HLEB NAŠ...

kukuruzni hleb

30hr98i.jpg

integralni hleb

2zeyt91.jpg

Integralni hleb

Sastojci
Za testo
350g belog brašna
150g integralnog brasna
260ml mlake vode
1 kafena kašičica šećera
1 kafena kašičica soli
25g svežeg kvasca
15g(jedna kašika) margarina
Priprema

1. U malo mlake vode ubaciti kvasac,kašičicu šećera i malo brašna,i sačekati da kvasac nadođe
2. Kad je kvasac nadošo dodati ostatak vode,so,margarin i brašno i zamesiti testo
3. Pokriti krpom posudu u kojoj se testo nalazi i ostaviti da odstoji 20 min
4. Kad je testo nadošlo premesiti ga i ostaviti još 20 min da odstoji
5. Naraslo testo premesiti još jednom,podeliti na dva dela i formirati loptice
6. Razvući i formirati veknice
7. Sacekati jos 30 min da naraste i peci na 200C 20-25min

Kukuruzni hleb

http://www.coolinarika.com/recept/kruh-od-bijelog-i-kukuruznog-brasna

Sanja hvala ti sto si me potsetila.To je pravila moja baka i kod nas se zove Propec.Pravi se na isti nacin kao sa Kulinarke, samo sto se svaka kora po 1 minut zapece u rerni, pa se produzi i na svaku se stavi urda.
Iro slike za pitu sam stavila u album i svaku obelezila rednim brojem.

Za vredne cure sa foruma, i za njihov merak (da ne kažem za dušu zvuči mi tužno) evo jednog starog recepta. Kore koje se prave na ovakav način, u Nišu se zovu 'katmer kore'. Mnogo lakše se prave nego tradicionalno razvlačenje kora preko čaršafa-stola. Podsećaju na lisnato testo samo su mnogo ukusnije jer se za premazivanje koristi domaća mast (bes holesterola :zcepanje:)

PITICE OD KATMER KORA
Kore:
600gr mekog brašna
1 kafena šiljica ulja (obična mala, veličine fidzana, a ne ove današnje velike)
½ kašičice soli
oko 250 ml vode
mast za premazivanje (po mogućnosti domaća)
fil : moće po želji bilo sa sirom, mesom ....
Postupak:
Prosejati ½ kg brašna u sud, dodati ulje i so pa mutiti uz dodavanje vode. Kada se testo zamesi treba ga rukom mesiti kao pogaču. Od testa odvajati sasvim male jufkice (oko 10-15). Svaku jufkici malo razvući oklagijom u malenu pogaču, mazati ih mašću i malo pobrašnjaviti pa ređati jednu na drugu i to 4-5 malenih pogača. Poslednju pogaču ne treba mazati već oklagijom pritisnuti na 2-3 mesta kako bi se sve malo spojile. Tako pripremljeno testo pustiti da malo odstoji (taman dok se sve naređa jer ćemo imato 2-3 takve skupine). Tako spojene oklagijom razvući u sasvim tanku koru, koju ćemo manazati mašću, seći na deblje kajševe. Fil stavljati po malo na svaki kaiš i preklapati na dužinu od oko 7-8 cm ali tako da se preklapajući još malo razvuče testo. Formirane pitice ređati u podmazam pleh i svaku premazati mašću. Peći oko 30 min na 200 stepeni.
Napomena: naravno od ovih kora se može raditi i pita savijača, što znači filovati celu koru, uviti u rolnu a rolnu, u okrugloj tepsiji, uvijati u krug.

