HHO vodeni gas kao gorivo, diskusija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisi mi odgovorio na pitanje, nigde nisam pomenuo elektrolizu, važi li ili ne?
odgovorio sam ti na pitanje, uvek važi zakon održanja mase. Samo što kod cepanja atoma, fisije, deo te mase(neutron) postane energija po formuli E=mc2. Ali to mvujanovic nije teorija već zdrav razum. Ti kad rasečeš jabuku i dalje ti delovi imaju istu masu (za posmatranje golim okom zanemarićemo granične efekte - curenja itd).
Isto važi za sva jedinjenja. Nisam upoznat detaljno sa tim aluminijumom o kojem pričate, ali
suma masa na početku mora biti jednaka sumi masa na kraju. Jedino zašto može da bude da misliš nisu jednake jeste zato što si propustio da uračunaš nešto što ti je nestalo iz vidika(npr isparilo). Takođe da dobiješ više, ne možeš.

odgovorio sam ti na pitanje, uvek važi zakon održanja mase. Samo što kod cepanja atoma, fisije, deo te mase(neutron) postane energija po formuli E=mc2. Ali to mvujanovic nije teorija već zdrav razum. Ti kad rasečeš jabuku i dalje ti delovi imaju istu masu (za posmatranje golim okom zanemarićemo granične efekte - curenja itd).
Isto važi za sva jedinjenja. Nisam upoznat detaljno sa tim aluminijumom o kojem pričate, ali
suma masa na početku mora biti jednaka sumi masa na kraju. Jedino zašto može da bude da misliš nisu jednake jeste zato što si propustio da uračunaš nešto što ti je nestalo iz vidika(npr isparilo). Takođe da dobiješ više, ne možeš.
Pa baš to sam čekao da mi odgovoriš, mnogo ti hvala!
Evo današnji test: 1l vode , 100 grama aluminijuma i 50 grama Naoh., reakcija trajala 1 sat na temperaturi od 60 stepeni.Vodonik goreo na gorioniku peći na zemni gas.
Pošto je ostala glinica i NAOH i neka im je masa 500 grama, a nije. Uložena masa je 1150 grama,ostatak 600 grama dakle sam vidi tvoju tvrdnju koliko se malo vodonika dobije.

Poslednja izmena:
samo što to treba da se uradi u laboratoriji a ne u kanti u podrumu. Ne znam koja je hem. formula za to što radiš, tako da mi zasad svi ti podaci ništa ne znače, niti ih bez formule mogu prihvatiti.

Čime si grejao to na 60 stepeni?
Nisam ništa grejao već sam kontrolisao reakciju hladeći reaktor i održavajući ga na 60 stepeni.
Znao sam da ćeš se uhvatiti formule i laboratorije, pa pobogu sig neka je u mojoj kanti greška 50% opet ode tvoja teorija o maloj masi vodonika u vazduh.
Evo ti formula: a+b+c = d+e+f

a=voda, b=NAOH, c= al
d=vodonik, e=al+kiseonik ili glinica, f=NAOH

30 stranica se ovde prepucavaš samnom i na kraju se uhvatiš u vlastitu zamku.

Poslednja izmena:
mvujanovic sad nesto da ti iskreno kazem ,ali stvarno.nije zezanje.
nemoj vise da se sramotis,jer imas problem sa matematikom iz nizih razreda osnovne skole.

sad cu jos dati kazem i NIKAD VISE.
ako nema isparavanja,ali to treba utvrditi.masa ukupna svih materija koje se nalaze u posudi smanjice se samo za masu vodonika koji je oslobodjen.
sve ostalo ostaje unutra. kiseonik koji je bio vezan za vodonik koji je oslobodjen vezuje se za aluminijum i pravi glinicu,tako da ostaje u posudi.,NAOH se ne trosi i tu je jos voda koja je preostala.
vrlo je vazno u ovakvom ogledu napraviti suvi babler lavirintskog tipa ,da bi sva voda ostala. i mogla da se vrati u posudu.da ne izgleda daje proizvedeno vise vodonika nego sto zaista jeste.
nisam upoznat dali aluminijum ako je u vecim komadima ili grumenima,reaguje kompletno ili samo povrsinski.verovatno je vrlo pozeljno da bude u prahu,ili tankim folijama.
dao sam formulu na predhodnim stranama,da je zaista VRLO PROSTO ,koliko se cega dobija.
opet ti kazem , mvujanovic,potpisao si se prezimenom.prestani vise da se blamiras.meni je zaiste degute i bizarno da te citam.

