Prvo mi se ucinilo da sam nesto ovde propustio, sada vidim da nisam nista. Ovde se i salje mlati na prazno ( cast izuzetcima ).
vujanovicu,
lepo ti je Signature objasnio sve oko klatna na primeru pracke.
Kod klatna dolazi do zabune zato sto se radi o svojevrsnom reduktoru. Jeste lakse ljuljati teg nego pumpati rukom, ali teg treba ljuljati 40 puta za kofu vode a rukom se natoci za 7-8 zamaha.zato je teze rukom.
Da ima viska energije 2,5 puta, nemozes ni da zamislis sta bi se desilo za mesec dva...a ovaj ljulja 15 godina i nista..
Sto se tice HHO,
Sta se na kraju dobija sagorevanjem ( oksidacijom ) vodonika? voda.... kao krajnji proizvod kao pepeo nema nikakvu energiju ( osim energije kretanja , a to ovde nema veze) i sad bi ti od te vode da pravis gorivo?
moze, ali moras uloziti energiju da izdvojis vodonik i sagorevanjem vodonika je ponovo oslobodis i tako u krug.
i ako se dobije nesto na poboljsanju sagorevanja benzina to si vec izgubio u prethodnom procesu jer se nemoze bez gubitaka pretvarati energija iz jednog oblika u drugi..
e sada postoji mogucnost da se nesto prividno dobije, kao sto su ljudi mislili da se blokadom jednog grla na karburatoru smanjuje potrosnja goriva.
A ako neko nezna, dva grla na karb. su izmisljena upravo da smanje potrosnju goriva ( da motor na visim obrtajima lakse usisava )
serser69
naveo sam primer da sonda treba da bude ili 100 m ili 2 puta po 50 ili 10 puta po 10 m, mislim da smo se razumeli sta treba sa tim da se dobije.atemperatura je konstantna vec posle dva metra i povecava se svakih 30 metara za jedan stepen ( prosecno )
Odgovoriću ti kontrapitanjem, šta se dobiva sagorevanjem nafte,benzina,TNG?Nije li potrebno uložiti neku energiju da se dobiju ti energenti?Složićeš se samnom da se sagorevanjem bilo čega oslobađa neka energija ili ? Kažeš da sam izgubio u procesu elektrolize neku energiju, jesam izgubio sam manje nego što mi farovi kratkih svetala uzmu pa se niko nije bunio da to povećava potrošnju goriva.Pokušaću da ti objasnim proces uštede goriva vodonikom.
"Sta je HHO? To je gas koji se dobija ELEKTROLIZOM, to je elektrohemijski process RAZLAGANJA VODE na molecule kiseonika i vodonika , pa kad ta dva gasa pomesamo dobijemo HHO…E, to jedva ceka VARNICU da bi naglo detoniralo , oslobodilo veliku kolicinu energije i kao nusprodukt dalo vodu…
Posmatrajući proces sagorevanja goriva na MOLEKULARNOM nivou…ono sto karburator ili brizgaljka posalje kao idealnu porciju goriva ( 14.7 delova vazduha prema 1 delu goriva ) daleko je od idealnog…svaka rasprsena cestica goriva je jedna OGROMNA KAPLJICA (posmatrano na molekularnom nivou- ogroman broj molekula ugljovodonika ) koji u procesu paljenja pocinju da sagorevaju od periferije ka centru…i sve bi to bilo u redu da to ne zahteva neko vreme , a znamo da su ciklusi sagorevanja unutar motora vremenski ograniceni…tako se desava da jedan deo goriva ne stigne da sagori , pa izadje na auspuh , ili se salje u katalizator na dogorevanje…
Sta su tvorci ove tehnologije uradili sa ovim sto uz gorivu smesu ubacuju male kolicine HHO gasa ? Taj gas u trenutku paljenja smese burno sagoreva ,pre nego gorivo koje tek pocinje da se pali od periferije ka centru, bukvalno RAZBIJAJUCI one velike kapljice goriva na skoro molekularne, omogucujuci bolje mesanje istoga sa kiseonikom i potpunije i cistije sagorevanje…termicki, to znaci brze rasprostiranje fronta plamena, brze sagorevanje, veca energija, jaci potisak na klipove…u sustini HHO gas u motoru ne daje svoj doprinos svojom nekom velikom kolicinom i gorivoscu, vec time sto menja (fizicku) strukturu postojeceg goriva na opisani nacin i time cini proces sagorevanja efikasnijim…
Da zakljucimo, par reci o manama i prednostima ove tehnologije…
NEMOGUCNOST SKLADISTENJA zbog nestabilnosti HHO gasa, znaci, sto se proizvede , odmah se mora potrositi…
DODATNO OPTERECENJE ELEKTROINSTALACIJE na vozilu, prvenstveno alternatora koji mora proizvesti dodatne ampere za proces elektrolize…od 5 do 10 A max.
Prednosti sistema se ogledaju u :
Ostvarenoj VECOJ SNAZI MOTORA, zbog svega gore recenog , da ne ponavljam…
CISTIJI DELOVI MOTORA , klipovi ,ventili iI komora se ociste od garezi…samim tim i duzi vek sklopova…
EMISIJA STETNIH GASOVA JE MINIMALNA…to je sve vezano sa potpunim sagorevanjem…
USTEDA U GORIVU JE OD 10-40 % …"
Što se tiče ovog klatna pitaću i tebe kao i Siga, ajde ovako neka je na dužem kraju poluge neki teg od 50 kg, daj detetu od 5 godina da pokuša da podigne taj teg, a zatim stavi klatno pa neka to dete zanjiše to klatno, a ti stavi nogu ispod tega u oba slučaja, ja u drugom slučaju ne bi smeo.Kakva prividnost?
Što se tiče dvogrlog karburatora, neznam gde si našao da sa njim vozilo manje troši? Zašto onda kad automobil sa tim dvogrlim karburatorom pređe granicu preko neke određene brzine napr. 100km/h počinje bukvalno da nestaje gorivo u rezervoaru.
( da motor na visim obrtajima lakse usisava ) zaboravio si da dodaš samim time i više.