Poslednja izmena:
Ovo sam pravila po receptu sa coolinarike i super je

http://www.coolinarika.com/recept/qaji

Sastojci su isti kao za penjurlije samo se drugačije ređa. Razlika je nastala jer recepti potiču iz različitij krajeva. Penjurlije su Niški specijalitet. Staviljam recept radi upoređenja.
Penjurlije
Sastojci za testo:
1 kg mekog brasna
2 kafene kašičice soli (količinu smanjti ako je sir slan)
paketic kvasca
oko ½ litre mleka
Za fil:
½ kg sira
2 jajeta

oko 150 g margarin ili masti za umakanje

Zamesiti kvasac sa 2 dl mleka i kasicicom brasna. Kad kvasac nadođe zamesiti testo od brasno, solji, kvasca I preostalog mleka pa ga ostaviti da naraste oko 30 min. Naraslo testo razvuci oklagijom, na debljinu prsta i seci ga na trake. Filovati trake i uvijati ih u rolnu ali krajeve ne treba zatvarati. Svaku rolnu umakati u rastopljen margarin ili mast i redjati u podmazanu tepsiju jednu do druge tako da krajevi budu jedan do drugoda. Kad se svi delovi naredjaju i popuni tepsija, preliti odozgo ostatkom fila. Peci na 200 stepeni dok ne porumeni.

Poslednja izmena:
Drage moje,
Ne znam da li već postoji ova tema na forumu (to će Smehić i Koka već da reše), ali mislimda nije naodmet da je imamo. Ako je već negde ima prebacite je gde treba. Po ovom receptu već godinama se u našoj kući peče hleb u mini pekari koju smo nekad davno kupili preko Nekermana.

HLEB IZ MINI PEKARE

Ovaj hleb se svakodnevno jede u našoj kući. Može da stoji dugo i ne menja ukus i svojstva. Vrlo je zasitan, hranjiv ZDRAV.

1,5 čaša iz mini pekare vode
2,5 veće merice iz mini pekare* mleka u prahu
2,5 veće merice* šećera
2,5 veće merice* ulja
2,5 male merice* soli
3 čaše belog brašna
1 čaša graham (ili neko drugo integralno: raženo, ječmeno, ovseno, kukuruzno)
1,5 mala merice* suvog kvasca
po želji: laneno seme, susam, bosiljak, majoran, luk u prahu…
Priprema

1. U posudu od mini pekare sipati sve sastojke po navedenom redosledu, uključiti na duži program (na mojoj pekari je to program 2 za francuski hleb koji traje 3,50 minuta, uključiti i odgledati neki ljubavni film ili pročitati ljubavnu romantičnu priču, (možda imate neku drugu ideju…?) dok se ne ispeče.
2. Pažljivo izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i staviti na žicu da se ohladi.
3. Konzumirati kad se ohladi (zdravije je), ako možete da odolite njegom miomirisu

Da bi što duže trajao i bio svež, čuvati ga zavijenog prvo u pamučnu kuhinjsku krpu, pa u nalnon vreću. :zskace:

Poslednja izmena od moderatora:
Drage moje,
Ne znam da li već postoji ova tema na forumu (to će Smehić i Koka već da reše), ali mislimda nije naodmet da je imamo. Ako je već negde ima prebacite je gde treba. Po ovom receptu već godinama se u našoj kući peče hleb u mini pekari koju smo nekad davno kupili preko Nekermana.
Imamo lepo razrađenu temu "Hleb"... na kojoj se pisalo i o mini pekari, pa spajamo teme.

Našla! :zskace:
Veeeeeeeeeeeeraaaaaaaaa! :hej:
Da dalje ne budem izložena (dobronamernim) kritikama pojedinih uvaženih članica kako sam se ulenjila (a nisam - samo sam se bacila na praksu! :wink: ), a i budući da je ovo moja 1000-ta poruka na Forumu, red je da vas nečim počastim :lol: .
Malo sam bila u dilemi gde ovo da turim, ali me sanja sa onim milichbrot-om konačno ubedila da to bude ovde...
Daklem... meni vrlo, vrlo omržena poslastica (omržena jer ne znam da stanem! :( :lol: ):

Pužići (iliti buter-krofne)

Potrebno je:

za testo:
300g brašna
2 žumanca
1 kašika šećera
malo soli
40g kvasca
oko 1dl mlakog mleka

za mazanje:
125g butera
3 kesice vanilin šećera

za preliv:
2,5dl mleka zaslađenog po ukusu (recimo 2 kašike šećera)