Djuro ,kakve god imas skole i nauke,neumes da kanalises agresiju.te se lomis i mucis ,zapetljavas. to se lako resava danas i brzo.ali mi to nije struka.
a svinje i glupane sacuvaj za sebe.pa glupanima baci bisere.a svinjama zna se.... kukuruz.

ja sam lepo napisao da ova tema,nije za ovaj podforum.
Nerazumem sta tebe ili bilo koga drugog pogadja prepiska izmedju dad78 i mene??:think::think::think:

Nisam ništa grejao već sam kontrolisao reakciju hladeći reaktor i održavajući ga na 60 stepeni.
Znao sam da ćeš se uhvatiti formule i laboratorije, pa pobogu sig neka je u mojoj kanti greška 50% opet ode tvoja teorija o maloj masi vodonika u vazduh.

a=voda, b=NAOH, c= al

1. koja moja teorija o maloj masi vodonika je otišla u vazduh?
2. to nije formula to je sprdnja. jesi išao ti u osn. školu tamo se na času hemije vidi kako izgleda hemijska formula

1. koja moja teorija o maloj masi vodonika je otišla u vazduh?
2. to nije formula to je sprdnja. jesi išao ti u osn. školu tamo se na času hemije vidi kako izgleda hemijska formula
Šta se odmah hvataš za osnovnu školu kao da ti nedostaje?! Kakve formule tražiš od mene kad je sve jasno zakonom o održanju mase, ako sam uložio A i B, a dobio C i D onda je A+B = C+D.
E moj sig samo sam te čekao.
Vidiš kako je nauka u praksi sasvim drugačija i ne podudara se uvek zakon sa zakonom.
Možda želiš da ti to objasnim sa tvojom jabukom?
Za razliku od tebe ja sve proveravam radom i upoređujem, a ti simuliraš na računaru. Evo napravili su program koji kaže da će biti smak sveta 2012 poigraj se malo.
Možda tebe inpresionira Bil Gates koji je opljačkao IBM i tako postao najbogatiji čovek na svetu, koji se zalaže za smanjenje ljudske vrste vakcinama, mene ne.

Poslednja izmena:
Evo i mene malo vidim da većina nije skontala suštinu poruke koju sam ostavi iza sebe al nema veze.I vidim da ste me prozvali ludakom što opet dokazuje da sam donekle u pravu o kakvim se likovima radi u ovom forumu.Podržavam mvujanovic-a iz sledećeg razloga zato što je jako uporan i tvrdoglav a to su osobine koje donose neke rezultate ma kakve one bile.I mir u svima želim.

