ako za platu od 24.000 dinara mozes da kupis 300 evra po kursu od 80 din, to je zlo i degradacija gradjana koji se jadni prezaduzuju i privreda propada.

Ako za platu od 24.000 dinara mozes da kupis 200 evra po kursu od 120 din, to je dobro jer motivise gradjane da prouzvode i izvoze i privreda onda ne propada.

Zar ti jos nisi stigao do buvare,e pa ''rodjace''....

malopre gledam na televiziji,u ameriku prodato na dobosh preko milion kuca
pojedini gradovi u ohaju lice na aveti
ocekuje se u narednim godinama prodaja vise miliona kuca,za bagatelu
kriza velika u svetu,se ocekuje,i evropa ce imati velikih problema ,beze firme,cena nafte do kraja godine 150_180 $ u grckoj redovi po tri kilometra za gorivo,sta ce biti kad nestane struje
sta sam hteo da kazem??

vidi tebi nije jasno ovde nista.

ti sad kratkorocno imas 300 eura zahvaljujuci vestackom kursu koji se finansira trosenjem deviza od privatizacije. te devize ce pre ili kasnije da se potrose a onda sledi znas i sam sta - hiperinflacija .

bolje i dugorocno resenje jeste da se kurs prepusti trzistu da bude realan i normalan i da bude izvozno orijentisan tj sto nizi prema valutama drzava na koje izvozis i planiras da izvozis svoje proizvode. onda su tvoji proizvodi jeftini u tim drzavama i ti i pored toga sto recimo 24.000 dinara sada vredi 200 eura vise radis , firma ostvaruje dodatne visoke prihode , siri proizvodnju podize svojim radnicima plate , zaposljava nove radnike. I tako tebi vlasnik firme poveca lagano platu sa 24.000 dinara na 48.000 recimo i ti sad imas mesto 200 400 eura, cela privreda radi, izvozi se a ne kao sada ne proizvodi se i ne izvozi nista a sve se uvozi.

malopre gledam na televiziji,u ameriku prodato na dobosh preko milion kuca
pojedini gradovi u ohaju lice na aveti
ocekuje se u narednim godinama prodaja vise miliona kuca,za bagatelu
kriza velika u svetu,se ocekuje,i evropa ce imati velikih problema ,beze firme,cena nafte do kraja godine 150_180 $ u grckoj redovi po tri kilometra za gorivo,sta ce biti kad nestane struje
sta sam hteo da kazem??

u americi se upravo desava to sto ce da se desi ovima u srbiji sto su uzimali kredite za stanove u eurima a primaju plate u dinarima.

znaci uzimali ljudi kredite na nerealnim osnovama i kada se taj ceo sistem urusio sve je otislo na dobos.

I uspostaviti takozvani realni kurs od 120 dinara za 1 euro. Pod uslovom da formiraju vladu. Šta je to realni a šta je to nerealni kurs? Pa nismo u 90-tim. Ja nikad nisam prodavao euro za dinare, niti ću, a kupovao sam eure po ovom kursu. I to je za mene jedini kurs. I realan je. Šta vi mislite?

Prvo.. ocigledno je da imas dooobru apanazu kao clan DS-a kad samo kupujes evre a nikad ih ne menjas ... dobro si se uglavio a? ;)

Elem, nizak evro a jak dinar pogoduje uvoznickom lobiju iliti nasim vajnim tajkunima (bas cudno da im DS ekonomska politika ide na ruku... ko bi rekao :) ) a malo slabiji dinar od npr. 120 din za evro je zaista mnogo bolji za domace proizvodjace i izvoznike koju su i sustina napredka i boljitka ove zemlje i najkorisniji su clanovi ovog drustva.

Bilo kako bilo ovako jak dinar je precenjen i izuzetno stetan ALI sad kad ste gradjane takvom ekonomskom politikom uvalili u kretide, tesko je oboriti vrednost dinara a da mnogi gradjani ne dozive bankrot tako da ce to morati dobro da se balansira...

Jedan primer.. kada u Japanu jaca jen u odnosu na dolar njihova vlada odmah reaguje da mu obori vrednost jer je tako japanska roba jeftinija za izvoz i mnogo konkurentnija. Sadasnji primer je i slab dolar u odnosu na evro pa je amerika dozivela ogromen talas shoping turista iz evrope sa evrima u dzepu jer im usa roba ispadne prilicno jeftinija nego u EU.

Jak dinar nije simbol dobre privrede... cak naprotiv, steti privredi Srbije... treba da imamo stabilan dinar ali u realnom odnosu prema evru sto bi bilo oko 120-130 din za evro.

Poslednja izmena:
treba da imamo stabilan dinar ali u realnom odnosu prema evru sto bi bilo oko 120-130 din za evro.

kapiram da doticni nema niti jedan kredit, jer , pretpostavljam nije ni zaposlen, pa nema ni kreditnu karticu ni mogucnost zaduzivanja, kupovine kola , tehnike , stana.........

Kao takav, tuzni posmatrac komsiluka koji se sepuri pred njegovim slinavim nosicem u novim kolima i novoj garderobi, ostaje mu samo da im pozeli da evro bude 1000 dinara, i da im svima prisedne novi auto...........

Kad nema doticni, neka nema ni komsija.......

Ako neko ima recimo platu 24.000 dinara, on može da kupi 300 eura. Ako radikali sruše kurs na 120 dinara za euro, on od ove plate može da kupi svega 200 eura. Znači da su mu radikali ugrozili egzistenciju za 33,33%. A cene neće pasti. dakle, radikali su neprijatelji države i naroda.

A zašto bi kupovao eure kad se ovde kupuje za dinare?

Meni su demoNkrate ugrozile egzistenciju jer primam platu u eurima kojeg su oni veštački doveli na sadašnji nivo. Da ne pričam o cenama koje su višestruko porasle. Struja, telefon, RTS...
Kupovna moć opala je za 30% od 1999.

@iznenadjenje
у ЦрнојГори се плате исплаћују у еврима..а и доста физикалаца добија дневнице у еврима
прошле године сам зидао боксеве за псе и мајстори су исплаћени у еврима тако су захтевали

доста људи који раде на црно добијају евре,код мене на факсу један студент који ради графичке узима еура ..има још примера

majko mila sta sve necu procitati ovde.radikali pricaju o hiperinflaciji,kupovna moc opala od 1999???
sacuvaj Boze

Ja ne kažem da je svima opala. Meni jeste opala i uopšte mi nije drago zbog toga.

Predlažem da se skloni dinar i uvede euro kao jedina važeća valuta, kao što su Crnogorci uradili sa DEM svojevremeno. Tako bi svi bili u istoj situaciji i svi bi imali isti interes a ne ovako, jedni navijaju za dinar a drugi za euro. Ja navijam za jači EUR ;-)

Poslednja izmena:
E moje demoNkrate, parafraziraću geja-hrvoja sa simpatičnim nadimkom koji je meni malo pre rekao "Contradictio in adjecto" a ja bih isto uputio vama. Zalažete se za evropsku Srbiju a nije vam u interesu da EUR jača?
Šta će vama dinar? Šta će vama Kosovo? Vi hoćete Evropu po svaku cenu a cena je i rušenje dinara. Samo se vi čudite i dalje.

Back