Potopiti kvasac u mleko, dodati kašičicu šećera i malo brašna, pa sačekati da kvasac počne da radi. U prosejano brašno dodati kvasac, žumanca, šećer i malo soli, pa zamesiti glatko testo. Ostaviti da naraste (oko pola sata do sat), a za to vreme penasto umutiti buter sa vanilin šećerom. Testo razviti u oblik pravougaonika (ili nešto blizu tome) na debljinu od oko 0,5cm i premzati ga buterom. Uviti u rolnu i iseći na 12 komada (dobije se oblik valjka), pa poređati valjke po osnovi u pleh dobro namazan buterom.
Peći na oko 180C, a kada je skoro pečeno (otprilike nakon pola sata), preliti svaki "pužić" zaslađenim vrelim mlekom i vratiti u rernu da se zapeče (ne predugo, da se ne isuše).
Prijatno!

Napomena: Ne zamenjujte buter margarinom, jer to onda nije ni prineti.
:wink:

Drage moje,

HLEB IZ MINI PEKARE

Ovaj hleb se svakodnevno jede u našoj kući. Može da stoji dugo i ne menja ukus i svojstva. Vrlo je zasitan, hranjiv ZDRAV.

1,5 čaša iz mini pekare vode
2,5 veće merice iz mini pekare* mleka u prahu
2,5 veće merice* šećera
2,5 veće merice* ulja
2,5 male merice* soli
3 čaše belog brašna
1 čaša graham (ili neko drugo integralno: raženo, ječmeno, ovseno, kukuruzno)
1,5 mala merice* suvog kvasca
po želji: laneno seme, susam, bosiljak, majoran, luk u prahu…
Priprema

1. U posudu od mini pekare sipati sve sastojke po navedenom redosledu, uključiti na duži program (na mojoj pekari je to program 2 za francuski hleb koji traje 3,50 minuta, uključiti i odgledati neki ljubavni film ili pročitati ljubavnu romantičnu priču, (možda imate neku drugu ideju…?) dok se ne ispeče.
2. Pažljivo izvaditi iz kalupa, umotati u kuhinjsku krpu i staviti na žicu da se ohladi.
3. Konzumirati kad se ohladi (zdravije je), ako možete da odolite njegom miomirisu

Da bi što duže trajao i bio svež, čuvati ga zavijenog prvo u pamučnu kuhinjsku krpu, pa u nalnon vreću. :zskace:

picture.php

picture.php

Evo kpnačno naučih i slike da postavljam (valjda će se videti:zstidljivko:z:hm:), hvala našoj dragoj Smeh na pomoći z:lol:z:lol:z:lol:

Sanja hvala ti sto si me potsetila.To je pravila moja baka i kod nas se zove Propec.Pravi se na isti nacin kao sa Kulinarke, samo sto se svaka kora po 1 minut zapece u rerni, pa se produzi i na svaku se stavi urda.
Iro slike za pitu sam stavila u album i svaku obelezila rednim brojem.

E hvala ti što ovo reče. Gledam ove slike i ne mogu da se načudim šta je to Quji ili već kako se zove. Po receptu ovo meni liči na kosovske filije koje se isto tako peku kao što ti kažeš za vaš propec. Ispeče se kora, prelije sa nadevom i vrati nazad da se dopeče i tako sa svakom korom. Fil je od sira i jaja i obaveznog kajmaka z;)

Čestitam! I da dobacim svoja iskustva. Mislim da je bila 1990. godina kad sam u nekom američkom časopisu pročitao kako su Japanci napravili mini pekaricu za kuću. Oduševim se i momentalno dobijem špenadlu u d..., razletim se i iskopam u Nemačkoj slatkiš marke SANYO. Taman stiglo ono vreme redova za hleb, a ja lepo u petak veče ubacim sve u makinu, isprogamiram vreme, pa hoću li manje ili više reš...A u subotu jutrom čujem pip, pip...ustanem a cela kuća miriše na frišak hleb. Pola grada se stuštilo da vidi čudo, pa sam pekao hleeb i 5 puta dnevno. Priznajem da se nisam puno držao uputstva i recepata, izmišljao sam najneverovatnije varijante, ali sve je ispadalo super! :eek: I ne samo hleb, u mašinici se lepo mesilo i raslo testo za zemičke, đevreke, kolače. Sve u svemu jadna mašinica je odrmbala više od 10 godina dok joj na dnu posude nije ispustio dušu dihtung. Sve ostalo je još uvek kao novo.
Elem, od sveg srca mogu da je preporučim svima, a ja se ovih dana šiljim da pazarim novu...;)
Možeš li mi reći u čemu je fora kod te mini pekare?
Odlično mesim hleb, nije mi problem da zamesim hleb i ispečem ga u običnoj rerni. I sad mi kaži, jel draž te makine što domaćica spava a ona mesi ili je zaista kvalitet tog hleba bolji nego ovog iz obične rerne? I šta se tu može peći, samo hleb?