a=voda, b=NAOH, c= al

Da li je vredno spomenuti i malu kolicinu aluminium hidroksida koja nastaje u samom pocetku procesa.Pojavljuje se na par sekundi u obliku belog inja.Kao kad udari mraz ujutro.Da bi nakon toga na povrsini aluminijuma poceo da se pojavljuje crni omotac glinica.Usitnjeni aluminijum reaguje vrlo brzo i burno.Tesko je kontrolisati rreakciju.Medjutim ako je u pitanju odlivak u obliku valjka recimo fi 32 mm - fi 56mm reakcija moze da se kontrolise.Slabija koncentracija NaOH i vode ,reakcija ce biti slaba -mala kolicina gasa. Neka ovo bude polazna tacka minimum. Kako se sve to nalazi u prohromskoj posudi , pokusaj kratkotrajnog prikljucivanja na akumulator : aluminijum na - pol a posuda na+ pol dolazi do ubrzavanja procesa, takodje se pojavljuje i mala kolicina O2 ali vrlo neznatna.Prikljucivanje je u vremenskom trajanju od 3sek- 5sek , struja je oko 1A ,u zavisnosti od velicine povrsine al valjka.Nakon prekidanja strujnog kola primecuje se da reakcija postepeno opada,neki put to traje i dva puta duze od vremena trajanja prikljucenja akumulatora.Ovaj `` sustain`` efekat zavisi takodje i od
hemijskog sastava al odlivka.
Probu sam izvrsio sa odlivkom fi 56mm i duzinom L=180 mm( potopljeno u rastvor 150mm) .Hemijski sastav mi nije bio u potpunosti poznat , polazna sirovina za livenje je bila glava od motora citroen 2500 . Izdvajanje vodonika je bilo vise nego ocigledno .Reakciju sam kontrolisao sa obicnim pwm ne 555.Nisam merio kolicinu gasa ili bilio sta drugo.Cilj mi je bio da utvrdim da li i kako proces moze da se kontrolise. Vrlo jednostavno , rezultati su vise nego dobri.
Imam i nekoliko slika o pocetku i toku procesa sacuvanih na cd. Medjutim kako nisam kod kuce pa sve do marta 2012 necu moci da bilo sta uradim po ovom pitanju.

Da li je vredno spomenuti i malu kolicinu aluminium hidroksida koja nastaje u samom pocetku procesa.Pojavljuje se na par sekundi u obliku belog inja.Kao kad udari mraz ujutro.Da bi nakon toga na povrsini aluminijuma poceo da se pojavljuje crni omotac glinica.Usitnjeni aluminijum reaguje vrlo brzo i burno.Tesko je kontrolisati rreakciju.Medjutim ako je u pitanju odlivak u obliku valjka recimo fi 32 mm - fi 56mm reakcija moze da se kontrolise.Slabija koncentracija NaOH i vode ,reakcija ce biti slaba -mala kolicina gasa. Neka ovo bude polazna tacka minimum. Kako se sve to nalazi u prohromskoj posudi , pokusaj kratkotrajnog prikljucivanja na akumulator : aluminijum na - pol a posuda na+ pol dolazi do ubrzavanja procesa, takodje se pojavljuje i mala kolicina O2 ali vrlo neznatna.Prikljucivanje je u vremenskom trajanju od 3sek- 5sek , struja je oko 1A ,u zavisnosti od velicine povrsine al valjka.Nakon prekidanja strujnog kola primecuje se da reakcija postepeno opada,neki put to traje i dva puta duze od vremena trajanja prikljucenja akumulatora.Ovaj `` sustain`` efekat zavisi takodje i od
hemijskog sastava al odlivka.
Probu sam izvrsio sa odlivkom fi 56mm i duzinom L=180 mm( potopljeno u rastvor 150mm) .Hemijski sastav mi nije bio u potpunosti poznat , polazna sirovina za livenje je bila glava od motora citroen 2500 . Izdvajanje vodonika je bilo vise nego ocigledno .Reakciju sam kontrolisao sa obicnim pwm ne 555.Nisam merio kolicinu gasa ili bilio sta drugo.Cilj mi je bio da utvrdim da li i kako proces moze da se kontrolise. Vrlo jednostavno , rezultati su vise nego dobri.
Imam i nekoliko slika o pocetku i toku procesa sacuvanih na cd. Medjutim kako nisam kod kuce pa sve do marta 2012 necu moci da bilo sta uradim po ovom pitanju.
Reakcija se kontroliše vrlo jednostavno, sistemom spojenih sudova i na taj način se proizvodi vodonik po želji.

Pa baš to sam čekao da mi odgovoriš, mnogo ti hvala!
Evo današnji test: 1l vode , 100 grama aluminijuma i 50 grama Naoh., reakcija trajala 1 sat na temperaturi od 60 stepeni.Vodonik goreo na gorioniku peći na zemni gas.
Pošto je ostala glinica i NAOH i neka im je masa 500 grama, a nije. Uložena masa je 1150 grama,ostatak 600 grama dakle sam vidi tvoju tvrdnju koliko se malo vodonika dobije.
:rotf::rotf::rotf:

Ili ako bi kojim slučajem potvrdio moje tvrdnje u vezi sa vodonikom i uštedom, proglasili bi ste ga ludim!
ja sam ti već dao računicu u vezi reakcije aluminijuma i žive sode. Od 100g aluminijuma dobijaš oko 9g vodonika. To može da ti izračuna bilo koji srednješkolac a da ne pričamo o hemičaru. Ti ne veruješ pa koristiš dunđerske merne metode sa ramflom od džempera. A gde si pročitao da voda ne isparava na 60 stepeni...u Mikijevom zabavniku? :lol:

Šta se odmah hvataš za osnovnu školu kao da ti nedostaje?! Kakve formule tražiš od mene kad je sve jasno zakonom o održanju mase, ako sam uložio A i B, a dobio C i D onda je A+B = C+D.
E moj sig samo sam te čekao.
Vidiš kako je nauka u praksi sasvim drugačija i ne podudara se uvek zakon sa zakonom.
Možda želiš da ti to objasnim sa tvojom jabukom?
Za razliku od tebe ja sve proveravam radom i upoređujem, a ti simuliraš na računaru. Evo napravili su program koji kaže da će biti smak sveta 2012 poigraj se malo.
Možda tebe inpresionira Bil Gates koji je opljačkao IBM i tako postao najbogatiji čovek na svetu, koji se zalaže za smanjenje ljudske vrste vakcinama, mene ne.
microwave ti je odgovorio.
a ja nisam tražio abcd nego hemijsku formulu reakcije koju praviš. Ni ne znaš je evidentno, al bitno da ti galamiš.
voda ispari i na sobnoj temperaturi, ako si nekad stavljao vodu na radijator. rekao sam ti da moraš uhvatiti taj vodonik da bi znao da ga toliko ima. prostim računanjem razlike si se doveo u opasnost da ti nešto promakne, kao što i jeste.

Reakcija se kontroliše vrlo jednostavno, sistemom spojenih sudova i na taj način se proizvodi vodonik po želji.
Ako sam pravilno razumeo promenom kolicine zaronjenog materijala u rastvor NaOH i vode regulises kolicinu vodonika.
Sta biva sa onim delom koji duze ostane izlozen uticaju vazduha? Da li opet isto u potpunosti reaguje sa rastvorom?( ili treba malo vise vremena)
Koliko si zadovoljan brzinom promene kolicine vodonika u nekom posmatranom vremenu? Ako ti je uspelo da sa minimalnom potrosnjom struje (koliko samo za pogon pumpice) da vrsis promenu nivoa tecnosti i kolko tolko regulises proces onda si u prednosti u odnosu na procese koji koriste kontinualno napajanje strujom
radi kontrole izdvajanja vodonika.
Secam se nekog patenta gde je koriscena al zica za varenje, varenje se obavljalo pod vodom sa strujom od 10A-20A pri 12V , na dno suda padala je glinica, a vodonik se nesmetano izdvajao na povrsinu vode. Nisam probao ,nije mi izgledalo ekonomicno

i gde to ima primenu u autu?
Radi se o grubom patentu koji bi se mogao iskoristiti mozda za centralno grejanje.Ako ima znacajnijeg ekonomskog opravdanja , onda mozda se i malo pozabaviti razvojom.Pa uraditi odredjene modifikacije. Samo nekako sam nepoverljiv prema aluminijumu kao mogucoj sirovini, zbog kolicina cene itd. Kod nas postoje vremenski intervali u privredi kad je nemoguce nabaviti aluminijum u slobodnoj prodaji.

Radi se o grubom patentu koji bi se mogao iskoristiti mozda za centralno grejanje.Ako ima znacajnijeg ekonomskog opravdanja , onda mozda se i malo pozabaviti razvojom.Pa uraditi odredjene modifikacije. Samo nekako sam nepoverljiv prema aluminijumu kao mogucoj sirovini, zbog kolicina cene itd. Kod nas postoje vremenski intervali u privredi kad je nemoguce nabaviti aluminijum u slobodnoj prodaji.
Od 1kg aluminijuma se dobija oko 90g vodonika što ti je energetski ekvivalent oko 300g benzina. Pa ti izračunaj isplativost...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back