Da li ste neku od ovih pekara isprobali, koju preporučujete?
http://www.tehnomanija.rs/katalog/pekara

Poslednja izmena:
Možeš li mi reći u čemu je fora kod te mini pekare?
Odlično mesim hleb, nije mi problem da zamesim hleb i ispečem ga u običnoj rerni. I sad mi kaži, jel draž te makine što domaćica spava a ona mesi ili je zaista kvalitet tog hleba bolji nego ovog iz obične rerne? I šta se tu može peći, samo hleb?

Da li ste neku od ovih pekara isprobali, koju preporučujete?
http://www.tehnomanija.rs/katalog/pekara
Najveća fora, kako reče, je baš ono što si pomenula. Izmisliš hleb kakav hoćeš, pobacaš sve u makinu i odeš da nunaš. Još veća fora je što mi često iz raznih razloga ubrzamo postupak pa rezultati nisu uvek najbolji. E, ovde nema zezanja, zato što makina radi svoje tačno po utvrđenoj proceduri. Znači tačno premesi sve koliko treba, pa pusti da naraste koliko treba, pa premesi ponovo, pa nikad ne zaboravi u rerni duže nego što treba nego peče onako kako joj zadaš, pa ti lepo pišti i zove te kad je gotovo. I kvalitet je prva liga! U njoj se peče samo hleb, ali bez pečenja može da ti premesi i pripremi šta god hoćeš a ti dalje oblikuješ šta ti treba.
Nisam isprobao ništa od toga što nudi Tehnomanija, ali znam da ovih dana kupujem Moulinex! Jednostavno zato što godinama koristim njihove razne uređaje i nijedan me nikad nije izdao. Ako ima još pitanja tu sam.

Najveća fora, kako reče, je baš ono što si pomenula. Izmisliš hleb kakav hoćeš, pobacaš sve u makinu i odeš da nunaš. Još veća fora je što mi često iz raznih razloga ubrzamo postupak pa rezultati nisu uvek najbolji. E, ovde nema zezanja, zato što makina radi svoje tačno po utvrđenoj proceduri. Znači tačno premesi sve koliko treba, pa pusti da naraste koliko treba, pa premesi ponovo, pa nikad ne zaboravi u rerni duže nego što treba nego peče onako kako joj zadaš, pa ti lepo pišti i zove te kad je gotovo. I kvalitet je prva liga! U njoj se peče samo hleb, ali bez pečenja može da ti premesi i pripremi šta god hoćeš a ti dalje oblikuješ šta ti treba.
Nisam isprobao ništa od toga što nudi Tehnomanija, ali znam da ovih dana kupujem Moulinex! Jednostavno zato što godinama koristim njihove razne uređaje i nijedan me nikad nije izdao. Ako ima još pitanja tu sam.

Ove pekare sto nudi tehnomanija su bas jeftine...nije losa ideja,ali i ja sam za Moulinex,nekako im verujem.Ne mogu ni one da budu mnogo skuplje.

Ahaa...Fora je da gazdarica pajki a makina mesi! Pa,tako kažite, sad razumem..:lol:.

Posle tvog posta pogledala sam malo sajtove ponuda ovih pekarica i meni zanimljivo je pečenje bageta za nedeljni porodični doručak. Eto, to mi se zaista svidja..Pogotovu zimi, pada sneg, ko će vruć iz kreveta na mraz po hladan hleb.

Hvala ti na savetu, Iću do Tehnomanije da ih pogledam:cool:

Back